-


Jsou autoři fanfiction spíš parazité nebo prznitelé?

09.03.2013 21:19

Kolikrát jsem již vedla  se svým mužem tuhle debatu? Podle něj je fanfiction literární obdobou kapel, které se oblékají a hrají jako Beatles. (Příměr hodný právě tak hudebního publicisty.) Vyčítá jim, že nemají naprosto žádnou originalitu  a jsou pouhými parazity na původní předloze.

Avšak stejně často, ne–li častěji, slýchám z internetových vod obvinění, že je fanfiction špatná, protože se autoři svých předloh nedrží a všelijak je przní. (Například tak, že z nich udělají slash. :) )

Myslím, že autoři fanfiction to nemají lehké ... Ať píší jakkoli, někomu se určitě nezavděčí. Jsou střídavě obviňování buď z nedostatku originality nebo na druhé straně z nedodržení kanonických reálií. Při tom se snaha důsledně obojímu vyhovět rovná téměř nemožnosti.

Každý autor FF asi tak trochu lavíruje mezi těmito dvěma extrémy - prostým napodobováním nebo přepisováním původního díla. Kdo ví, možná se jednoho dne zastaví a řekne si: "Chci být raději parazit anebo prznitel?" Přiznám se, že osobně fandím trochu víc těm prznitelům.

 

Je důležité, s jakými očekáváními čtenář k FF přichází, protože tato očekávání se leckdy dramaticky liší a proto je nelze vždy uspokojit. Hledá-li někdo svět svého oblíbeného autora, který bude dál a do hloubky rozpracováván, může být velmi často zklamán, poněvadž jen naprostá menšina fanfiction je psána ve snaze dostát právě této touze.

Řekla bych, že většina čtenářů přichází k fanfiction s trochu jiným očekáváním. Fanfikce jsou psány a čteny v touze podobné té, kterou James Monaco připsal již divákům televizních seriálů. Ve své práci „Jak číst film“ tvrdí, že seriál lidé nesledují ani tak kvůli samotnému příběhu jako spíše kvůli jeho postavám. Když si je oblíbí, přejí si setkávat se s nimi opakovaně, znovu a znovu.

Nejspíš právě proto vnímám fanfiction spíše jako obdobu commedie dell´arte. Stejně jako v ní jsou pevně dány zejména charaktery postav  a  zbytek je improvizace, tak i v FF, pokud započítáme i možnost psaní AU příběhů, jsou pevně dány vlastně jen charaktery a vše ostatní je proměnná.  

Právě charaktery jsou tím důležitým, protože zejména kvůli nim většina čtenářů fanfiction čte. Snad právě proto je v FF právě kolem charakterů postav nejvíce povyku a jejich hodnověrnost či nehodnověrnost je nejčastějším zdrojem chvály či kritiky.

Ale dokonce  i věrnost a interpretace charakterů se představení od představení mění. Každý autor dodá svému příběhu nový kostým, své osobní zabarvení vyvěrající z jeho literárního stylu a životních zkušeností. Třebaže ne zrovna každé šaty mi padnou, část  kouzla je  právě v oné pluralitě.

 

Naše chápání toho, co je literatura velice úzce souvisí se zrozením románu během 19. století. Před tím byla literatura vnímána jinak. Za starých časů neměla autorská práva pražádný význam. Tak jako každý trubadúr vyprávěl svým způsobem o tragickém osud Tristana a Isoldy, podobně každý malíř namaloval tu svou madonu s dítětem, všechny byly ona a přesto každá byla jiná. I ve fanfiction lze nalézt nekonečné množství variací, tedy ... jen pokud máme chuť je tam najít. Kdo ví, možná právě teď opět měníme definici toho, čím literatura je.

 

Tento článek byl přepracován, protože s jeho předchozí podobou jsem nebyla spokojená. Považuji za vhodné na to upozornit už proto, že se diskuse pod ním vztahuje k jeho původní podobě. 

—————

Zpět


Diskusní téma: Jsou autoři fanfiction parazitelé nebo prznitelé své předlohy?

