-


Kouzlo čtenářského komentáře

08.07.2014 14:33

 

Třebaže jsem už toho komentářích napsala více než dost, tento článek od Katty a Regi a také zážitky nad čtením nové fanfikce mě přiměli napsat ještě jedno malé vyznání věnované fanfikčnímu komentáři.

 

Ne, nechci tady vyzývat ty, kteří necítí potřebu komentáře psát, aby je psali. Věřím, že ke psaní komentářů musí čtenář FF svým způsobem dozrát. Nejspíš úplně každý prvně nakukuje jen ze zvědavosti, mnohdy si ani sám není jistý tím, co si vlastně myslí, a už vůbec ne tím, co by napsal. Taky platí, že ne každý je schopen cítit uspokojení z toho, že zazní jeho hlas. Leckdo se cítí lépe ve stínu a není rád, když jeho pocity znají i neznámí cizí lidé. Ne vždy mají čtenáři dost času, chuti, odvahy, přesvědčení ... 

Chci ale napsat všem, kteří komentáře píší, jak velký význam tato činnost má. Pro autora jsou často i pouhá slova "četl jsem to" a tím spíše "četl jsem to a líbilo se mi to" obrovským darem. Nicméně mnozí čtenáři dokáži mnohem víc. Když jsem se včera probítala komentáři k jedné fanfikční povídce, uzrálo ve mě přesvědčení, že psaní komentáře je samo o sobě uměním svého druhu.

Někteří rýpaví čtenáři motivují autora, aby důkladně promýšlel souvislosti svého příběhu. V jejich komentářích se projevují jejich osobní životní zkušenosti, specifické znalosti z oborů, kterými se zabývají, a samozřejmě taky (u někoho až encyklopedické) znalosti kánonu. Jiní čtenáři dodávají povzbuzení. Někteří jsou autorovou inspirací, protože mají talent přicházet s novými podněty a nápady. Jiní dokáží neuvěřitelně podrobně popsat pocity, které prožívají během čtení.

Někteří čtenáři v odezvu autorovi tvoří básně, obrázky, videa a občas i další příběhy navazující na jejich oblíbený příběh a tak  vzniká fanouškovská tvorba na fanouškovskou tvorbu, fanfiction na fanfiction.

Některé komentáře jsou sami o sobě literárním dílem svého druhu. Jsem přesvědčená, že takové veršované komentáře od Mononoke by si měli autoři vystavovat za každou kapitolou, k nimž je napsala. Mnozí si je také skutečně  vystavují: Assez, Sora 77, Alice. Nedivím se jim. :)

Komentář dává autorovi možnost dovysvětlit, jak se to s jeho příběhem má a proto mnohé fanfikce dávají mnohem více smyslu s komentáři než bez nich. Obecně ale platí zejména to, že dodávají fanfikčnímu příběhu ještě další novou dimenzi. Jsou tím čím je skrytá skladba na vaší oblíbené LP desce nebo bonus na filmovém DVD. Nedivím se tomu, že mnohé zasloužilé fanfiknčí autorky považují komentáře za pevnou součást svého díla.

Doznávám, že tohle vše platí zajisté o každém komentáři, nejen tom fanfikčním, ale ruku na srdce, kde jinde máte příležitost tohle zažít s takovou intenzitou?  :)

Věřím, že komentář znamená mnohem víc, než jakýkoli jednotlivec, třeba já, umí pochopit. Je to právě komentář, co z našich jednotlivých osamělých já dělá skupinu. Je to pravě komentář, co vytváří fandom. A fandom, to je takové naše kolektivní vědomí. Naše osobní nadání nebo třeba soudnost nemusejí být přespříliš veliké, jenže jako součást celku dokážeme mnohem víc než jakkoli talentovaný jednotlivec.

 

 
(N)enechať sa nikým zastaviť či zrieť na ceste za zvedom na Albusov rozkaz Harry chcel,
(E)mócie sa ale prejavili, keď v školskej chodbe Smrtijedov s Lastrangeovou na čele zrel.
(H)arryho bezmocného nasilu z Bradavíc do kopcov Tary vzali,
(N)echali ho v magiputách a do kúzelníckeho bičovania sa dali.
(E)xemplárne Temný pán potrebuje týraného Leva pred smrťou zlomiť,
(V)ôbec nechce, aby niekto na ceste za svetovládou vládal proti nemu brojiť,
(Á)rie na Tare v ten deň neznejú, iba zmučený krik,
(M)ágie má elixír spojiť a chrániť, to je Severusov trik.
 
(S)everus i Albus vďaka spojenej mágii sú zachránení, zdraví a žijú,
(A) zvedove ruky v bezpečí Harryho pri liečení pod hodvábom skryjú.
 
Mononoke, verše k první kapitole Elysejského Klíče
 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Kouzlo čtenářského komentáře

Datum: 13.07.2014

Vložil: kami

Titulek: ...

Dobre viem, ako pristupuješ ku komentárom, s článkom súhlasím. Komentáre -
čítal som/videl som- tešia najmä autorov poviedok. Ale mám výhradu k tomuto: "Komentář dává autorovi možnost dovysvětlit, jak se to s jeho příběhem má a proto mnohé fanfikce dávají mnohem více smyslu s komentáři než bez nich." Podľa mňa by kvalitný autor nemal v komentároch vysvetľovať nič. Všetko, čo chce priamo/nepriamo povedať, má byť v poviedke. A považuje za umenie odpovedať na komentáre tak, aby sa nič "neprezradilo."

