-


Alternative universe

11.07.2013 20:43

Tento článek vznikl na objednávku. Sama od sebe bych se k němu asi neodhodlala. Rozhodně nemám pocit, že vím o AU víc než jakýkoli jiný čtenář fanfiction. Mám ale s tímto pojmem určité obtíže a tento článek pojednává zejména o těchto obtížích. Mohl by se klidně jmenovat „ Obtíže s alternativními světy“. Jsem zvědavá, zda je se mnou někdo sdílí? Začátek je trochu osobnější než je vhodné, nějak jsem si to nedokázala odpustit. Omlouvám se ...

 

Další články na příbuzné téma:

Julie: Jak se neztratit v alternativních vesmírech

Josika (Julie): Fúze (nikoli jaderná)

Elinor: Kouzelná dvě slova Alternativní Univerzum

Nagat: AU drinking game

Nagat: Z nejhlubšího kruhu pekla: Omegaverse

 

 

Osobní vyznání

 

Autorka tohoto článku uznává, že je na světě mnoho lidí, kteří toho přečetli mnohem více než ona. Prohlašuje ale, že poslední dva roky věnovala maximum svého času čtení fanfiction. Pohybovalo se to na hranicích jejích možností a zanedbávala kvůli tomu často své další povinnosti.

 

Autorka tohoto článku strávila nějaký čas před jeho napsáním pátráním ve své paměti a dospěla k názoru, že při striktním výkladu termínu AU nečetla žádný HP FF příběh, který by nebyl AU. Nejblíže k tomu mělo asi těch několik HP fanfiction, které vznikly ještě před dokončení HP série a které se sice z dnešní pohledu zásadním způsobem odklání od předlohy, ale z dobového hlediska to nejspíš jednoznačně nedělaly.

 

Autorka tohoto článku však věří, že kanonické fanfikční příběhy existují. Z doslechu o jejich existenci slyšela. Sama se s takovými (víceméně, aspoň co do záměru) setkala mimo HP fandom a velice ráda si vyslechne v komentářích typy na nějaké další.

 

Přesto si na základě svých zkušeností troufá tvrdit, že takové kanonické FF stojí na samotném okraji fanfikčního „alternativního vesmíru“. A proto jí připadá pošetilé takové příběhy považovat za normu a používat jako měřítko pro posuzování „správnosti“ těch ostatních. Myslí si, že podstatou fanfiction je něco zcela jiného, ba protichůdného, snaze držet se intencí původního autora. Každopádně má dojem, že pokud se na problém kánon versus AU nahlíží přespříliš přísně, vyplatilo by se vyznačovat spíše kanonickou věrnost než odchylku, protože právě ta je v rámci FF čímsi výjimečným.

 

 

Obtíže s alternativními světy

 

S termínem „AU“ mám docela potíž. Ta potíž spočívá v tom, že je to pojem užívaný ve značně širokém a nejednoznačném smyslu. Rozumíme pod ním zkrátka příliš mnoho rozličných věcí, což myslím potvrzují i výsledky ankety, kterou jsem nedávno uspořádala. Jenže právě tento širší a striktní (= vůči každé změně kánonu uplatňovaný) výklad tohoto pojmu mi natolik splývá se samotným pojmem fanfiction, že téměř dělá jedno z těchto slov zbytečným a nepatřičným.

 

Nahlížím totiž na samotnou fanfiction jako na svého druhu takový alternativní vesmír existující paralelně vedle kanonického díla a nikoli synchronně s ním. Pod vlivem Henry Jenkinse se domnívám, že fanfiction je jakýmsi „pytlačením“ na předloze a domnívám se tedy, že naprostá většina fanfiction je realizací touhy nějakým způsobem přepsat a nikoli doplnit kanonický příběh. Celý problém pak ještě komplikuje fakt, že i samotnému původnímu příběhu rozumí každý čtenář trochu jinak, kteréhož problému jsem se ale již dotkla v článku „Každý čteme jinou knihu“ a proto ho nyní již nebudu dále rozvádět.

 

 

 

Geografie prázdných míst fikčního světa

 

Pokud chce nějaký člověk napsat originální a při tom kanonicky věrný fanfičkní příběh, nezbývá mu než najít v kánonu místa, které jeho původní autor dosud nezaplnil událostmi a fakty. Musí prostě vyhledat ta místa, kde slovy latiníka ještě stále přebývají lvi.

 

Větší část fanfikčních příběhů, které za kanonické považuji, vznikla pravděpodobně z touhy vytvořit prostě další pokračování oblíbených dobrodružství po té, co ta originální již nebyla k dispozici. Pracovně jsem tyto příběhy nazvala „Jak to bylo dál“. Pojmenování jsem ukradla Máje, jejíž stejnojmenná série je sama o sobě pregnantním příkladem fanfikce tohoto typu. Nejpopulárnějším fanfikčním příběhem tohoto druhu je v českých zemích asi Martinův „Pán smrti“, který dnes samozřejmě také představuje alternativu k hlavnímu ději, ale svého času se zdál kanonický natolik, že se mohl pokoušet předstírat, že je autentickým pokračováním HP série. Specifickým příkladem tohoto typu fanfikcí jsou v HP fandomu také příběhy další generace Potterů, Albuse Severuse nebo Jamese Siriuse. Značné proslulosti dosáhla třeba série příběhů George Lipperta.

 

Pochopitelně je tu také možnost umístit děj svého příběhu před ten kanonický. V HP fandomu jsou například oblíbené příběhy z doby Pobertů. Za všechny jmenuji: „Všechno, co Harry kdy chtěl vědět o Pobertech (a bál se zeptat“.), ale hlavní autorskou fanfikční taktikou, jak napsat něco nového a při tom kánonu neodporujícího jsou tzv. „misang scenes“. V rámci HP fandomu je lze s nadsázkou a nepřesně definovat jako vše, co se ( alespoň dle autora té které fanfikce) dělo, když se zrovna Harry Potter díval jinam. Bohužel jediný trochu reprezentativnější příklad, který mě napadá, je FF „Štěstí je tam, kde ho najdeš“ od Razberry. Píši „bohužel“, poněvadž to z hlediska kanoničnosti není tak úplně uspokojivý příklad. Jde o slashový snupin příběh, který sice nepopírá většinové heterosexuální chování postav, ale nějaký literární purista dost těžko přijme jeho přirozenou návaznost na kánon.

