-


Existence Severuse Snapea ve fanfikčním světě

16.07.2013 20:15

Tento článek není seriózní! Lamar kdysi napsala fanfikční povídku "Za všechno může Taťána", já přemýšlím že bych tento článek nazvala "Za všechno může Benny a Lanevra". Ty mi totiž navrhly, zda nechci uspořádat anketu s otázkou: "Byl Snape statečný?". Aby bylo jasno - nechtěla jsem, jenže následná diskuze otevřela takovou kaskádu otázek, na něž fandom nemá jednotný názor, že jsem neodolala. I když na druhou stranu existuje i pár takových, na kterých se shodnem. Tak schválně: 

  • Všichni víme, že Snapea je vhodné přezdívat tituly "přerostlý netopýr" a ještě lépe "umaštěný bastard".
  • Všichni tušíme, že (ačkoliv nám to Rowlingová zatajila) je Snape ve skutečnosti utajený zvěromág. Panuje ale spor o to, zda je jeho vnitřním zvířetem havran či netopír? Nebo že by to bylo ještě něco zcela jiného? Had? Nebo labuť? 
  • Zdá se, že nikdo nepochybuje o tom, že byl kmotrem Draca Malfoye.
  • A vůbec je Snape zřejmě otcovský typ, protože má velkou starost o svou zmijozelskou kolej. Jen se všichni neshodnem v tom, zda si přeje nebo naopak nepřeje, aby z nich vyrostli takoví nesnesitelní týpci jako je on sám. 
  • Neshodneme se v tom, zda je Snape velmi bohatý a sídlí na Snape manor nebo naopak velmi chudý. Za zmatky si může Rowlingová sama, protože nám pravý stav věcí odhalila již dost pozdě, v době, kdy už mocně rozkvetlý fánon logicky předpokládal, že má Snape jako správný zmijozel čistokrevný původ a pochazí ze staré zámožné kouzelnické rodiny.
  • Jeho prostřední jméno je Tobias. Ale poněvadž jsme se to dozvěděly pozdě, tradují se tu a tam i jména jiná.  
  • Jak ho oslovovat? Většinou nekompromisně trvá na podobě "Severus", ovšem občas se nechá ukecat na "Sevíka" nebo na podobu "Sevie" a "Sev". 
  • Mívá studené ruce. To má asi z toho sklepení.
  • A je cítit po koření a bylinkách. To je zas z těch lektvarů. 
  • Taky má sametový hlas – po Alanu Rickmanovi.
  • Snape má na své košili obrovské množství knoflíků k zapínaní a rozepínaní. To snad ani není fánon – minimálně ve filmu je přeci má ...
  • Co nosí Severus Snape v civilu? Z nějakého důvodu si ho většina z nás neumí představit v ničem jiném než v černé, maximálně ještě tak zelené. Nu i já mám problém připustit, že by dobrovolně nosil růžovou, ale je to celkem legrační představa. :)
  • Jak vypadá Severus Snape pod hábitem? Autorky se většinou shodují v tom, že Snape je zjizvený, ne vždy však mají jasno v tom, zda je spíš svalnatý typ nebo naopak chorobně vyhublý? 
  • Jak praví autorka Snarry songu: „Except his wand is so gigantic.“ V tomhle jsou zdá se všichni zajedno. Někdo sice nechá tuto záležitost bez komentáře, ovšem NIKDO by si nedovolil říct, že má Mistr lektvarů svůj nástroj malý. Ani já ne …
  • Kanonický fakt Snapeových mastných vlasů budí takovou nelibost, že panuje obecný pocit, že je třeba se k němu nějak vyjádřit. Co když je za Snapeovými mastnými vlasy jen nepochopení okolí? Já sama jsem pěkné prase, takže chcete-li mě fakt zhnusit Snapea docela stačí, když mu ... umyjete vlasy. :)
  • Především je ale TAJEMNÝ! A tudíž o něm kolují všelijaké pověsti, třebaže je upír. Nicméně vše jsou to jen naše dohady... 

Snape je tajemný, neproniknutelný a rozporuplný. Taková je jeho povaha především. Proto na následující otázky nemá čtenář šanci odpovědět SPRÁVNĚ. Jsme v krajině soukromých dojmů. Jediný opravdu poctivý postoj v této věci je samozřejmě: "Nevím." Hlasujte si tedy, jak chcete, ale berte na vědomí, že varianta "nevím" tam není právě proto, že by tam měla být vždy. Ptám se čistě na váš soukromý (zcela neseriózní) dojem a pokud vám prosté ano či ne nestačí, jenom uvítám, když se o své názory se mnou podělíte dole v komentářích. :)  

—————

Zpět


Anketa

Myslíte si, že je Snape statečný?

ano
(189)
88%

ne
(25)
12%

Celkový počet hlasů: 214


Anketa

Myslíte si, že je Snape protivný protože je nešťastný?

ano
(118)
56%

ne
(92)
44%

Celkový počet hlasů: 210


Anketa

Myslíte si, že je Snape sobec?

ano
(86)
43%

ne
(114)
57%

Celkový počet hlasů: 200


Anketa

Myslíte si, že je Snape sociopat?

ano
(64)
32%

ne
(136)
68%

Celkový počet hlasů: 200


Anketa

Myslíte si, že je Snape lektvarový génius?

ano
(184)
90%

ne
(20)
10%

Celkový počet hlasů: 204


Anketa

Myslíte si, že má Snape vážně mastné vlasy?

ano
(132)
65%

ne
(72)
35%

Celkový počet hlasů: 204


Anketa

Myslíte si, že si Snape nečistí zuby?

ano
(35)
17%

ne
(169)
83%

Celkový počet hlasů: 204


Anketa

Myslíte si, že má Snape pořád zašedlé spodky?

ano
(43)
21%

ne
(161)
79%

Celkový počet hlasů: 204


Anketa

Myslíte si, že je Snape atletický typ?

ano
(54)
27%

ne
(147)
73%

Celkový počet hlasů: 201


Anketa

Myslíte si že má Snape velký penis?

ano
(133)
71%

ne
(55)
29%

Celkový počet hlasů: 188


Anketa

Myslíte si, že je Snape dobrý milenec?

ano
(127)
69%

ne
(58)
31%

Celkový počet hlasů: 185


Anketa

Myslíte si, že je Snape hebefil/efebofil? Zkrátka jestli "haraší" se svými žáky?

ano
(32)
16%

ne
(171)
84%

Celkový počet hlasů: 203


Anketa

Myslíte si, že je Snape cholerik?

ano
(126)
63%

ne
(75)
37%

Celkový počet hlasů: 201


Anketa

Myslíte si, že má Snape sametový hlas?

ano
(163)
81%

ne
(39)
19%

Celkový počet hlasů: 202


Diskusní téma: Existence Severuse Snapea ve fanfikčním světě

Datum: 29.07.2013

Vložil: xinef

Titulek: Říct málo mnoha slovy :D

Já se taky zapojím do diskuze ohledně svého vnímání Severuse Snapea. Fanfiction jsem začala číst až po přečtení poslední knihy, takže jsem si nevytvořila nějaké mylné názory, např. že je Snape z bohaté rodiny apod.

Podle mě si Snape odnesl z dětství pocit, že ho nikdo nemá rád. Otec ho bil, nadával mu, matka měla spoustu vlastních starostí, než aby se mu dostatečně věnovala. Lily si v Bradavicích našla vlastní kamarádky, později ho zradila s Jamesem. Ostatní děti (tedy mudlovské před nástupem do Bradavic) se mu posmívaly, byl outsider a častý terč posměchu.
Taky velmi toužil po uznání a pochvale. Matka ho často nechválila, protože řešila své starosti, otec na něm viděl jenom chyby, ani ostatní děti ho neobdivovaly, spíš se mu posmívaly. Takže určitě toužil po tom něco dokázat a stát se Někým. Velice mu lichotí, když mu lidé vyjadřují úctu. Přeje si, aby si ho ostatní vážili.

Rozhodně si myslím, že je nešťastný. Člověk je tvor společenský, touží po přítomnosti druhé osoby, která by ho přijala takového, jaký je. Snape je osamělý. To, že si myslí, že mu samota nevadí, neznamená, že to tak opravdu cítí. Myslím, že všechny tyhle pocity potlačil. Přesto má uvnitř sebe prázdné místo. Popírá to, že je nešťastný před sebou i okolím, ale popíráním to nepromění ve skutečnost.
Protivní bývají lidé nespokojení sami se sebou. Mají vlastní problémy, které nedokážou řešit. Aby si ostatní nevšimli, že jsou v pr**li a ve vlastních sra*kách, raději pozornost odvádí k chybám druhým. Zastávám názor, že ten, kdo mě uráží a ponižuje, je ten, kdo má ve skutečnosti problém. Takže ano, Snape je protivný a mrzutý, protože je nešťastný.

Žije v přesvědčení, že ho nenávidí celý svět, a proto i on nenávidí jeho. Kdyby ho náhodou chtěl mít někdo rád, myslel by si, že za tím stojí postranní úmysly dotyčného. Jeho přece nikdo nemůže mít rád! Určitě nemá rád ani sám sebe. A když ho nikdo nemá rád, nikdo mu nepomůže, proč on by měl pomáhat a být hodný na ostatní? Takže ano, je sobec a myslí především na sebe, protože ostatní taky myslí na sebe a ne na něj.

Jestli je v roli špiona statečný? Ne, proč by měl být? On si je svých kvalit vědom. Ví, že je dobrý v nitrobraně, tudíž ví, že Voldemorta dokáže oklamat. Věří si. Proč by to mělo mít něco společného se statečností? Když vím, že v obchodě nemají kamery, obsluha je pryč, žádní zákazníci, proč bych měl mít strach něco ukrást, když vím, že je veliká pravděpodobnost, že mi to projde bez povšimnutí? Čím častěji se v podobné situaci ocitá a čím častěji mu to prochází, tím více získává zkušeností, takže se v tom stane tak dobrým, že je nemalá pravděpodobnost, že bude odhalen.
Brumbálovi taky nedonáší, protože chce zachránit svět. Slíbil Brumbálovi, že se stane špehem, a teď toho zřejmě lituje a je naštvaný sám na sebe. Ale nemůže zpátky, protože Brumbál ho má v hrsti. Je to on, kdo Severuse zachránil před Azkabanem, takže si to teď u něj nemůže pos*at. Přece jenom ví, že Brumbál není takový hodný dědeček, za jakého ho všichni považují.

Určitě nevyhledává společnost každý den. Raději bývá sám a věnuje se věcem, které ho naplňují a uspokojují. Nějaké kontakty a vztahy má, ale jen protože tím sleduje určitý cíl. S Malfoyovými se taky pachtuje díky prospěšnosti. Nikoho ve svém okolí by neoznačil jako přítele. Stýká se s lidmi, ale drží si od nich odstup. Nikoho si nepustí k tělu.
Nevím, proč si tolik lidí myslí, že je kmotrem Draca Malfoye. Určitě držuje dobré vztahy s rodinou Malfoyových, takže musí jejich synovi nadržovat, ale s jeho kmotrovstvím to nemá nic společného. Je prostě dobré mít u Luciuse dobré renomé a jak jinak si ho získat než přes jeho syna.

Taky si nemyslím, že jeho zájem o zmijozelskou kolej, je tak velký. Podle mě Snape na ně se*e, jejich soukromé problémy jsou mu u pr**le, ale chce po nich, aby dodržovali školní řád a chovali se slušně (samozřejmě pouze navenek). Je to jeho kolej, takže svým chováním dělají jméno i jemu a on si žádá, aby obraz o jeho koleji byl co nejlepší, protože on je nejlepší ve všem, co dělá.

Vzhledem k tomu, jak lidem nedůvěřuje, je nasnadě, že za sebou nemá žádný vážný vztah. Nikoho si nedokáže pustit tak blízko k tělu. Spíš má strach z dalšího zklamání, takže si myslím, že tento strach je větší než touha po blízkém člověku. On se snaží tohle prázdné místo zaplnit svými koníčky, které jsou mu vším.
Rozhodně není panic, ale předpokládám, že mezi jeho zájmy patří jiné věci než naprosto nesmyslné válení se v posteli s jinou osobou. Určitě tak lehce nenavazuje vztahy a flirtovat taky neumí. Navíc co mu přinese „vášnivá“ noc? Co tím získá? Čím ho to obohatí? Nejspíš ho víc rozpálí rozžhavený kotlík. Takže určitě nebude skvělým milencem.

Protože byl outsider, neměl kamarády a děti z okolí se mu posmívaly, uzavřel se do sebe. Studoval knihy a místo lidských přátel se mu přítelem stala magie. Poté, co jeho citový život stojí za starou bačkoru, upírá se k jiným věcem, které ho určitým způsobem naplňují. Lektvary, knihy, černá magie, to vše tvoří celý jeho uzavřený vnitřní svět, v tom je pohlcen, takže samozřejmě o tom ví vše a má dalekosáhlé vědomosti. Možná není génius, každopádně má ve svém oboru nadprůměrné schopnosti.

Rozhodně není zvěromág, neboť o tom v knize není sebenepatrnější zmínka. Navíc si myslím, že zvěromágem nemůže být každý kouzelník, že jde spíše o „vzácnou“ vlastnost. Ano, čirou náhodou byli zvěromágy všichni tři Pobertové (docela podprůměrní kouzelníci :)), ale každý v HP světě prostě není zvěromág, kde bychom se to dopracovali. Snape má určitě jiné dovednosti, ve kterých vyniká – lektvary, černá magie, nitrobrana a např. umí létat bez koštěte (jako Voldemort).

