-


Deset mých nejoblíbenějších českých snarry

03.11.2012 16:11

Jistě ve vašem soukromém žebříčku figuruje i taková FF, která zde není přítomná. Jen uvítám, když se o ni (nebo ještě lépe o celý žebříček) se mnou v komentáři rozdělíte.

 

   

   Fotografie i knihovna patří Denise Kučerové.

 

 

1. Elysejský klíč

Jednoznačně nejlepší česká snarry. Jsem zvědavá, jestli mi to dokážete vymluvit? :)

Alice mi dokázala s překvapující lehkostí vnutit věci, o kterých jsem si myslela, že na ně nepřistoupím. Tak to prostě vypadá, když někdo umí psát. Za takový talent by si autorka zasloužila, aby se jí platilo. A že se nám dostalo plodů jejího nadání zdarma, nejsou pro ni žádné díky dost velké.

Další autorčiny slashové příběhy: seznam

 

2. Odstíny šedi

Na hranici mezi černou a bílou ... Nedopsaná a při tom tak moc nadějná snarry, že nad tím člověku přímo srdce krvácí. Ale ať už Graylady svůj příběh dopíše či ne, v mé mysli už má své místo jisté.   

A vůbec nejlepší je stejně ta přídatná povídka, která je naštěstí dokončená: Věci, na kterých zaléží

 

3. Nové Bradavice 

Když něco končí, něco nového začíná ... Noví zakladatelé, nové Bradavice, nová naděje pro kouzelnický svět ...   Velmi originální, postkatastrofická fanfikce, kterou napsaly dvě zasloužilé autorky fanfiction. Jedna z povídek, kterou bych zařadila do čítanky české FF, protože dnes už jde z hlediska poměrně krátkých dějin fanfiction o povídku staršího data. Lze říct, že je to taková klasika. 

 

4. Resistance 

Představte si, co by se stalo, kdyby kouzelnický svět nehleděl na homosexualitu stejně jako ten náš, ani liberárněji, ale naopak, kdyby ji nekompromisně pronásledoval ...  Nikoli třeba dokonalý, ale tak temně depresivní a prostě nezapomenutelný příběh, že tady nesměl chybět.  

Další autorčiny snarry příběhy: Love is fair, Hranice zlomu 

 

5. Havran 

Prostě jsem musela vybrat něco o Mandragory a to, že jsem vybrala Havrana, zřejmě svědčí o mé slabosti pro delší příběhy. I když s jeho přiměřeně temným a přiměřeně  realistickým tónem to asi také souvisí. S kouzelnickou společností to jde z kopce, Harry Potter a Severus Snape se potkávají ve vězení ...  

Další autorčiny příběhy: seznam

 

6. Zítřejší boj  (může vyhrát jen ten, kdo se zítřejšího boje dožije…)

  • autorka: Lamar
  • link

Voldemort zvítětil a Harry je Severusův otrok. Jestli jste se otřásli, tak asi nemá cenu pokračovat .. . ale já si nemůžu pomoct, pro mě je tohle moje nejoblíbenější povídka od Lamar a okouzlení z ní mě neopouští ani po několikerém přečtení. 

Další autorčiny fanfikce: seznam

 

7. Zrádce

Tahle FF je obsahově docela spřízněná s o bod výše umístěnou povídkou. Také zde Voldemort svěří mezi všemi smrtijedy Harryho právě Snapeovi. Jaké překvapení, že? Také zde Snape slouží především sám sobě - spíše než Temnému pánu či Brumbálovi. A také zde patří tahle záležitost mezi mé nejoblíbenější věci od tohoto autora.   

 

8. Osudová sázka aneb Tvrdohlavá láska 

V hlavních rolích: osud, láska, Harry, Severus a Fialín ... Z POPO se pomalu a jistě stává fenomén. To se dá pochopit, když napíše takovouhle prvotinu. 

Představuji si, že když se POPO narodila, stála u její kolébky sudička a pravila: "Jestli jednoho dne bude psát fanfikce, bude to v žánru "romantické komedie". A tak i kdyby se POPO na hlavu stavěla, vždy když začne, může tam být tragických prvků, kolik chce, ale stejně ji z toho nakonec vyleze milý milostný příběh s jemným osvěžujícím humorem.    

