-


Lord Roderik Galant

09.06.2013 01:10

 

Většina textů tohoto autora se váže k času mezi rokem 2007 - 2011. Z čehož plyne, že Lord Roderik pokud je mi známo již není aktivně píšícím autorem. To je škoda, protože patřil po mém sodu k těm nejtalentovanějším. Své slashové texty publikoval zejména na ODG (Obrazu Doriana Gaye),  stránkám věnovným queer osvětě a povídkám s homosexuální tématikou.

 

Dodatek: Dám na komentář Samby a budu věřit, že Psisko je Galant. A to znamená, že Psisko/Galant napsal minimálně dva další příběhy roku 2012 a nic nebrání myšlence, že brzy napíše a zejména publikuje něco dalšího. - Ovšem jak je to mají s autorstvím na svém webu rozdělené Psisko a Darren, to si ráda nechám od někoho vysvětlit.   

 

Lord Roderik Galant se tak trochu vymyká  z řady osobností zmiňovaných v této rubrice, protože píše fanfikční příběhy jen velmi výjimečně. Většina textů, které napsal se řadí mezi originální slashové příběhy, tedy takové ty příběhy ze života. Pravda ne zrovna ze všedního života. Některé jeho povídky obsahují motivy nezvyklé nebo dokonce zapovězené. Incestní vztahy nebo atropomorfní psi se v životě většiny z nás nevyskytují. Ale nejspíš právě proto  mi připadají jeho příběhy pozoruhodné. "Naháči, Chlupáči a vanilka" mi v hlavě rezonovali řadu dní a určitým způsobem posunuli mé v vnímání jednoho fenoménu. Takovou míru vlastní vize a originální výpovědi od amatérského psaní běžně neočekávám. 

 

Galantovy příběhy patří mezi ty, ze kterých ve zvýšené míře cítím přítomnost jeho autora a nutí mě přemýšlet o tom, kolik toho má autor společného se svými postavami. Třebaže by mi nejspíš autor sám spekulace o své o sobě na zakládě svých povídek vymlouval, nějakým jsem se zkrátka nevyhnula. Nepřehlédnutelným tématem prolínajícím se skoro všemi jeho příběhy je zejména vztah ke zvířeně všeho druhu, zejména pak psům, ale také k lidským outsidrům všeho druhu. A taky se přiznám na základě jeho děl Lorda Galanta podezírám ze záliby v pohledných dominatně se chovajích mladících. Tato záliba nebude ve slashovém světě koneckonců až tak mimořádně ojedinělá.:) Ó, a nezapomeňme na Londýn. Kdo by ho neměl rád?  

 

Doznávám, že je docela dobře možné, že mé úvahy o autorovi jsou zcela neoprávěné. Proto vám raději doporučuji něco si od něj přečíst a udělat si vlastní názor.  

 

 

Soupis díla:

EDIT: Upozornění! Vím, že velká část povídek je v současnoti nedostupná. Mohu na požádání poslat následující: Naháči, chlupáči a vanilka,  diptych Tak copak vás trápí Dva druhy sejraJeho komorník zmatenýUhlí a mandarinkyS-slashPrázdnej obal od čokolády. Ostaní sama sháním, nejzoufaleji Sedmdesát procent. Pište a zasílejte na adresu - belldandy@seznam.cz. 

 

jako Psisko:

 

delší příběhy:

 

jednorázovky:

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Lord Roderik Galant

Datum: 28.02.2015

Vložil: Zuzana

Titulek: Kde sa nám zatúlal Psisko???

Kde sa stratil Roderik Psisko??? Ešte som všetko neprečítala a on úplne zmizol:( je mi to veľmi ľúto:( Veľmi by som chcela aby sa vrátil. Ak toto čítaš Psíček prosím, vráť sa.

—————

Datum: 04.02.2016

Vložil: Meakre

Titulek: Re: Kde sa nám zatúlal Psisko???

čo viem tak je stále tu: https://ivory-doghouse.blogspot.cz/

—————

Datum: 15.10.2014

Vložil: Psisko

Titulek: Tak trochu se stydím...