Určitě neharaší se svými žáky, považuje je za obtížný hmyz. Nesnáší je. Jsou protivní, neposlouchají, porušují školní řád, vadí mu na nich skoro všechno. Dělají přesně to, co on nikdy nemohl a závidí jim to. Proto je nesnáší. On se vždy držel pravidel, dodržoval řád, poslouchal autority, měl je v úctě, proto mu vadí, jak lehce ostatní tohle ignorují.

Nepředstavuji si ho jako cholerika. Cholerik se snadno naštve, vybouchne a pak je zase v pohodě. To není Snape. Je takový flegmatik, kterého spousta věcí se*e, ale nezatěžuje tím své okolí. Nosí to v sobě.
„Nikdy“ neporušil školní řád, takže když vidí, že to někdo směle činí dennodenně, klidně mu dá školní trest, protože tak je to v souladu. Za porušení se platí. To není naschvál, prostě to tak je. Samozřejmě ti pubertální omezenci to vezmou jako velkou křivdu a hned si myslí, že je Snape pěkný hajzl, ale on dělá pouze to, co mu jeho pravomoce povolují. Samozřejmě by mohl být benevolentnější, ale proč by to dělal? S ním se taky nikdo nemazlil. Řád má své hranice odsud podsud, překročíš byť jen o milimetr a platíš. Nepopírám, že to trestání Severuse vnitřně uspokojuje. :) Má určitý pocit zadostiučiní.
Snape dokáže snést mnoho, ale jak pohár přeteče…bum. Ale na rozdíl od cholerika nemusí jednat impulzivně, ale seknout přímo s chirurgickou přesností. Snape ví, jak tnout do živého. Podle mě je jako pára pod pokličkou. Nějaké napětí snese, ale pak bouchne.
Flegmatik se dokáže zapálit pro věc (lektvary, černá magie), ovládá své emoce, ale i on může svou sebekontrolu ztratit. Třeba Sirius ho vytáčí přímo do nepříčetnosti. Najde se pár vyhrocených situací, kdy je přirozené, že Snape vybouchne. Shodneme se ale na tom, že po většinu času je Snape spíš taková tichá voda, která břehy mele. A čeká na svou příležitost.

Nadměrné pití kávy u Snapea. Zřejmě jsou autoři FF na kofeinu závislí, když to nutí pít svou hlavní postavu, a to přímo po litrech. Já nejsem vyznavač této tekutiny. Tedy pokud se do ní nenaleje dostatečné množství mléka či smetany. Taky nevím, proč by měl Snape konzumovat zase bylinkové čaje. Je sice lektvarista pracující s bylinkami, ale fakt musí být jeho vášní čaje?
Já bych mu na ty jeho nervy předepsala čokoládu. Brumbál se náklonností ke sladkostem netajil, takže o tom Harry tušil. Pochybuji ovšem, že by Snape někomu odhalil svou závislost na čokoládě. :D Je hloupost dělat si o něm obrázek na základě knih. Všechny byly psány z Harryho úhlu pohledu, takže některé věci ohledně Snapea jsou prostě zkreslené Harryho vnímáním.
Nevím, jestli jsem se někde setkala se studenými končetinami, ale pokud má Snape špatný krevní oběh jako já. :) U něj bych to ale vyloučila. Zaprvé taky nemívám studené končetiny pořád. Např. při nějaké činnosti (vaření lektvarů) by se přece zahřál, navíc tam plápolá pod kotlíky oheň. Jinak by si zmrzlé končetiny mohl ohřívat u krbu či si dát teplou koupel, aby nemusel do postele v ponožkách.

Rozhodně nesouhlasím s tím, že by měl být zjizvený. Proč? Kdyby Voldemort všechny své přisluhovače mučil, těžko by mu nějací zbyli. Tolik čistokrevných zase není, aby je kosil po kusech. Spíš je mučil ojediněle, když v něčem zásadně selhali. Vzhledem k Severusově dobré pozici u Voldemorta bych řekla, že Pán zla nemá důvod Severuse trestat. Představa Voldemorta trestající Smrtijedy z rozmaru je mi proti srsti. I tohle autoři FF zbytečně přehánějí. Kde to sakra viděli?
Jako malý chlapec byl Snape vyhublý a zanedbaný, jenomže za ta léta měl příležitost dobře si žít. Bradavice poskytují svým obyvatelům určitý standard, jinak by to nebyla tak prestižní škola. A je tam tolik jídla! Proč by měl být pořád vyhublý? Za to dobu se mohl naučit lépe stravovat. Podle mě je jeho přítomnost na snídaních, obědech a večeřích pravidelná. Nemůže se pořád zavírat ve sklepeních u kotlíku, protože musí dohlížet na své studenty, takže chodí do Velké síně a pravidelně jí, takže musí mít normální postavu.
Svaly nemá, protože na fyzičce nepracuje. Leda tak posiluje při míchání lektvarů. :D Není ani vysoký! Nevím, proč by měl být Harry takový zakrslík, aby byl pořád o hlavu menší. V knize byl Sirius rozhodně vyšší jako Snape, takže si myslím, že Severus má spíš průměrnou výšku (nad 175 cm? tj. o celých 20 cm vyšší než já, což je dost, ne? :D). Není vyhublý, ale ani tlustý. Rozhodně mu nejsou vidět žebra nebo tak něco.

Co nosí v civilu? Tak mě by nebyla proti srsti ani bílá, klidně i modrá. Tmavší odstíny ladí s jeho náladou a osobností. Červená, žlutá jsou veselé barvy, a to k němu nesedí. Ani já je nemám ráda a nevyhledávám je.
O prádlo se v Bradavicích starají skřítci, kteří své práci rozumí a dobře ji odvádějí. Pokud by spodky pral sám, věřím, že by jejich praní spíše odbyl, aby se mohl věnovat něčemu „zajímavějšímu“, „uspokojivějšímu“ než je nudné praní, které mu totálně nic nedává. Mezi jeho zájmy také nepatří nakupování, to je spíš noční můra, takže své oblečení nosí tak dlouho, jak to možné je. Takže je možné, že spodky, které vlastní několik let mohou za tu dobu ztratit svůj původní „lesk“.
Mastné vlasy... je Harry ženská nebo co? Takových pitomostí si všímají spíš fifleny, které hodnotí každou prkotinu na vzhledu druhých. Nemyslím, že by to s těmi mastnými vlasy bylo tak extrémní, proto mě udivuje, že si takové prkotiny všiml Harry. Kluci takové věci přece neřeší. Je vidět, že Harryho psala ženská. :) Jinak Snape si možná nemyje vlasy každý den, ale rozhodně je nemá tak mastné, aby mu z nich maz přímo odkapával.
Stejně tak jeho zuby. Mohou být zažloutlé z mnoha důvodů. Třeba si je nečistí každý den, má přece mnoho jiných zálib a jeho vzhled není jednou z jeho priorit. Jinak bych se neštítila, kdyby byl Snape kuřák, to by mi k němu sedělo. Akorát by nekouřil po chodbách a nádvoří před svými studenty (aby jim dával dobrý příklad, že), spíš by si to nechával do soukromí. Kuřáci prý mají horší chrup. Některým lidem se navíc kazí chrup snáze než jiným, a nemusí to být pouze díky neodpovídající péči o ně.

K jeho přirození… asi se autoři FF příliš dívají na porno anebo jsou úchylní. Copak je velký úd zárukou kvalitního sexu? Na velikosti přece tolik nezáleží jako na milencových dovednostech. I když přiznávám, že miniaturní penis by těžko někoho uspokojil. Na druhou stranu velký úd taky může být zdrojem problémů. Na anální sex stačí průměrná velikost, ne? Taky by to mohlo bolet, kdyby vám do zadku strkal někdo salátovou okurku. :D
Možná je údaj velikosti ovlivněn zkresleným vnímáním. Není velký, ale jeho milenec si to myslí. Stejně tak si myslí, že je to milý, laskavý pán, přestože je to slizký parchant. Zamilovaní mají hodně zkreslené vnímání. :D Někdy jsou v podobném stavu zamilovanosti i autoři FF.

Kromě kávy mě také strašně iritují knoflíky. Pomalu to zavání nějakou sexuální úchylkou. Co je na knoflících tak zajímavého a erotického? Dobrá, hábity mají knoflíky, ale dovádět jejich počet k neuvěřitelným číslům je extrémní. Proboha proč?
J
inak se omlouvám za tolik řádků, nepochybně by to šlo zkrátit, jen nevím jak. Díky za trpělivost. A moc se omlouvám za plýtvání místa na tvém blogu mým nesmyslným žvatláním. :D

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Nevím jestli jsem opravdu tak vztahovačná - nepopírám to, jsem - nebo to tam skutečně je, ale vidím tak narážky na mého Snapea. Předem chci říct že se nijak nezlobím ani nejsem uražená pokud tam něco takového je a nechci aby sis to z čehokoliv co napíšu nějak odvodila nebo tak něco. Prostě jenom budu mluvit vážně, vyložím svůj názor nejen na Snapea a minimalizuji proti použití smajlíků k vyjádření emocí. :-D

Takže, pokud některé ty narážky vztáhnu na své psaní , tak chci říct, že mnoho co je ve Snapeovi (ale i v jiných mých postavách) pochází z toho co jsem zažila a jak to cítím já.

"Člověk je tvor společenský, touží po přítomnosti druhé osoby, která by ho přijala takového, jaký je. Snape je osamělý. To, že si myslí, že mu samota nevadí, neznamená, že to tak opravdu cítí. Myslím, že všechny tyhle pocity potlačil. Přesto má uvnitř sebe prázdné místo. Popírá to, že je nešťastný před sebou i okolím, ale popíráním to nepromění ve skutečnost." - Tak tohle slýchám po celý svůj život. Od lidí zasvěcených (psychologové a psychiatři) tak od lidí normálních. Musíš jít a přátelit se. Ty chceš sedět sama v první lavici? Ale to nesmíš, tady si sedni k Mařence. Ty chceš dělat na projektu sama? Ale to nesmíš, vezmi si k sobě tady Pepíčka. Proč sedíš u toho stolu tak sama a nejdeš se najíst támhle s kamarády? Proč si tady v koutě hraješ sama s panenkou, jdi si hrát s ostatními! - Tak to bylo pořád a co, že jsem učitelce řekla že si chci hrát sama, stejně jsem musela být s ostatními.
Jestli je normální chtít lidskou společnost? Připouštím, ze statistického hlediska je zřejmé že ano, ale nevidím důvod, proč bych to musela chtít já (potažmo tedy Snape) jen proto, že to podle okolí je normální nebo protože někdo řekl, že tak to bude a má být.

Mluvíš tu o tom, že Snape má normální postavu proto, že má k dispozici jídlo, jenže mít k dispozici jídlo neznamená ho také jíst nebo ho jíst v dostatečné míře.
Důvod proč nejíst je podle lidí jenom fakt, že člověk trpí mentální anorexií a má proto zkreslený pohled na své tělo. Nejí, protože se cítí tlustý. A také samozřejmě podle všech není možná nejíst dva dny a přesto nemít hlad. Pravda je však takové, že to je naprosto možné a já to mám osobně vyzkoušené.
Důvody proč z nějakého důvodu člověk nejí nebo nejí v dostatečné míře případně dokonce nemá ani pocit hladu či ho jídlo odpuzuje, jsou různé. Mohou být fyziologické jako rakovina, zánět, obyčejné nachlazení nebo AIDS. Mohou být také psychické, například je to u klinické deprese a úzkostných poruch. A také se to vyskytuje u dětí týraných či zanedbávaných nebo u lidí, kteří dlouhodobě neměli dost potravy. Snape nevyrůstal v dobrých podmínkách pro jeho psychiku s tím naprosto souhlasím a to, že si odnesl něco, co by se dalo přinejmenším nazvat špatnými stravovacími návyky považuji za docela pravděpodobné (nehledě na to, že mu nepopírám "schopnost" upadnout do deprese, jen nesouhlasím s tím, že je způsobené nedostatkem sociálních kontaktů). Pokud s tím něco aktivně nedělal, pak fakt že mu skřítci naservírovali před noc o co si řekl na tom nic nezměnil z jednoduchého důvod, on si o to prostě neřekl.
Z toho už nám lehce vyplyne závislost na kávě. Ať člověk má hlad nebo nemá, objektivně nedostatek jídla způsobuje únavu a malátnost, která se dá kávou řešit. Ale to že je člověka špatně bez jídla ho zároveň nedonutí se najíst, protože mu stejně tak špatně může být i z představy že něco sní. :-)

:-D Jsi šťastný člověk, pokud ti na studené ruce a nohy pomůže něco dělat nebo si je zahřát ve vodě. Já jsem většinou ráda když v rukách něco udržím a do teplé vody v té době nelezu ani kdybych musela, protože mě to bolí. Fyzicky a skutečně bolí, asi jako když si člověk nevezme rukavice v mrazu a pak vleze do tepla.

