-


Jak říct "Miluji tě"

19.05.2013 21:56

Pět způsobů, jak říct "Miluji tě" aneb pět mých oblíbených scén ve slashi, v nich zazněly (nebo nezazněly?) tato slova.

Proč je pro někoho tak snadné a pro jiného tak těžké tahle slova vyslovit? Napsat milostný příběh bez nich se může zdát skoro nemožně. Proto ta slova sami o sobě jsou tak velkým klišé, že mnozí hledají alespoň nějakou speciální příležitost, kdy je vyslovit. Takovou, aby situace odpovídala jejich závažnosti.

Doneslo se mi, že jistá L. (ta, která já ne tomto webu skoro jako doma) tvrdí, že Severus Snape tato slova nikdy vyslovit nemůže. To, že si je aspoň myslí, poznáte jen podle jeho činů. Učiní-li pro vás něco, co by ponechán sám sobě nikdy neudělal, můžete si gratulovat.  Asi vás miluje.

Ostatně, Brian Kinney to má podobně. Občas přemyšlím nad tím, jestli každý fandom nemá nějakou takovou svou postavu?  

Sice s tou Lanevřinou tezí docela souhlasím, přesto jsem na vyslovení těchto slov (nebo nějakých podobných) v FF několikrát přistoupila. Tady je několik případů (ne vždy jsou to ovšem ústa slavného SS, která je mají na jazyku): 

 

1. Desiderium Intimum, 54 kapitola "Desiderium Intimum"

Po mnoha a mnoha útrapách vzájemného vztahu, po mnoha vzletech a mnoha pádech, po více než padesáti kapitolách, kdy se to zdálo nemožné ... Chápete, že tady jde o odzbrojující vyznání? Stejně za chvíli bude zas vše popřeno.

 

2. If You Are Prepared III., 19.kapitola "Resignation" 

V trochu šalamounské podobě "Já taky" tu zazní jako slova na rozloučenou při odchodu bez návratu. 

 

3. Cambiare Podentes - Madurare, 56. kapitola, úterý 17.červen 1999 

Vyslovené jako nehoda v situaci, ve které je obvykle zapovězeno brát taková slova vážně. A vyslovená v jinou chvíli a trochu jinak než bylo plánováno.  

 

4.  Civil War, Home Fires

A co tahle alternativa? Je přijatelná? Vyslovit je před třetí osobou, která nedá pokoj a nutí vás k odpovědi na otázku zatímco jste silně citově rozrušeni. 

 

5. Poškození pod kontrolou, poslední věta

A naposledy se nabízí ... prostě je nevyslovit.  Jen tak v duchu sám pro sebe si je myslet.

 

Mimo pořadí:

 

Štěstí je tam, kde ho najdeš , 18. a 19. kapitola

Možná se podaři nevyslovit je, ale ... "I když nic neřeknu, nebude to tím menší pravda.

 

Na druhý pohľad , 21. kapitola 

O lásce nemusí padnout ani slovo. Je tu jen jedno kouzlo, které "bude fungovat". Tuhle fanfikci sice nepovažuji zrovna za dokonalou, ale právě tohle vyznání v ní patří mezi má oblíbená místa.

 

Tak co, jaké je vaše oblíbené vyznání?

 

Adelainino oblíbené vyznání:

diptich Noci v zahradě Getsemanské+Invictus, Invictus, 46. kapitola

Anebo je můžete vyslovit, pokud je zas dokážete smazat. “Everything I’ve done, I’ve done for you. No matter what happens, remember this: You are everything to me. Obliviate!” To je tak krásná myšlenka, že mám chuť přiřknout ji první místo v seznamu. :) 

 

Z Rociiny fanfikce:

Spřízněni kletbou, 29.kapitola

Severusovi připadá "Mám tě rád" o něco přijatelnější než "Miluji tě". Bohužel Harry mu nakonec z toho stejně udělá klišé. 

 

Patoložčino oblíbené vyzvání:

Elysejský klíč, 29.kapitola "Jedna nitka"

Já to věděla, že při větším počtu účastníků jakékoli české debaty o slashi, musí Elysejský klíč vždy  někdo zmínit. :) Tak tady máte   jedno vyznání od Patoložky a samozřejmě také od Alice: "Miluji tě velmi, ale stále jsem svým pánem."  Tak tohle Severus říká těsně  před tím (řekla bych, asi tak jednu kapitolu před tím), než svým pánem (minimálně na čas) přestane být.   

—————

Zpět


Diskusní téma: Několik způsobů, jak říct "Miluji tě"

Datum: 26.05.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Pro mě ne. :)
Pokud Severus v pokračováních, z nichž jsem ani jedno nepřečetla, vymyslel lektvar na vampirismus, asi už vím, proč jsem je nečetla. Díky za odpověď, hledala jsem ji dlouho. :)
Jé, růžová. Přizvou Jane?
:) Hlavně že máme tolik povídek, kde se umí ospravedlnit, jak se Severus choval k dětem – počínaje dozorem dětiček Smrtijedů konče… končí to někde? A to je taky výborné klišé, mimochodem. Ale vážně: máš velkou pravdu, co se týká života, co do té nepoučitelnosti. Co se Severuse týká, ráda si poslechnu, jak je poučen/ráda ho ze svého úhlu pohledu poučím.
Tak jo, Tvá teorie vlastně je, že za všechno může Snapeova povaha a za málo okolnosti, ve kterých žil a vyrůstal. Beru na vědomí.
:D

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Já k tomu tenkrát měla připravený sarkastický komentář že tímhle tempem nebudou už ani potřebovat Voldemorta k zničení světa, protože Severus to bez problému zvládne sám. Z příšer udělá pomocí lektvarů lidi nebo hodné psíčky (že ano Lupine) a z mudlů udělá příšery. Chudák Voldy si už ani neškrtne. :-D Hermiona je děsně coolově magicky namakaná (alespoň z ní má člověk ten dojem) a všechno ví. A v jedné kapitole bylo, že je Severus s Potterem ve sprše a já jsem tedy nějak nezaznamenala kdy že se přesně od jednoho polibku dostali až k svlékání, ale je možné, že jsem vynechala nějakou kapitolu nebo to přehlédla v těch nekonečně dlouhých odstavcích bez přímé řeči.
Základní povahové rysi jsou dány geneticky a nelze je změnit. Výchovou a prostředí se dají posílit nebo potlačit, ale z uzavřené osobnosti žádné prostředí neudělá řečného extroverta s neomezeným množstvím přátel.

—————

Datum: 29.05.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Původně jsem myslela, že je to parodie, ale jak mi to tak líčíš... asi se k přečtení té povídky jen tak nedostanu. (Na to chci přečíst příliš mnoho jiných věcí.)
Ano, psychologie považuje introverzi/extroverzi za vrozenou, naopak morální postoje a žebříček hodnot za získanou psychickou vlastnost. V praxi se ale stejně řeší míra introverze a extroverze, a já Ti garantuju z vlastní zkušenosti, že pokud je člověk na hraně, spadne do té kategorie, do které ho dotlačí okolnosti.
Jedna z teorií o Severusi Snapeovi stejně praví, že nebyl introvert, že ho k introverzi přiměly okolnosti. Hádej se. :)

—————

Datum: 23.05.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Ono to není třeba říkat. Abych si zas pochválila něco tak trochu svého. Já jsem v ?Manželském intermezzu ono "Miluji tě" četla mezi řádky. Myslím, že právě to je na něm tak povedené.

—————

Datum: 23.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

To tam taky je. On totiž Severus skutečně Nevilla miluje, to je nepopěratelný a nezměnitelný fakt. :-)

—————