Další autorčin snarry příběh: Spojeni

 

9. Asfodel 

Tak trochu temný Harry se snaží zachránit Severuse Snapea. Pro Seyiuu mám osobní slabost a věřím, že se od ní toho nejlepšího ještě dočkáme. Ale kdyby ne, i Asfodel sám o sobě je velmi povedený. Jestli pak se někdy objeví jeho druhý díl?  

Další autorčiny snarry příběhy: Přiveď ho, Skryté cesty, ProtihodonotaLekce tajů nejvyšších, V objetí hada

 

10. Future Visione 

Harry má vize budoucnosti. Ví, co se má přihodit v šestém a sedmém ročníku a snaží se tomu zabránit. Vědomí, že Severus Snape má zemřít, přimělo Harryho přehodnotit své city k němu. K tomu všemu ho odpovědnost drtí natolik, že se ve volném čase věnuje sebepoškozování. Pro Salazaret zřejmě velmi osobní povídka s velmi originálním námětem, psaná Salazaretiným typickým poetickým stylem. 

Další autorčiny snarry příběhy: Temné stíny, ...

 

Mimo pořadí:

 

Bílá (Slimča) ffdeník

Melodramatický závěr mi to tuhle fanfiction sice trochu kazí, ale ... jinak ji mám velice ráda. Začátek v bílé pustině považuji přímo za vynikající. Myslím, že na námět toho, že spolu dva lidi o samotě zavřete a oni se navzdory předcházejícím vztahům sblíží, poněvadž jim nic jiného nezbývá, se musí dát napsat geniální povídka. Shodou okolností jsem nečetla žádnou lepší než je Slimčina "Bílá". 

EDIT. Což platilo přesně jen do té doby než Slimča přeložila "Tolik se ti po mě stýská?". :)

A tady od stejné autorky ještě jedná neslashová povídka o vztahu Severuse Snapea a Harryho Pottera: Z vlastní vůle. Varování: Pozor! Je to velmi smutné, až tragické.

 

Spřízněni kletbou (Rocia Mixan) ffdeník

Rociu vidím jako autorku, která si dává záležet, aby se její příběh přiměřěně držel v mezích uvěřitelného. Nikam nespěchá a nechává vztah postupně zrát. Spřízněni kletbou jsou můj hlavní kandidát na nejlepší česky psanou snarry o nuceném svazku. Nicméně, je třeba si přiznat, že to není můj oblíbený subžánr a tudíž na něj zrovna nejsem odborník.   

 

Posílám Tě na věčnost (Assez) ffdeník

Kdybych volila čistě podle svého vkusu, asi bych mezi Assezinými FF vybrala diptych "Když" a "Jako". K nim mám osobní vztah, protože jsem mohla sledovat, jak průběžně vzniká. A nejspíš taky proto, že se mí líbí ten námět "a co bylo potom a jak si to ne/vyříkali" :). Nicméně tato její FF mi přijde asi nejoriginálnější a jako správný originální text i svým způsobem kontroverzní a zároveň potencionálně pro čtenáře nejzajímavější mezi těmi, které - od Assez - znám. 

Další autorčiny snarry příběhy: Jak dlouho trvá naděje,  Meč a koruna ...  (další najdete na jejích stránkách)

 

V údolí dračích růží  (Tess, zvaná též Testrálka nebo Teska) ffdeník

No ano, tohle je slovensky a já mluvila o českých snarry, tak zkrátka prosím o schovívavost. :) 

Tessku mám ráda. I když žádná  její FF nepatří do mé nej a top, příjemně se čtou a tahle, třebaže je tak "mimo" (mimo běžné HP reálie, mimo běžné snarry zápletky, nejspíš i tak trochu mimo charakter) se mi četla jako sladký zákusek po dobrém obědě. Užila jsem si ji moc a kdykoli si ten zážitek ráda zopakuji.     

Další autorčiny povídky najdete také  u Slimči nebo u Lucy a spol.. A samozřejmě také na jejích vlastních stránkách, tady a zejména tady.

 

 Profesore, Pozor, Potter!  (Whampi) ffdeník

 Nejlepší charakteristiku Whampiných povídek napsala na FF deníku Sargo, když je přirovnala k pytlíku smažených brambůrků. :) Můžete si u jejích FF jak chcete remcat a stejně je "schlamstnete" ani nevíte jak. Tahle vypadá velmi povedeně a upoutala mě mimojiné velmi vyrovnaným vztahem mezi oběma protagonisty. Takže, jestli ji Whampi nedopíše, bude to vážně škoda.   