U knoflíčků se zase rozkdákám o historických oděvech, které opravdu mají nesmyslné množství knoflíčků a to na kusech nebo místech oblečení na kterých to dnes neuvidíš. Příkladem je spodní prádlo nebo například nohavice kalhot. Také má historické oblečení spoustu vrstev (to co u sebe považuji za spodní prádlo má minimálně 4 kusy a v dnešní době bych to mohla nosit jako šaty) a spoustu šňůrek, háčků, tkaniček a záložek všeho druhu. :-D Když se autor rozhodne do něčeho takového Snape obléct, tak tam ty knoflíčky prostě má, ale pak zase důsledně dodržovat a nedávat mu kalhoty se zipem. :-D Jak bylo snad i v povídce napsáno "Proč by si nějaký rozumný muž dával k nejvzácnějšímu kusu svého těla dvě řady ostrých hrotů nad tím mi zůstává rozum stát" - mino jiné se nad tím shodnou i leckteří vyznavači historického odívání. :-D
Nicméně říkám to bez obalu, pro některé autory a čtenáře to je proszě nějaké úchylka. :-D

Znovu opakuji,, tvůj názor respektuji, jen tak ze srandy/rétorického cvičení/páč jsem vztahovačná všetečka/vůbec tak nějak prostě proto, říkám proč mám takoví názor jaký mám. ;-) :-) V klidu mě můžeš ignorovat.
(To tak zdůrazňuji, protože mám často dojem, že si lidé co říkám berou moc osobně a přitom si namapatuji že bych snad kdy třeba tady u belldandy mluvila osobně vůči někomu. Jestli jo, nebylo to úmyslně.)

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Ano, doznávám, že pro mě jsou ty knoflíky opravdu osobní úchylka. :)
A myslím, že ze samotné knihy by si tu věc s knoflíky nikdo neodnesl.
Takže já myslím, že zatímhle motivem v FF je hlavně film + obyčejný fetišismus.

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Když se nad tím zamyslím, možná šlo o provokaci, protože jsem si uvědomovala, že některé věci, které vytýkám, se mohou vztahovat na tvého Snapea. Ale neber si to osobně, protože rozhodně nejsi jediná. Třeba knoflíky, ty jsem viděla i u jiných autorů. Anebo příliš vychrtlý Snape, to určitě není pouze u tebe. Takže to nebyl přímo útok na tebe. Kdyby se mi tvůj Snape opravdu nelíbil, věř mi, že bych tvé povídky nečetla. :D

Můj komentář byl už tak dlouhý, že jsem to už nenatahovala, ale chtěla jsem dodat, že nakonec nezáleží na tom, jaký je Snape v povídce, ale jak ho dokáže autor podat. Klidně ať je extrovert a vtipálek, když to autor podá tak, aby to čtenáře zaujalo. Já se vlastně ničemu nebráním. Když chci relaxovat, tak přečtu i úplnou pitomost, to mi věř.
Tvé psaní ti vytýkat nemůžu, protože kdybys četla, co jsem napsala já ve svých povídkách, věřím, že by to bylo kritiky a kritiky. :) Netajím se tím, že se nedržím charakterů postav a mám ráda fluff a šťastné konce a kdoví co ještě. Oproti tvým tragickým příběhům jsou ty mé naprosto směšné.

A je to přesně tak, jak sama říkáš. Věřím, že spousta autorů dává do svých postav vždy kousek sebe. Čili pokud je hlavní postavou Snape, dám do něj co nejvíc ze sebe. Aspoň já to tak dělám. Spíš se hlavní postavy chovají tak, jak bych se za daných okolností chtěla chovat já na jejich místě, kdybych měla určité povahové vlastnosti (jako třeba oni či úplně jiné). Většinou u svých postav ignoruji jejich původní charakter, prostě se nedokážu držet originálu.

Jinak o samotě toho vím taky hodně. Nejsem příliš společenský jedinec, extrovert a zábavný typ. Samozřejmě mi nevadí chodit mezi lidi, ale neumím se seznamovat a rychle navazovat kontakty. Dokonce nemám ani žádný okruh přátel. Ne, že by mi to kdovíjak vadilo, ale jsou chvíle, kdy prostě chci mít někoho, s kým bych si občas jen tak popovídala, někam zašla, něco zažila. Nemusela bych se s tím kamarádem stýkat každý den, to by mě asi unavovalo a nechtělo by se mi do toho, ale jednou za měsíc by to bylo vlastně prima. Proto si myslím, že občas se takhle osaměle může cítit i Snape. Ale oba máme problém s důvěrou k druhým lidem.
U něj je vlastně přirozené, že vyhledává samotu. Celý den ho se*ou studenti a celý profesorský sbor, to si těžko pak vyrazí na drink do Prasečí hlavy mezi další lidi. Taky bych si představovala ideální večer po pracovním dnu, někam se prostě zavřít a věnovat se svým „koníčkům“. I když je člověk z celého dne tak vyčerpaný, že na to nemá nejspíš ani náladu či chuť. Z toho je pak rozladěný, že místo aby si vařil svoje oblíbené lektvary, se unaví pitomým učením a pak mu nezbude energie a elán na to, co ho skutečně baví.

A jak popisuješ, že jsi všechno dělala sama, mám to podobně. Akorát já jsem byla vždycky sama, protože se mnou nikdo nechtěl být a já se nikam nepotřebuji vnucovat. Pak jsem končila v trojici, a to je ještě horší, protože to je pak naprosto zbytečným členem. To je hrozný pocit být někde navíc. Spousta lidí nedokáže být chvíli sama, takže nedokážou akceptovat, že někomu to prostě vyhovuje. Lepší sám než být někomu na obtíž a cítit se navíc. Tak je to u mě.

Se stravovacími návyky máš samozřejmě pravdu. Kdyby to bylo takhle, tak to dává smysl. Dlouhou dobu jsem třeba vypadala jako anorektička, třebaže jsem prostě normálně jedla. A brácha na to, kolik toho sní, je taky vlastně docela proutek. Takže Severus mohl být v dětství hubený, i když jedl, díky metabolismu. A třeba se rád toulal po okolí, než byl doma zavřený. Někdy si odpustil večeři, ale určitě snídal a obědval.
Snapeovi byli sice chudí, ale nepředstavuji si, že neměli co dát do úst. Sice nemohli rozhazovat penězi, ale na základní potraviny podle mě měli. U nich byl největší problém otec, který je oba bil. Násilí se přece nevyskytuje pouze u rodin na pokraji chudoby. Dokonce si myslím, že to může být u i bohatých rodin a těch s průměrnými příjmy.

Jestli káva pomáhá na únavu je otázka, protože já mám pocit, že rozhodně ne. :)
Pokud je to s tvým krevním oběhem takhle, tak to jsem na tom vlastně dobře. A to mě mamka neustále sekýruje, že jsem pořád navlečená (v zimě). Já jsem velmi teplomilný živočich a u nás v zimě se kolikrát topí i na 23 až 24 stupňů, ale než se roztopí kotel, tak je samozřejmě zima. Já přímo miluju, když si mohu vlézt se studenýma nohama do horké vody. Pravda, asi je nemám tak studené jako ty, protože v tvém případě by to už nebylo příjemné.
Předpokládala jsem, že si nejvíc vezmeš ty knoflíčky. No, četla jsem o nich i v jiných povídkách a pomalu to vypadá, jako kdyby někteří Severusové nemohli bez nich existovat. Beru to tak, že na knoflících nevidím nic zajímavého, ale respektuji, když to někdo vnímá jinak. Mě nějaké přívěšky, náušnice, prstýnky, ozdůbky, korálky ani knoflíčky nezajímají. No, pokud to nejsou takové ty ozdobné knoflíčky. Sako má taky docela dost knoflíků anebo takový dobrý kabát, který má i dvě řady.

Já si náhodou o tobě myslím, že jsi v pohodě a dokážeš pochopit srandu, že dokážeš odhadnout, kdy si něco brát vážně a kdy trochu s rezervou. Já nikoho nechci kritizovat, vážně. Ostatní autory spíš obdivuji a závidím jim, že kolikrát něco dokážou lépe než já (což je téměř všechno). Tobě taky závidím ty mraky stran Veritas. Jak to do háje děláš?

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Jak jsem předestírala, neurazila jsem se ani nenaštvala. ;-) Já tu byla kvůli něčemu naštvaná jen jednou a to už jsme si s belldandy vyříkali osobně a je to OK. :-D

Počkej, počkej, ty píšeš nebo mluvíš o svých fantaziích? +zmatená+ Hele, jestli píšeš, publikuješ a nechceš být spojována se svým psaním nikde veřejně jako komentující, šoupni mi na email kde publikuješ a já si to přečtu. ;-) :-D

Jasně, to je vždycky základní jak něco autor podá a také i to, jak to myslí. To mě třeba zajímá u spisovatelů snamionek jak vlastně vysvětlují, sáhodlouze jako to děláme my tady, že Snape miluje Hermionu. Když já se nad tímto párem zamyslím, vidím jedinou cestu pro ty dva v chorobné posedlosti jednoho z nich a vzhledem k tomu, že u Hermiony k tomu fakt nevidím sklony, vidím to na chorobně posedlého Snapea. Jenže z povídky kde je chorobně posedlí Snape těžko udělá autor milostný román se šťastným koncem.

S tím určitě souhlasím, že po celém dni mezi studenty je rád když si zaleze k sobě a nemusí už nikoho vidět. Otázkou tu pro mě je, jestli když by tam s ním byl někdo druhý, jestli by ho ten dotyčný nesral taky a ještě víc. To znám z vlastní zkušenosti že opravdu chci být doma sama a lidé co mám ráda mě tam taky serou.
Proto taky říkám, že na dlouhodobý vztah se Snape nehodí a pokud z někým, tak z člověkem, co je schopný zalézt do rohu a být tak potichu, že on něm Severus ani neví. Nebo je dokonce schopný jít a vrátit se až druhý den, když ho Severus vyhodí a to bez scény. Harry, Sirius, Lucius... ti všichni jsou neustále v plné místnosti, i když jsou tam jenom oni. :-D Kdyby je Severus vykopnul nebo se anštval, tak ztropí strašnou scénu a pak prásknou dveřma. To není klid, který by chtěl.
Proto se k Severusovi hodí na dlouhodobý vztah lidé klidní a tiší, jako Neville nebo Remus.
Ale to už jsem zase sakra odbočila jinam :-D :-D Chce to konečně vymyslet ty trubky, kterými by si člověk udržel jednotnou myšlenkou.

Částečně zpět k tématu; s tím dětstvím ti to závidím. Kéž bych mohla pracovat a být sama a nebyla nikdy nikam násilně vpasovávána. :-) Ovšem samozřejmě to že se cítíš někdy osamělá chápu. :-)

Jasně, máš pravdu v tom, že nebyla až tak chudí, aby vyloženě neměli co jíst, ale když je člověk dítě nezáleží v jeho životosprávě na tom, jestli jídlo je, ale jestli mu ho rodiče dají. A také jaké podmínky při jídle má, jestli má klid, nebo je kolem řev, chaos, otec má přednášku k rodině kdy jim nadává a takové věci. Lidé instinktivně hledají pro jídlo klid, když ho nemají stávají se při jídle neurotickými a neklidnými.
Takže, malí Severus si těžko jídlo připravil sám a myslím si, že později raději popadl kus chlebe a utekl ven, než aby poslouchal své rodiče nebo se s nimi musel hádat. S tím kusem chleba si vystačil celí den, protože lepší narychlo do sebe večer narvat večeři, než se muset vracet na oběd. Ještě pravda ho mohli krmit Evansovy, ale nemyslím si, že by to dělali. Ty já spíš vidím jako středostavovskou rodinu, otec učitel, doktor nebo něco takového a v šedesátých letech... dělání třídních rozdílů frčelo a slušné rodiny se s lidmi jako Severusovi rodiče nebavili.

Haha! Tys jak já! :-D V létě, v zimě, furt dlouhé rukávy, fusekle na nohou a věčné stěžování, že je člověku zima. Taky tě za to příbuzenstvu nesnáší, že oni jsou spocený jak myši, protože ty musíš mít teplo? :-D

Knoflíšky jsou hlavně vina filmu, s tím s belldandy souhlasím, nicméně pokud přijmeme za platné, že moda v kouzelnickém světě by se podobala přelomu 19. a 20. století, tož tak jsou knoflíky fakt nasnadě a nejen u Severuse, al etak nějak u všech co se neoblíkají po mudlovsku. Stejně, právě mám fascinující představu Severuse v carské uniformě a s korzetem pod ní. :-D

By ses divala jak jsem na některé věci vztahovačná. ;-) :-D Ale tvůj komentář tady jsem si osobně nebrala ani trochu. Docela mě zaujalo to co, říkala tady belldandy že je podle ní tvé podání Severuse jak jsi ho popsala v tom svém příspěvku tady, podobný Severusovi od Tiry. Já bych s tím souhlasila, protože mám dojem, že v některých bodech je mé podání Severuse přesný opakem toho Tiřina. To jen tak myšlenka na okraj.
Jak někdo jiný do háje dělá, že napíše svou myšlenku do 100 slov a ono to má smysl? :-D Napsat dlouhou ptákovinu je snadné, napsat něco krátkého je umění. :-D

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Ano, něco píšu, ale mám hrozně velký problém, nedokážu u jedné myšlenky zůstat déle, takže mě napadají další a další náměty a pak vždycky něco rozepíšu a pak se pustím do dalšího. Docela mě to štve a říkám si, že by nebylo od věci mít někoho, komu bych vyložila svou představu a on by ji dokázal uvést v realitu. :D
Psát FF jsem začala z prostého důvodu. Dlouhou dobu jsem psala svůj Příběh s originálními postavami, ale neměl žádné čtenáře. Pak jsem narazila na HP FF a fakt se mi líbilo, že tam čtenáři komentují povídky a chtěla jsem to samé, tak jsem si ty postavy z HP sprostě půjčila, odtud taky pramení, že ne vždy dodržím charakter.
Publikuji na harrypotterfanction.net a taky jsem si udělala xinef.estranky.cz, ale zjistila jsem, že se tomu nedokážu pravidelně věnovat, takže ty stránky mám úplně k ničemu, tudíž je docela zbytečné na ně upozorňovat. Na druhou stranu někde musím ty čtenáře nahnat. Problém je, že já nemám dost sebevědomí, abych na sebe jinde upozorňovala. Nemyslím si, že ty mé povídky zase za tolik stojí. Je hezké, že si to přečteš, ale myslím si, že to rozhodně není tvůj šálek kávy. :D
Já jsem náhodou jednu nebo dvě snamionky četla, a bylo to docela hezké. Samozřejmě ve skutečnosti by se ti dva nedali dohromady ani náhodou a Snape rozhodně není takový, jak ho autorky v těchto povídkách popisují, ale neřeším to. Beru to jako odpočinkovou četbu, kde Snape prostě může být lvem salónu a nepozastavím se nad tím, že takový prostě není. Já jsem takový konzumní čtenář, který ne vždy potřebuje hlubokomyslnou četbu.