... a přemýšlím, jestli si tolik chvály vůbec zasloužím.

Bude to už určitě rok, co mi Sebastian (autor Plyšového mazlíčka) poslal odkaz na tuhle stránku. Dělalo mi tak trochu problém věřit vlastním očím. I když se zpožděním, chtěl bych moc poděkovat za tak pochvalný a fundovaný článek. :-) Ani v těch nejdivočejších snech jsem si nepředstavoval, že se mnou jednou bude zaobírat odborník, kterým bezesporu jsi. :-) Např. Dva druhy sejra jsi popsala líp, než bych to dokázal já sám.

Ano, prokoukla jsi mě - jsem beznadějně fascinován podivíny. Bude to nějaká osobní "úchylka", protože taky nejsem tak zcela standardní a od malička mě rozčiluje, že mě lidi posuzují podle toho, co vidí na první pohled. Nesnáším zažité stereotypy a strašně rád je vyvracím. Povídka je pro mě způsob, jak "něco sdělit světu". :-) Prý jsem byl šťoural a buřič už jako malý dítě.

Rád ti osvětlím existenci Darrena, pokud se dá hovořit o existenci v případě někoho, kdo "neexistuje". Zjednodušeně řečeno, Darren je mé druhé Já, můj duchovní průvodce, nejbližší "bytost", ochránce a drahý přítel... většina lidí by asi použila výraz "imaginární přítel", ale ten v mých očích Darrena jenom dehonestuje. Faktem je, že velká část povídek je psaná spíš jím, z jeho pohledu... on je tím mužem, co má zálibu v lehce dominantních mladících. Nebo spíš lehce zdivočelých, nepředvídatelných a nezávislých, toulavých psech.
Neměl jsem moc daleko ke Lvímu králi ze Dvou druhů sejra, ale snad už jsem z toho vyrostl a můžu s klidným svědomím říct, že jsem hodný pejsek, který je vděčný svému "páníčkovi" za záchranu jeho duše. :-) Od té doby už moje postavy tolik netrpí, protože nechci, aby trpěl Darren.

A to je prosím jen hrubý nástin toho, co lze nalézt v mé hlavě. Možná proto některým lidem přijdou mé povídky tak zajímavé a někteří nezvládnou ani stránku. :-D

P.S.: A děkuji za toho "výstředního a nekonvenční Pana", takhle hezky a poeticky se o mně ještě nikdo hmotný nevyjádřil. :-)

—————

Datum: 18.10.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Tak trochu se stydím...

Ale ANO, zasloužíš, zasloužíš ...

Nóó ... Kdybych se pokoušela být kritIcká, tak bych možná zmínila, že třebaže se autor tak rád otírá o idealizaci v cicích slashových a yaoi příbězích, tak jemu samému občas nějaký ten cukrkandl taky ukápne. :P

Ale platí a klidně si zatím předkýmkoli stojím, že jsou to zrovna tvé příběhy, které považuji v českém slashi za ty literárně vůbec nejpozoruhodnější. Pro mě mají minimálně některé, v mých očích ty nejlepší, takový ten ze židle zvedající potenciál. Minimálně trošku, v něčem, mě rozhodí v mém náhledu na svět. A to je zatraceně dobře!

Děkuji za vysvětlení. Když tě tak poslouchám, mám chuť požádat o rozhovor, aby jsi to vysvětlil mým čtenářům nějak uceleně na jednom místě, protože by rozhodně stálo za to. :)

—————

Datum: 18.10.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Tak trochu se stydím...

A děkuji, že jsi mi dal vědět, že jsi spokojený se svou charakterizací. Po pravdě vždycky, když něco takového píšu přemýšlím, jestli jsem náhodou trochu nepřestřelila - ať už v odvaze odhadovat, jak to dle mého je, tak v přílišné otevřenosti. Také by se mi mohlo podařit někoho urazit. Tvá reakce mě ubezpečuje, že je to nejspíš v pohodě. :)

—————

Datum: 31.10.2014

Vložil: Psisko

Titulek: Re: Re: Re: Tak trochu se stydím...