 

 

Nechtěné děditví (Majka, které se občas říká Severius) ffdeník

Majčiny fanfikce mi připadají velmi zhuštěné, děje se toho v nich velmi mnoho na velmi kráké ploše. To je jejich slabina (Vývoj vztahu mi tu připadá prostě příliš = neuvěřitelně rychlý. I když na druhou stranu, kolik dnů měly na svoji lásku Romeo a Julie? :) ),  ale taky to může být jejich silným bodem, protože pro hutnost děje o tom čtenář nakonec ani moc nestíhá přemýšlet. :) Zápletky Majčiných příběhů mi připadají originální a to, že jim dokáže dát pořádný erotický náboj, rozhodně počítám mezi klady. A já doufám, že to nejlepší teprve napíše.

Další autorčiny snarry příběhy:  Síla zakladatelů, Salazarova škola

    

Zda smím jít, zda smím jít dál (A-sisi) ffdeník

Když píše A-sisi, tak asi půjde o romantické tápání dvou duší, které si musí zejména sami ujasnit, co vlastně chtějí? V tom její A-sisina síla a pokud jde o mě, právě proto stojí její příběhy za to číst. 

Další autorčiny snarry příběhy: Laskej mou duši, Miluji tě ... i když jsi (někdy) idiot

 

7193 (Mája) ffdeník

Vězeň 7193 a August Prince ve Voldemortově říši. Při mé slabosti pro temné povídky je, a nejspíš i bude, tohle má nejoblíbenější od Májy. 

Další autorčin snarry příběh: Zlatý fénix

 

Dokonalá pomsta (Frox) ffdeník

Trochu podobně jako u Majky, je mi Froxina úspornost chvílemi trnem v oku, ale chvílemi přemýšlím jestli to není originální styl zasluhující ocenění. Tahle je drsnějšího ražení a přiznávám, mám ji nejraději. Jako čtenář jsem sadista, potrpím si na to, když postavy trpí.

Další autorčina snarry: Z přirozených důvodů

Frox patří k zakladatelské generaci českých snarristek. A jejího odchodu budu, podobně jako odchodu Lamar, velice želet. Nechť je ti Frox blaženě v tvém druhém životě kdekoli jsi.

 

 

Novinky: 

 

24.6. 2013 - Pokud nebudu započítávat, že Odstíny šedi a Future Visione se (minimálně) teoreticky stále ještě píší, pak jsem osobně nezažila vznik žádné fanfikce ze své desítky. Nyní se však objevují hned dvě, kvůli kterým mám docela chuť žebříček přepsat. Obě jsou promyšlené a čtivé a obě jsou na V. Jmenují se Veritas a Vivere porta.

 

Veritas (Lanevra) ffdeník

IC postavy, vtipné dialogy, nápaditost a odvaha vyzkoušet něco neortodoxního, promyšlený děj a reálie rozšiřující kánonické údaje, lehká ironie - to vše jsou Lanevřiny přednosti a v téhle fanfikci je Lanevra zatím uplatňuje nad míru. Jsem moc zvědavá, jak si poradí s líčením milostných scén, protože mám dojem, že věrohodné citové projevy jsou - asi pro cynické založení autorčiny povahy - její  achillovou patou. Uvidíme ... ;)  Každopádně po téhle fanfikci už určitě nebudu tvrdit, že těhotný Severus Snape je něco nemyslitelného. A než to definitivně začnete tvrdit vy, měli by jste to s Veritas alespoň zkusit.   

Další autorčiny fanfikce: seznam

 

Vivere porta (TruTru Kanashiko) ffdeník

Nadějná snarry s epickým nádechem, v níž Harry a Severus Snape společně pátrají po viteálech a mudlové a čarodějové se musí navzájem smířit se svou existencí. Brána mezi jejich světy se právě začíná otvírat ... Když tohle čtu musím se sama sebe ptát, kde se v té mladičké naivní dívce berou takové literární schopnosti. Ne, že by to vůbec nebylo naivně romantické, jenže taky je to promyšlený a plynule vyprávěný příběh s jiskrou těch správných emocí na správných místech. Jak má potom člověk věřit tomu, že ke stylu je se možno propsat, když se zdá, že někomu je to dáno samo od sebe, z vyšší moci.  :)  

Další autorčin snarry příbeh: Dva tisíce obrátek

 