 

Kdysi jsem se díky jednomu traileru na youtube seznámila s fanfikcí „Madam Minister“ od celticbard. Pojednávala o první ministryni kouzel a odehrávala se dávno před narozením většiny hrdinů vymyšlených Rowlingovou. Díky ní jsem pochopila, že existuje ještě další možnost, jak napsat kanonický fanfikční příběh. Když si vymyslíte cosi, co se teoreticky odehrává v daném fikčním světě, ale prakticky se týká časů nebo míst tak vzdálených tomu původnímu, že jej lze z vyšší míry považovat za dílo originální. Pro takové fanfikční příběhy sice není tak moc těžké se držet kánonu, problém je, že většinou nikoho dvakrát nezajímají, poněvadž čtenáři FF se starají zejména o osudy „svých“ hrdinů a neuspokojují je příběhy odehrávající se tolik mimo jejich známý svět.

 

 

KÁNONU SE DRŽÍCÍ PŘÍBĚHY:

 

1.typ: Jak to bylo dál?

 

2. typ: Chybějící scény

 

3. typ: Co bylo před tím? 

 

4. Spin-off

 

 

Typologie alternativních vesmírů - Část první: Něco je jinak

 

Teoreticky asi každá změna kánonu zakládá povinnost pro užití termínu AU, prakticky jsou - ať už v důsledku nedbalosti, nedostatečných znalostí, nepochopení, touhy udržet logiku vlastního příběhu - změny od kánonu natolik běžné, že se užívání tohoto termínu pro všechny případy, jeví jako nepraktické, protože - nic neříkající. Naprostá většina autorů se odchylkám nedokáže ubránit ani v případě, že chce. Ovšem ještě důležitější je, že to valná část autorů zcela důsledně dělat ani nechce. Za AU proto bývají většinou považovány až radikálnější a cílené změny kánonu. Charakter těchto změn by bylo možné dlouho a z různých stran rozebírat, já se raději spokojím s tím nejjednodušším rozdělením a zaměřím se jen na jejich rozsah.

 

Třebaže existuje i jakési vědecké pozadí termínu „alternative universe“ (odvislé od teoretických úvah ve kvantové fyzice), hádám, že do fanfiction byl přejat ze světa science fiction. V rámci tohoto literárního žánru bylo jeho užívání vázáno především k úvahám o cestování časem. Existují dvě základní představy o možnostech cestovatele v čase ovlivnit kauzalitu dějinného vývoje. V jedné představě cestovatel do minulosti, ať se bude sebevíce snažit, vždy musí naplnit právě tu dějovou linku, která ho přivede zpět do jeho současnosti. V druhém náhledu změny způsobené cestovatelem do minulosti zapříčiní vznik alternativní reality a cestovatel se pak do své časové roviny už vrátit nemůže.

 

Když jsem v anketě respondenty žádala o doporučení AU příběhů, čekala jsem že dostanu doporučení zejména na ty nejradikálnější AU a mírně mě zaskočilo, když jsem v jedné z prvních reakcí objevily FF „Rok jako žádný jiný“ nebo „Elysejský klíč“. Samozřejmě že to jsou AU příběhy, ovšem vzhledem k rozšířenosti takových AU je pro mě těžké je vnímat jako speciální kategorii FF a nazývat je speciálním pojmem. Tento druh příběhů v zásadě považuji za mainstream fanfikčního psaní a spadá do něj drtivá většina FF příběhů, které jsem kdy četla.

 

Jejich společným znakem je, že předpokládají, že významná část kanonického děje platí, ale v nějakou chvíli došlo k zásadnímu odklonu od něj, podobně jako v mnoha sci-fi příbězích o cestování časem. Teoretickým ideálem takových příběhů je realistické literární ztvárnění situace "Co by se stalo, kdyby...?", prakticky ovšem odchylky od kánonu bývají v těchto příbězích tak rozsáhlé, že se nedají vysvětlit pouhou změnou jediné události. Předpokládají komplexní posun celého fikčního světa, tak aby umožnil autorovi držet se svého záměru.

 

Většina (a to i většina úspěšných FF) kouzelnický (nebo jiný fikční) svět nějak dále dotváří a domýšlí. Někdy je počet těchto nových prvků a drobných úprav tak zásadní, že se do značné míry ocitají za hranicemi hřiště, které vymezil původní autor. Vytváří si vlastní pravidla hry. Takovým dotvářením proslul Kámen manželství a je typické třeba i pro Lanevřino psaní. Jen si přečtěte poznámky, pod jejím Cyklem povídek nebo pod Veritas.

 

Vzhledem k rozšířenosti změn mi přišlo praktické, když jsem u jakési autorky zahlédla, že na svém webu zavedla při značení povídek rubriku - AU dvojtečka -, za níž následují údaje o nejdůležitějších změnách, které v příběhu jsou. Líbí se mi ono samozřejmé očekávání, že příběh bude AU, zbývá jen určit v čem bude AU. Představuji si, jak by to vypadlo, kdyby se tento zvyk rozšířil a někdo by se pokusil napsat příběh zcela kanonický. Zápis by vypadal asi takto – AU: Žádné změny. Dodržuji kánon ve všem! - :)

 

 

 

ALTERNATIVNÍ SVĚTY 

 

A. Alternativní časové linie (podle Julie – kanonická AU)

 

1. typ: Podstatná část kanonického děje platí, ale v nějakou chvíli došlo k odklonu.

 

2. typ: Vlastně jen o něco radikálnější verze prvního typu. Neplatí nic z kanonického děje, protože k odklonu od něj došlo hned na začátku nebo dokonce ještě před začátkem.

 

 

Mezi fascinací a frustrací

 

Mám pocit, že geneze tohoto typu příběhů (minimálně v HP fandomu) má kořeny ve fanfikcích psaných před završením celé série a jsou tedy jako nekanonické vnímány až dnes. Pro velký úspěch tohoto schématu se v nich ovšem nadále pokračuje, tentokrát ale už kanonickým faktům navzdory. Koneckonců některá tato fakta se jeví jako nežádoucí a část čtenářů se s nimi prostě odmítá smířit.

