-


Lanevra: ... ráda mám tu povídku, kterou zrovna píšu ...

27.05.2013 09:04

Využila jsem své známosti s autorkou a připravila po dlouhé době zase jeden rozhovor. Víte, když autora znám, snáze se osměluji ho se svou žádostí obtěžovat. Lanevra sice, aspoň jak ji znám já, své názory netají a ráda je sděluje všem na potkání (podobně jako já :) ), třeba se však přesto dozvíte něco, co jste dosud nevěděli. 

 

 

  • Začnu stejně jako vždycky. Jak si se ke slashi dostala? Kdysi si se mi zmínila, že tvá cesta nebyla zcela tradiční, tak to teď zkus trochu popsat? S jistou senzacechtivostí se tě zeptám na věk, kdy jsi začínala? A kolik let vlastně píšeš fanfikční povídky?

 

Nevím, jestli má cesta ke slashi byla netradiční, spíš má cesta k HP slashi byla nestandartní. Lidé většinou napřed přečtou knihu nebo vidí seriál/film a teprve potom, někdy náhodou a někdy, protože chtějí vědět, jak by to mohlo pokračovat, narazí na (normální) fanfiction. A když se jim zalíbí ta, dostanou se třeba za čas ke slashi nebo sami začnou psát. Já na Fantasmagorium narazila náhodou, přečetla si tamní povídky, které se mi líbily a až potom jsem si přečetla knihy. Po přečtení knih jsem četla další HP slash povídky, přičemž ostatní mě už vůbec nezajímaly a upřímně ani dnes až tak moc nezajímají. Zejména ty české, protože snamione a dramione mě vážně nebere. Přečetla bych si třeba Sirius/Hermiona, Sirius/Ginny nebo Remus/Hermiona a Remus/Ginny, ale to je v češtině nezvyklý jev narazit na takovou povídku.

 

Připouštím ale, že když se v současnosti dívám po blozích, už to neplatí. Dnes lidé píšou povídky aniž by znali předlohu. Píšou je kopírováním napsaného FF a dokonce se k tomu i přiznají. Myslím si ale, že v době před čtyřmi/pěti lety to bylo nezvyklé.

Kolik let píšu? Básničku o Šmakovi jsem napsala, když jsem byla v první třídě (tedy diktovala, no) a další následovalo během let. To ale samozřejmě nešlo na veřejnost.

 

Konkrétně kvůli tomuhle dotazu jsem se dívala do emailu. První odeslaná BaA povídka na buffy-angel.org – červen 2007. Dejme tomu že rok předtím jsem začala číst. Založený blog – červen 2008. První povídka na něm byla Agorafobie. Dejme tomu, že rok předtím jsem objevila slash. Narozená jsem - 91, v říjnu, takže si to vypočítejte sami. Připouštím, že jsem mohla někdy někde plácnout nějaký rok, ale nešlo o úmyslnou blamáž, spíš jsem prostě jen odhadovala a nehledala podklady. Já si nejsem schopná vzpomenout ani koho, jak dlouho znám, natožpak tohle.

 

Poznámka tazatelky: Mně vyšlo, že slash čte Lanevra asi od šestnácti a píše ho od sedmnácti. Což mi (jen tak na okraj) připadá jako docela přijatelný a rozumný věk. Slyšela jsem i o mnohem radikálnějších případech. Nicméně je to v rozporu s nastavenou přístupností většiny povídek od osmnácti let a nabízí to téma k samostatné diskuzi, jak smysluplně jsou tato omezení nastavena. (S dopomocí v diskuzi musím upravit, že na šestnáct a sedmnáct jí teprve táhlo.)    

 

 

 

  • Ještě zůstanu v lehce bulvárním tónu a zeptám se, zda tvé okolí (rodina, přátelé) o tvém „koníčku“ ví a jak se k němu staví? Setkala si se i s nepřátelskými reakcemi na to, že píšeš slash?

 

Ano, moje rodina ví, že píšu slash, a někteří členové – jak ty belldandy víš – se i aktivně zapojují nebo alespoň pasivně komentují.:-D

 

Na samotnou skutečnost, že píšu slash, ne, ale setkala jsem se z negativním emailem k povídce „Dárek“ kdy se jedné dívce nelíbilo, že popisuji Willow a Taru při milostné scéně. Přitom Willow a Tara jsou přímo v BtVS lesbický pár a je jasné, že po nocích asi nehrály piškvorky.

 

  • Nevím, jestli tohle není trochu zlomyslná otázka, ale což .. Bety u tebe mají o práci postaráno a tak mě napadlo se zeptat, kolik si jich už vlastně vystřídala a jaké s nimi máš zkušenosti? Nechala by jsi si od nich zasáhnout i výrazněji do textu? Nebo čekáš jen opravy překlepů a nějakých gramatických chybiček?