Datum: 25.07.2021

Vložil: https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng

Titulek: Fanyastic offer 2021

You will be pleasantly surprised to learn about our generous offer.
The link to our offer is valid for only one day https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng

—————

Datum: 22.07.2021

Vložil: https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng

Titulek: Fanyastic offer 2021

You will be pleasantly surprised to learn about our generous offer.
The link to our offer is valid for only one day https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng

—————

Datum: 08.06.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: -

Poslední dobou mi to nedá spát a musím k tomu něco dodat. Nevím, jak moc se to hodí sem, ale asi je to nejadekvátnější článek. Takže, já myslím, že přirovnání k Beatles revival apod je docela trefný. Oni se nesnaží je nahradit, to je důležité si uvědomit, oni jím tímto vzdávají hold. Aby dokázali napodobit Beatles, musí být dobří, a místo toho, aby pokračovali dál, umožňují se setkat s jejich hudbou naživo fanouškům, kteří by jinak tu možnost neměli. Navíc si myslím, že je jen spravedlivé, že to dopředu hlásí, co jsou.
Nicméně začínám zjišťovat věc, co mi na ff docela vadí. A teď nejde o prznění postavy a příběh AU (ok, když je to moc, tak to mi vadí), ale o něco jiného. Nevím, jak to pořádně nazvat, nicméně jde o to, že autoři ff si do svého příběhu zasadí věci z běžného života a ty pak ale nedodrží. Dám příklad: dám tam těhotnou ženu/muže, ale jediný poznávací znak je ten, že ráno zvrací a má obrovský břicho. Všechny ostatní příznaky těhotenství vynechám. Nebo tam dám případ znásilnění/týrání dětí, ale už si nenastuduju, jak se oběť podobných činností chová, popř. jak se chová psycholog, který s nimi má pracovat, a dělám to jen na svém odhadu. Tohle mi přijde, že je zrovna věc, která se ve ff děje až moc často a co se ve vydávané literatuře děje v daleko menší míře, protože tam to ohlídaj.

—————

Datum: 11.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: -

Jistě fanfiction by mohla být něčím jako "Beatles revival", ale s tím, že některá fanfiction připomíná ve vztahu ke kánonu spíš vztah "Gray alba" k Beatles (viz zde: https://www.youtube.com/watch?v=uNNma1BDIUA).
Tedy, úplně dobré přirovnání to není, protože Gray Album je vlastně spíše fúzí dvou fandomů než klasickou AU a taky málokterý fanfikční autor oplývá takovou kreativitou jako DJ Danger Mouse. Nicméně, najdou se tací. :)

Myslím, že to o čem mluvíš, je prostě problém amatérského psaní a že zásadním způsobem souvisí s tím, že lidé píší o něčem, co sami neznají. Tento problém se ani tak netýká samotných literárních schopností, ale spíše životních zkušeností.

Jak to vidím aspoň já, ti lidé to nedělají naschvál a nechtějí se určitě chovat neuctivě. Popisují prostě věci podle toho, jak je cítí, a jejich schopnost je někdy prostě omezená. Samozřejmě může v tom být i trocha lenosti. :)

A občas vyjímečně může jít taky o cílené přehlížení. Když se nějaký homosexuál brání, že je mu sice jasné, že každý gay musí večně pochybovat, zda by jeho náklonost byl někdo ochotný sdílet, ale ve světě, který popisuje, to tak mít zkrátka nechce. Nebo když někdo jako Lanevra si chce popsat obraz násilí a nechce se při tom zaobírat následky. :)) Myslím ale, že to je menšinový důvod.

Ano, i mě to, co popisuješ, často vadí, nicméně dívám se na to schovívavě s vědomím, že to sebou amatérské psaní prostě nese. On ani každý Beatles revival nemá hned skvělou kvalitu. Pravda, než se dopracují ke koncertu, už se většinou na nějakou ucházející dopracují a tenhle rozměr "filtrování" prostě na internetu chybí.

Bohužel, ale i na štěstí ... :)

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: ...

Jestli mě omluvíte dámy, tak už se k vám nepřipojím, protože mi to odvádí beztak už roztěkané myšlenky od mého barbarského prznění předlohy. :-D

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Elinor

Titulek: Hm...?

Především bych si netroufla říct, že slash musí být fanfikcí, a naopak bych si troufla říct, že fanfikce musí dodržovat určitá pravidla, ať už je či není slashem.
Pokud bych se měla držet linie komedie dell´arte, s harlekýnem, pierotem, kolombínou a spol. si můžu dělat v rámci nějak nastavených mantinelů co chci. Nicméně ve chvíli, kdy se z harlekýna stane nesmělý mladík svádějící světáckého pierota, něco bude špatně. Ani ne tak pro aspekt svádění, jako pro to výrazné vybočení z pravidel.

Sexuální chování a orientaci považuji, jen tak mimochodem, za dost zásadní charakteristiku dané postavy. Pokud mám bílá místa, v rámci kterých si mohu dělat, co chci (třeba pokud budu při psaní StarWars fanfikce chtít, aby byl mezi Jasterem Mereelem a Jangem Fettem pederastický vztah), mám volnou ruku. Nicméně pokud ta bílá místa nemám (a budu chtít při psaní StarWars fanfikce vytvořit vášnivou romanci mezi Lukem Skywalkerem a Hanem Solem), je to průšvih. Ten mohu eliminovat, když předem oznámím "píšu alternativní univerzum", ale myslím si, že v rámci fair play se čtenářem je na místě to AU avizovat.

