-


Walking on the Ground

27.08.2013 15:33
  • "Vím, proč pták v kleci pojde a neslyší oblohy volání, vždyť i já jsem už letěla na křídlech poznání."
  • Mike Resnick, sci-fi povídka "Na křídlech poznání" 
    • autorky: Seah a Margie
    • FF deník
    • fanlore
    • hudba: "Walking on the Ground" by Sheldon Allman
  •  

Tak jsem se zas jednou dostala do sporu, tentokrát přímo tady na svém webu. Šlo o autorská práva. A chtěj nechtěj jsem musela nad celou tou záležitostí zas zapřemýšlet:  Nástup internetu učinil z otázky autorských práv palčivý problém a zdá se, že máme často problém shodnout se na tom, co je legální natož, abychom se dokázali shodnout na tom, co je z moralního hlediska správné.  

Přiznejme si aspoň, že mnohem častěji než samotné autory brání autorská práva ty, kteří od nich jejich díla koupili a nyní chtějí jejich prostřednictvím dosáhnout zisku či aspoň pokrytí svých výdajů. Poněvadž jsou to právě oni, kdo přináší příběhy, obrazy a melodie do našich domovů, vůbec nezpochybňuji, že si za své úsilí nějaké peníze zaslouží. Jen se ptám, kolik práv je rozumné jim přiznat?

Touha shromažďovat informace a dávat je do nových souvislostí patří mezi tak přirozené lidské schopnosti jako třeba chůze. A chtít po někom, aby onu schopnost uměle omezil, se podobá snaze, žádat po někom, kdo je schopen chůze, aby od teď jezdil už jen na vozíčku, poněvadž chůze je proti zákonu.  

 

Když jsem se dostala v úvahách až k tomuto bodu, vybavila jsem si tohle video. Celý problém je tu totiž také  postaven na alegorii s lidskou chůzí, i když je postaven poněkud jinak než v té mé úvaze. Bůh nám dal nohy a naopak nám nedal křídla. Je proto zřejmé, že máme chodit a nikoli létat, jenže ... přesto mnozí z nás létat touží ...  

Jak jsem již napsala v komentáři ve výše zmíněné debatě, vím o sobě, že když jsem zvědavá na nějaký text a mám příležitost si ho přečíst, přečtu si ho i kdyby to bylo proti zákonu. 

Tohle video vyjadřuje podobný názor a naštěstí u toho není tak patetické jako já. Je zaujatou satirickou obhajobou viddingu a fanouškovské tvorby a takovým malým FU poslaným autorským právům. Mimo to je také malým výcucem z dějin viddingu, zahlédnete v něm třeba úplně první fanvid "Both Sides Now" (nebo třeba "Dante´s Prayer" od Killy), tvorbu fanvidů v éře videokazet a následně i v té počítačové, narážky na fanfikční psaní a právní problémy fanouškovské tvorby.

 

Mimojiné, všimli jste si, jak oblíbená je metafora, v níž se myšlení a poznávání nových věcí připodobňuje k létání. Už Dante v Božské komedii, když měl pocit, že mu dochází myšlenkové schopnosti, napsal: "Sám nemám křídla k tomu letu ..." a Barbara Streisandová pro svůj film Yentl nazpívala píseň celou postavenou jen na této metafoře.

 V tomto fanvidu je snaha létat připodobněna k možnosti svobodně tvořit. Amatérští tvůrci fanouškovské tvorby, podobně jako Yentl nebo jako hlavní hrdinka příběhu Mika Resnicka, jehož citát jsem zvolila za motto tohoto příspěvku, odmítli přijmout omezení,  která jim vnutila společnost, a zkoušejí - všem navzdory - létat.    

—————

Zpět


Diskusní téma: Walking on the Ground

Datum: 28.08.2013

Vložil: fialka

Titulek: k tomu jen tohle:

Úkolem pro chytrou horákyni je zadání soutěže vyhlášené na stránkách 50 odstínů - https://fiftyshadesofgrey.cz/index.php?o_soutezi
"Nechceme spoutávat vaši imaginaci, z pochopitelných důvodů však nebudeme moci přijmout povídky s vysloveně pornografickou tematikou. A pozor, vaše postavy se samozřejmě musí jmenovat jinak než Ana a Christian." Takže aby náhodou nevznikla fan fiction na fan fiction (a ničím jiným kniha Jamesové není), sepište nám erotické (čili dobře prodejné) povídky... A ať to taky není plagiát... jen inspirované...

Copak bell, ta jenom čte, ale já, já jsem si kdysi dokonce několik scifi povídek vlastnoručně opsala!

Ale obávám se, že diskuse ohledně autorských a čtenářských práv je nad naše amatérské síly, když se k tomu nevyjadřují ani profesionálové.

—————

Datum: 28.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: k tomu jen tohle:

Božínku, to je roztomilé !!!
Jako by jim ta jména nemohli dovolit. Vždyť by je pak vždycky mohli změnit. :)

Neboj, já, bell, bych opisovací historky taky měla. :)

Já mám dojem, že se k tomu profesionálové občas i vyjádří. A mám dojem, že se neshodnou - stejně jako my. :)

—————

Datum: 28.08.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

:-D Ta FBI tomu vždycky nasadí korunu. A dneska jsem shodou okolností byla v kině a tam na plátně, poprvé v mém životě, běželo, že natáčení je nelegální hrozí za to trest a lidé to mají hlásit.

—————

Datum: 28.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Nu, dělají co můžou.
Ale mi taky ... :D

—————