 

Tak bylo jich víc a zkušenosti mám spíš zlé. Dlouho jim to trvalo, neozvaly se vůbec, poslaly povídku prakticky neopravenou a tak podobně. Nicméně jsou samozřejmě takové, které byly skvělé, Adelaine nebo yellow, občas jsem ukecala přátele jako Styx nebo Neferet, ale nejsem si jistá, jestli je to v takovém případě beta jako beta. I když na druhou stranu Adelaine je také přítelkyně, takže tak...

 

Do děje mi žádná nikdy nezasahovala, ono to třeba u mého cyklu povídek není dost dobře možné, protože by si musely přečíst všechny povídky najednou, aby mohly odhalit nejasnosti a myslím, že do toho by se nikomu nechtělo. Hlavně čekám tu gramatiku a překlepy, také mě potěší, když upozorní na opakující se slova nebo nesmyslnou větu. Dobré jsou i upozornění na nesrovnalosti vůči kánonu. Ony sice jsou často vloženy úmyslně, nebo na nich v konečném důsledku až tak moc nesejde, ale když se člověk snaží držet kánonu natolik, aby to bylo realistické, potěší ho upozornění na chybu.

 

 

  • Protože vím, že tvé zaměření je multifandomé, tak se zeptám na tvé nejoblíbenější fandomy a postavy v nich? Kryje se to zcela s těmi, o kterých píšeš nebo tě ohledy na čtenáře odvádí od osobních preferencí?

 

Seznam všech fandomů, které mám ráda, by byl asi hodně dlouhý. :-D Dalo by se ale říct, že ty na které jsem napsala povídky patří k nejoblíbenějším. Star Trek je samozřejmě na úplně prvním místě v mém srdci ač na něj nepíšu. Je tam proto, že jsem ho poslouchala jako malá a Spock... ten je prostě má dětská láska (po něm přišla zamilovanost do Picarda. No co? Tak je plešatej, ale je charismatickej!) Potom je tu BTVS/As, tam je mojí nejoblíbenější postavou Angel a po něm Giles. Z párů mám nejraději Willow/Tara a to i před Buffy/Angel. Harry Pottere, ač má nejobsáhlejší místo v mém psaní, je kupodivu až na třetí místě a nejoblíbenější postava je Severus, nicméně Voldemort mu šlape na paty. :-D Mohla bych pokračovat ve vyjmenovávání dál, ale to bychom tu byli dlouho.

 

  • A jedna zapeklitá otázka: Dokážeš nějak vymezit míru nebo oblast, ve které považuješ za ideální dodržovat kánon nebo naopak vnášet do fanfikčního příběhu originalitu? Jak moc ti vadí v příbězích klišé?

 

Jde o to, jak autor to autor odůvodní nebo jestli to má svůj význam v povídce. I když i libovůli autora jsem schopná uznat. Také je důležité, jak to autor podá. Z hlediska čtenářského někdy ani to nepomůže. Občas prostě člověku něco nepadne do oka a není schopný to překousnout. Vím, že třeba v mé Veritas budou věci, které prostě spousta lidí nepřekousne. Jde o specifický druh originálního prvku, který není moc často zpracovaný, ale s tím se prostě nedá nic dělat.

 

Klišé mi vadí i nevadí zároveň. Vím dobře, že určité klišé vychází prostě z toho, jakou psychologii postava má. Díky té na určitou situaci reaguje pokaždé podobně nebo stejně.

 

  • Jaký význam pro tebe mají čtenářské reakce? Máš pocit, že je potřebuješ k psaní? Jsou podnětem k tomu, o čem budeš psát, nebo spíš podnětem, co publikovat a co nikoliv?

 

Já při psaní procházím fázemi. Nejdřív je tu nápad, myšlenka nebo útržek hovoru - jenom v hlavě. Když se mi ta myšlenka dostatečně zalíbí, začnu se jí víc zabývat a vymýšlet příběh a kostru. Pokud mě to baví a líbí se mi, co jsem vymyslela, sednu si k počítači a něco málo napíšu. Jestliže vidím, že mi to jde psát a mám dojem že bych to mohla i dokončit a zároveň, že by se to někomu mohlo i zalíbit, tak v psaní pokračuji. Tehdy nastane ta chvíle, kdy při psaní myslím i na čtenáře.