Snapeho romance, které by byly "in character", si dost dobře neumím představit vzhledem k jeho nastavení. Tedy, umím, ale chtělo by se to vrátit k Harryho matce nebo mu předhodit nějakou Lily podobnou dívku. Nebo naopak dát něco kontrastního, při čemž by se ale musel vypořádávat se stínem svojí osudové lásky.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Hm...?

No sláva! Slash není fanfikce! To především. Právě to jsem Temnářce chtěla říct nejvíc a nějak jsem přesto proto nenašla místo.
Dodržovat charaktery považuji sama aspoň v základech za důležité, poněvadž věřím, že kvůli postavám čtenáři FF čtou. Ve chvíli, kdy dáné postavy nepoznávají, přestávají mít důvod číst.
Ale jestli musí fanfiction dodržovat VŠECHNY reálie? Tedy třeba to, že tam ten umřel a tenhle si vzal tam toho? To platí jen v případě, že chceš napsat něco jako původní autor. Takhle u nás psal HP asi Martin se svým Pánem smrti - https://pansmrti.wz.cz/ps/index.php. Mně, přiznávám, ale právě takové kanonické věci vůbec nic neříkají.:)
Já ale tvrdím, že fanfikce jsou psány řekněme zhruba z 80 procent jako subverze kanonického díla. I když se liší ten důvod, proč jsou subverzovány. Tady příklad zcela neslashové HP subverze - https://hp.kizi.sk/modules.php?name=Preklady&op=serial&idskup=15. Autor je jasný nerd, takový ten chlapec, co chodí do školy pro nadané děti. Slash on mimojiné nemá rád. Má veliký úspěch a opravdu není jeho cílem psát kanonicky. :) - Chápu, že pokud je cílem někoho psát něco takového, jako by mohl napsat i původní autor - je tohle pro něj nepřijatelné.
No a ten slash? No tak Snape miloval Lily. Myslíš teda, že jinou ženskou by případně milovat mohl a jiného chlapa ne? Tvrdím, že to je omezené myšlení. Minimálně budu tvrdit, že snarry má stejné odůvodnění (já si po pravdě myslím, že o něco větší :) ) než snamione. Harry nebo Hermiona, v čem je rozdíl? :) Pokud se mnou dokáže někdo souhlasit v tomto, tak si můžeme rozumět. Přiznávám, že opaku sama nerozumím.)
O jeho sexualitě víme od dob, co byl zamilovaný do Lily naprostý houby. No a my slashařky jsme prostě nakloněny víc queer pohledu na svět. Je to o tom, že věci nemusí být jen černé a bílé a člověk nemusí být jen stoprocentně stright nebo gay. To je prostě zjednodušené vidění.
Vlastně na tohle doporučuji rozhovor s Alicí O´Really - https://cms.belldandy.webnode.cz/news/alice-o%C2%B4really/. Ona je v těchto věcech myšlenkově mnohem odvážnější a zároven přesvědčivější než já. Jedna z věcí, za které ji mám ráda. :)
A nakonec AU jak známo odůvodní cokoli! :))) To je na něm tak děsivé.
Myslím, že jsme dobrali k tomu, že pro tebe se dobrá FF rovná zcela kanonická FF. Ideálně taková, jakou by napsal původní autor. ( Tedy v tvém případě tak, aby mohl Lukas dát dolů razítko, že s tím souhlasí. :) Ta je asi dobrá pro čtenáře, který víceméně touží, po pokračování předlohy. Já to tak ale nemám. Věřím, že FF do značné míry existuje proto, aby si čtenáři mohli vyprávět "ten svůj" příběh. Ten, po kterém zatoužili, ale nedostali. Vidím kvalitu FF prostě i v něčem jiném než kanoničnosti. I když ano, i já mám ráda, když dokážu postavám věřit, že jsou to ony. To je zkrátka základ. :)
Děkuji za rozhovor. Byl pro mě velmi podnětný. Možná se mi podařilo konečně zformovat to, co jsem chtěla říct. :)

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Hm...?

Tím že kdokoliv páruje Severuse s kýmkoliv mu jistým zvráceným způsobem poskytujeme službu. Víš proč? Protože každý racionální a inteligentní člověk ví že milovat 20 let mrtvou ženskou a žít proto v celibátu (a já se obávám že tak to Rowla viděla) je známka vážné duševní poruchy. To je totiž chorobná fixace, což znamená že je to duševně narušený člověk, měl by brát antipsychotika a podrobovat se psychiatrické léčbě.
Tím chci říct že snad neznám jediného člověka kdo by uznal že přesně tak jak to mezi Severusem a Lily dopadlo je to nejlepší a kdo by netoužil po jiném konci.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Hm...?