Pamlsek je vždycky pamlsek, je jedno, jestli je to piškot nebo čokoláda. :-) Toliko ke tvému strachu, že přestřelíš. Beru to jako chválu, jako kompliment... včetně toho, co píšeš v reakci na můj komentář. Díky. Ten rozhovor... trochu jsi mě zaskočila, ale tak nebudu popírat, že příjemně. :-)
Aby bylo jasno, já se cukrkandlu nebráním. Jen se musí dávat bacha na to, jak se prezentuje. Jestli "kýčovitě", nebo nějak originálně. Nám na vejšce pořád vtloukali do hlavy, že umění je zejména otázkou originality a překračování hranic. Tak se toto "pravidlo" snažím ctít, abych o sobě mohl říkat, že tvořím uměleckou literaturu. :-D No, i když... to asi není pravý důvod. Já to prostě tak nějak... cítím. Že nechci opakovat stokrát vyřčená slova. Je to nejspíš důsledek mojí vnitřní potřeby neustále se vůči něčemu a někomu vymezovat, být jiný... a to i přesto, že to přináší vesměs samé nevýhody. Svým způsobem kvůli tomu žiju docela osamělý život. :-) Ještě štěstí, že jsem introvert.

—————

Datum: 02.01.2014

Vložil: zmije

Titulek: ODG

Bell, web, na který odkazuješ, se nejmenuje Obraz Doriana GRAYE, jak píšeš (někde úplně nahoře v úvodu) - to je povídka od Oscara Wildea. Web název té povídky parafrázuje, jmenuje se Obraz Doriana GAYE.

—————

Datum: 20.01.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ODG

Fakt?

No páni! Tolikrát jsem tam byla a nikdy jsem si toho nevšimla. Já měla za to, že se prostě pojmenovali po oné povídce. Že jde o jazykovou hříčku mi nikdy nedošlo. Jsem prostě krajně nepozorná.

To je o něco lepší než si říct, že jsem blbá. :)

—————

Datum: 09.07.2013

Vložil: Jackie

Titulek: LRG

Četla jsem nadšeně od něj všechno. Myslím, že jeho schopnosti jsou za hranicemi "fan" psaní na internetu. Ale dají se také rozlišit dvě období, před a po. Více se mi líbí ty před, tzn. pod nickem Lord Roderick Galant, jsou vřelejší, vášnivější, rozpolcenější ... prostě žrádlo ne pro psy, ale pro čtenáře. Psisko píše zručně a zajímavě, ale připadá mi to spíš jako péčko, kde se nějak nemůžu jako čtenář s ničím ztotožnit a pohnutky postav mi nejsou až tak blízké.

—————

Datum: 09.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: LRG

To jsi ovšem znalec. :)
Můžeš mi aspoň zkontrolovat, zda mi tu nic nechybí. Nechybí?
Díky za znalecký posudek. :)

—————

Datum: 14.06.2013

Vložil: samba

Titulek: .....

Lorda čtu velmi ráda a proto vkládám odkaz https://ivory-doghouse.blogspot.cz/?zx=6e6c4869b1b22c0 který zde není a třeba tě příjemně překvapí

—————

Datum: 14.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: .....

Ó, děkuji. Psiska znám. Tedy ... no ... už jsem u něj jednou byla.
Ale mrknu se teď o něco víc. :)

—————

Datum: 17.06.2013

Vložil: fialka

Titulek: Re: .....

Neznám, klikla jsem a zabila 3 hodiny času civěním na panenky. Ale jsou nádherné a díky za odkaz na další Roderikovu tvorbu.

—————

Datum: 12.06.2013

Vložil: Rocia

Titulek: Tak

jsem si přečetla pohádku a moc se mi líbila - díky za doporučení :-) Třeba někdy dojde i na zbytek, až bude víc času...

—————

Datum: 13.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Tak

Rádo se stalo. :)
Doufám, že ani ty další nezklamou.