Přesně tak to je, že i já si myslím, že právě po tom pracovním dnu, by večer neměl náladu ani na svého přítele, tudíž by to musel být někdo tolerantní, kdo se uklidí do toho kouta a nechá Severuse na pokoj. Někdo, kdo po něm nebude chtít milískování.
A zrovna dnes se mi zdálo, že jsem těhotný Severus. :D Většinou mám tak zmatené sny, že po probuzení už nevím, o čem přesně byly, ale mám takový zvláštní pocit, že se o mě (Severuse) staral Remus. Anebo mi byl prostě zrovna nablízku. A toho bych si u něj dokázala představit. Remus je klidný a co po něm bude Severus chtít, tomu se nějak podřídí.

No, ne, já jsem vždycky musela být v té trojici, což je to nejhorší, co se mi může stát. Je fakt, že mám tak mizernou paměť, že už si ale na ta dávno minulá léta přesně nepamatuji.
V létě se náhodou zase svlékám. Tedy spíš se hodně potím a i v zimě chodím s rozepnutou bundou. Při pohybu se zase rychle přehřívám. Jak ale trávím čas bez pohybu, např. u počítače, tak to je pak zima. U nás jsme všichni zvykli na teplo, takže si většinou vytopíme domek, a když jdeme na návštěvu, je nám zima, a návštěva se zase potí u nás. :D Ale chtěla jsem říct, že dole (v kuchyni, obýváku) bývá tepleji než nahoře (v mém pokoji), tak nevím, proč se všichni diví, že v zimním období chodím dobře oblečená i doma, když se topí, až se z komína čadí.

P.S.: Jsem velmi mírumilovný jedinec, který se nerad hádá. Hádky jsou ztráta času. Když chci vyjádřit svůj názor, použiji diskuzi, a ne abych začala hlásat své předsvědčení a ignorovala oponentovy argumenty. Ať se druhý vykřičí, když mu to udělá dobře a nechci nic řešit, pouze křičet. Já si to stejně udělám po svém. :D

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Jo, myslím že to je problém hodně autorů, že nedovedou zůstat u jednoho nápadu dlouho. Na to jsou zase dobré hodně dlouhé kapitolovky, kde všechny své nápady zakomponuješ a máš klid. :-D Nebo naopak hodně krátké jednorázovky, kde jeden nápad napíšeš během jednoho dne na 10 stranách - jenže to většinou nejde.
Originálky je moc nemají, to je pravda, ale když je to slash, dávat všechno na DS, kde si to čtenáře najde.
O-ou, estránky, na žebříčku poskytovatelů možnosti založení stránek se u mě nacházejí úplně dole, vážně, dokonce i blog.cz je nad nima. Neplacené šablony všechny stejné, menu nahoře přidali až celkem nedávno, neplacená verze má reklam tolik, až je to vážně tristní a ovládání se mi zdá prkenné.
Mám tě zcela nepokrytě u sebe v odkazech napráskat? :-D

:-D To je jako z Dar hadího krále, kde se o těhotného Seva stará Remus. Máš ale opravdu zajímavé sny. :-D
S lidma jako je Severus není ve skutečnosti snadné vyjít, moje rodina by mohla vyprávět, ale jsou hodně populární v knihách nebo filmech. To je docela zvláštní věc. Začalo to už u Holmese, byl lidem milován i královnou, ale kolik z nich by skutečně chtělo a vydrželo žít s člověkem, který vrže na housle, pohazuje kolem sebe všechno na zem, skladuje vysušené opičí hlavy a střílí zbůhdarma do zdi? Nikdo, nebo hodně trpěliví blázen. :-D

Jsou lidí, co jsou tučňáci nebo lední medvědi a mají doma třeba jenom 15 stupňů. V něčem takové bys dokázala žít? :-D

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Jo k tomu jak se ptáš kde autorky vzaly to mučení, tak v knize Harry Potter a Ohniví pohár na konci jak jsou tam na hřbitově a Voldemort povstane. Tam mu jeden Smrtijed padne k nohám a on ho za to jen tak mírnikstýrniks zmučí. Teda já chápu že když mu chtěl někdo bez dovolení oslintat nohy, tak ho to zrovna nepotěšilo... :-D Jen jsem chtěla ukázat kde to autorky vzaly a z čeho dedukovaly, čímž netvrdím že s tím souhlasím. ;-)

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Samozřejmě že Voldy není milý strýček, ale potřebuje své věrné živé a zdravé, aby mohli plnit jeho rozkazy, a ne, aby se váleli na zemi a skučeli bolestí. Možná si tímhle autoři FF ukájí nějaké své choutky.
Já jsem měla vždycky pocit, že těch Smrtijedů tolik nebylo (stovky, tisíce), aby je mohl kosit jednoho po druhém. Ovšemže mučil ty, kdo selhali, ale spíš takovým malým Cruciátkem. Pokud šlo ale o velké plány, mohl se zlobit samozřejmě malinko více. Až tak, že by ty nejvíc proviněné mohl zabít.
Myslím, že problém je v tom, že kdykoliv se Harry ocitl ve Voldemortově hlavě, Pán zla se neskutečně zlobil a někoho mučil téměř k smrti, z čeho autoři vyvodili, že tak činí docela běžně. Přitom si myslím, že něco takového zažil Harry jednou dvakrát do roka. Když se zlobil „malinko“, tak Harryho mohla jen bolet hlava. Ale protože všichni viděli jen to velké mučení, myslí si, že takhle mučí pořád.
Každopádně tohle se týká jiných autorů. Nevím, jaký je tvůj Voldemort.

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Tak Voldemort je podán jako někdo, kdo má být podle ohlasů kouzelnické populace vraždící psychopat a přitom jestli zabil co víme deset lidí... :-D
Řekla bych že mučí běžně, jenom ne Smrtijedy jako spíš zástupy mudlů, protože těch je hromada a ani mudlovský svět si nevšimne, že mu jich pár chybí. :-D
Ne, Smrtijedů nebude moc, já to vždycky odhadovala tak do 50. Stovky a tisíce má přívrženců všeho druhu, ale Smrtijedi jsou jeho žáci, protože on je jejich učitel. Říká to na hřbitově po svém vzkříšení, že oni jeho žáci ho nepřišli hledat a nevyslyšeli jeho volání. Já spíš zastávám názor že má se svými Smrtijedy vztah jako mistr s učedníkem a proto jich těžko může mít stovky.

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Xinef, To bylo velmi komplexní a zas to bylo hodně jiné a proto velmi zajímavé. Moc děkuji!

Víš, že až na tu věc se zjizvením se mi při mnohých tvých slovech vybavoval Snape od Tiry Nog? Myslím, že ona by některé z těch věcí, co jsi napsala ty, o Snapeovi asi také řekla. Určitě to, že kdyby mu někdo řekl, že ho má rád, tak zatím vidí nějaké spiknutí.

Eh ... a také doufám, že to nevyznívá jako urážka, protože Tira je stejně tak nenávicěná jako milovaná. Já tuhle aluzi při tvých slovech prostě měla. :)

"Říct málo mnoha slovy " - Máš problém napsat vše krátce? To jsi na tom jako Hermiona v tomhle drabllu od Kalamity Jane? -https://hpdrabbles.webnode.cz/news/v01-zkouska-kalamityjane/ :D

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Říkala jsem si, jestli to mám vůbec vložit, když to bylo tak zbytečně dlouhé. Opravdu ti nechci plýtvat místem na blogu, ale protože je můj názor zase o trochu jiný, tak jsem to vložila.
Možná je to ostuda, ale ve světě FF nejsem tolik zběhlá, nemám přečteno tolik povídek, takže se kaju, ale nevím, kdo je Tira Nog. Proto nemohu být uražená. Určitě je však lepší autor než já.
Ano, mám problém být stručná. Při výpiscích docela problém, při psaní FF se ukecanost docela hodí. Stejný problém jako Hermiona bych asi neměla. Já bych rozhodně začala, ale myslím, že bych nakonec přeskakovala z jednoho bodu na druhý a k některým se zase vracela, takže by ta má práce byla pěkně zmatená, neměla by osnovu a hlavu a patu. :D Ale bylo by to tam.
Já děkuji za tvůj blog, protože některé tvoje články a ankety jsou fakt super a baví mě. :)

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Délka nevadí. Naopak.
I když si umění říct něco stručně cením, jak sis asi sama všimla, nejsem jím zrovna obdařena. :)

Se sebereklamou na mém vlastním webu musíte asi počítat. Takže: tohle je Tira Nog: https://belldandy.webnode.cz/news/tira-nog/ . Najdeš tam i odkazy na její díla.

Děkuji za pochvalu. Zahřeje u srdce. :)

—————

Datum: 25.07.2015

Vložil: Ingrid

Titulek: Re: Říct málo mnoha slovy :D

Toto je najinteligentnejší názor na neho aký som kedy čítala...uplne nezainteresovaný, objektívny bez akejkoľvek nadsádzky, skvelé slečno !

—————

Datum: 27.07.2013

Vložil: kami

Titulek: ...

Prosím vás, mám ešte jednu otázku. Je podľa vás Snape animágus alebo vie lietať? Totižto ja som si po jeho úteku v sedmičke veľmi dlhú dobu myslela, že je animágus - netopier. Zdalo sa mi to jasné z toho popisu v knihe a tiež by tým bol "rovnocenný" so záškodníkmi, no potom som našla na anglickej potter wikipédii, že vie lietať. Tým sa teoreticky ale rovnal Voldemortovi, ak som to správne pochopila, naučiť sa levitovať, je veľmi náročné. Som zmetená. Vie teda Severus lietať alebo sa mení na lietajúce zviera?

—————

Datum: 27.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Podle mého kanonický Snape neni zvěromág. jen umí lítat a jeho siluleta z dálky připomínala netopýra. Letání se prý naučil od Voldemorta
Ovšem něco jiného je zas film. Tam se promění v havrana.
Jestli si to teda správně pamatuju.

—————

Datum: 28.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

V havrana? Ja som to vždy vnímala len ako čmuhu, ktorá letí. :D
Za odpoveď ďakujem, hoci sa mi zdá strašidelná. A ty si tam použila spojku "len". To by som skôr povedala - Black je len zveromág a Snpe vie až lietať.
Prečo to v poviedkach nikto nevyužíva? Má to toľko potenciálu, vyletieť do chrabromilskej veže... Aspoň ja som na to nikdy nenarazila.
Ešte raz vďaka.

—————

Datum: 28.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Souhlas to "jen" je nevhodné. Na to je to prvotřídní schopnost. :)
No jo, vážně si to už nepamatuju. Myslím, že mé zmatení mají stejně na svědomí fanartové konotace. :)

—————

Datum: 28.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: ...

Snape není zvěromág nebo tedy animágus jak se řekne slovensky. :-) Nemění se v netopýra ani v havrana. Umí cestovat několika způsoby, samozřejmě umí létat na koštěti, umí se přenášet, ale také, což podle mého neumí všichni, používá kouzlo díky kterému se je schopen proměnit v černý dým (za boha však nevím, jestli je to z knihy nebo jen filmu) a umí prostě jen tak letět.
Nemyslím si, ale že dvě poslední zmíněné věci, umí už od dětství. Spíš ho to až v pozdějším věku naučil Voldemort a kolektiv Smrtijedů.

—————

Datum: 29.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

Ten dym máš z filmu. A keď je to tak, ako ste mi to vysvetlili, tak už samozrejme súhlasím, že ho to naučil Voldemort.
Aj tebe ďakujem za odpoveď.

—————

Datum: 29.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

Máš pravdu. Koukala jsem se na to do knihy a tohle patří k filmovému kánonu, stejně jako třeba Voldemortovo kostěná hůlka a ještě další věci.
U HP je dobré, že se to ještě dá rozlišit a rozdílů není moc, ale třeba u takového ST; knižní podání mnoha věcí je někdy až v přímém rozporu s filmověseriálovím podáním, včetně různých míst narození, povolení rodičů hlavní hrdinů a vůbec si autoři knihy často dělají co chtějí. :-D

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

A mimojiné, shodneme se, že v případě sporu by měla u HP mít přednost kniha, zatímco o u St seriál? :)

—————

Datum: 30.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

U HP je to myslím jasné, směrodatnější je kniha, ale nutno podotknout že na rozdíl od ST filmů, na HP filmech se matka fenoménu přímo podílela (alespoň na našem zpracování, v budousnosti nejspíš vzniknou další, protože HP je už kultovní kniha a stane se, jak očekávám, klasickým románem naší doby. Docela prdel, co? :-D) a schvalovala je.
U ST vidím situaci trochu složitější vzhledem k počtu autorů kteří se podíleli i na filmovém a seriálovém rozvoji ST světa a fakt, že ho velká část vznikla až po smrti jeho otce.
U TOS bych za rovnoceně směrodatné považovala seriál a přepis scénářů do knižní podoby.
U TNG, DS9, Voy považuji za směrodatné samozřejmě seriály. Ale například u Titanu musíme za směrodatné považovat knihy, protože seriál k nim vůbec není.
Ent já osobně ignoruji jakožto součást ST světa, ale také bych u ní za směrodatnější považovala seriál.
V celkovém náhledu na ST svět je tedy zřejmé, že vzhledem k tomu, že vznikl jako televizní seriál a jeho původní domovinou je plátno, můžeme za směrodatnější považovat co je ve filmovém podání.