24.2. 2013 - A ještě další novinky. Se snarry se totiž roztrh pytel a to je pochopitelně dobře. Jen je mi líto těch chudáků, co fandí jiným párům. :)  

 

Evansovy děti (???) ffdeník

Harry se stará o svou malou neteř a získává praxi u Snapea. Nadějná snarry fanfikce s dominantním a hnusně se chovajícím Snapem, zkrátka se Snapem, který se chová jako Snape a o jehož motivacích toho - podobně jako v kánonu - mnoho nevíme. Mstí se za Harrymu za Jamese? Bere sexuální zneužívání jako bonus za poskytnutí práce? Nebo mu jde dokonce o to, něco Harryho naučit?  Já se ráda nechám překvapit...

A jsem vážně nadšená, že někdo v ČR jde na psaní snarry konečně z tohohle konce. Z mé strany jde o srdcovou záležitost. 

 

Vzkříšený (Casiopea)  ffdeník

Svět netuší, že té noci, v níž umřel Voldemort, Harry Potter nezemřel s ním. Harry Potter má sedmnáct a neví nic o kouzelnickém světě a kouzelnický svět neví nic o něm. A to se samozřejmě změní ...   Snarry, ve které Albus Brumbál a Severus Snape seznamují již dospělého Harryho s kouzelnickým světem a připravují ho na střetnutí s Voldemortem. 

Casiopeu není zřejmě opravdu nutné nikomu představovat. Málokdo si za poslední roky získal v HP komunitě jméno množstvím napsaných a překládaných fanfikcí, držících při tom pozoruhodně uspokojivou a vyrovnanou kvalitu, právě tak jako Casiopea. Její první snarry je proto přední událostí fandomového dění.  

EDIT: Nu, zdá se, že tento příběh zůstane podobně jako třeba Odstíny šedi legendárně nedokončený, chcete-li se seznámit aspoň s tou napsanou částí, tak tady. Jaký byl záměr se můžete podívat zde.

  

 

Nullo Modo (KalamityJane) ffdeník

Moc pěkně se vyvíjející příběh o nuceném svazku, v němž postupně odhaluje nejen, jak vše dopadne, ale také, jak k tomu všemu vlatně došlo.  

KalamityJane si ve své hlavě (společně s Casiopeou, POPO nebo TruTru) řádím do kolonky "česká Alicina snarry škola". Zároveň však platí, že Kalimity se ze skupiny právě zmíněných nejvíce vyděluje svou zálibou a schopností psát v humorné nadsázce. 

Další autorčiny snarry: Londýnské střípky, Nevěrný Harry + Nevěrný Severus

 

 

11.7.2014 - Přidávám další dva snarry příběhy, které stojí za nahlédnutí.

Lekce pro mistra lektvarů (Sora 77)  ffdeník     

Salazarův kruh (Mariella)

—————

Zpět


Omlouvám se všem, kteří chtěli ukázat, že pro ně EK není nejlepší českou snarry (i takoví jsou :)) i těm, kteří naopak chtěli dát na jevo, že žádnou jinou  tolik nemilují (Já taky, přátelé, já taky. :) ), ale já považuji vítězství Elysejského klíče v této anketě za tolik jisté,  že by ji jeho přítomnost činila zcela nazajímavou. Pracovně ho proto vyhlašuji za vítěze a dávám hlasovat o druhém místě. :)  


Diskusní téma: Deset mých nejoblíbenějších českých snarry

Datum: 02.07.2023

Vložil: Marcusviold

Titulek: 81004141 0 Нож Для Газонокосилки







—————

Datum: 14.01.2018

Vložil: Denka

Titulek: Mystik

Mám oblíbenou povídku na peckaff.blogspot.cz krev není voda&mystik, která je naprosto úžasná. A neobjevuje se na potterovskych stránkách.

—————

Datum: 21.01.2018

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Mystik

souhlasím. Je skutečně skvělá, ale je to severitus/sevitus a proto figuruje v mém žebříčku severitů. :)

—————

Datum: 21.01.2018

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Mystik

Konkrétně je to tady: https://belldandy.webnode.cz/news/tri-me-oblibene-sev-er-ity/

—————

Datum: 11.02.2017

Vložil: Anna

Titulek: Nejlepsi anglicke povidky?

Neni nekde seznam nejlepsich přeložených anglickych povidek - jako Kamen manzelstvi? Díky...