—————

Datum: 11.06.2013

Vložil: fialka

Titulek: Roderik

No, belldandy, dostalas mě. Nenapadlo by mě hledat jeho povídky na FF deníku. Naštěstí tam není nic, co by nebylo na nostalgii.
Hodnotit si ho netroufám. Co se mi líbí, to se mi líbí opravdu moc - to jsou ty psí povídky. Škoda, že nedopsal Péči o plyšové mazlíčky.

—————

Datum: 12.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Roderik

Originální povídky na FF deníku jsou sice zvláštnost a mezní případ, ale jsou oficiálně Mandragorou povoleny. Hranicí pro zákaz je až oficiální vydání. Co oficiálně vyjde by na FF deníku být nemělo, i kdyby to bylo na internetu někde k dispozici. Na FF deníku najdeš i originálky od Alice O´Really nebo třeba Dahaky a samozřejmě i dalších.
Zkusím se ty Psí povídky a Plyšové mazlíčky někdy mrknout. Tvé minulé doporučení bylo výborné. :) Kde je najdu?
Já četla od Galanta jen pět věcí, což není zrovna moc, ale všechny mi přišly nadprůměrné.

—————

Datum: 13.06.2013

Vložil: fialka

Titulek: Re: Re: Roderik

Těmi psími povídkami jsem myslela Naháči, chlupáči a vanilka. Já mám staženou do wordu kapitolovku Vanilkový páníček z r. 2011 a nejsem si jistá, jestli jsou to ti Naháči... Dějově si to je určitě podobné - opravdoví psi a lidští psi.
No a Plyšového mazlíčka mám taky ve wordu, to nedopsal určitě. Taky to mělo název Příručka pro agenty MI6 nebo tak nějak. Dám to dokupy a příští týden pošlu mailem.

—————

Datum: 13.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re:

Vanilkový páníček je název druhé části "naháčů", řekla bych té klíčové části. Takže to bude opravdu ono.
Za mail s Plyšovými mazlíčky budu vděčná. Díky...

—————

Datum: 02.08.2013

Vložil: H...

Titulek: Re: Re: Re: Re:

Tak tedy, co vím, tak autorem Plyšového mazlíčka není Roderik Galant, alébrž Alex Black, který toho času taktéž působil na ODG. Kdo tehdy četl, ví a zná.
A asi mi nepříjde moc fér šířit jeho (i kdyby byla Roderikova) tvoru takto mezi sebou, pravděpodobně bez jeho souhlasu. Vždycky se dá kontaktovat autor a přes to bych šla. Jistě byste taky nebyly nadšené pokud by Vaši tvoru někde někdo šířil bez vašeho vědomí... Co když byla odstraněna z dobrého důvodu.?! Takže prosím dámy, zamyslete se na tím.

A jinak. Tvorbu pana R. znám. Spoustu jeho povídek mám moc ráda. Líbilo se mi třeba Sedmdesát procent a z pozdější třeba Dva druhy sejra.
A je príma takovéhle "výpisky" o autorech, takže děkuji.

—————

Datum: 25.07.2013

Vložil: heartles

Titulek: Re: Re: Re: Roderik

poslala by si mi to to taky prosím ? saomi.aiko@seznam.cz

—————

Datum: 02.08.2013

Vložil: Sung

Titulek: Re: Re: Re: Re: Roderik

Mate souhlas autora Plysoveho mazlicka, abyste mohli povidku sirit dal? Jestli ne, je to poruseni zakona.

—————

Datum: 25.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Roderik

Nechci vůbec tvrdit, že to není sporné, ale s touto logikou se musím ptát: Spáchám zločin pokaždé, když někomu půjčím klasickou knihu bez svolení autora?
Kdybychom se s filakou sešli někde v kavárně (jakože se někdy zas sejdeme) a ona mi předela vytisnutý text, který má, bylo by to také veřejné šíření?
Myslím si, že soukromé zaslání povídky po mailu není veřejné šíření.

A je-li tohle veřejné šíření, pak každý, kdo si kdy přečetl Můj pátek od Enahmy se podílel na veřejném šíření. A doznávám, že tu v tom případě máme v HP fandomu celé zástupy zločinců.