(Nové ST bych spálila všechny kopie knižní i filmové a do rána tančila nahá v jejich doutnajícím popelu. :-D :-D :-D :-D :-D)

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Myslíš-li si, že bude HP klasickým románem naší doby jako třeba Tři muškteří v 19. století, souhlasím. K tomu, že jím bude v podobném smyslu jako třeba Dostojevského Zločin a trest, bych tak úplně nevěřila. :)

:D Ha, co řekl Salvátor Dali na otázku: "Které dílo by jste zachránil z hořícího Louvru?" - Řekl: "Zachraňte ten oheň!"

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Myslíš-li si, že HP bude klasickým románem naší doby jako třeba Tři mušketýří v 19. století, souhlasím. K tomu, že jím bude v podobném smyslu jako třeba Dostojevského Zločin a trest, bych tak úplně nevěřila. :)

:D Ha, co řekl Salvátor Dali na otázku: "Které dílo by jste zachránil z hořícího Louvru?" - Řekl: "Zachraňte ten oheň!"

—————

Datum: 31.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Ano, tak jsem to myslela. Všemu tomu lidé říkají klasický román, ač je jedno o voze a druhé o koze, jedno popová literatura své doby a druhé vážný román. Aneb zpět k naší debatě o tom co je to "opravdová" literatura, konzumní vkus a snobství. Všechno, jak vidno, opravdu souvisí se vším. :-D

Sakra, to mi nedošlo. Možná že s ten oheň vážně nezaslouží pálit nové ST, vezměme si, že v TOSce byli přeci mimozemšťané z roztaveného kamene. Ne, fakt, ten oheň si to nezaslouží. Tak tedy zlikvidovat jako toxický odpad. :-D

—————

Datum: 22.07.2013

Vložil: kami

Titulek: ...

Myslíte si, že je Snape statečný? Áno. Podľa mňa je, ale nepovažujem to znak, ktorý by ho mal približovať ku chrabromilčanom alebo tak podobne.
Myslíte si, že je Snape protivný protože je nešťastný? Nie. Myslím, že to je jeho charakterový znak. Rád si rýpne, pretože dokáže ublížiť slovami, vie s nimi pracovať a myslím si, že to dokonca považuje za svoju prednosť.
Myslíte si, že je Snape sobec? Rozhodne. Všetko, čo ho priviedlo na stranu dobra bolo z čisto sobeckého dôvodu. Chcel Lily a u Voldemorta sa jej mu nepodarilo "získať", tak išiel k Dumbledorovi, aby ju pre seba zachránil.
Myslíte si, že je Snape sociopat? Nie.
Myslíte si, že je Snape lektvarový génius?
Áno.
Myslíte si, že má Snape vážně mastné vlasy? Áno. Myslím, že radšej bude desať minút venovať knihe, ako by mal zmývaniu. Jeho hodnotový rebríček je inak postavení ako u iných.
Myslíte si, že si Snape nečistí zuby? Nečistí. Jeho vlastný zovňajšok ho nezaujíma. Určite by si vždy našiel lepšie veci na práci.
Myslíte si, že má Snape pořád zašedlé spodky? Myslím, že má viac ako jedny, takže predpokladám, že niektoré má a niektoré nie.
Myslíte si, že je Snape atletický typ? Nie. Myslím, že je chudý a stredne vysoký, hoci tu môže byť predpoklad, že ako smrťožrút si musel v minulosti udržiavať kondíciu.
Myslíte si že má Snape velký penis?
Povedala by som, že má taký normálny. Toto som konkrétne nikdy neriešila a v poviedkach sa prispôsobujem predstave autorky. Ale popravde by som sa neurazila, keby bol niekto invenčný a napísal, že ho má malý. :)
Myslíte si, že je Snape dobrý milenec? Čo znamená dobrý milenec? Ak je to to, čo si predstavuje človek vo všeobecnej rovine - "vášnivý nadsamec", tak to určite nie je. Ale ja takého muža nepovažujem za dobrého milenca. Takého by som sa skôr zľakla. :D (Hoci v poviedkach je to samozrejme u mňa v tej rovine, čím krvavejšie, tým lepšie.) Myslím, že v milovaní je trpezlivý až útrpne pomalý. Má rád dominantnú pozíciu a tradičné polohy. Ak nie náhodou jednu polohu a myslím, že sám seba by neprinútil k ničomu, čo by mohlo pôsobiť smiešne.
Myslíte si, že je Snape hebefil/efebofil? Zkrátka jestli "haraší" se svými žáky? Nie.
Myslíte si, že je Snape cholerik? Myslím, že je skôr flegmatik. Niečo medzi melancholikom a flegmatikom.
Myslíte si, že má Snape sametový hlas? Zamatový? Mylím, že vraví potichu, ale výrazne. Vlastne si myslím, že skôr premieňa intenzitu hlasu pre rôzny efekt, než by jeho hlas sám bol nejako zaujímavý

—————

Datum: 22.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: ...

Netušila jsem, že existují lidé, kteří mají o Snapeově fyzickém vzhledu ještě horší představu než já (viz spodky, zuby a vlasy). :-D

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

Osobne si myslím, že keď sa nestará o jedno, tak sa následne nestará ani o druhé. Ale na druhú stranu, väčšinou si ho predstavujem buď ako školopovinného alebo ako mladého smrťožrúta (to najčastejšie), tým sa mi tieto znaky zdajú byť na ňom menej odpudivé. Mám pocit, že ho v tomto vekovom rozpätí vynikajúco doplňujú. A tiež som presvedčená, že o čo je "škaredší" o to je múdrejší. :D

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Myslím si, že na té logice kašle na jedno, tudíž kašle i na druhé hodně je.
Všichni víme, že mastné vlasy mu předepisuje kánon a tušíme, že péče o vzhled u něj není na prvním místě. Asi máme ale velmi rozdilné předstatvy (a to v obou směrech) o tom, jak daleko s tím zanadbáváním svého vzhledu je ochoten zajít.
Já bych asi souhlasila, že o co je "škaredší" o to je inteligentnější. :D Za moudrého bych vyhlásila raději Brumbála. Ovšem právě tady přemýšlím, jestli slovo "múdrý" znamená slovensky s určitostí úplně to samé co u nás "moudrý" a nejsem si jistá. :)

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

U nás to znamená najmä inteligentný, rozumný, ale samozrejme, že nevnímam Severusa, najmä jeho mladšiu verziu, v rovnakom zmysle ako Dumbledorea. Ale podľa mňa by sa mohol na jeho "úroveň" dostať, len je stále na pol ceste, prípadne sa motá v kruhu. Oproti riaditeľovi sa mi zdá Snape "zmätený", ale oproti zvyšnému osadenstvu profesorov ho považujem za šikovnejšieho.

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

Aha, tak to je ten "problém", představuješ si ho jako mladého. :-D Myslím si, že od puberty do Harryho časů dospěl a dospěl k názoru, že nečistit si zuby je vážně hnus a vůbec bych se nedivila, kdyby ho lidé jako Brumbál a McGonagalová necepovali.
Jinak ale; žluté zuby nutně neznamenají že si je člověk nečistí (stejně jako mastné vlasy neznamenají že si je nemyje), může jít o špatnou životosprávu nebo mohou způsobovat vdechované splodiny z továrny/kotlíku stejně jako je tomu u kuřáků. A zašedlé spodky jsou prostě jenom staré, když je člověk dlouho nosí tak přestože je pere časem prostě zůstanou jako špinavé.
Ještě by mě zajímalo; proč si myslíš, že je Snape flegmatický?

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Najväčší a základný rozdiel medzi flegmatikom a cholerikom je ten, že flegmatik je introvert a cholerik je extrovert. A podľa mňa je Snape rozhodne introvertný. Samozrejme viem, čo je asi najväčším problémom - Severusove veľmi výrazné, ale nie pravidelné výbuchy hnevu. Naozaj nahnevaný bol podľa mňa len raz v živote a to v momente, keď Harry uvidel jeho spomienku. Bol to silný podnet, kt. ho emocionálne vzrušil, kde to cholerikovi stačí veľmi málo, aby to v ňom vyvolalo nejaké pocity - kladné aj záporné. Myslím, že cholerik by nemohol robiť špióna. Cholerik je v podstate veľmi emočný a osobne si myslím, že Snapove city sú na bode mrazu. Podľa mňa je Severus pokojný, na rozdiel od cholerika, ktorý má byť impulzivný, to už mi skôr zaváňa chrabromilčanmi. Možno by som ho skombinovala ešte s melancholikom, ktorého city vznikajú pomaly, ale sú hlboké a dlhotrvajúce, čo môže byť viditeľné na vzťahu k Lily, nezáležajúc na tom, či ide alebo nejde o sebeckú lásku. City cholerika rýchlo vznikajú a rýchlo zanikajú. To mi na Snapea jednoducho nesedí. On je hĺbavý typ. A ešte raz - cholerik je veľmi spoločenský.

Hádam som ako tak svoje stanovisko vysvetlila, ospravedlňujem sa, ak je to nezrozumiteľné. A inak aj ja si predstavujem, že dospelá verzia Snapea je pod riaditeľovou drezúrov. :D

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Já prostě vidím Snapea jako labilní osobnost, kterou všechno na světě strašně sere ať jsou to lidé, události nebo obyčejné počasí. To má do flegmatika hodně daleko, toho věci kolem většinou neštvou. :-D

Jasně, však říkám "problém" :-D Dospělí Severus je prostě něco jiného než pubertální Severus... jen proboha ne ubrečený pubertální Severus!

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Tak "ubrečený pubertální Severus" rozhodne nie, nestraš. A ja som stále presvedčená, že na cholerika by musel byť riadny extrovert, niečo ako Black. :D A tiež nenávisť, ktorú Severus v sebe pestuje nesúvisí priamo z jeho temperamentom, on z toho jednoducho čerpá neuveriteľnú duševnú silu. Tak ako napríklad ju Harry čerpá z priateľstva.

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Já už četla tolik povídek s ufňukaným mladým Severuse až úplně žasnu když ho někdo napíše ironického a nevrlého už v dětství. :-D
Nevím do jaké míry jsem schopná považovat Siriuse za extrovertního, takoví je zcela určitě Arthur nebo dvojčata. Siriuse vidím spíš skoro jako bipolární osobnost, zejména po Azkabanu. Týden nevyleze od láhve a z postele a další týden je veselí.
Severusova nenávist si myslím právě pramení z toho, že ho sere celí svět. :-D Tehdy je někoho nenávidět docela snadné.

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Mně to srozumitelné přijde a myslím, že je to jedna z možných variant, jak nahlížet na jeho chování. Na důkaz, že mi takové myšlení není zcela cizí, viz. můj první rozhovor s Lanevrou zcela dole v této diskuzi. :)
I když mně připadá, že těch výbuchů hněvu bylo i víc. Vždy šlo evidentně - PRO NĚJ - o krajní situace, ve kterých ztratil sebekontrolu.
Srovnám-li ho ale třeba s Remusem, o němž si skutečně myslím, že je nějaký vyrovnaný typ, tak já mám sklony sama koukat na Snapea spíše jako na potlačeného cholerika, který to ale většinou zvládá tutlat. :)

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

No, ak to porovnáš, tak by Snape mohol byť vážne cholerik, ale na druhú stranu, Remus je tak flegmatický, že pri ňom by bol cholerik úplne každý. :D

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Remus je... no on je... takový ten člověk, co by vám dovolil si s ním dělat co chcete, ale zároveň se při tom kouká tak hrozně smutně, že mu stejně nejste schopni přejít okovanou botou po zádech. Je to melancholicky flegmatický člověk, kterému by neublížil snad ani Voldemort kdyby ho tak viděl smířeně stát o holi. :-D :-D :-D
Bože, když se to tak vezme, on musí být vlastně hrozně nesnesitelný. :-D :-D :-D

—————

Datum: 23.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Jo a samozřejmě moc děkuji za krásně rozepsaný komentář.

—————

Datum: 19.07.2013

Vložil: Sectumsempra

Titulek: XX

Otazky jsem drze okopirovala od Lanevry, protoze se mi proste nechteji psat :D
K odpovedim:

Myslíte si, že je Snape statečný? Ano.
I kdyz si myslim, ze onu statecnost pohani zcasti Brumbal, zcasti Voldemort a hlavne jeho vedomi, ze je spion. Proste chce byt nejlepsi v tom, co dela a davat to ostatnim patricne najevo, takze mu proste nic jineho nezbyde.

Myslíte si, že je Snape protivný protože je nešťastný? Ne. Je protivny, protoze ma takovou povahu. Nic vic, nic min.

Myslíte si, že je Snape sobec? Jasne, ze jo :D

Myslíte si, že je Snape sociopat? Ano, ano, ano, ano!

Myslíte si, že je Snape lektvarový génius? To je prece jasne, ne?

Myslíte si, že má Snape vážně mastné vlasy? Ma. Nemuzou za to vypary z lektvaru/ochranny obal na vlasy pred lektvary/buh vi co... proste se mu prirozene masti a on nepovazuje za dulezite si je tak casto umyvat.