—————

Datum: 30.06.2017

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Nejlepsi anglicke povidky?

Samozřejmě. :)

Tady: https://belldandy.webnode.cz/news/deset-mych-nejoblibenejsich-zahranicnach-snarrry/

—————

Datum: 06.08.2014

Vložil: lu

Titulek: Nevíte, co se stalo s Casiopeou?

Neví někdo, co se s ní stalo? Koukla jsem se na její stránku po dlouhé době a blog má smazaný, tak by mě zajímalo, jestli se jenom nepřestěhovala nebo s tím definitivně sekla, což by byla škoda, její povídky/překlady jsem měla nejradši :(

—————

Datum: 14.08.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Nevíte, co se stalo s Casiopeou?

Definitivně s tím sekla. Prostě má své důvody.
Takže tak.


PS: Ovšem doufat v návrat není zakázáno. :)

—————

Datum: 19.08.2014

Vložil: lu

Titulek: Re: Re: Nevíte, co se stalo s Casiopeou?

Děkuji za odpověď! Ach, to je škoda! :( Její povídky a překlady jsem neskutečně zbožňovala, škoda, že vymazala i svou veškerou tvorbu, ale doufám, že se jednoho dne vrátí, podle mě to byla jedna z nejlepších překladatelek/spisovatelek :)

—————

Datum: 09.10.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Nevíte, co se stalo s Casiopeou?

Já ti nyní mohu maximálně nabídnout svůj archív, kde se snad něco málo ze zmíněných věcí najde. :)

—————

Datum: 26.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

S tím cynismem si to dobře vystihla, zaková jsem a proto mé postavy tak málo propadají horečným vzplanutím citů k jiné osobě. :-D

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

No vidíš a já měla strach, jestli tě neurazím. :)

—————

Datum: 27.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Nepopírám že jsou má postavy citově nevyspělí jedinci, případně vyloženě zakrnělí a v zárodku vlastně duševně choří. :-D

—————

Datum: 31.05.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Minimálně u některých je to přesvědčivá součást charakteru ... :)

—————

Datum: 12.11.2012

Vložil: Adelaine

Titulek: :)

Teď mě napadá, žes čistě teoreticky mohla zařadit EK do cizojazyčných. Mně osobně by třeba zajímalo, jestli by vyhrál i v rámci celkových Snarry.

—————

Datum: 13.11.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

Já myslím že jo. :) Ale chtěl jsem si ušetřit jedno místo. :) Popřemýšlím. Tak trochu mám asi tendenci nutit lidi volit ještě něco jiného než kromě toho, co se nabízí nejvíc.

—————

Datum: 13.11.2012

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: :)

No třeba já v českých bych EK dala jednoznačně jako první, ale mezi celkovýma nejoblíbenějšíma Snarry by u mě první nebyla. A ty asi taky máš radši DI než EK nebo ne? A právěže nevím, kolik lidí to má podobně. Ale je fakt, že je to česká a to je pak něco trochu jiného....
P.S.: Blbý dotaz - Vůně máty je česká nebo překlad?

—————

Datum: 14.11.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: :)

Ale vím, že jsou lidí, pro které je "nejlepší FF, kterou četli" nebo "jedna z nejlepších FF vůbec" (k tomu se dokonce hlásím taky). Já ji původně, někdy v zimě v žebříčku měla, ale pak jsem se rozhodla, že bude český a zahraniční zvlášť. :) Navíc pro některé, jak jsem četla u Alice komentáře FF, je to myslím i víc - něco jako osudový příběh, který je bude provázet životem. Asi k tomu jedinému se nehlásím, ale ani se tomu neposmívám. někdo hledá průvodce životem v Bibli, někdo ve Star Wars a někdo v EK. Proč ne? Pro mě je to zas vulkánská filsofie IDIC: :)

—————

Datum: 14.11.2012

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: :)

Okej, tohle beru. Pro zajímavost, na kolikátém místě v žebříčku si ji měla?
Já osobně si taky myslím, že je to jedna z nejlepších FF vůbec a za jazyk, jakým je to napsaný, budu mít Alici v úctě snad navždy.

—————

Datum: 14.11.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: :)

Už si nejsem jistá. :) Ono se to taky měnilo. Rozhodně v první půli. Asi třetí, řekla bych - po DI a Tea serii, IYAP tam tehdy nebylo. :) Ale yyl to obecně žebříček FF, takže tam byl třeba i Rok.

—————