 

Henry Jenkins mluví v této souvislosti o dvou motorech fanfikční psaní – o fascinaci a frustraci. Fascinace nějakým dílem (knihou, filmem, seriálem) nás nutí zaobírat se jím. Jenže ji může následovat frustrace, když se něco v rámci onoho díla neodehrává v souladu s našimi přáními. Frustraci může vzbudit to, když po shlédnutí posledního dostupného dílu oblíbeného seriálu nemáte čím dále živit svou fascinaci. Může ji vzbuzovat to, že vaše oblíbená postava nedostává v seriálu dostatečný prostor nebo z něj dokonce zcela zmizí. Frustraci může vzbuzovat, když váš hrdina skončí v páru s někým jiným než jste si přáli. A tak dále a tak dále a tak dále...

 

AU příběhy dávají autorům fanfiction skvělou příležitost přepsat si příběh podle svého a prostě pominout nežádoucí jevy. Ignorování epilogu je v HP fandomu natolik rozšířeným zvykem, že se pro tento fakt uchytilo dokonce speciální pojmenování - EWE (Epilog? What Epilog?). Takovým roztomilým a hravým příkladem přepisování epilogu je Alanin „Alternativní epilog k HP7“, přesněji jde o takový slashový dovětek k epilogu, který staví celou předchozí situaci na hlavu. Ještě zásadnějším jevem, je popírání smrti oblíbených postav. Oživování Siriuse, Remuse, Brumbála a zejména Severuse Snapea je v HP fandomu zcela zásadním jevem. Bez Snapea by to už prostě nebylo ono a čtenářská většina by přišla o důvod, proč fanfikční příběhy vůbec číst. :)

 

Kanonická věrnost tedy rozhodně není vždy ideálem fanfikčního psaní. Je jím jen tam, kde si ji autor přeje. Věřím, že minimálně podvědomým ideálem většiny autorů fanfiction je změnit nevyhovující a teprve pak dodržet v maximální míře to ostatní. To proto, že ono dodržení dalšího je podmínkou toho, aby autor i čtenáři mohli příběhu věřit.

 

 

Typologie alternativních vesmírů – Část druhá: (skoro) Všechno je jinak

 

Zatímco motivace k psaní prvního typu AU příběhů se mi zdá být zřejmá a splývá z důvody, proč je psána fanfiction jako taková, motivace k psaní typu druhého už mi tak samozřejmě zřejmá nepřipadá. Mám na mysli příběhy, v nichž sice vystupují stejné postavy jako v kánonu, ale které se odehrávají na zcela jiných místech nebo ve zcela jiném čase, zkrátka v úplně jiném světě, než příběhy původní. Jde o takové alternativní „alternativní světy“, něco jako AU „AU příběhy“. :)

 

Když se totiž řekne AU, představím si právě tento typ příběhů. Tyto příběhy patří ovšem v rámci celé fanfikční tvorby mezi okrajové jevy. V češtině je složité nějaké příklady najít. (Typy na další přijímám v komentářích dole.) Jsou natolik odlišné od zbytku fanfiction, že by si zasloužili vlastní pojmenování, které by je odlišilo od příběhů předchozího typu. Okrajově bych zde zmínila i pozoruhodné Sansiny „Neobvyklé okolnosti“, které se na počátku jako takový AU příběh tváří, nakonec je ovšem vysvětlení jiné.

 

Věřím, že jedním z těch nejzásadnějších motivů ke čtení fanfiction je touha znovu se potkávat s oblíbenými postavami. To, za jakých okolností a v jakém prostředí se bude ono setkávání odehrávat, je vedle otázky, s kým se tam setkáme, až druhotné. Proč tedy nevzít své hrdiny a nepřesadit je do prostředí, které je nám dobře známé nebo ho zkrátka máme rádi?

 

Je to trochu nespravedlivé, ale zájem a sympatie nepřipadají na všechna povolání, prostředí nebo období lidských dějin stejnou měrou. Některá prostředí jsou zkrátka oblíbenější něž jiná. Instalatéři asi nikdy nebudou tak populární jako lékaři, padesátá léta tak jako viktoriánská éra s krásnými šaty, koňskými spřeženími a ranými technickými vynálezy. Také v rámci AU příběhů jsou některá prostředí populárnější než jiná. Již zmíněná viktoriánská éra se řadí k těm častěji užívaným. Najít ji můžete třeba v i do slovenštiny přeložené „Štípce laskavosti k tomu“.

 

Velmi oblíbené jsou také AU příběhy ze školního prostředí, což nejspíš souvisí s faktem, že každý člověk někdy studoval a každý pisatel si tedy dělá oprávněné naděje, že něco takového zvládne věrohodně popsat. Vzhledem k tomu, že HP už je samo o sobě příběhem ze školy, můžete AU zaznamenat jen v takovém případě, že se ze školy kouzelnické stane náhle škola „normální“. Mezi příběhy tohoto typu patří například tragická snarry "Wishes are for Dreamers" od Yih.

 

ALTERNATIVNÍ SVĚTY 

 

B. Zcela jiné světy (podle Julie – nekanonické AU)

 

Některé oblíbené AU světy:

 

High Scool AU nebo College AU

AU z viktoránské doby nebo přímo Steampunk AU

 
 
 

Některé další oblíbené typy AU podle Fanlore:

 

  • oblíbená prostředí:

Historical AU (termín nadřazený, zahrnující množství všelikých epoch, fantazii se meze nekladou)

Pirate AU (zvláštní oblibě se prý těší vesmírní piráti)

Coffeeshop AU nebo Barista AU (hlavní hrdinové se mění na prodavače a zákazníka kavárny)

Vampire AU (upíři) a Werewolf AU (vlkodlaci)

Prison AU (vězení)

 

  • další kritéria:

Omega verse (svět se řídí zákony vlčí smečky, žijí tu alfy, bety a omegy)

All Human AU, Mundane AU (magický fiktivní svět se stává "normálním")

Magic AU (nemagický fiktivní svět se mění v magický)  

 

 

Kanononický charakter v nekanonickém vesmíru

 

Postava s původním charakterem je nutnou součástí opravdu kanonického příběhu, ovšem obráceně už to tak samozřejmě neplatí. Odvrhnutí kánonu není samo o sobě důvodem k odvrhnutí charakteru. Jak už jsem řekla, věřím, že touha setkávat s oblíbenými hrdiny je hlavním hnacím motorem živícím vášeň čtenářů FF a že proto i tehdy, když se smíří se změnou všeho ostatního, své oblíbené „charaktery“ touží najít stále v podobě nezměněné.