Myslíte si, že si Snape nečistí zuby? Myslim, ze si je cisti, ale kdyz je treba tak unavenej, ze uz chce jen padnout do postele, tak se na to vykasle.

Myslíte si, že má Snape pořád zašedlé spodky? Ne, tady souhlasim s Lanevrou a bilym pohodlnym pradlem.

Myslíte si, že je Snape atletický typ? Rozhodne ne.

Myslíte si že má Snape velký penis?
Nemyslim, ze by byl nejak extra vybaven, spis bude spadat pod lehci nadprumer.

Myslíte si, že je Snape dobrý milenec? -
Ne. Myslim, ze zkusenosti sbiral bud po nevestincich, nebo pri nejakych smrtijedskych parties.

Myslíte si, že je Snape hebefil/efebofil?
Ne. Nemyslim, ze by si je az tak pripoustel k telu. I kdyz, ted me napadlo, ze by mohl byt zakerny, podnikat najezdy na nevinne studentiky a pak jim mazat pamet. Hmm... je to vlastne dost nepravdepodobne, ale docela me to pobavilo.

Myslíte si, že je Snape cholerik? Ano. Ale velmi se kontroluje, aby omezil vybuchy vzteku.

Myslíte si, že má Snape sametový hlas? - Dala jsem ano, ale spis si myslim, ze nez sametovy, ma spis zajimavy hlas, kterym dokaze uhranout.

Ja si teda celkove Snapea predstavuju jako vyssiho, mastnovlaseho cloveka, ktery vlastni velky nos, nehezke zuby a vlastne neni vubec pritazlivy. Jenze si taky myslim, ze ten clovek ma jakesi temne charisma, ktere z nej vyzaruje na metry. Ti se zdravym rozumem se mu klidi z cesty, protoze je jim predem jasne, ze pri jakemkoliv problemu je drsnymi, nezridka ponizujicimi argumenty, zazene do kouta. Ti mene stastni z nas jsou k tomuto charismatu pritahovani jako mura ke svetlu.

Povahove je Snape sobecky, arogantni a Zmijozel, ktery rozhodne nepochybuje o sve inteligenci. Ve vecech, kterym se venuje, chce byt nejlepsi a je schopen tomu obetovat svuj cas, atd. Urcite ma talent na ostatnich najit jejich slabe misto a poukazat na nej zpusobem, ktery jim ublizi. Umi byt zly, troufam si tvrdit, ze nekdy az sadisticky.

Spolecnost k zivotu nepotrebuje. Vetsinou lidi kolem sebe pohrda. Kdyz uz ale nekdo splni jeho "narocna kriteria" a zamiluje se do nej, je to az nezdrava laska. Vsadim se, ze by si toho cloveka uzurpoval pro sebe, zarlil... ze zacatku by na nej mozna nebyl az tak protivny, ale casem by se to stupnovalo. Myslim, ze Severus + laska = Snape se odkloni od sveho "standartu" a mirne mu hrabne.

Myslim, ze jeho pritelem se muze stat nekdo, kdo mu muze konkurovat jeho genialitou, pripadne u nej obdivuje nejakou jinou povahovou vlastnost.

Urcite jsem na spoustu veci zapomnela. Kdyz uz jsme ale u toho, strasne, STRASNE me nasralo, co s nim udelala Rowla v sedmicce. U Brumbalovy hlasky o tom, ze se zarazuje brzo jsem malem hodila knihou o zed. Vzdyt Snape je povahove Zmijozel, co by tak asi delal Nebelviru?

Taky me docela nastval kec o "jejich ocich", ale tak to je asi muj problem, ze me vytocil celkove ten zpusob smrti a tohle to jeste dorazilo.




—————

Datum: 19.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: XX

Mohu říct jen DĚKUJI za velmi komplexní náhled na Snapea. :) A za čas, který si věnovala psaní takhle dlouhého komentáře.

Moc si cením toho, když své názory někdo zdůvodní, poněvadž právě ty důvody jsou na tom celém to nejzajímavější. :)

—————

Datum: 20.07.2013

Vložil: Sectumsempra

Titulek: Re: Re: XX

Ty jo, vubec neni zac :D Ani jsem netusila, ze je to (az Takhle :D) dlouhy.

Presne, obcas nekdo uvede nejakou myslenku, proc si neco mysli, a ja koukam jak blazen, protoze me by treba vubec nenapadlo nad tou veci uvazovat, pripadne jeste nejakym urcitym zpusobem.

—————

Datum: 20.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: XX

Doufám že jsem to správně pochopila, když si myslím že tímto: "Myslim, ze jeho pritelem se muze stat nekdo, kdo mu muze konkurovat jeho genialitou, pripadne u nej obdivuje nejakou jinou povahovou vlastnost." říkáš že by Snape mohl milovat jen někoho, kdo je stejně inteligentní jako on nebo koho by obdivoval. Jestli ano, tož chci říct, doufám že nevadí další slovní průjem, že s tím nesouhlasím.
Severus je arogantní sociopat, na tom se shodneme (myslím přinejmenším my dvě snad částečně ano), a takoví člověk bytostně nesnáší konkurenci. Realita je opravdu takové, že geniální lidé se vzájemně nesnáší a jdou si všemožnými způsoby po krku (nejčastěji na konferencí v proslovech a v knihách) a proto vyloženě nesnáším prakticky jedinou zápletku kterou dokážou autorky snamionek vymyslet a to, že Snape obdivoval Hermioninu inteligenci a zvláště lektvarové schopnosti. Kdyby opravdu viděl že je stejně dobrá jako on nebo dokonce lepší (běžná zápletka. S: Dračí zub. H: Hadí zub! S: Ne, dračí! H: hadí protože bla bla bla. S: Páni máte pravdu, jste lepší než já a já vás kvůli tomu miluju) od prvního ročníku by ji cupal tak, že by OVCÉ sotva udělala a třásla by se při pohledu na kotlík víc než Neville.
Ale samozřejmě je schopný mít za vzor, který může i milovat, někoho kdo je schopnější a mocnější než on, někoho jako Voldemort nebo Brumbál nebo čert to ven všemocného Pottera. Jenže takoví člověk musí být prokazatelně lepší než Severus, tak dobrý, že je to schopný uznat a pořídit se tomu. A dosáhnout něčeho takového není snadné.
Tím chci říct, že Severus potřebuje sice někoho chytrého - s úplným volem by to bylo jako kdyby normální člověk mluvil a žil s mentálně retardovaným - ale dotyčný nemůže být stejně dobrý ve všem jako sám Severus.
Jo, ješitnost je pěkný svině. :-D

—————

Datum: 20.07.2013

Vložil: Sectumsempra

Titulek: Re: Re: XX

No, ne... asi jsem se spatne vyjadrila :D

Jasne, s tou zapletkou souhlasim. Vlastne jsem tim svym komentarem narazela prave na Brumbala a Voldemorta, protoze mam pocit, ze u nikoho jineho by tenhle stav proste nenastal :D Myslim, ze kdyby Snape narazil na nekoho, kdo je na tom velmi podobne jako on, tak by ho vubec neuznaval, prave naopak. Souhlasim s tebou v tom, ze by se ho snazil zadupat do zeme.

Jo, je to arogantni sociopat :D

Btw, sice to s timhle vubec nesouvisi, ale presto mi to neda: uz nekolikrat jsem narazila na to, ze Snape nebyl oblibena postava Rowlingove, ale jestli to je pravda, prijde mi to hrozne zvlastni. Protoze zrovna jeho charakter mi pripada jako jeden z nepropracovanejsich. Respektive, kdyz to srovnam s nekterymi jinymi, ktere jsou dost primocare a nekdy "jednoduche" (nemyslim to nijak zle, jen nemuzu najit lepsi charakteristiku), prijde mi jako jedna z nejslozitejsich postav.

Ted uz jsem asi dost ovlivnena FF, ale tohle me napadalo uz pri cteni kanonu...

—————

Datum: 20.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: XX

Jo takhle ano. Myslím že v případě povídek Severus a Brumbál nebo Voldemort by měla být skutečnost, že oni jsou dost mocní na to, aby ho ovládli, důležitým pilířem v příběhu.
Já tady v tom také trochu vidím Severusovu touhu najít si otce nebo tedy otcovskou postavu, vzhledem k tomu, že jeho otec nejspíš nebyl zrovna vzorem otcovství. A jak tu postavu hledá nechtěně inklinuje právě k mužům, kteří v sobě mají jistou nemilosrdnost. Voldemort je vyloženě takoví a Brumbál to v sobě má taky, i když v jeho případě je to zastřešeno vyšším dobrem (stejně je vyšší dobro kec, to ví každý. :-D).

Taky jsem to četla a přitom ale na druhou stranu vím, že jeho smrt docela prý obrečela. Alespoň se to tvrdí. Je možná že nakonec k němu přitíáhla víc, než původně měla v plánu a navíc s tou propracovaností; Snape je defakto psát jako záporná postava ze které se naprosto nesmyslným způsobem (který navíc značně podkopává Severusovu duševní zdraví, viz mé opakované proíhlášení co vypovídá o člověku když miluje dávno mrtvou ženskou) stala kladnou postavou a jak známo záporné postavy jsou vždy lépe zpracované.

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Na belldandinu žádost ještě předkládám tohle, i když teda nevím, co všechno napíšu.

STATEČNÝ - Ne. Jeho činy nejsou skutečná statečnost, je k tomu donucen Brumbálem (nejspíš i Voldemortem když pracuje na druhé straně) nebo tlakem okolností. Nic z toho není čistá statečnost jak ji beru já.

NEŠŤASTNÝ - Ne. Prostě je to mrzutá ba až nenávistná osobnost. Jistě by byl rozdíl, kdyby vyrůstal jinak, ale opravdu přívětiví člověk by se z něj nikdy nestal. Leda tak by možná méně nesnesitelný.

SOBEC - Ano, zcela určitě. Platí ve své podstatě to, co jsem psala u statečnosti.

SOCIOPAT - Ano. Sociopat je člověk neschopný tvořit hlubší sociální vazby, který nemívá plně rozvinuté svědomí a nerespektuje běžné morální normy. Někdo, kdo se stane Smrtijedem může být těžko morální. Vazby Severus jistě tvořit neumí, přátele nikdy žádné evidentně nemá. Jisté svědomí má co se týče Lilyny smrti, ale tady se můžeme dohadovat nakolik je to pocit vinny a nakolik spíš vztek nad tím, že ho opustila.

LEKTVAROVÝ GÉNIUS - Ano. Jako dítě opravoval učebnici, stal se mistrem lektvarů, učitelem na prestižní škole a Voldemort si ho jistě nevybral do řad Smrtijedů kvůli jeho laskavé povaze a na pohled příjemnému vzezření. :-D

MASTNÉ VLASY - Ano. Nemyslím si ale, že si je nemyje celé měsíce a měsíce jak třeba i některé povídkářky naznačují (Ano, mluvím o Tiře. :-D). Spíš mají jeho vlasy sklon se rychle mastit a je jasné, že vaření lektvarů jim neprospívá. Nevěřím ale, že by měl vlasy náhle jako hedvábí kdyby nevařil. :-D

ZUBY - Ne. Zuby si určitě čistí. Jejich stav a barva je stopou (když jsme ještě nevěděli kým je) a nyní symbolem společenské třídy odkud pochází. Z toho důvodu má špatné zuby

ZAŠEDLÉ SPODKY - Ne. Nevidím ho v žádném hedvábném prádle, ale v pohodlném bílém bavlněném prádle (jo, s nohavičkama, ale nebudu ho moc vnucovat veřejnosti. :-), které mu zajišťují skřítci.

ATLETICKÝ TYP - Ne. netuším kde by cokoliv atletické postavě podobného mohl získat. :-D

VELKÝ PENIS - Lepší průměr, rozhodně nic co si musí přivazovat ke stehnu aby mohl chodit. :-D

DOBRÝ MILENEC - Ne. Jeho sociální kontakty budou mizivé až nulové. Jsem ochotné přiznat, že by mohl spát s nějakou prostitutkou (spíš drahou, těch jen tak na ulici by se myslím štítil), ale to není o sbírání zkušeností, to je o tom se rychle udělat.

HARAŠENÍ - Ano. Dala jsem to proto, že souhlasím s možností v první polovině otázky. Se samotnou skutečností že by spal se studenty ale nesouhlasím.

CHOLERIK - Ano. Ne za všech okolností, ale myslím si, že občas prostě pohár jeho trpělivosti přeteče. Jsem si jistá že ho irituje lidská hloupost a vlastní selhání, když se obojí dostaví v jednu chvíli nebo ve velké síle stropí pořádný skandál.

SAMETOVÝ HLAS - Ano. I ne, ale dala jsem ano. On mluví tiše, když mluví člověk tiše zní to jemně (a slizčeji. :-D) což někomu může zní sametově.

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Díky! Takhle je to super.
A náhodným čtenářům doporučuji o něco nížeji umístěné vysvětlení, proč, že je ten Snape hebefil. Byla to argumentace, se kterou jeden nemusí souhlasit, ale stojí za to si ji aspoň vyslechnout. :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Akkarra

Titulek: :-)

Drahá Bell,

naprosto drze jsem si dovolila tu tvoji anketu vyplnit taky. :) (Prosím tě, nebij mě.) A musím říct, že se mi vážně líbila. Zkusím ty svoje odpovědi taky malinko rozvést. (Merlin s tebou.)

STATEČNÝ - Ano, ačkoli je k tomu z části nucen Brumbálem.

NEŠŤASTNÝ - Ne, i když je romatické si představovat, že ano. Je to cynický misantrop a ti prostě protivní jsou.