Možná je to rozdíl náhledu dvou různých světů. :) Mám dojem, že my čtenáři fanfiction jsme zvyklí, že se pohybujeme v šedé zóně. Pokud autor fanfition vyžaduje od čtenářl striktní dodržování autorského zákona, připadá mi to vždy strašlivě paradoxní. On sám ho už evidentně striktně nedodržel, když napsal to, co napsal.

Každopádně myšlence na získání svolení autora se samozřejmě nebráním. Budu ráda, když ho získám. Musím, ale zároveň poctivě doznat, že pokud jsem zvědává na nějaký text a naskytne se mi možnost si ho přečíst, přečtu si ho i kdyby to bylo proti zákonu. Má zvědavost mi nic jiného nedovolí. Kdo ode mě žádá něco jiného, žádá mě skoro o nemožné. :)

—————

Datum: 25.08.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Roderik

Dle mého není podle autorského zákoníku soukromé předání autorského textu (kniha, povídka, video, film) od jedné osoby druhé a to ani pomocí emailu trestným činem. Trestným činem by se to stalo ve chvíli, kdyby takovýto text byl bez svolení autora vložen na internet tak, že si ho může stáhnout široká veřejnost.

A i kdyby to tak nebylo, řeknu tu krutou pravdu, jak mám ve zvyku zejména ve chvílích, kdy je mi blbě (což je teď); každý autor, který jde s dílem ven, se prostě musí smířit s tím, že bude jeho dílo kritizováno, citováno, stahováno, kopírováno, předčítáno a předáváno z člověka na člověka. Ať se všichni hlásači autorských práv na hlavu postaví, dokud lidstvu nezakážou myslet nebo mu neseberou tužky a papír... co, tužky a papír, museli by lidem zašít pusu, tak se to bude dělat vždy.

Jestli je slušnost se autora zeptat na povolení? Jistěže ano! Ale bude se to dít i bez jeho povolení, s čímž se všichni autoři (nemyslím ty jen ty na netu, ale i jiné) musí buď smířit nebo si najmout právníky a vyrazit na mnohaletý boj ne proti jednomu nebo dvou lidem, ale milónům a miliónům lidí, mezi kterými jsou spisovatelé ff, amatérští překladatelé, ale také matky předčítající svým dětem pohádky, každý kdo si uspořádá oslavu a pustí si tam písničky z CD a vůbec, i ti lidé, kteří jedou v tramvaji a mají moc nahlas puštěné sluchátka.

—————

Datum: 02.08.2013

Vložil: Sung

Titulek: Re: Re: Re: Roderik

Plysovy mazlicek neni od Roderika!

—————

Datum: 02.08.2013

Vložil: Sebastian

Titulek: Re: Re: Re: Re: Roderik

Ano, Sung má pravdu, potvrzuji to, Roderik Plyšoveho mazlíčka nenapsal - to také vysvětlije, proč ho nemůže dopsat:-).
A hlavní důvod je ten, že Plyšový mazlíček je můj:-).
Nebýt Sung, netušil bych, že jsou tady nějací fanoušci!
Je-li tedy zájem, vyskytuji se zde:
https://kirisame-kurosawa.blogspot.cz/

—————

Datum: 25.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: -

Moc děkuji, že jsi se ozval a uvedl věci na pravou míru, Sebastiane. a Doufám, že jsme se tě ničím nedotkli?

Asi se hodí otázka, jestli Plyšového mazlíčka nenajdeme někde u tebe a tím se dokázali vyhnout "veřejnému šíření"

Na tvou anketní otázku (https://kirisame-kurosawa.blogspot.cz/2013/08/plysova-anketa.html), samozřejmě hlasuji - dopsat!

—————

Datum: 09.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

K tomuhle autorovi se moc nevyjádřím, nic jse od něj nečetla, protože já originálky prostě nečtu. :-)

—————

Datum: 09.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

No, ne nadarmo jsem o tobě kdesi psala, že v podstatě žiješ va fanfikčním světě.
Na ten skutečný těžko zbývá čas. Tím méně na nějaké originální, tedy spíše originálně fikční světy. :)

—————