 

Koneckonců to, že použijete-li alternativní svět neomlouvá to samo o sobě i změnu charakteru se dočtete i pod heslem „alternative universe“ na Wikipedii. Mohly bychom snad proto věřit, že ono konstatování odráží panující společenský konsensus v této věci. Případná změna charakteru by proto měla buď logicky vyplývat se zápletky nebo by měla být vyznačena. Pojem AU není automatickou omluvou pro OOC charakter a označení OOC je proto dobrý základ autorovy sebeobrany v takovém případě. 

 

Je při tom jasné, že na tom, co je a není přijatelné odůvodnění se jen tak snadno neshodneme. Mám podezření, že některé vášnivější povahy by při diskuzi nad smysluplností a věrohodností té které povídky vytáhly na protistranu i nějaký ostrý předmět, jenž by byl v okolí zrovna k dispozici. S přihlédnutím k okruhu našich obvyklých činností, by to nejspíš bylo pero. :)

 

Star Trek fandom má skvělý nástroj, jak napsat mimocharakterní postavy a nejen je nemuset označit OOC, ale ještě se tvářit, že jde o dodržení kánonu. Tímto nástrojem je zrcadlový vesmír. Do zrcadlového vesmíru umístila svou povídku Zakalený křišťál Anna. Díky překladu od Archea Majuar je v češtině přístupná také povídka „Bed of Silence“ od Tiry Nog, která však není zcela šťastným příkladem, poněvadž správně temné charaktery si zrovna tam neužijete. Pro představu, co dokáže s hrdiny udělat zrcadlový , doporučuji raději TNG knihu „ Temné zrcadlo“. Takovému typu AU příběhů se říká "Canon AU", protože jejich alternativné realitě dal vzniknout už sám kánon.   

 

 

 KANONICKÝ ALTERNATIVNÍ VESMÍR

 

 Zrcadlový vesmír:

 

Touha odhalit skryté dobro v zlosynech a naopak temné stránky kladných hrdinů se samozřejmě neomezuje na fanoušky Star Treku. V HP fandomu vidím její stopy v povídkách jako je Nezáměrně tvůj od Dinkel. Třebaže tyto fanfikce (dodávám, že ke své škodě) nejsou označeny ani jako zrcadlové, ani jako AU, oplývají charaktery, které by se za zrcadlové označit daly. Existuje malá šance, že kdyby mi na začátku před jejich četbou někdo vysvětlil, že se nacházím v jiném vesmíru, byl by pro mě takový příběh přijatelnější.

 

Jedním ze sporných bodů v debatách o fanficton je, zda za změnu charakteru považovat i změnu sexuální orientace. Autorka tohoto článku přiznává, že v této věci zastává velmi zaujaté stanovisko. Je osobně přesvědčená, že pojmy IC a OOC se nevztahují na sexuální orientaci postavy.

 

Osobnost je psychologický pojem, který zahrnuje mnoho vlastností a ovlivňují ji všeliké životní zkušenosti. Z přísného náhledu by tedy každá změna událostí v AU příběhu měla automaticky avizovat změnu charakteru, nicméně, protože za nejvýznačnější rys osobnosti se považuje temperament, představuji si pod termínem IC zejména dodržení právě těch rysů osobnosti, které se týkají temperamentu. V té souvislosti mě proto zajímá, zda je postava introvertní nebo extrovertní, zda je flegmatik či cholerik. Sexuální orientace je stejně jako další okolnosti vedle toho až vedlejší vlastností osobnosti. Nemluvě o tom, že ti, kteří považují změnu orientace za změnu charakteru, o ní často uvažují přespříliš jako o něčem pevně daném a dalšími okolnostmi neovlivnitelném. Ano, jistě, my slashistky máme právě opačné tendence.

 

Podstatnější než jakékoli psychologické úvahy mi připadají důvody, které bych označila jako literárně kritické. Protože, třebaže tomu občas někdo nevěří, i většina čtenářek slashe touží najít v příběhu své hrdiny takové, jaké je znají. Kdybych připustila, že změna charakteru dělá postavu automaticky OOC, v diskusi nad nekanonickými slashovými páry (jichž je většina), by pak nebylo možné se bavit o tom, zda byl či nebyl charakter dodržen. Celá debata by byla smetena pod stůl s poukazem na to, že vzhledem k změně orientace už jde stejně o nekanonický charakter a s tím se já smířit rozhodně nedokážu.

 

 

Závěr

 

Na světě se najdou lidé, kteří pro pramalou schopnost autorů fanfiction navázat na kanonické předlohy dotyčným doporučují, aby nadále nezamršovali svět svými paskvily, ale já se pokouším raději ve své hlavě nerozdělovat příběhy na ty dobré a špatné, ale na ty, jejichž důvody k přepisování kánonu dokážu sdílet a na ty, u kterých mi to už nejde. Vždy je ale možné, že někde jinde existují lidé, kteří je sdílet mohou. Je zřejmé, že v zásadě si každý může psát, co se mu zamane, to hlavní, co při tom riskujete, že jeho práce nebude nikomu stát za to, aby ji četl.