SOBEC - Ne. A tady žádné krátké odůvodnění nemám. Pouze dlouhou polemiku.

SOCIOPAT - Ne. Tady fakt nevím, ale kloním se spíše k tomu ne. Je tak 51:49.

LEKTVAROVÝ GÉNIUS - Ano. Když školák de facto opravuje učebnice, nemůže být v daném oboru úplně blbej.

MASTNÉ VLASY - Ano. Jak v povídce píše Lanevra: Byly mastné. Prostě a jednoduše byly.

ZUBY - Ne. To že si nemyje vlasy (asi zapomíná) ještě neznamená, že neví, co je zubní kartáček.

ZAŠEDLÉ SPODKY - Ano. Rozhodně to k němu pasuje víc, než hedvábné boxerky od Armaniho

ATLETICKÝ TYP - Ne, ačkoli v době studia se toho naběhal jistě dost. Jako profesor však musí tiše a záhadně plachtit (žádný běh) a posilovat může leda zvedáním kotlíků, takže tu atletickou postavu nemá kde schrastit.

VELKÝ PENIS - Rozhodně! Podle nosa poznáš kosa. ;)

DOBRÝ MILENEC - Ne, ačkoli Mařeny by jistě tvrdily, že je ten nejlepší. Podle mě nebude mít moc zkušeností, pokud vůbec nějaké...

HARAŠENÍ - Ne. Vždyť ty dutohlavy nesnášel a šprty ještě víc.

CHOLERIK - Ano. Byla jsem v pokušení říct ne, protože prakticky nikdy neřval a nehulákal, ale po tom jeho záchvatu v knížce, když na konci trojky utekl Black, říkám jednoznačně ano. Je to takový dobře skrytý cholerik.

SAMETOVÝ HLAS - Ne. Tak jak ho napsala Rowla určitě ne.

To mi to zase trvalo, než jsem se vykecala... :D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: :-)

Vážně a bez ironie by mě zajímalo jakou polemikou jsi došla k tomu, že Snape není sobec. :-)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :-)

Ano, tvé podezření je správné. Za takové drzosti tu běžně lidi biju. ;)
Tvá výpověď byla krásně podrobná. Takhle jsem si to představovala. :)
Pokud si někdy najdeš čas, tak ještě pro Lanevru rozveď, proč nebyl Snape sobec? Já si to jen tak mimochodem taky ráda přečtu... :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: :-)

Mám ti taky něco takového vypracovat? Já se bála, že tak dlouhý komentář by prostě webnode neuneslo. :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: :-)

A vidíš: Webnode překvapilo. :)
No, já nejsem proti. Výhodou je, že můžeš Akkařin komentář zkopírovat a použít jako počáteční osnovu. :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: :-)

Hehe, jenže já nebudu tak stručná jako Akkarra. :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: simon

Titulek: Re: :-)

Tak přesně takhle vypadá "můj" Severus Snape. Ani deko iluzí nebo falešné romantiky. :D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Benny

Titulek: Jaktože mi to Lanevra neřekla?

Já Tě,Lanevro,uškrtím!Kecka ukecaná.:D Anketu jsem Ti vyplnila.Co k tomu dodat?Pro mne je Severus(nikdy Sev,Sevík,Sevíček)zářný případ sociopata,který miluje své soukromí,sklepení a lektvary.O statečnosti snad nemusím nic rozepisovat.(Ano,je statečný) Ohledně penisu..můžeme se o tom bavit bez jeho přítomnosti?Představuji si,že má 15ti centimetrový penis,což je evropský průměr.Určitě ho nevidím jako pornoherce s gigantickým falusem.A tím se dostáváme k jeho mileneckým dovednostem.Když z něj Rowla udělala psychopata,co celý život miluje jednu mrtvou ženu..řekněme,že nejoblíbenější činnost po lektvarech bude masturbace nebo rychlovka s prostitutkou.Pak tady proběhla další dobrá otázka,jak je to se slovy "miluju tě" a Severus.Nejsem ochotná věřit,že by to řekl nahlas.Ve své mysly určitě ano.Zahrát to do outu,určitě ano.Děkuji Bell za hezkou anketu a já jdu vynadat Laně:)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Jaktože mi to Lanevra neřekla?

+Lanevra už neexistuje. Nechala si narůst vousy, změnila si jméno, odstěhovala se do Norska a stal se z ní rybář na volné noze+ :-D :-D :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Benny

Titulek: Re: Re: Jaktože mi to Lanevra neřekla?

Ty ty!!!Buď ráda,že nás dělí tolik kilometrů!:D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Jaktože mi to Lanevra neřekla?

S krvácejícím srdcem jsem jeden tvůj komenátř vymazala. Bylo to ale těžké rozhodnutí, protože jeden byl lepší než druhý a třebaže si byly podobné, zároveň byl každý trochu jiný.

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Benny

Titulek: Re: Re: Jaktože mi to Lanevra neřekla?

V pořádku,blbé připojení a PC.Ještě jednou děkuji

—————

Datum: 17.07.2013

Vložil: simon

Titulek: O Severusovi a genitáliích

Tenhle dotazník mě opět přinutil přemítat nad tím, proč je Snape ve fandomu tak hrozně populární. Protože - a to si řekněme upřímně - bez něj by už ten fandom dost možná neexistoval.
Vždyť Snape je, co je. Zkrátka "umaštěný parchant" - je ošklivý, zlý, asociální a manipulativní. Osoba, kterou chcete praštit kotlíkem. Tak v čem tkví jeho kouzlo? Udělal to Alan Rickman? Už dlouho nad tím přemýšlím...

A v jedné věci vás musím, ubezpečit, dámy. :) Ze zkušenosti z pánské šatny... Severus Snape rozhodně NEMÁ malý penis. Jakkoliv je to paradoxní, vážně je to tak, že mužský penis trochu determinuje osobnost. (Freude, Freude...) Proč je to tak, nevím... Víte, ale kdo má stoprocentně malý penis? Draco Malfoy! Neptejte se proč, ale je to tak. :D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: O Severusovi a genitáliích

Nevím, jeslti jsem pochopila tu argumentaci s penisem, ale, když říkáš, budu ti tedy věřit. :D

Já osobně stále razím myšlneku, že Snape není populární svým špatným vlastnostem navzdory, ale spíš právě pro ně, protože asociální charaktery ve všech fandomech táhnou (příklady Brian Kinney, Sheldon Cooper, svým způsobem Spock).

A Assez má rozepsaný krásný článek, ve kterém uvadí mnoho příkladů i z klasické anglické literatury 19.století. Mimojiné v něm píše, že snarry autorky mají směrem k Snapeovi Marleyovský komplex. Chtějí ho polepšit/zachránit podobně jako Marley zachránil Ebenezara Scroogeho ve Vánoční koledě. Doufám, že ten článek Assez dopíše a já ho tu uveřejním. :)

A doufám, že mi Assez nevynadá za spoilerování. :(
Ale když ona je to vážně dobrá myšlenka a já to zkrátka nevydržela. :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: simon

Titulek: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

Vysvětlit to nedokážu. :D Každopádně on je prostě OK.

Inu, tvé tvrzení se zdá jedině logické. Ačkoliv - a řešení téhle záhady by si zasloužilo Nobelovu cenu - není mi jasné, proč si tolik žen vybralo právě Severuse. Proč ne Siriuse? Remuse? Nebo třeba Brumbála! (Tak o něm bych si přečetl teprve s chutí. Užasná postava, moje oblíbená - dokonalý rozpor mezi dědečkovstvím a machivallistickým "vyšším dobrem".) To je pro mě prostě stále záhada - proč zrovna Severus, hubený, nenávistný, umaštěný a v podstatě nepříjemný člověk? Fascinující! :))

Na ten článek se moc těším! Zní to rozhodně zajímavě. Sice nevím, jestli souhlasím - musím si ho ostatně nejdřív přečíst -, ale například Brian, Sheldon nebo Spock mi přijdou o stupeň odlišnější charaktery, u kterých jakýmsi způsobem tu popularitu chápu.
Severus mi přijde nejpodobnější Sherlockovi Holmesovi. A to mě vlastně přivádí k myšlence, že to vlastně celé dává smysl. Vždyť o Sharlockovi se psala jakési pre-fanfikce ještě v předminulém století. :)

—————

Datum: 19.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

Nejen to, Holmes je jakožto celek jasnou legalizací fanfiction. ;-) Kánon je pouze to, co napsal Doyle, ostatní jsou pokračovatelé a defakto tedy fanfiction povídky, protože dotyční autoři (nejspíš) píší o Holmesovi ze stejných důvodů jako ffautor; mají ho rádi a baví je to.

—————

Datum: 19.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

A já dodávám také, protože je pro ně ta postava fascinující. Což si myslím je rovněž motivace pro autory FF typická.

—————

Datum: 21.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

K tomu srovnání mě ještě napadlo tohle; Severus, Sheldon a Holmes jsou sociopaté, Spock není, ale na povrchu se tak jeví, protože je oddán logice a logika nebere v potaz soucit (v četně smyslu vzájemného zdílení emocí a jejich předávání z člověka na člověka), který lidé považují za základní kámen vzájemných vztahů.
Všechno jsou to ale osobnosti velice složité a geniální a není s nimi vždy z nějakých konkrétních či i nekonkrétních důvodů snadné vyjít.

—————

Datum: 28.07.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

On ten článek dopsaný je, bell, ta další část případně části jsou vedeny v jiném duchu, takže opakuji, že ho uveřejnit můžeš. (S dodatkem, že jsi mi s ním pomáhala!)
A ne, assez Ti nevynadá, assez řekla, že je to na Tobě.

—————

Datum: 26.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: O Severusovi a genitáliích

Opravdu?
A zveřejníš ho aspoň u sebe jednou celý? Já bych tam dodala aspoň odkaz.

—————

Datum: 17.07.2013

Vložil: samba

Titulek: .....

Jen co jsem ho prvně viděla,byla jsem okouzlena a mě to drží stále i po těch letech.Dotazník jsem vyplnila velmi podobně jako ty.

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: .....

Počkej, počkej ... a jak víš, jak jsem vyplnila dotazník já? :D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: samba

Titulek: Re: Re: .....

A kurňa to je blamáž,to byla Lanevra.Tak s tou jsem naladěna stejně. :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: .....

Jo, myslela jsem si, že to je na mě. :-) Musím říct, že asi nevidíme Severuse stejně, protože já vidím Severuse jako ošklivého, vyhublého na kost s mastnými vlasy, křivíma zubama, špatnou životasprávou, poměrně dost holdujícího alkoholu, s průměrně velký penisem co má v sexu buď malé zkušenosti nebo rovnou nějakou úchylku, která mu neposkytuje možnost si ty zkušenosti obstarat.
Povahově je to geniální sociopat znechucený lidmi v okolí, netrpěliví s jejich nedokonalostmi, cholerický zejména když přijde na některé situace, velký samotář co po lidské společnosti ani v hloubi duše netouží, mírně neurotický, pravděpodobně trpící alespoň lehkou OCD, ironický a sarkastický až za hrob, vlastně docela zbabělí (volí útěk pokud má kudy a jak), manipulativní, občas depresivní, bez soucitu ať už s lidským kolektivem nebo s jedincem (až na určité výjimky), bez přebujelého svědomí (když někoho zabije nestráví zbytek života bičováním se), trochu sadista s nutkavou potřebou mít nad lidma navrch pomocí zastrašování a tyranie, pomstychtiví a egocentrik (což je z popisu výše už zřejmé).
Když ho chcete k něčemu donutit, tak takové věci jako prošení, přemlouvání, plané vyhrožování nebo apelace na morální zásady jaksi neplatí. Aby pro vás něco udělal musí vás milovat (pár takových lidí se najde, ale dali by se spočítat na prstech jedné ruky) nebo jste velice mocný (asi jako Brumbál nebo Voldemort) případně najdete nějakou silnou páku (třeba ho otrávíte neznámým pomalu působící kletbou na kterou znáte lék jenom vy).
Na druhou stranu mu naprosto uznávám schopnost se skutečně zamilovat, jen si myslím, že jeho láska není sebeobětavé jako spíše sobecká a sebezhoubná. Člověk kterého miluje musí být výhradně jeho, musí se věnovat výhradně jemu a musí být stále k dispozici. Když si náhodou takoví Severusem milovaný člověk vybere někoho jiného, tak se na něj stejně jako na člověka kterého si vybere snes ze Severusovi strany velký hněv, zášť ba až nenávist.
Věřím však, že pokud si dotyčný vybere Severuse má zajištěno že pro něj Snape snadno zabije, aby ho ochránil nebo učinil šťastným, protože se na něm fanaticky a nezdravě závislí. To ale samotnému Severusovi přináší velké problémy, protože ho to do jisté míry zbavuje racionálního rozumu a žene do situací, kterým by se vyhnul a proto je takové jeho láska sebezhoubná.
Severus Snape by prostě neměl nikdy milovat, pokud si chce zachránit život, čest, zdraví rozum, pověst a vůbec tak sám sebe. :-D

To co jsem vypisovala bylo myšleno tak, že přesně takhle si myslím, že by měli lidé odpovídat vzhledem k tomu, že jsou oblíbené povídky ve kterých je Severus krásný statečný hrdina. ;-) Já odpovídala úplně jinak.

(Bože, ano, nedělám celé dny nic jiného než že uvažuji o imaginární psychologii Severuse Snape a desítek dalších postav. :-D :-D :-D)

—————

Datum: 19.07.2013

Vložil: samba

Titulek: Re: Re: Re: Re: .....