 

Zásadní událost v povídce bych sice kvůli čtenářům nezměnila, ale nepodstatné detaily klidně změním tak, aby se líbily. Když už se rozhodnu povídku zveřejnit má pro mě čtenář také svou roli. A rozhodně se řídím čtenáři v tom, co už nikdy nezveřejním. Myslím si to, napíšu si to, ale ven už to nepůjde. Občas nastane situace, kdy jsem sama v sobě tak zhroucená, že mě reakce čtenářů zdrtí a udělají ze mě trosku.

 

  • Který svůj příběh máš sama nejraději? Je nějaký takový, ke kterému máš osobnější vztah než k jiným? A který považuješ za nejpovedenější? Byl by to ten stejný?

 

Ráda mám tu povídku, kterou zrovna píšu, tou žiji a tu mám stále v hlavě (a většinou neumím v tu chvíli mluvit o ničem jiném. :-D) Ano, k některým povídkám mám při psaní a zveřejňování osobní vztah, ten však časem vyvane. Nicméně takové povídky pro mě budou mít vždy o něco větší význam než ostatní, třeba jako „Jak je důležité míti Nevilla“. Nejpovedenější je třeba „V kapce vody“ (kterou podle všeho čtenáři moc rádi nemají. :-D). Ne, myslím si, že se to nepřekrývá. Samozřejmě Veritas momentálně miluji nejvíc a považuji ji za své vrcholné dílo – jako jsem předtím považovala Snaville a předtím Nedosažitelnost vítězství a předtím Neznalost nepřítele.

 

  • Tak a teď jmenuj nějaké své oblíbené fanfikce nebo aspoň autory?

 

Autory asi moc ne, ty já si nepamatuji, tedy až třeba na Styx. Nicméně povídky: ve fandomu Harry Potter - Kámen manželství, Amor Errol, Otcovský cit a déšť, Zločin a trest, Unwell, Desiderium Intimum, Vyvrženci pekla, Jak to děti často dělávají , Star Trek - Komu přejí všichni svatí, T'hy'la, Zakalený křišťál, BtVS - Night School ... Bože, já si na všechny teď nevzpomenu a nechce se mi to někde hledat. :-D

 

  • Tohle asi není dobře položená otázka, ale v hlavě se mi v souvislosti s tebou honí často: Kde se v hlavě berou tvé nápady? To je asi tak obecně položená otázka, že se na i odpovědět nedá, takže budu konkrétněší ? Jak tě napadlo napsat řekněme „Světla a stíny nad Malfoy Manor“, „Ty říkáš přátelství, nemám se ptát“ nebo, jak tě napadlo psát příběh o těhotném Snapeovi?

 

Jak jsem psala nahoře, věci mě prostě občas napadnou. Většina nápadů zapadne, spoustu si jich jenom myslím v hlavě, pár si jich rozepíšu a tak jedno procento se jich dostane ven. Nicméně jsou tu také situace kdy si říkám „Tohle bych si chtěla napsat“ nebo „Tohle bych si chtěla přečíst“. Světla a stíny na MM mě napadli při čtení „Could You Love Me?“ kdy jsem si řekla, že by se mi líbilo přečíst si to s prohozenými rolemi a protože postavy jsou, jaké jsou, dopadla moje povídka tak, jak dopadla. Povídka „Ty říkáš přátelství, nemám se ptát“ se vynořila v hlavě jako nápad poprvé, kdy jsem v rádiu slyšela "Láska nebo přátelství" od Josefa Vágnera (Mimochodem je to nedokončená trilogie, která ani pokračování mít nebude a nikterak v lásce ji nemám. Už jsem i uvažovala o smazání.) A Veritas asi vznikla ze směsice tužby si to napsat, nápadu jakožto nápadu a pohledu na obrázek těhotného Snapea. (:-D Ano, vím že mě někteří za ten obrázek nesnáší.)

 

 

  • Dala jsem si za úkol vytáhnout z tebe alespoň jeden malý spoiler pro Veritas. Já ti položím nějaké otázky a prosím, aby jsi aspoň na jednu odpověděla: :) 1) Zachovají Harry a Ginny svůj přátelský vztah až do konce příběhu? 2) Dozvíme se více o Brumbálově dětství? 3) Bude Snapeovo dítě jednoho dne hrdinou kouzelnického světa? 4) Ve které kapitole konečně dojde na sex? 5) A bude šťastný konec?

 

1) Záleží na tom, jestli jí vítr zavane do náruče někoho jiného. 2) Ano, dozvíme se o jeho dětství i mládí. 3) To záleží na tom, co si pomyslí kouzelnický svět a jak se nakonec zachová Harry. 4) Hmm, tak v 35 kapitole (?), ale muchlání bude dřív. 5) Pro tebe a pro velkou část čtenářů není žádný konec mé povídky dostatečně šťastný. :-D

 

Děkuji za rozhovor.