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Alternative universe

Datum: 23.05.2020

Vložil: how does viagra work

Titulek: Secure salubrity products with take

viagra 10mg or 20mg joined
[url=https://viagraboomer.com]i took viagra mom[/url] tadalafil viagra from india
<a href="https://viagraboomer.com">natural viagra alternatives that work</a> - viagra side effects viagra vs viagra show posts
viagra dosage

—————

Datum: 27.05.2020

Vložil: viagra without doctor prescription

Titulek: Buy well-being products with ignore

http:&47;&47;whois.domaintools.com&47;mens :: viagra
[url=https://viagraboomer.com]generic viagra for sale[/url] viagra information logged
<a href="https://viagraboomer.com">viagra without doctor prescription</a> - viagra online usa report
viagra for 70 year olds

—————

Datum: 31.05.2020

Vložil: cialis over the counter walmart

Titulek: Buy reduced products for ED no recipe

cialis coupon code topics
[url=https://pharmacywalmart.com]cialis over counter
[/url] cialis uk buy generic
<a href="https://pharmacywalmart.com">generic cialis at walmart
</a> - cialis username
cialis trackback url for this blog entry

—————

Datum: 03.06.2020

Vložil: tadalafil generic best prices

Titulek: Order cheap no pharmaceutical

cialis spam filter misspelled
buy cialis online
<a href="https://tadalafilbnz.com">tadalafil
</a> - does cialis work multiple attempts
compare viagra levitra and cialis comment.htm

—————

Datum: 05.06.2020

Vložil: cialis over counter

Titulek: Acquisition bargain cheap products for ED no preparation

viagra cialis or levitra which is best
[url=https://pharmacywalmart.com]cialis over counter
[/url] cialis and alcohol mix administrators
<a href="https://pharmacywalmart.com">cialis over the counter
</a> - cheap generic cialis online
cialis and alcohol interaction registered users

—————

Datum: 09.06.2020

Vložil: viagra 100mg

Titulek: Swallow well-being pills with ignore

canadian pharmacy viagra 20mg i forgot my password
[url=https://proviagramagic.com]viagra without a doctor prescription[/url] cilas
<a href="https://proviagramagic.com">viagra pills</a> - puchase viagra online
viagra for sale in turkey

—————

Datum: 28.06.2020

Vložil: Nikita1935

Titulek: Транспортно-экспедиторская компания Азия Трейдинг предоставляет услуги по перевозке грузов из КНР в минимальные сроки.

Добрый день
ТЛК Азия Трейдинг оказывает услуги по перевозке контейнерных и сборных грузов из Китая в минимальные сроки с таможенной очисткой в морских портах Приморского края.
Если у Вас запланирована поставка товара из Азии, просим прислать запрос и мы подготовим для Вас предложение.
info(at)msc.com.ru

—————

Datum: 01.07.2020

Vložil: FeznVeism

Titulek: Authority cheap no dose

viagra vs levitra viagra guestbook.htm
[url=https://viagragtx.com]buy viagra
[/url] viagra eli lilly prescription
<a href="https://viagragtx.com">viagra dosage
</a> - viagra information food e-mail
levitra vs viagra vs viagra guestbook.php?new_message=

—————

Datum: 03.07.2020

Vložil: MaxInboXSomo

Titulek: 30 000 рублей в день. Миф или реальность

Наивысший Инбокс

Уже спустя 3 часа Лично вы гарантированно сможете иметь навык, каким образом получать доход в глобальной сети интернет, тратя всего-навсего двадцать минут в день, пусть даже если Вы еще новичок

С Сопровождением Вплоть до Конечного результата. Без Денежных Вложений! Без Знаний и Опыта

Не важно, сколько у Вас знаний, навыков и практического опыта. Именно здесь управится абсолютно любой!

Реальный постоянный доход. Подробнее - www.MAXINBOX.SITE

—————

Datum: 07.07.2020

Vložil: MoonMouse

Titulek: Rassismus-Skandal an Berliner Rossmann-Kasse

Sie sollten diesen Artikel lesen. Es ist wichtig!1(A#D5gt8x6!WGIHAzum

Rassismus bei Rossmann: schwarzer Kundin wird Kartenbetrug vorgeworfen, weil der Name darauf deutsch ist. Polizei droht ihr vor ihrem Kind mit Gefangnis: “Sprechen Sie uberhaupt deutsch? Deutsche Sprache, schwere Sprache.”
[url=https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse]https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse[/url]

—————

Datum: 09.07.2020

Vložil: Illona

Titulek: Спасительная магия


[url=https://anhela.ru]исцеление энергией[/url]

—————

Datum: 06.08.2020

Vložil: AdoreGrere

Titulek: Cleaning my house I want to see it in my mansion. Done Great.

The cleansing company accomplishes cleaning of rooms of various dimensions and also setups.

We give professional [url=https://maidservicenyc.pro/]better maid service[/url] for personal customers. Using European tools and also certified devices, we accomplish maximum outcomes and also offer cleaning quickly.

The business's specialists provide cleaning with the assistance of modern technologies, have special tools, and likewise have actually accredited detergents in their arsenal. In addition to the above advantages, glass of wines use: beneficial prices; cleansing in a short time; high quality outcomes; greater than 100 positive testimonials. Cleansing offices will certainly aid keep your workplace in order for the most effective job. Any business is extremely vital atmosphere in the team. Cleaning up services that can be bought inexpensively currently can help to arrange it and also supply a comfy area for labor.

If essential, we leave cleansing the cooking area 2-3 hours after putting the order. You obtain cleansing asap.

We offer discounts for those that make use of the service for the very first time, as well as positive terms of teamwork for normal consumers.

We give top quality cleaning for large ventures and small companies of different directions, with a discount rate of up to 25%.

Our friendly team offers you to obtain familiarized with favorable regards to teamwork for company customers. We sensibly approach our tasks, tidy using professional cleansing items as well as specialized devices. Our staff members are trained, have medical books as well as know with the subtleties of getting rid of complicated and hard-to-remove dust from surfaces.

—————

Datum: 14.08.2020

Vložil: Feagestera

Titulek: бонус регистрация

казино пина

https://joycasinorus.ga/

<a href=https://joycasinorus.ga/>игровой автомат</a>
<a href=https://joycasinorus.ga/>казино зеркало</a>
<a href=https://joycasinorus.ga/>игровой автомат играть</a>

без регистрация
бездепозитный бонус казино
казино официальный сайт

—————

Datum: 20.11.2020

Vložil: DennisKef

Titulek: Thanks :)

Вы сделали там несколько достойных замечаний. Я искал в Интернете
дополнительную информацию по этому вопросу и обнаружил, что большинство людей
согласятся с вашим мнением на этом [url=https://spravki-profi.com]купить справку[/url].