No jo, ale jak to mu rozumím, Temnářka nebo Elinor si myslí, že lidi by si to prostě přepisovat neměli. A pokud to dělají, tak dělají něco špatného.
Pokud jde o dodržení původních záměrů autora, tak jistě něco špatného dělají. Jenže mě právě to přepisování na tom baví. Proč a jak to kdo přepisuje. A navíc, už se to dělalo dřív, jen ne v takové míře. Viz. ten můj oblíbený případ s Pygmalionem a My Fair Lady.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Elinor

Titulek: Re: Re: Re: Re: Hm...?

Myslím, že se v tomhle dostáváme na tenký led. :)

Základní problém, který v celé záležitosti vidím, že - můžu přijít, vzít si cizí postavy a zásadně je změnit?
Podle mého názoru to zrovna košer nebude. Je to podobný případ, jako když v rámci převyprávění verneovek do moderní podoby Ondřej Neff pozměňuje a reinterpretuje některé charaktery do podoby, která jde proti autorskému záměru, ne, jako když různí autoři zpracovávali v antice v rámci dramatu stejné příběhové schéma se stejnými postavami.

Pokud jde o záměrnou hru "co kdyby", OK, beru, ale nejde o "můj příběh ze světa Harryho Pottera", jde o "řekla jsem si, co kdyby ve skutečnosti Snape začal chodit s Hermionou" (třeba, nebo s Harrym, nebo...).
Nejedná se o mou interpretaci vztahu mezi postavami, ale o vytvoření umělé změny a její následné zpracování. Klasická fanfikce to nebude, fanfikce z alternativního univerza pochopitelně už ano.
Hm, snad to vyznělo srozumitelně. :-)

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Hm...?

Tady vůbec nejde o "jestli" ale o to "kdy" a "kdo".
Protože je to teď, za života autorky, a konají tak lidé naprosto neznámí a bez jména, tak je to špatně. Jakmile JKR zemře a nějaký budoucí slavní režiser se ujme její knihy s tím že ji znovu natočí, takto bude "Páni a myslíte že ten nový film bude stejně dobrý jako ten starý?" Nebude se nikdo ptát jestli na to má právo nebo ne. Ani na to jestli čirou náhodou nepozmění Snapeovi život. Klidně to bude moci udělat, jen tam lípne že "Volně inspirováno dílem Harry Potter a... od JKR" a tím to hasne. Někdo takoví film prokleje, další ho bude milovat a jiní ho budou donekonečna srovnávat.

Každá fanfikce je "Co kdyby...". Tímto způsobem bys jako fanfikci mohla uznat jedině tak přepis dění z různých pohledů postav a to by nikdo nečetl.
Klidně, u Snape ti uznám že je heterosexuálním. Já nikdy netvrdila opak, je mě baví si to opačně představovat a to je myslím to nač se ve všech debatách o ff zapomíná; fanfiction je o zábavě. Fanoušci díla se mluvením a nebo i psaním o oblíbených knihách a filmech bavili odnepaměti. Vytvářeli vlastní příběhy se svými hrdiny a předávali si je z ruky do ruky. A to je právě ten problém. Dnes už se fanouškovská díla prostě nepředávají z ruky do ruky a tím pádem se najednou psaní ff děl stalo něčím nemorálním.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Hm...?

Já třeba vidím problém i v tom, že zásadní změny charakterů postav jsou i ve filmu. Typicky vztah Harryho a Snapea je ve filmu lehký, hravý, narozdíl od knihy, kde je nenávistný. Ve filmu ví Hermiona úplně všechno, včetně jednotlivých drobností kouzelnického světa. Ale v knize ty drobnosti a zvyklosti byla přece Ronova práce?!...
Nehledě na to, že třeba mě by víc vadilo, kdyby se někdo pokoušel přepsat Rowlingovou, než když si vezme její postavy a stvoří vlastní příběh. A třeba stejně tak si (asi zcela špatně) myslím, že větší část autorek se třeba charaktery dodržovat na určité míře snaží, jen jim to nejde úplně. Další věcí samozřejmě je to, že se často snaží dodržovat Rickmanovského Snapea, ne původního. A jsme zase u filmů.

A samozřejmě, že celá ff se zakládá na tom "co kdyby". (A co povídky, které vznikly třebas po čtvrtém díle? Ty na něj navazujou, ale jasně neberou v úvahu žádný pozdější díl)
Jde o to, že hlavní radostí ff je číst a psát o oblíbených postavách. Rowlingová příběh uzavřela, sice značně neuspokojivě, ale uzavřela, a pokud chci dál žít s oblíbenými postavami, musí se to odchýlit od kánonu. Nechci si číst o jejich dětech, které vůbec neznám.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Elinor

Titulek: Re: Re: Hm...?

