-


Petriáš aneb Jak jsem byla u vzniku nového fandomu

27.12.2018 23:38

 

 
 
Jsou tomu už více než dva roky, kdy jsem shlédla na Streamu recenzi na druhý díl filmové pohádky Anděl Páně, a cítíc se inspirována slovy o chemii mezi Dvořákem a Trojanem, napsala jsem post do facebookové skupiny Open Slash o tom, zda si lestos "nezašípujeme" anděla s čertem? Měl to být částečně vtípek, ale další vývoj ukázal, že zmíněný čert a anděl směřují k tomu stát se jedním z mála obecněji rozšířených českých slashových  párů. Časem jsme se shodli na užívání pairingového jména petriáš (Petronel/Uriáš), třebaže urinel byl svým způsobem vtipný. Ovšem výskyt pojmu petriáš byl až do této chvíle spojen zejména se skuhravým naříkáním, že na tento pár není skoro nic napsáno.
 
Vlna zájmu o petriáš stoupá logicky vždy v čase Vánoc, kdy se tyto pohádky promítají v televizi, případně v kině. Tak tomu bylo i letos, kdy Kasasagi požádala o nějaké náměty na povídky pro inspiraci, protože by si ráda zkusila na ty dva něco napsat. Reakce na následně vzniklou výzvu, předčila naše očekávání. A tak se zdá, že po letech, kdy jsme o petriáši jen mluvili, tu bude konečně i něco ke čtení.
 
A co z toho máte vyvodit vy, co čtete tyto řádky? Nu, asi zejména to, že se můžete zapojit též. Tady je přehled témat, které se objevily v naší výzvě. Chcete-li se zapojit, neváhejte. Přidejte nové téma, třeba zde v komentáři, napiště vlastní fanfikci, namalujte fanart, nebo třeba nastříhejte fanvid jako tady TruTru.  Stvoříte-li  něco, dejte mi , prosím, vědět. Musím vás nutně  přidat na tento seznam. :) 
 
 

Náměty, které se objevily ve facebookové výzvě:

Autory námětů uvádím v závorce.
 