—————

Datum: 14.08.2020

Vložil: AzdreGlync

Titulek: Stature stingy drugs no instruction

cheap genuine cialis online trusted uk
does cialis work more than once bbs.cgi?mode=
<a href="https://tadalafil6.com">tadalafil</a> - viagra 5mg cost registered users
[url=https://tadalafil6.com/#]tadalafil generic
[/url] tadalafil cialis from india

—————

Datum: 18.08.2020

Vložil: Tefreytox

Titulek: Go out with lower offensive amount pharmacy

viagra 20 mg cost topics
alternative al viagra
<a href="https://xlpharmtiger.com">viagra
</a> - viagra prices canada login
[url=https://xlpharmtiger.com]buy viagra online
[/url] can you buy viagra in mexico?

—————

Datum: 19.08.2020

Vložil: MazrylaF

Titulek: Diminish owing array pharmacy pills

viagra reviews side effects remember me?
viagra reviewed
<a href="https://ciagorilla.com">cialis
</a> - viagra mayo marriage counseling wang wangs
[url=https://ciagorilla.com]cialis canada
[/url] viagra v viagra review

—————

Datum: 20.08.2020

Vložil: Feagestera

Titulek: казино отзывы

без регистрация

https://joycasinorus.ga/

<a href=https://joycasinorus.ga/>без регистрация</a>
<a href=https://joycasinorus.ga/>казино пина</a>
<a href=https://joycasinorus.ga/>казино вход</a>

реальное казино
казино автоматы
игровой автомат играть

—————

Datum: 21.08.2020

Vložil: MazrylaF

Titulek: Minimize for order pharmacy pills

mixing viagra and viagra
buy generic viagra online
<a href="https://ciagorilla.com">cialis generic
</a> - vipps approved pharmacy for viagra
[url=https://ciagorilla.com]cialis 20mg
[/url] what dose viagra

—————

Datum: 22.08.2020

Vložil: MrianSib

Titulek: Buy reduced no recipe

purchase cialis in new zealand
cialis coupon free trial contact info
<a href="https://pharmacywalmart.com/#">cialis over the counter at walmart
</a> - cialis 5mg generic forum rules
[url=https://pharmacywalmart.com]cialis over counter at walmart
[/url] cialis 20 mg coupon knowledge base

—————

Datum: 23.08.2020

Vložil: Jazoninone

Titulek: Go out with knock off vulgar valuation dispensary

viagra cheapest
viagra improvements
<a href="https://vgsnake.com/#">viagra for sale
</a> - viagra the team
[url=https://vgsnake.com/#]viagra for sale
[/url] viagra and alcohol side effects you cannot reply to topics in this forum

—————

Datum: 24.08.2020

Vložil: ZBritthab

Titulek: Get with knock off low amount dispensary

viagra 10mg or 20mg no new posts
viagra sell by date
<a href="https://viawithoutdct.com/#">viagra without a doctor prescription usa
</a> - viagra voucher
[url=https://viawithoutdct.com/#]no prescription viagra
[/url] viagra and alcoholic drinks forum software

—————

Datum: 25.08.2020

Vložil: Jazoninone

Titulek: Go out with discount broken-hearted price pharmacy

uprima viagra viagra
viagra generic canada static pages
<a href="https://vgsnake.com/#">sildenafil
</a> - viagra soft drug interactions
[url=https://vgsnake.com/#]sildenafil
[/url] online apotheke viagra viagra levitra

—————

Datum: 25.08.2020

Vložil: FillieBok

Titulek: Nag with knock off vulgar payment dispensary

viagra vs cialis pictures
cialis dose cialis vs viagra announcements
<a href="https://cialis1walmart.com/#">cialis over the counter at walmart
</a> - cialis online cheap started by
[url=https://cialis1walmart.com]cialis over the counter walmart
[/url] ed supplements

—————

Datum: 25.08.2020

Vložil: ZBritthab

Titulek: Get with lower broken-hearted valuation drugstore

viagra log me on automatically each visit
viagra 20mg tablets usergroups
<a href="https://viawithoutdct.com/#">viagra online no prescription
</a> - how to take viagra
[url=https://viawithoutdct.com/#]buy viagra online without prescription
[/url] viagra france

—————

Datum: 26.08.2020

Vložil: Ugrastotoigo

Titulek: угги купить в москве - https://uggs-russia.ru/

[url=https://uggs-russia.ru/][img]https://a.radikal.ru/a28/2008/56/50603d121bb9.jpg[/img][/url]

UGG изготовлены из надёжных материалов и согревают ваши ножки в холодные месяцы года. Настоящие австралийские угги с естественной овчиной – это великолепный вариант для зимних месяцев года. Одеть такие угги – сплошное удовольствие. Вы можете наслаждаться уггами, так как они не только согревают, но еще и оснащены специальной нескользящей подошвой.

На [url=https://uggs-russia.ru/]ugg купить в москве не дорого[/url] доступно огромное количество красивых моделей UGG. Среди наиболее красивых моделей надо отметить: Alena Leopard, Classic Mini Black, Classic Short Stardust Navy. Новые модели UGG невероятно быстро раскупаются населением.

Временами девушки предпочитают покупать УГГ под цвет своего пиджака или пуховика. В спросе в этом году цвет белый и синий. В shop UGG в продаже есть модели интересующего Вас размера. Оплата за товар возможна как при получении, так допускается заранее оплатить по реквизитам компании. Доставка всех товаров производится в течение пары дней.

Известные угги носят преимущественно женщины и девушки. Угги великолепно подчеркивают статус, на ресурсе реально подобрать модели, которые носит Бритни Спирс, Ольга Бузова и популярные знаменитости. В 2020 году женские угги стали весьма популярными.

Престижность бренда и качественный пошив способствуют еще большей популярности UGG. Из главных преимуществ UGG нужно выделить: комфорт, тепло и легкость. Женские UGG великолепно будут смотреться на Вас как в снежную погоду, так и подчеркнуть ваш стиль в осенние холодные месяцы.

Если вы присмотрели себе красивую модель, забрать её также вы можете в интернет-магазине - [url=https://uggs-russia.ru/]угги купить в москве[/url] по адресу г. Москва, ул. Хабаровская, дом 15. Получить совет от менеджеров можно в рабочее время по телефону +7(495)748-75-05. В 2017 году бренд начал конкурировать с востребованными производителями обуви и стал в топе в зимней обуви. Красивые женские модели идут с ремешками и молниями.