Temnářce to vysvětlovat nemusíš, Temnářka to ví a ta slova nepoužívá jako synonymum. :) Jenom velmi nemá ráda jeden typ fanfikcí kvůli zasahování do konceptů charakterů.

Ale k fanfikcím - pro mě je hlavní motivací dotvářet konkrétní svět. Jasně, ne ve všem se držím toho, co by rád viděl autor, ale základní reálie (a tím i charaktery) dodržuji. Pokud už s nimi pracuji, což nebývá často - dávám přednost vlastním hrdinům a jejich začleňování do univerza.
Cílem není "napsat si příběh StarWars po svém", ale "napsat si vlastní StarWars". S co nejmenší přítomností Skywalkerů a podobné sebranky. :-) Občas je to, i vzhledem k seriálu The Clone Wars, docela problém, protože kvůli tamním událostem musím předělávat celou rozpracovanou sérii povídek. Možná je v tom vliv mojí originální tvorby a recenzentského působení. :-) Každopádně píšu fanfikce proto, abych mohla vyprávět "ten svůj příběh" v světě, který mám ráda, jehož zákonitosti mě baví, a kde mám třeba problém s protěžovanými protagonisty. :) Často dělám věci, s nimiž by pravděpodobně Lucas velmi nesouhlasil - ale které mi zároveň přijdou pevně zakotvené v jeho vesmíru a logice toho, jak různé věci fungují. Je to především o kladení si otázek, které je pohodlné házet do autu - protože prostě nemám ráda, když se z vyšší moci rozhodne "tohle jsou hodní a těm projde všechno, a tohle jsou zlí a tak jim ti hodní můžou zase všechno udělat a bude to v pořádku".

Co jsem myslela se Snapem a s Lily, je určitá vnitřní logika postavy. Pokud nechám hrdinu zažít velkou, osudovou a nenaplněnou lásku, zanechá to na něm nějaké stopy a ty se budou promítat v dalších vztazích. Vynechme teď aspekt, jestli budou homo, hetero nebo bi, jakákoli Snapova romance se bude muset vypořádat se stínem Harryho matky. Přičemž bych neřekla, že o Snapově milostném a sexuálním životě víme houby - máme základní nastavení popsatelné jako "ten chlap se zamiloval, byla to pro něj velká, tragická láska, naprosto mu to nevyšlo a pořádně se z toho nevzpamatoval nikdy". Tohle podle mého názoru lze interpretovat různými způsoby, ale mělo by to vést k výsledku, jaký vidíme v klasickém Potterovi. Na rozdíl třeba od Brumbála víme dost přesně, čeho se chytit...

Když se nad tím tak zamyslím, kanoničnost vztahů postav mi přijde asi stejně (i)relevantní jako jejich povaha, rodinné zázemí, názory, vzhled... románek mezi Snapem a Siriusem Blackem mi přijde na stejné úrovni věrohodnosti, jako kdyby pocházel Sirius z mudlovské rodiny nebo Snape oplýval bujnou kšticí blond vlasů. Samozřejmě, lze si přenastavit pravidla hry a cíleně psát "co kdyby..." nebo alternativní univerzum. Ale příběh je primárně vyprávěním "co kdyby..." nebo příběhem z alternativního univerza.

P.S: kvalita fanfikce se odvíjí primárně od toho, jestli
1) funguje sama o sobě jako příběh
2) působí věrohodně - kanoničnost je jen jednou ze složek věrohodnosti. Pokud příběh není příliš canon, ale drží pohromadě, nevyskytují se rušivé faktory a působí, ehm, věrohodně, není to zásadnější problém. Jenže se zásahy do postav to, pokud přímo neavizuji "alternativní realitu", tu věrohodnost většinou sráží k nule - protože většina těch zásahů do postav se stala z důvodů dosti účelových a bez vysvětlení, které by bylo uvěřitelné i pro do konkrétního nápadu nezapáleného fanouška. :)

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Hm...?

A kde v tom je radost setkávání se s hrdiny jež milujeme? Protože tady jsme přesně u toho co jsem psala výše; fanfiction je o zábavě a nikdy to nebude o ničem jiném. Už jenom o tom takto debatovat tu zábavnost tlačí na samotné možné dno.
Jen omezenou část fanoušků zajímá vesmír jako celek, většinou milují jednu postavu nebo soubor postav a ty chtějí v povídkách mít. Zde je smysl ff, znovu se s těmi postavami setkat a znovu se s nimi bavit.

