-


Styx: ... hrozně ráda trpím s hlavní postavou ...

14.10.2012 22:17

 

Na začátek musím poslat jedno velké vděčné poděkování Styx za to, že byla ochotná věnovat něco ze svého času odpovědím na mé otázky, zkrátka za to, že byla ochotná mi věnovat tento rozhovor. Své nadšení nad tím, že se uskutečnil vůbec nezvládám "ukočírovat" a proto ho uveřejňuji hned po té, co jsem ho v mailové schránce objevila. :) A ještě malý vzkaz pro Styx: I já moc ráda fiktivně trpím s fiktivními postavami. :) 
 
 
 
  • Na to se jeden musí zeptat každého ve fandomu: Jak jsi se vlastně dostala ke slashi?
 
Jednou jsem hledala na internetu na svůj blog materiály o Remusi Lupinovi. Narazila jsem na povídku o něm a o Severusovi a začetla  jsem se. A čím déle jsem četla, tím víc jsem žasla. V té době jsem o slashi nikdy neslyšela a proto mě to šokovalo, přiznávám, ale v dobrém slova smyslu. Čím dál víc jsem si uvědomovala, že se mi to líbí. Celou noc jsem pak hledala další a další slash povídky o tomto páru a četla až do rána. Ráno jsem už byla přesvědčena, že jsem objevila svoji novou závislost. Drží mě to už pět let. :)
 
 
  • Tuhle otázku si také nemohu odpustit. Kde se vzaly snapeofilky? To byl fascinují spolek, což? :) Jak se daly dohromady? Vídaly se i ve skutečném nejen imaginárním světě?  
 
Když jsem před téměř pěti lety sama začala psát slash povídky, čtenáři mi je pravidelně komentovali a já s nimi začala komunikovat. Nejdřív jenom prostřednictvím komentářů pod povídkami, později jich už bylo tolik, že to začalo být nepřehledné. Míchaly se soukromé diskuse s komentáři o povídkách a tak jsem se rozhodla založit Kavárnu a přesunout tyto diskuse do ní. A jelikož jsme v té době byly všechny zamilované do Severuse Snapea, napadlo mě vzdát mu hold a založit řád Snapeofilek. V době největší slávy řádu to bylo naprosto úžasné, byla to pro každou z nás velká čest. Některé ze sester řádu jsme se setkaly i osobně a dodnes se scházíme na srazech.
 
 
  • Skoro všechny tvé příběhy mají ponurý děj. Napadá tě nějaká odpověď na to, kde se v nich bere to množství černé magie, někdy mučení, zatracenců  a ve Vyvržencích dokonce i ďábel?  
 
Je to tím, že já sama miluji ponuré, tragické, depresivní povídky. Asi to bude znít trochu masochisticky, ale já hrozně ráda trpím s hlavní postavou, ať už při čtení, nebo při psaní. Živě prožívám každý smutný příběh a tragický konec vždy obrečím. A to mě na tom nejvíc fascinuje. Povídka, při které čtenář prožívá silné emoce a vžívá se do pocitů hlavního hrdiny, aby v závěru trpěl, když ta postava tragicky zemře, taková povídka zanechá v člověku na dlouhou dobu nesmazatelnou stopu na duši a nutí ho ještě dlouho o ní přemýšlet.
 
A temná magie, kletby, mučení k ponurému ději neodmyslitelně patří. Voldemort je psychopatická osobnost, bez lítosti a bez srdce, krutovládce a pán všeho zla a světa.  Rozerval i svoji duši a kdoví, kam až dokáže zajít v touze po neomezené moci. Třeba se i spolčit s ďáblem. Stát se vyvržencem samotného pekla. Tak proč nezařadit do děje i můj skutečný zájem o (teoretickou) černou magii a temné rituály tajných společností? ;)
 
 
  • Tato otázka asi tak trochu souvisí s tou předchozí ? Čím tě tak fascinují smrtijedi ? Snape, Regulus Black, Lucius Malfoy – mám pocit, že tě ti „zlí“ zajímají o něco víc než ti „hodní“ ?
 