Вы можете выбрать интересующую Вас модель даже среди Classic Cardy вязанные. Невероятно много молодых женщин покупают Mini Fox Fur с мехом лисы. Такие модели будут великолепно согревать ноги, а тепло будет чувствоваться даже под коленками.

На официальном сайте интернет-магазина размещены в продаже также популярные модели мужских ботинок УГГ. Конечно, они не так популярны, как женские. Но, мужчины их с удовольствием покупают, так как они очень теплые и в спросе у парней от 20 до 30 лет. Среди самых красивых мужских моделей: Ugg Navajo Men Boot Chestnut; UGG Mens Hendren TL Black, UGG Mens Hendren TL Chocolate.

—————

Datum: 26.08.2020

Vložil: SandraWrire

Titulek: Lost In No-Lockdown Minsk

[url=https://baldandbankrupt.seworld.info/r5ysl9WpfJh22pM/lost-in.html][img]https://i.ytimg.com/vi/ydH2pEFeDuc/hqdefault.jpg[/img][/url]

Lost [url=https://baldandbankrupt.seworld.info/r5ysl9WpfJh22pM/lost-in.html]In[/url] No-Lockdown Minsk 🇧🇾

—————

Datum: 27.08.2020

Vložil: Zarlopaupe

Titulek: Go out with knock off vulgar price dispensary

viagra generic 20 mg it is currently
viagra no prescription
<a href="https://ztadalafil.com/#">generic cialis tadalafil
</a> - viagra and viagra side effects submit.pl
[url=https://ztadalafil.com/#]generic cialis tadalafil
[/url] viagra price users browsing this forum

—————

Datum: 27.08.2020

Vložil: Tyzercrick

Titulek: Lower for status pharmacy pills

cialis tadalafil for women board.cgi?id=
viagra vs cialis spam guestbook.php?action=
<a href="https://nwlionstore.com">buy viagra online without prescription</a> - cialis no prescription
[url=https://nwlionstore.com/#]viagra no prescription[/url] cialis side effects cialis vs viagra show posts

—————

Datum: 27.08.2020

Vložil: FillieBok

Titulek: Nag with knock off vulgar payment pharmacy

cheap generic cialis
cialis doses faq
<a href="https://cialis1walmart.com/#">cialis at walmart
</a> - cialis sellers in india
[url=https://cialis1walmart.com]cialis over the counter at walmart
[/url] vaigra

—————

Datum: 28.08.2020

Vložil: Targolhar

Titulek: australia-msk.ru - угги официальный магазин

Если вы планируете поехать в горы или в другой город в январе, оптимально одевать угги. Удобные UGG вы найдёте на официальном сайте интернет-магазина UGG. Мужские и женские модели UGG достаточно сильно привлекают студентов.

На australia-msk.ru можно найти и подобрать [url=https://australia-msk.ru/]купить угги[/url] и унты. Много моделей UGG стали в тренде благодаря натуральным материалам и превосходному пошиву. Подошва со специальной анти-скользящей прокладкой, которая есть во многих уггах, сможет защитить человека от травм при падении. Такая обувь действительно гладкая снаружи и привлекательная на вид.

Она великолепно подойдёт под ваш рабочий костюм или штаны и поло. В зимнее время года угги выглядят стильно с любой одеждой. Основное преимущество такой зимней обуви – она действительно теплая. В основном, угги отлично сочетаются с черными и бордовыми джинсами и кофтами. Большинство девушек предпочитают зимой также носить угги со спортивными штанами, если нужно выйти в сквер или недалеко от дома. К тому же, серые и коричневые мини-угги будут симпатично смотреться с юбками короткого кроя.

В интернет-магазине невероятно много моделей, которые сразу Вам понравятся. UGG Australia кожаные варианты и детские угги также размещены на веб-сайте. Если вы хотите сделать сюрприз или подарить презент своей любимой или жене на 8 марта, UGG из натуральных материалов с овчиной – великолепный вариант!

Наиболее востребованные и гладкие модели UGG распродаются в интернет-магазине очень быстро. Среди самых популярных моделей надо выделить: Mini Bailey Button Bling Metallic Black; Classic Mini II Sand; Men’s Classic Mini II Chocolate

В интернет-магазине также в целом пользуются спросом [url=https://australia-msk.ru/]купить ugg недорого[/url] и угги тёмно-синие. К тому же, линейка LUX стала хитом этого года. На веб-странице вы найдёте поиск товаров по каталогу, в ассортименте очень много добавлено новых позиций. Женские ботиночки UGG считаются самыми крутыми и удобными среди других женских брендов. К тому же, UGG Women’s Cheyeenne Dusk или Women’s Sioux Chesnut пользуются огромной популярностью у девушек.

Угги – это не только январская обувь, есть новые модели уггов для весны и осени. Очень много моделек из новинок UGG также размещены в каталоге. Доставка может быть по указанному вами адресу, производится доставка, в целом, на 2-ой день после заказа. Вы также можете заплатить за товар кредиткой Виза или MasterCard на сайте заранее.

При необходимости, можно оплатить за товар наличкой курьеру. Забрать сапоги, забронированные заранее вы можете в г. Москва, Проспект мира, д. 102, к.1, или узнать подробности по любой интересующей Вас продукции по контактам +7(495)7489547, где вас хорошо проконсультируют.

—————

Datum: 01.09.2020

Vložil: kebygomo

Titulek: игровой автомат играть

Крутое лицензионное казино с быстрым выводом

https://casinotopchik.ru

<a href=https://casinotopchik.ru>казино пина</a>
<a href=https://casinotopchik.ru>игровой автомат играть</a>
<a href=https://casinotopchik.ru>бонусы казино</a>

—————

Datum: 02.09.2020

Vložil: Irina

Titulek: Южная жизнь


[url=https://south.life/dosug-i-turizm/23-akvapark-zolotoy-plyazh.html]Золотой пляж анапа[/url]

—————

Datum: 11.09.2020

Vložil: Zefdon

Titulek: Audition in as two and make an instantaneous accommodation decision

caliber home loans corporate headquarters location
student loans refinancing rate
<a href="https://loansnix.com/#">wefixmoney.com payday loans
</a> - quickens loans
[url=https://loansnix.com/#]check into cash payday loans
[/url] pros and cons of reverse mortgage loans