Vztah Lily a Severus je dokonalou ukázkou toho že autorka nevěděla zda-li píše něco vážného nebo pohádku pro děti. Když se v pohádce řekne "věčná láska" tak je to krásné, milé, pohladí to po duši. Když se něco takového naznačuje ve vážné knize tak takoví "věčně zamilovaný" hrdina vyzní jako duševně chorý, protože tak to ve skutečném světě kterému by se měl vážný příběh přiblížit, prostě nechodí.
A na její nerozhodnost také navazuje mnoho logických nedostatků celého příběhu počínaje takovými základními otázkami jako "Kde jsou do háje Potterovi prarodiče?".

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Hm...?

Já jen dodám, že jsem ten požadavek na avizování AU zaznamenala (i když jsem nereagovala - prostě mám příliš mnoho věcí v hlavě). A ano, souhlasím, že by bylo skutečně správné psát (skoro všude :)) AU. To je bohužel tak asi všechno, co s tím můžu dělat, protože si neumím představit, jak k tomu všechny autory donutím. :)
Problém je mimojiné v tom, že AU se rozumí příliš mnoho rozdílných věcí (viz. článek Julie - Jak se neztratit v alternativních vesmírech)
A pak lidé dělají jen to, co se zdá být nutné - prostě hádám, že skoro 99 procent čtenářek jakékoli slashové povídky tohle neřeší, takže proč by to pak asi řešily jejich autorky?

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Hm...?

Já bych u ff ani tak nerozlišovala jestli je to AU, ale jestli je to takříkajíc plně podle předlohy. Tedy například popsané momentky ze života Ginny a Harryho. Nehledě na to že já stále ještě opovážlivě spoléhám na inteligenci čtenáře (ano, tak naivní jsem :-D) a předpokládám že když napíšu obsah: Voldemort se rozhodl unést Harryho a vzít si ho na bahamských ostrovech za manžela, tak si do háje nikdo, ani naprostý neznalec HP, nebude myslet že to není AU.

—————

Datum: 15.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Hm...?

Jo, to je hodně zřejmé. :)
Rámcově by tam opravdu AU mělo být. Hlavní problém skutečněje v tom,že rámcově by AU mělo být napsáno na osmdesáti (možná víc) procentech FF produkce.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Post Scriptum

Cítím stálou nespokojenost a neuspokojení mezi tím, co jsem v článku řekla a tím, co jsem chtěla říct. Pravda je taková, že mou odpovědí vůči těmto názorům, je vlastně celý tento web. Od článků, ve kterých se snážím popsat, čím pro mě slash nebo fanfiction (dvě množiny, které sice mají společný průnik, ale zdaleka nejsou totožné) a pojmy s nimi související jsou, po ty, ve kterých vytvářím přehledy povídek nebo autorů, protože ukazují, jakou všelikou podobu může slash nabrat.

—————

Datum: 10.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: :)

bell, děkuji. Asi k tomu nemám moc co dodat, moc pěkně jsi to napsala:).
Jedině snad to, že mně na jednu stranu přijde jako pocta autorovi/autorce, když někomu stojí za to psát pokračování či příběhy na její knihu/film. To, že to někdo píše a čte, znamená, že se to uchytilo, že je to oblíbené a že se nechce, aby postavy 'zemřely'. Jasný, druhý aspekt toho bývá, že ff já třeba čtu ff na HP z toho důvodu, že mám pocit, že něco zůstalo neuzavřené, nedovysvětlené. U PP třeba toto nutkání nemám. Nicméně platí, že hlavní důvod toho je, že chci dál žít s jejich světem.

Co se týče dodatku, to už jsem ti asi někde psala. Že sexualita zdaleka není jen vymezená tím, s kým spím. Zabývá se i fantazií, sny, estetickým vnímáním, vším. U velké části gay chlapů se našla i genetická predispozice, také se v mozku u nich našla zvětšená určitá oblast a sice obecně bývají více vymezení, podle veškerých způsobů 'měření', ale i tam bývá značná variabilita. A výsledky u jednovaječných dvojčat prokazují, že velký vliv má samozřejmě i výchova a prostředí. Jak říkáš, je to na dlouho.