Tvůj postřeh je obdivuhodný. :D Miluji záporné postavy a čím větší mizera, tím lépe. :D Záporáci jsou tvrdí, drsní chlapi, kteří neznají slitování a s nikým se nemazlí. Z tohoto důvodu mě fascinují smrtijedi. Jsou perfektně vycvičeni, umí bojovat, nezastaví se před ničím, neštítí se ničeho, nebojí se smrti. A králem mezi smrtijedy je pro mne zcela bezkonkurenčně Tony Dolohov. Psát zápornou postavu je opravdu lahůdka. Nejsem přitom vůbec ničím omezená, nemám určené žádné hranice, kam až mohu zajít, můžu psát cokoliv, aniž by to kohokoliv pohoršilo, protože to patří k charakteru záporáka. Nemusím snad ani zdůrazňovat, že tento názor se týká pouze a jen knižních a filmových postav, ve skutečné realitě pochopitelně tento názor na ty zlé nesdílím. :) 
 
 
  • Mnoho tvých delších povídek je jakýmsi alternativním výkladem ke kanonickému ději, od času Pobertů po válku s Voldemortem. Zaplňuješ místa, kam se Rowlingová ještě nevydala. :) Rozhodla jsi se pro tento způsob psaní vědomě nebo tě prostě právě takové příběhy napadají ani nevíš jak?
 
Baví mě vymýšlet to, co v knihách Rowlingové nebylo a o čem se můžeme jen dohadovat. Vyplňuji temná místa, o kterých nic nevíme. Přemýšlela jsem například nad tím, jakou roli mohl mít mladý Severus, když vstoupil do řad smrtijedů. Proč by nemohl být třeba Voldemortovým dvorním katem? Podobně vznikli i Vyvrženci pekla. Původně to měla být jednorázovka o Severusových (ne)naplněných iluzích o lepším životě ve službách Pána zla. Nakonec se mi to vymklo z rukou a vzniklo mé zatím nejrozsáhlejší dílko, které ještě zdaleka není u konce. :D Pořád je o čem psát, toto téma je téměř nevyčerpatelné.
 
 
  • V takových FF se většinou od kánonu jednoznačně odchýlíš až v závěru . Je to protože si přeješ, aby nebyl příběh příliš předvídatelný?
 
Snažím se pokud možno držet kánonu, někdy přesně, jindy alespoň přibližně, jak se mi to hodí do povídky. Děj ani charaktery postav by se neměly moc odlišovat od originálu. Proto se snažím této zásady pokud možno držet, ale zároveň si utvořit příběh i postavu podle svého. Ve finále mé povídky logicky končí jinak, než je popsáno v originálu, a to ze dvou důvodů. Jednak nechci znovu opakovat, co bylo již jednou napsáno a tudíž předvídatelné, a jednak chci povídce vtisknout svůj punc, napnout čtenáře a občas šokovat. Většinou tragickým koncem, to miluji. :D Zároveň ale musím upozornit, že ne všechny mé povídky končí tragicky, takže smrt není pravidlem (to aby čtenář nenabyl dojmu, že Styx v každé povídce na konci pozabíjí všechny své hlavní hrdiny :D )
 
 
  • Alespoň část tvé tvorby není vůbec ponurá, ale naopak jde o ironické, parodické povídky. Je nějaký rozdíl mezi tím, jak vznikají ty vážné a ty veselé fanfikce?
 
Ano, je to velký rozdíl. Ponuré, smutné povídky pramení přímo z mého srdce, z nejhlubších zákoutí mé duše. Při psaní je prožívám spolu s hlavní postavou a nebudu zapírat, že někdy, když je děj opravdu silně emotivní, se mi nahrnou slzy do očí. Do těchto povídek opravdu vkládám celé své srdce i duši a nešetřím emocemi.
 
Naopak, ty veselé povídky píšu jako nutné odreagování se od té bolesti, ponurosti, temnoty, sklíčenosti, beznaděje, o které normálně píšu. Je to takové vypuštění nahromaděné páry, která je jednou za čas potřeba. :)
 
 
  •  Kterou svou fanfikci máš nejraději. Je nějaká taková nebo takové?
 
Mám ráda všechny své povídky, jsou to moje děti. :) Přesto je jich pár, které se mi vepsaly hluboko do srdce. Nejradši mám povídku Pozvedni oči a uvidíš hvězdy... a její pokračování Deník vlkodlaka. Tu jsem si při psaní nesmírně užívala a celou jsem ji probrečela. :) Pak miluji povídku Kat, kterou jsem psala s opravdovými emocemi. A nakonec jedna moje velice osobní citová záležitost. Láska je zrádná děvka.
 