—————

Datum: 20.09.2020

Vložil: kebygomo

Titulek: бездепозитный бонус казино

В казино есть ставки на спорт

https://casinotopchik.ru

<a href=https://casinotopchik.ru>бездепозитный бонус казино</a>
<a href=https://casinotopchik.ru>реальное казино</a>
<a href=https://casinotopchik.ru>бонусы казино</a>

—————

Datum: 26.09.2020

Vložil: KennethCuP

Titulek: Xevil+SocPlagin

Если Вы занимаетесь продвижением сайтов (блогов)
или просто устали платить «SEO специалистам»,то Вам это будет интересно.
В любом случае Вы извлечёте из данной информации-нужную Вам.
https://offeramazon.ru/2020/09/25/xrumer/

—————

Datum: 06.10.2020

Vložil: Irina

Titulek: Южная жизнь


[url=https://south.life/dosug-i-turizm/35-adygeya-dostoprimechatelnosti.html]Адыгея достопримечательности[/url]

—————

Datum: 08.10.2020

Vložil: RobertGop

Titulek: 03c46d30ccbb8849275a7a8d033f16ab

erection pills online [url="https://erectiledysfunctionpillscvs.com/#"]erection pills online[/url]

—————

Datum: 08.10.2020

Vložil: Zohandnuh

Titulek: Get with disregard broken-hearted price dispensary

viagra last post
viagra 20mg review administrators
<a href="https://viagrasld.com/#">buy viagra
</a> - viagra generic online biography
[url=https://viagrasld.com/#]viagra 100mg
[/url] viagra kopen jump to

—————

Datum: 09.10.2020

Vložil: Zohandnuh

Titulek: Go out with lower vulgar valuation pharmacy

viagra vs viagra market share default.asp
generic viagra usa no prescription
<a href="https://viagrasld.com/#">what is viagra
</a> - how much the official price of viagra in usa
[url=https://viagrasld.com/#]does viagra work
[/url] viagra pills

—————

Datum: 12.10.2020

Vložil: PhillipWeect

Titulek: Батеенко Михаил Николаевич вор, мошенник и балабол

Подсакжите как взыскать деньги с сантехника Батеенко Михаил Николаевич (+79652487064 и +79154333570)? Я обратился по поводу установки в новую квартиру итальянской дорогой сантехники к Батеенко Михаилу Николаевичу, а в итоге, заплатив ему деньги за монтаж получил установленный криво дешевый китайский унитаз и разбитый умывальник. Когда я спросил у Батеенко Михаила Николаевича почему всместо итальянского унитаза он установил дешевый китайский он мне ответил, что во время монтажа мой унитаз оказался не качественный и разбился и чтобы не было проблем Батеенко Михаил Николаевич поставил за свои деньги китайский. В последствии, от соседей, я узнал, что Батеенко Михаил Николаевич попросту мой унитаз украл и пытался продать в соседнем подъезде. Когда я ему об этом сказал то он пообещал все вернуть в течении двух дней и объяснил это какой то ошибкой. Спустя пару дней я неоднократно звонил Батеенко Михаилу Николаевичу на оба его телефона +79652487064 и +79154333570 но он не поднимал трубку. Если кто нибудь сталкивался с подобной проблемой подскажите что мне делать

—————

Datum: 16.10.2020

Vložil: Zedricjek

Titulek: Nag with knock off offensive price pharmacy

cheapest prices on viagra for men
viagra 20
<a href="https://viapowerhq.com/#">viagra for sale on amazon
</a> - viagra side effects viagra information who is online
[url=https://viapowerhq.com/#]generic viagra for sale
[/url] liquid viagra buy guestbook.php?mode=

—————

Datum: 17.10.2020

Vložil: Zedricjek

Titulek: Go out with disregard low amount pharmacopoeia

purchase viagra online without a prescription
viagra vs viagra comparison submit.pl
<a href="https://viapowerhq.com/#">viagra on sale
</a> - viagra 20mg tablets in total there are
[url=https://viapowerhq.com/#]viagra for sale canadian
[/url] viagra us pharmacy

—————

Datum: 18.10.2020

Vložil: RobertGop

Titulek: 03c46d30ccbb8849275a7a8d033f16ab

erectile dysfunction pills [url="https://erectiledysfunctionpillscvs.com/#"]best erectile dysfunction medication[/url]

—————

Datum: 18.10.2020

Vložil: RobertGop

Titulek: 03c46d30ccbb8849275a7a8d033f16ab

erectile dysfunction pills [url="https://erectiledysfunctionpillscvs.com/#"]top erection pills[/url]

—————

Datum: 20.10.2020

Vložil: HaronThoke

Titulek: Arouse with discount broken-hearted amount pharmacy

cbd tincture benefits
cbd anxiety study
<a href="https://cannabis7oil.com/#">medical cannabis oil for sale
</a> - cbd relieve
[url=https://cannabis7oil.com/#]hemp seed oil
[/url] cbd pills for pain

—————

Datum: 20.10.2020

Vložil: HaronThoke

Titulek: Arouse with lower low price drugstore

how to use cbd oil for anxiety
cannabidiol buy
<a href="https://cannabis7oil.com/#">medical cannabis oil for sale
</a> - how many drops of cbd oil should i take
[url=https://cannabis7oil.com/#]hemp oil for pain
[/url] cbd vs thc

—————

Datum: 22.10.2020

Vložil: ZafesCig

Titulek: Go out with lower low price pharmacy

cbd without thc for sale
cbd drops what are they
<a href="https://cbd7hemp.com/#">best cbd oil on the market
</a> - cbd oil benefits
[url=https://cbd7hemp.com/#]cbd hemp oil
[/url] cbd cream for arthritis pain

—————

Datum: 23.10.2020

Vložil: ZafesCig

Titulek: Get with knock off offensive payment pharmacopoeia

cbd medical
pure cbd oil
<a href="https://cbd7hemp.com/#">hemp oil
</a> - key health benefits of CBD oils:
[url=https://cbd7hemp.com/#]cbd oil for sale near me
[/url] how long does cbd tincture stay in your system

—————

Datum: 26.10.2020

Vložil: Danil

Titulek: Жизнь на юге


[url=https://south.life/]бабушка вышка[/url]

—————