—————

Datum: 10.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

Musím třeba přiznat: Jako mohou mít ženy něčím typické chování, mohou mí thomosexuáloév. Z literárního hldiska považuji za zásandí, že se t postva dá napsat IC, jen místo (z mého zaujatého pohldu slashistky) dostame místo nějaké fifleny k sobě nějakého sympatického chlapíka. :) Že to jde, o tom jsem tedy hodně přesvědčena. Pořád budu tvrdit, že jen tím, že velde Snape má hermionu místo Harryho víc IC nebude. I kdyby mi té tvrdil celý sbor přiznvců hetu - tak já tvrdím - že nebude. :)

—————

Datum: 10.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

Nu, mně se líbilo, jak jsi temnářce argumentoval ty. Pěkně systematicky. Já to nezvládám, mám pocit,že toho mám vhlavě až příliš mnoho, co bych o tom chtěla říct. Možná, že mám tak trochu pocit, že mou odpovědí proti takovým názorům je celý tento web. :)

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: Uff

A kruci, tohle je silné téma...
No, nedávno jsem přemýšlela nad tím, jestli je těžší psát povídku ze světa (například) HP nebo svou vlastní originální věc, a myslím si, že obojí je opravdu hodně obtížné, ovšem, jak jsi pěkně podotkla, vyvarovat se klišoidních a OOC věcí a zasadit příběh přesně tam, kam by podle ostatních měl patřit, je pekelně těžké.
A pak je tu ta druhá stránka věci. Ta na tomhle všem přitažlivá. Nemusím psát, co nosí Snape na sobě, jak vypadá a proč se tak chová, protože to prostě každý ví a to, že to někomu nepřipadá IC a jinému ano, to už je věc názoru.
A ještě jedna věc. Kdyby nebylo FF, tak by svět Rowlingová dávno ustrnul na sedmi knihách a osmi filmech a nevznikl by tento neuvěřitelný svět, kde se už hranice mezi fandomem a kánonen dávno slily a propojily. Alespoň v mé mysli.
Takže - děkuji všem autorům, kteří mají tu odvahu psát. Já si ty perly ráda sesbírám:-)

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Uff

Jsem přesvědčená, že to, co zmiňuješ v posledním odstavci je něco typického, co je právě pro tuhle dobu internetu velmi typické. Když začali scénaristé seriálů reagovat v dalších řadách na vzniklá fanfition díla obecně na dění ve fandomu, hodně to jistě změnilo. Pojem autorství to rozhodně komplikuje. Proto tak ráda v souvisloti s fanfiction, mluvím o kolektivní intelgenci.
A s tím popsaným rozdílem mezi psaním fanfiction a originálních věci samozřejmě souhlasím. Tohle peně to popsala Elinor tady- https://elinor.blog.cz/1201/deset-duvodu-proc-psat-fanfikce, https://elinor.blog.cz/1202/deset-duvodu-proc-nepsat-fanfikce

—————

Datum: 10.03.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: Re: Re: Uff

Díky, zase jsem se přiučila:-)

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

K dodatku tady u článku; já zastávám u sexuality názor že člověk je více či méně přirozeně otevřený pro obě pohlaví, jen je společností a výchovou vmodelován do určité sociálně-sexuální formy. Jistou zaseknutost v této formy projevují spíše starší generace, zároveň s tím mladší generace obviňují z pozerství a to zejména v případě dívek.
Tím myslím takové to že se dvě dívky vodí za ruce, objímají se a sami sebe označují za pár přičemž společně obdivují mužskou krásu. Lidé všeobecně, včetně homosexuální společnosti, to považují za pózu bisexuality, já to považuji za smytí hranic mezi přátelskou intimitou a sexuální intimitou přičemž ženy k tomu mají sklony víc než muži.

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Mimochodem když jsme tento názor řekla některým lidem tak mě označila za člověka co vidí svět moc černobíle, přičemž mám dojem že právě oni škatulkující sexualitu do krabiček s nápisem vidí svět černobíle.

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Jediný důvod, proč jsem k názorům velkých čísel opatrná je, že by jsme si to my čtenářky slashe podvědomě nějak přáli. :)

Ta bisexualita je velké téma a podle mě jsou na ni zatím i sexulogové opatrní. Oni mají tendenci každého do nějaké škatulky zařadit, stačí že něčemu dáva přednost strochu, jak to nemá padesát na padesát, tak není bi. myslím, že tohle je otevřené táma a ještě se v něm budou pohledy v budoucnu prudce měnit.

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Tohle bude vždycky podle sebe soudím tebe. :-)
Jinak slovo "bisexualita" se myslím používá také kvůli nedostatečnosti jazyka. Žádný jazyk, dokonce ani precizní a propracované asijské jazyky, nedokáže vyjádřit všechny nuance lidského vědomí a existence. (a proto autorky FF tak hrozně rády telepatii zvláště píšou-li ST. :-D)

—————

Datum: 10.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Na mně se to "podle sebe soudím tebe" hodně podepisuje v tom, že nedokážu žádné ženské uvěřit, že opravdu s jistotou ví, že by se ji nikdy, nikdy za žádných okolností nelíbilo něco jako slash. Prostě mám problém tomu věřit. Myslím si, že neměli jen ten správný spoušteč.