  • Návštěva pekla (Kasasagi)
  • Svlíkací mariáš - pro ty, kteří by se odvážili opustit rodinný rating (Kasasagi) 
  • Na konci prvního dílu by se Petronel jako polepšený hříšník nepočítal. prostě by úkol nesplnil, obětoval by se a spadl by do pekla. Bůh to zamýšlí jen třeba na týden, jako na polepšenou. Uriáš by ho měl v pekle "zabydlet" a najít mu tam práci. (TruTru)
  • Petronela povýší a dostane jinou práci, jenže by si nikdy nepomyslel, že mu jeho kolega bude tak zatraceně chybět a že bude mít hříšné žárlivé myšlenky, když zjistí, že pracuje u brány s jiným andělem. A rozhodne se to nenechat jen tak.... (TruTru)
  • Uriáš zase navede Petronela na nějakou čertovinu a průšvih z toho bude tak obří, že se Bartoška.... eh, chci říc Bůh už vážně naštve, změní je v lidi a shodí je oba na zem natrvalo. Ať si nějak poraděj. A jak si ti dva zvykaj, postupně jim dojde, že jsou vlastně rádi, že jsou lidi, protože to má svoje výhody. (TruTru) 
  • U brány sedí Petronel s Uriášem a přijde jim kluk, co má ve svědomí, že spal s jinými muži... (Kalamity Jane)
  • Jablko poznání - Uriáš Petronela přece jen přesvědčí aby si kousl a Petronel najednou ví i to, co sám Uriáš nechtěl aby se anděl dozvěděl: že je do něj onen pokušitel pekelnej pekelně zamilovanej... a v zamilovanej čert v nebi je docela průšvih. Obzvláště, když se mu líbí největší matla (těsně) pod sluncem. (TruTru)
  • Uriáš je povolán zpět do pekla, aby se zpovídal z toho, jak často je v nebi a Lucifer pozná, že je zamilovaný do Petronela a tak ho potrestá. Mezitím bude Petronelovi divné, že je Uriáš pryč, chvíli bude čekat, ale pak se za ním vypraví do pekla, po nějakých peripetiích ho zachrání a na konci i on pochopí, že ho Uriáš miluje. (Petronela Mystrade)
  • Námět na explicitní FF: Do vězení by nezavřeli jenom Petronela, ale oba dva a svatý Petr by jim tentokrát odmítl pomoci se zámkem, protože jeho samotného taky zajímá, co se z toho vyvrbí. (Alena Slaměná)
  • V nebi jsou určitá nevyřčená pravidla. A TA když se poruší, z Anděla se stane padlý anděl a skončí v pekle. Jelikož Uriáš si tím už prošel, ví, přesně, co udělá z anděla čerta. A protože mu jeho pracovní povinnosti na nebi pomalu končí, snaží se nenápadně udělat ze svýho nešikovného andělského kolegy padlého anděla ještě před tím, než mu bude muset dát napořád sbohem. (TruTru)
  • Reakce na TruTru: V nebi jsou určitá nevyřčená pravidla a když se poruší, z anděla se stane padlý anděl a ten skončí v pekle. Řekněme, že je to třeba za přílišnou pýchu. A Uriáš ví, že k pýše má Petronel trochu sklony. A myslí, že jeho přítel by narozdíl od něj, takový pád do pekel špatně nesl. A tak se  Uriáš snaží zabránit tomu, aby se Petronelovi stalo totéž, co kdysi jemu. Nakonec se obětuje, aby Petronel zůstal spasen. Ovšem v pointě Bůh za odměnu odpustí i jemu, protože se umí jako Petronel obětovat pro druhého. Ale protože je Bůh vševědoucí, vidí, že jejich vztah není čistě "nebeský", a tak je pošle je na zemi  jako lidi, s tím, že pokud si to nezkazí, mají dveře do nebe otevřené. Ano, předpokládám, že homosexualita Bohu nevadí. (belldandy)
  • Vidět Uriáše prevlečeného za kněze vyvolávalo v Petronelovi pocity, na které doteď nebyl zvyklý... (Adelay)
  • Když čert vleze do kostela, není to bez následku. Petronel ošetřuje vážně popaleného Uriáše. (Adelay)
  • Přepsána dvojka jako established relationship s tím, že se kvůli jablku pohádají natolik, že se rozejdou. Eventuální hurt/comfort. V podstatě Anděl páně 2 - but gayer, protože co si budeme povídat, celý film je jeden velký angst o tom, jak se pohádají, rozejdou a jak používají Magdalénu, aby ten druhý žárlil a omluvil se jako první. Jenže se to nějak zvrtne a Petronel opravdu uvěří, ze už ho Uriáš nechce... (Adelay)
  • RPS Dvořák/Trojan (belldandy)
  • Uriáš náhodně stojící pod jmelím aniž by si to byl uvědomil (Alena Slaměná)
  • Uriaš chodí každou noc sedat k Petronelově posteli, protože "Čert nikdy nespí." Anděl nic netuší, ale Bůh si toho samozřejmě všimne a snaží se čerta trochu popostrčit. I když ten odmítá přiznat, že by byl schopen něco takového cítit. (Alena Slaměná)
  • Nápad, který mě napadl při sledování filmu ve chvíli kdy Magdaléna dostala výpověď a vyšla ven. Zeptala se jich, kde je její dcera, a oni vůbec nevěděli, přestože jí svým způsobem měli na starost. Co kdyby někdy dostali na starost Ježíška? (Nelča Mierná)
  • Co tak nějaký crossover se Supernatural? Asi dost crack námět. (Kasasagi)

 

 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Petriáš

Datum: 03.01.2019

Vložil: Julie

Titulek: ...

Já mám chuť si něco napsat už jen z čiré naděje na to, že se to dostane ke Strachovi a tu konzervu z toho trefí:-)

—————

Datum: 03.01.2019

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

:´D

Pravda, Strach nevím, nevím, jak by to vydejchal, ale docela by mě zajímalo, jak by to zvládali Trojan s Dvořákem.

Na západ od nás občas v talk show baví diváky tím, že hercům ukazují nějaké ty obrázky ze slashového fandomu, v niž vystupují jimi ztvárněné postavy. Ráda bych věřila, že by to Trojan a Dvořák zvládli takovou situaci s nadhledem. :)

—————

Datum: 28.12.2018

Vložil: Nezu

Titulek: .

Aaa, zrovna sama píšu článek o vzniku tohoto poměrně kuriózního fandomu :D Anyway, na ty fanfikce jsem zvědavá! Nebýt takový antitalent v oboru psaní ff, přidala bych svou trochou do mlýna :D

—————

Datum: 28.12.2018

Vložil: belldandy

Titulek: Re: .

Jů. Pošli odkaz na článek, prosím. :)

—————

Datum: 05.01.2019

Vložil: Nezu

Titulek: Re: Re: .

Zde:
https://nezupise.blogspot.com/2019/01/petrias-petrias-evurywer.html

Díky Petriáši jsem ten blog vzkřísila zpět k životu :D

—————