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Lanevra: ... ráda mám tu povídku, kterou zrovna píšu ...

Datum: 03.06.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: :-)

Děkuji za rozhovor Lanevře i belldandy, zase jsem se dozvěděla něco nového:-)
Jen mě při tom napadla jedna doplňující otázka - kde na tak dlouhosáhlé příběhy berou autoři čas? Anebo jsem tak zabroděná v překladech, že kdybych je nedělala, nebyla by podobná otázka prostě na místě? Ha, zřejmě jsem si odpověděla sama.
Takže díky!

—————

Datum: 03.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :-)

To bych se mohla připojit, já to také nechápu. :)
Ale jak už tu bylo řečeno ob dva články dřiv.
Třebas zrovna Lanevra podle mého pocitu ve fanfikčním světě v podstatě žije a vůbec z něj snad ani nevychází .
A TruTru myslí na svou fanfikci ve škole, v práci i ve volném čase.
A třebas Casiopeu pořád řeším :).Vždyť ta ženská překládá, píše a k tomu i hodně čte ... a ještě k tomu má rodinu s dětmi. Jak to dělá, to ať mně někdo vysvětlí?

—————

Datum: 03.06.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: Re: Re: :-)

Noooo, tak o tom přemýšlení a podobných věcech, to můžu potvrdit taky. Jenže když u toho člověk dělá sposustu jiných věcí, tak... Třeba dneska jsem ještě neudělala ani řádku mimo plánování, něco málo do práce a čtení povídek (jako třeba Tea series, která mě vyděsila svou délkou). Ale jinak jsem taky schopná pracovat až do úmoru, až na to, že na to většinou není čas ani myšlenky. Ale někteří jsou prostě neuvěřitelní! Velký obdiv!

—————

Datum: 03.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: :-)

Ano, doznávám se ke zločinu agorafobie a sociální fobie, kterýžto hrdelní skutek mi poskytuje neomezené množství na psaní i čtení. Jenže i tak nestihnu nic, co si dám jako předsevzetí stihnout. :-D

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: Re: Re: Re: :-)

Pak se musím přidat s asociálními tentencemi, tužbami neustále něco dělat, ale zároveň se vyhýbat domácícm pracem, vaření a podobným zbytečnostem:-) Jo a závislosté na internetu a elektřině, jak jsem neávno zjistila...

—————

Datum: 05.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: :-)

Děvčata, tohle bychom si měly psát pravidelně, abychom se cítily normální. :)
Také se vyhývám domácím pracem a jsem závislá na internetu, tedy přesněji na tom, co mi zprostředkovává. Chudák můj manžel.

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

:-D Udělala si stejnou chybu jako ten revizor. Ve skutečnosti mi v červnu 2007 bylo ještě šestnáct, protože jsem narozená v říjnu, ale to je fuk.
K tomu, co si myslím o tom, že sex může mít člověk od patnácti, ale na stránky s pornem může až od osmnácti, jsem se už vyjadřovala. Stejně tak jsem říkala, že povídku, která je jakkoliv zaheslované či je její přístup čímkoliv podmíněný, prostě jako čtenář z principu neotevřu. Ještě tak kliknu na souhlas že je mi osmnáct, ale tím to hasne. Sama na své stránky žádnou tabulku o přístupnosti nedám, ač by se vzhledem k náplním povídek, hodila a pokud mě za to někdy budou popotahovat, jednoduše přejdu na jinou domenu.

PS: Tohle je, jak už jsem ti psala v emailu, podraz! :-D Když jsem chtěla nějaký článek o autorce nebo kreslířce, myslela jsem někoho cizího ne sebe. :-D Třeba... já neví... prostě někoho.

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

I to jednou bude. Já teď uvažuj spíš o něčem jiném, ale bude ...
Vždycky před psaním článku o někom, přemýšlím, jestli si od něj ještě alespoň něco ještě nepřečíst, abych nekecela zcela z vody. Což asi stejně kecám ... :)
Ale pro zajímavost v BFN mám výhledově v plánu Enahmu, Roderika Galanta a ... Lanevru. Ano, o té taky uvažuji. :)

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

No vidíš to...! Tak šup se s tím! Ideální počet článku za týden jsou nejméně dva. :-D
Ne, dělám si srandu, faktem ale je, že jsem sem dřív chodila i několikrát za den, abych se koukala jestli něco nepřibylo. Teď to dělám, jen když tu s někým diskutuji, protože jsem si u sebe pod oblíbené zavedla RSSBoard, kde se mi zobrazuje, že někdo přidal článek.

—————