—————

Datum: 17.07.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Rozumím tomu, co říkáš. Dokonce bych řekla, že to do značné míry sdílím, ale přesto ... má fanfikční zkušenost mě přivedla k slovům, která jsem řekla já. :)

Ukázkový případ je v tomto případě Josephine Darcy, která reagovala na čtenáře v poznámkách pod kapitolami a považuje tyto "vysvětlivky" za pevnou součást svého díla. Opravdu si myslím, že s nimi ten příběh dává větší smysl. :) Pravda je, že bych se nechtěla pouštět do hodnocení, zda je Darcy kvalitní či nekvalitní autorka nebo zda je Kámen manželství dobrá či špatná fanfiction. Spíš považuji za důležité, že velká část jejích čtenářů byla ochotná tento způsob podávání informací akceptovat.


1) Ono to dle mého nějak souvisí s podstatou uveřejňování textů na internetu. Narozdíl od klasického publikování je to interaktivní zážitek. Ten rozdíl většinou niajk nepociťujeme, ale myslím, že je podstatný způsobem, který ještě nedokážeme tak úplně docenit. A občas se projeví ...

A tohle může být jeden z oněch projevů. Tedy to, že autoři mohou reagovat na své čtenáře a proto mohou děj nejen dovysvětlovat, ale někdy třeba i podle jejich reakcí příběh upravovat. Většinou jen miniaturně, ale ... někdy i výrazně. (Minimálně pro ně mnohdy tyto reakce signálem, zda vůbec pokračovat. :D)

I když je takový postup tvoření příběhu velmi záludný, jsem přesvědčená, že výsledek takového procesu nemusí nutně dopadnout špatně. Dokážu si představit, že někdo zvládne i takovým postupem vytvořit něco smysluplného. Pokud má talent cizí myšlenky vkomponovat mezi vlastní. Minimálně je to zajímavá výzva pro obě strany. :)


2) Také to souvisí také s tím, že FF je do určité míry z podstaty věcí nikoli trvalou ale dočasnou, vázanou na určitou chvíli a situaci. Její přetrvání oné chvíle není až tak samozřejmou věcí jako je tomu u normálně vydávané literatury. Tudíž musí vyhovět fungování zejména v onom okamžiku, zatímco nadčasovost se od ní nijak výrazně neočekává.

Dodávám, že sama jsem ochotná číst komentáře jen v případě, že mě FF maximálně zaujala. Už v tom do značné míry leží jádro problému, nicméně má zkušenost z fungování FF je taková, že komentáře opravdu napomáhají i dalšímu rozvíjení příběhu či popisu toho, jak funguje svět, kde se příběh odehrává. Pozornost jim ale viditelně věnuje jen část čtenářů, což je jejich právo stejně tak jako rozhodnutí, zda danou FF budou vůbec číst.


3) Ještě k tomu musím dodat tohle: Ke každému dílu má někde na světě někdo námitky. Dle mé zkušenosti ale čtenáři většinou dokáží ocenit schopnost autora věci "okecat" nebo řekněme sofistikovaněji vyargumentovat. A to i kdyby se měla tato schopnost projevit "jen" v komentáři.

Nakonec má osobní zkušenost říká, že schopnost příběhu dávat smyslu bez či s komentáři není v rozporu, ale je spíše komplementární. Většinou pokud mi příběh nedával žádný smysl bez komentářů (ať už proto, že žádnou logiku nemá, nebo proto, že sama nejsem na jeho argumentaci ochotná přistoupit), komentáře ho rozhodně nezachrání. Ale příběh, který mi přidá jako nadějeplný už bez komentářů, se s nimi jeví jako plastičtější a komplexnější.

—————

Datum: 19.07.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

A nedá mi to spát. :)

Mám chuť dodat ještě něco. Ono to není přesně tak, že to schvaluji. Z pocitu, že text nefunguje už sám o sobě bych asi sotva byla nadšená.

Nicméně svá slova nedokážu odvolat kvůli pocitu, že komentáře skutečně i tuto funkci - minimálně někdy - plní.

K smrti jistá si tím ale zrovna nejsem. :) A kdybych se ptala samotných autorů FF, dost možná by to cítili jinak.

A možná prostě nebyla šťastná má formulace.

—————

Datum: 20.07.2014

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

Belldandy, ak niekto bude v budúcnosti písať o komentárťoch na FF, tak teba bude musieť určite spomenúť. Očividne rozmýšľaš nad svojimi komentármi viac ako neiktorí iní autori nad svojimi poviedkami, čo samozrejme nie je na škodu. Myslím, že je to absolútne rozkošné. ^^

A teraz k tomu, čo ťa tak "trápi". Bola som autorkou FF a viem, že občas sa na niektoré komentáre nedá reagovať inak, obzvlášť pri tých rozliahlych, ktoré rozoberajú každú časť poviedky. Myslím si tiež, že keby sme sa pozreli na ktorýkoľvek FF blog, určite by sme na také komentáre narazili.

—————

Datum: 14.08.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

OK. Osobní zkušenost něco váží, takže jí beru vážně. Mně osobně na štěstí diskuse většinou nevadí. (Tím přiznávám, že občas už mám taky dost.:))

Tvá poznámka o mých komentářích mi lichotí, nicméně musím přiznat, že shodou okolností, autoři, které blíže znám (můžu si samozřejmě lichotit aspoň v tom, že jsou to ti dobří :)) přemýšlejí nad svými povídkami celé dny a občas to vypadá , že i celé noci. :)

—————

Datum: 13.07.2014

Vložil: ester

Titulek: suhlasim,

Komentare od Mononoke su skvost.....

—————

Datum: 17.07.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: suhlasim,

A já jsem ráda, že si toho všímají i ostatní. :)

—————