—————

Datum: 09.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Poukazování na autorská práva je myslím zásadní argument co si tu uvedla. Fanfiction je špatné z pohledu mnoha lidí proto že narušuje autorská práva původního spisovatele, ale je špatné jen do chvíle kdy spisovatel žije. Po jeho smrti už to není fanfiction nýbrž následovatel spisovatele XYZ.
Dobře je to vidět na Sherlocku Holmesovi.
Samotné Doylovi příběhy jsou z celého SH vesmíru jenom drobounkou hvězdičkou. Všechny knihy a příběhy o Holmesovi které vznikli po vydání poslední řádky od Doly bychom v extrémním náhledu na autorská práva a co se týče prznění předlohy nekvalitou, označit za fanfiction díla. Dokonce u nich platí stejné pravidlo hledání perel jako u fanfiction na internetu včetně toho že existuji naprosto AU příběhy kde je například Holmes cestovatel z budoucnosti z doby kde jsou lidé geneticky upravováni a klonováni. Najdete tam díla jako Obří krysa ze Sumatry (Ledový palác, Ohniví démon) co bych řekla že jsou možná i lépe napsané než klasický Doyla. A najdou se tam také díle jejichž literární stejně jako obsahová kvalita nejstojí za nic.
Ovšem, ať jsou SH příběhy jakkoliv dobré/špatné jejich spisovatele nikdo neoznačí za spisovatele fanfiction a neřekne že przní předlohu. Ne, kdepak, o nich se vznešeně řekne že jsou fanoušky a následovníky sira Doyla. Jediný důvod proč tomu tak je? Protože Doyle je už mrtví a když je spisovatel mrtví, tak jako kdyby jeho autorská práva přestala platit, ale do doby kdy žije budou někteří lidé nad FF k jeho dílu ohrnovat nos jako nad plagiátorstvím a przněním předlohy. Jsem přesvědčená že až Rowla zemře, tak se klidně budou psát knihy na téma HP a nikdo nad tím ani nemrkne okem.
(Mimochodem pokud se nepletu tak slovo "kánon" vzniklo právě v souvislosti s přibývajícím množstvím SH příběhu nepsaných Doylem. V SH kontextu je "kánon" vše co napsal Doyle osobně, ostatní je zbylá fikce)
Konkrétně k Temnářce; z jejího článku jsou cítit dvě věci. O jedné hovořit tady nebudu, pokud by tě názor zajímal, tak ti ho zdělím interně, aneb vždy je tu někdo třetí kdo se dívá.
A druhá věc je její jasná neznalost FF scény kdy uvádí ten příklad že "nenávidí se tak je necháme do sebe zamilovat" přičemž to samozřejmě není jediným hnacím motorem všech FF co existují a není to hnací motor ani všech slash FF co existují. Stejně tak všeobecně nesouhlasím s takovým tím názorem že je slash psát proto že dva hezcí chlapy v posteli jsou dvakrát tak příjemní na pohled. Co mohu mluvit za sebe, tak píšu ráda za Snapea, ráda si ho představuji, ale že bych ho viděla jako hezkého? No to prosím ani náhodou.
Vtipný je také její argument ohledně hodin a hodin studování. :-D Ne, ten je vážně vtipný a já se při něm skutečně usmívám, protože můj život je od rána do večera protkaný přemýšlením o psychologii postav, bádáním nad značnými nelogičnostmi v HP světě a vyhledáváním skrytých motivů. Tím pádem já splňuji její podmínku že musí FF spisovatel mít prošmejděný svět. :-D
Také je zajímavé její zmínění o tom že Potter jen tak řekne Malfoyovi že ho miluje. Z toho totiž jasně zní jaký druh povídek četla. Ony totiž, což by ji jistě překvapilo, existují povídky které začnou, mají 500 stran, skončí a hlavní pár si při tom lásku nevyzná ani jedinkrát a ještě na konci umře takže to nemůže udělat ani v zákulisí.
O tom jak vnímá svět člověk jiné sexuální orientace... no to považuji za zajímavé, abych tak řekla. :-D
S čím se ztotožnit částečně mohu je její tvrzení že nejlépe se píše o tom co člověk zažil. V tom nejspíš spočívá má neschopnost popsat postavu jenž skutečně miluje. Zatím co touha vyrvat někomu vnitřnosti je běžnou součástí mého kontaktu s obyčejnou lidskou populací, tak pocit že někoho miluji je mi docala dost vzdálený, tak to logicky nepopíšu správně. To je to tvoje nedávné že většina mých postav má EQ na bodu retardace. :-D

—————