Tedy jsem ohromena,to bylo vyčerpávající podání charakteru.Já mám teď opětovně období Elisejského klíče , tam je můj Severus .Tak jak to cítím a vidím já ale to neznamená ,že neberu v potaz jiný pohled. A to od někoho u koho teď budu číhat na další kapitolky Veritas .Takže já mohu Severa skoro jakkoliv ale favorit je pro mě ten Alice .Ale baví mě na tom to ,jak jsem to dokonale nepochopila.:-D

—————

Datum: 20.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: .....

No tak čestného a statečného Snape u mě opravdu nehledej. ;-D Ve Veritas také není, i když třeba na jejím konci se zdá být statečný, jenže to není statečnost, to je vztek zvířete zahnaného do kouta. A v Albionu taky dělá samé věci vyšší morálkou neschválené. :-D

—————

Datum: 17.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Já tak koukám na ty ankety a říkám si, že je něco sakra špatně. Buď sem chodí jenom čtenáři mých povídek a Adelaininých překladů nebo nevím, protože zatím Snape vychází jako poměrně velkej hnusák. :-D Odpovědi podle toho co jsem zatím četla v povídkách bych spíše viděla takto.

Myslíte si, že je Snape statečný? - ANO
Myslíte si, že je Snape protivný protože je nešťastný? - ANO
Myslíte si, že je Snape sobec? - NE
Myslíte si, že je Snape sociopat? - NE
Myslíte si, že je Snape lektvarový génius? - ANO
Myslíte si, že má Snape vážně mastné vlasy? - NE
Myslíte si, že si Snape nečistí zuby? - NE
Myslíte si, že má Snape pořád zašedlé spodky? - NE
Myslíte si, že je Snape atletický typ? - ANO
Myslíte si že má Snape velký penis? - ANO
Myslíte si, že je Snape dobrý milenec? - ANO
Myslíte si, že je Snape hebefil/efebofil? Zkrátka jestli "haraší" se svými žáky? - NE
Myslíte si, že je Snape cholerik? - NE
Myslíte si, že má Snape sametový hlas? - ANO

Z takto vyplněného "dotazníku" by vyplynula častá podoba Severuse Snape; svalnatý nad vše povznesený vlastně krásný muž s vřelým srdcem skrytým pod maskou chladu, kterou si nasadil kvůli životním trápením a studu za hříchy svého mládí. Hrdinný muž vrhající se do nebezpečí pro dobro všech zejména svých milovaných, za nesobecké síle a také pro mír na zemi. Skvělí milenec s obrovským penisem co šeptám svým vyvoleným sladké "Miluji tě" během sexu přímo do ucha svým sametovým hlasem. Nesmíme však zapomínat, že má také svou temnou stránku, které se štítí a kterou nechce dát nikdy najevo ač se mu to ne vždycky daří.
:-D :-D :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Na té poznámci o tom, kdo sem hlavně chodí samozřejmě něco bude, ale řekla bych, že musíš také brát v úvahu, že je rozdíl mezi tím, co si lidé myslí o kanonické postavě a mezi tím, o čem chtějí psát a číst. :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Minimálně pokud jde o to harešení s žáky, tak existuje celá skupina povídek, které tuto domněnku ne že potvrzují, ony ji přímo vyvolávají. :)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Já jsem výsledky docela překvapená vzhledem k tomu co je v povídkách, ale to je tím, že chci aby byl charakter co nejvíc udržen a říkám si, že když ho tedy podle všeho vidí lidé jako ošklivého šmejda, tak proč mají rádi povídky, kde je krásný princ a hrdina?

S tou hebefilii; já se k tomu nepřikláním (nebo spíš to neberu jako možné) kvůli povídkám a kvůli tomu, jak ho párují, ale kvůli jeho vztahu s Lily. Podle náznaků v knize i podle tvrzení Rowli Lily miloval už od útlého dětství a to až do smrti, což je vlastně situace jako okopírovaná z Lolity.
Zamilovat se dejme tomu ve třinácti do stejně staré dívky a být zamilovaný až do smrti prostě normální není, i když to zní romanticky.
Sexuální preference jak každý ví se formují nebo spíš jsou do jisté míry zřetelné už právě v dvanácti/třinácti letech. Je jasné, že pokud se třináctiletý chlapec zamiluje do stejně starého děvčete nikomu to divné nepřijde, protože jsou to přeci děti a holt se mají rádi. Jenže ono to ve skutečnosti divné je, jelikož tak mladí chlapci A) většinou vůbec nepreferují žádnou konkrétní ženu ve svém okolí; B) pokud preferují tak v drtivé většině případů někoho staršího než jsou oni - tím nemyslím nutně dospělou ženu, ale o dva nebo tři roky starší spolužačku třeba.
Můžeme tedy teoreticky usoudit, že se u něj už v nízkém věku objevila preference pro velice mladé dívky která mu samozřejmě zůstala až do dospělo. Ovšem je jasné, že tak to Rowla nemyslela a je velice nepravděpodobné, že by si uvědomila, jak jinak by její psaní mohlo vyznít.
Samozřejmě je také jasné, že jeho preference nemusela byla aktivně vztažena na studentky, čímž se - ač ne úplně chtěně - dostávám k tomu, že otázka v samotné anketě je špatně položené. Nebo spíš BÝT hebefil neznačí "harašit" s dívkami věku, který dotyčného nejvíc přitahuje.
Muži, kterým se líbí hodně mladé dívky to mají naproti vyloženým pedofilům vlastně docela snadné když chtějí uspokojit své potřeby, prostě si jenom najdou zletilou ženu, která vypadá hodně mladě a třeba se i chová hodně dětinsky - a takových můžeš najít docela dost, jen se rozhlédnout po ulici. Asi to pro ně nebude to naprosto ideálně uspokojivé, ale jestli mají na výběr jít do vězení nebo se trochu uskromnit volí určitě spíš to druhé. :-D

Sorrry zase za další slovní průjem. :-D

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Vidíš, to mě nikdy nenapadlo. A souhlasím, že takhle to Rowla určitě nemyslela, ale argumentace je to výborná. :)

Mě bylo jasné, že to harašení je lehce zavádějící, ale já měla pocit, že to bych měla nějak naznačit o co jde a nechtěla jsem tam mít dlouhý vysvětlovací text. Ehm... jak sleduju tak ten pocit, zda je třeba něco vysvětlovat hodně souvisí s autorovou osobní inteligencí. Že bych to ještě smazala? :)

A taky jsem tam nechtěla dát místo toho pedofil. Tomu by sice asi všichni snadno rozuměli, ale mě se na tvé formulaci otázky právě líbilo to, že odlišuje hebefilii od pedofilie. A že to rozdíl je!

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Ano, je to tak, hebefilie a efebofilie je něco jiného než pedofilie. Pravda nepanuje 100% schoda na definic, ale i prostému oku musí být zřejmé, že je rozdíl mezi tím, jestli je muž přitahován k sedmiletému dítěti nebo třináctileté dívce.
A - v návaznosti na otázku - to, že by Severuse sexuálně vzrušovali třináctileté dívky a chtěl by s nimi spát neznamená, že by takovou dívku vedle sebe snesl nebo by se pokusil s ní navázat poměr.

—————

Datum: 17.07.2013

Vložil: fialka

Titulek: cholerik

Já jsem dala, že Snape není cholerik, protože si to opravdu myslím.
Ještě v dobách prvních dvou dílů, kdy jsem ani nevěděla, že existuje slash, byl Snape mou nejoblíbenější postavou, pak byl hned za Lupinem. O jeho statečnosti bych nepochybovala.
Výborná anketa, bell :-)

—————

Datum: 18.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: cholerik

Já jsem ráda, že to konečně někdo odmáčkl opačně, poněvadž, když všichni na počátku hlasují stejně, vypadá to před ostatními jakoby se jinak hlasovat snad ani nepatřilo. :)

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Já bych ještě možná dodala, že je Severus velice soucitný člověk, kdykoliv zjistí, že je nějaký jeho žák šikanován nebo v rodině týrán, okamžitě si vzpomene na své zlé dětství a rytířsky se dotyčnému vrhne na pomoc.
Též také můžeme zmínit, že je to velký milovník zvířat, protože kdykoliv někde najde v pasti chyceného psa, hladového psa, hladové kotě, jakékoliv kotě s roztomilíma zelenýma očima (co tak neuvěřitelně připomínají Lilyny/Harryho oči) hned se dotyčného chlupáče ujme a starostlivě ho opečovává.
:-D

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: :-))))

Ááááá a to jsem chtěla jít spát a teď tohle. To už neusnu!
Jejkote, já se bavila, moc! A ano, nedávno jsem četla povídku, kde jsem si bezustání říkala, jak je ten Snape statečný, třeba je to moje vada na kráse, ale co, mně to nevadí:-) Myslím, že každý ho prostě chápeme jinak.
Ale ne, sorry, jediná zdrobnělina, ke které jsem ochotná se uchýlit, je Sev. Ostatní jsou prostě... děsivé!!
Díky, belldandy!

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :-))))

To jsem ráda, že tě to bavilo. Tohle je ten typ článku - Autorka sama se bavila, když to psala. Uvidíme, zda se budou bavit i čtenáři. :)
Ano, každý ho chápeme jinak. Já jsem to napsala nahoře a už i jinde. Jednou z nejdůležitějších vlastností Severuse Snapea je to, že je tajemný a tudíž je v něm spousta prostoru pro interpretaci.
Je to myslím hodně o tom, čemu samy chceme věřit.

Já mám třeba tak ráda, že je tajemný, že mám nejraději, když je jeho prává podstata po většinu fanfikce neodhalená. :)

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: :)

Kurňa, mně zmizel takový dlouhý komentář. Sakra.
Já věděla, že ta druhá, co to se mnou vyplňuje, je Lanevra!
Jinak myslím, že statečný byl, ale ne proto, že by byl statečný, ale protože sledoval pomstu... Ale statečnost to jistě byla.
Jo, u penisu jsem se taky zarazila a vážně jsem chtěla dát, že ne, ale pak jsem si vzpomněla na poučku, že kluci na to docela daj a maličko se to odrazí v jejich chování k sobě a vzhledem k tomu, že bez kalhot ho viděli spolužáci, což je snad Avery a spol, a ti k němu určitý respekt chovali, tak bych řekla, že má velký.:D

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

To znám, to fakt naštve. :)
Může být statečný, důvodů proč, by se asi našlo dost. Věc náhledu...
Já bych zas zkusila prorazit s teorií, že muži, co se chovají velikášsky si tak kompenzují malý penis. :D

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: :)

Jeste bell,vis, co by me fakt zajimalo? Jestli byste se chtely se Snapem znat a muset se s nim potkavat. Ja osobne jsem rada, ze ho nepotkam;)

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: :)

Já bych nechtěla, vím že bychom se z hloubi duše nenáviděli. :-D

—————

Datum: 17.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: :)

I já si myslím, že by to byl člověk, se kterým by bylo těžké vyjít a vážím si toho, že mám doma někoho tolerantního, takže ani ne, nechtěla.
Nicméně to tak asi úplně každý nevidí. :) Já každopádně nejsem snapeofilka, jenom snarristka. Já ho přeji Harrymu, tomu to patří. :)

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: :)

Sakra a já doufala že jsem nenápadná. :-D
S tím penisem je to docela dobrá připomínka a já snad na to i četla nějakou povídku nebo co. Matně si vybavuji jak se kluci - ale to byli dokonce snad Pobertové - baví v pokoji o Severusově obrovském penisu. :-D

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Až na velikost jeho penisu jsme se nikdy nemusela zamýšlet nad odpovědí. :-D Kupodivu mě vážně/nevážně zajímá co lidé odpoví na otázku jestli je Snape cholerik, protože vím, že lidé ho mají hrozně rádi jako nad všechno povznesenou bytost (jo, já přesně takového Snape nesnáším)

PS: Jasně, svedete to všechno na ubohou Lanevru! :-D :-D :-D

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Mně právě taky. On se totiž nechová jako typický cholerik. Většinou ... ale dokáže taky pořádně vybuchnout.

Takže buď je stabilní povaha, sangvinik či flegmatik, kterého ale občas přemůže mimořádně dráždivý podnět, kterým je zřejmě sám Potter. :)

Nebo (asi můj tak trochu můj dojem) - je cholerik, ale taky trochu hysterik, a je pro něj důležité zachovávat zdání důstojnosti. Jenže někdy to nezvládne a přeci jen vybuchne.

—————

Datum: 16.07.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Souhlasím že mu záleží na tom, co si o něm lidé myslí a myslím, že mu na tom záleží až paranoidně. Je to člověk posedlí kontrolou všeho, sebe, okolního světa nebo jiných lidí a jak známo, když takoví člověk nad něčím ztrácí kontrolu - třeba jednoznačně ztrácel kontrolu nad Potterem, protože ten spratek se ho prostě nebál ani nehnusil tím správním způsobem jako ostatní žáci - potom přichází u takových lidí vztek. Je to takové nerozvinuté sociální vnímání kdy dotyčný prostě nesnese že lidé kolem něj nedělají co on si přeje a jenom ku jeho prospěchu. Tak uvažují malé děti, proto já taky pořád říkám, že je Severus emocionálně naprosto nevyzrálí. :-D
A proč si myslím, že takoví je? Z prostého důvodu; Mluví tiše. Obléká se "usedle". Zvolil si obor kde musí plánovat. Zvolil si nitrobranu/nitrozpyt, kde musí ovládat sebe a může ovládat druhé. Snaží se mít nad žáky navrch. Tak se nechovají emocionálně zdravé a vyrovnané osobnosti, ty jsou spíš naopak, jak se říká, úplně v pohodě.

—————