 
  • Jak vznikly Večerničky pro Styx?  Potřebuje Styx uspávat? :)
 
Jednou mě jedna ze Snapeofilek chtěla potěšit a napsala mi krátkou povídku na dobrou noc o Styx a Severusovi. Byla jsem z ní nadšená a ona mi pak napsala pokračování a postupně se začaly přidávat i další Snapeofilky. Posílaly mi své krátké povídky a já mívala z těch jejich večerníčků ohromnou radost.
 
 
  • Zdá se ti, že píšeš pomalu nebo rychle? Máš pocit, že první verze příběhu bývá nejlepší nebo povídky mnohokrát přepisuješ?
 
V dobách, kdy jsem začínala psát slash, jsem psala rychle. Každý pátek přibyla jedna kapitola. Ovšem to bylo v době, kdy jsem měla na psaní povídek spoustu času a věnovala jsem se prakticky jenom tomu. Dnes mi práce a rodina zabírá většinu času a proto to tak i vypadá s mým psaním. Každopádně, když už si najdu čas psát, je to úplně stejné jako před léty. Vymyslím si v hlavě základní příběh, chvíli mi trvá, než začnu (začít je totiž nejtěžší :) ), ale jak mám první větu, která bývá nejdůležitější, psaní se mi pak samo rozeběhne. Jak se chytnu, tak mi to píše samo. Nemám ve zvyku přepisovat povídku, jen občas něco opravím, doplním, doladím.
 
 
  • Lanevra mě upozornila, že, napsaní nyní nemáš čas díky tomu, že se věnuješ vytváření RPG her, které jsou prý neobvyklé. Dá se krátce shrnou jaké jsou a vysvětlit to někomu, kdo v životě hrál všeho všudy jednou Dračí doupě a tak skoro nemá představu, jak takové věci probíhají? 
 
Psaní RPG je další moje závislost, která mi zabírá vzácný volný čas. Princip je, že si moje postava píše s jinými postavami, které píše někdo jiný a vymýšlí spolu děj nebo i celý příběh. Příklad najdeš na mých stránkách s povídkami pod odkazem Het, kam jsem si některé části zkopírovala. Je tam například nádherně romantický příběh Styx a Reguluse, napínavý s Remusem, dobrodružný s Magnusem, nebo smyslný s Asherem.
 
 
  • Dokážeš mi vysvětlit, co tě přitahuje na RPG?
 
Příběhy tvoříme ve dvojici (někdy i ve třech nebo více), takže nikdy dopředu nevím, jak bude příběh dál pokračovat. Reaguji až na to, co napíše ten druhý. A to je na tom vzrušující.
 
 
  • Nakonec jedna všetečná, kdy si myslíš, že uveřejníš další kapitolu FF „Světla v temnotách“?  :D  Ne, nečekám žádný veřejný příslib.  :) 
 
Ani netušíš, jak ráda bych co nejdřív. Kapitola je rozepsaná, i když moc toho napsáno ještě není. Neřeknu radši žádný konkrétní termín, ale budu se snažit dopsat ji co nejdřív. ;)

—————

Zpět


Diskusní téma: Styx: ... hrozně ráda trpím s hlavní postavou ...

Datum: 30.10.2012

Vložil: Adelaine

Titulek: :)

Ok, chtěla jsem napsat něco strašně smysluplnýho, ale asi nějak mi to nejde. Co jsem ale chtěla říct je, že jsem strašně ráda za to interview. Vždycky mě strašně zajímalo, jak se ke slashi lidé dostali, co je na tom fascinuje, apod, takže jsem strašně ráda, že se toho někdo ujal a doufám v další rozhovory. Jen by mě u Styx ještě zajímalo; prezentuje se, že má nesnesitelný odpor k páru Harry/Severus. Zajímalo by mě proč.

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

No Styx už si asi netroufnu obtěžovat, ale protože tuhle informaci mám od Lanevry, zkusím se zeptat jí?

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: :)

Jo a nějaké takové rozhovory najdeč u Assez. :) S Jimmy a Hajmi třeba. :) - https://assez.7x.cz/les-dialogues . Určitě i jinde. Já mám výhodu, že se můžu zeptat na co chci. :)

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: :)

Kruci, chtěla jsem napsat někdo další ujal. Ty už mám přečtený (nějaký) a bylo mi líto, že jich není víc. Takže jen tak dál. Díky Tobě i Styx

—————

Datum: 01.11.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: :)

Styx nesnáší snarry, protože nesnáší Pottera a podle ní by se ho Snape nedotkl ani dvoumetrovou latí. :-D

—————