-


Queerbaiting War

28.09.2016 13:08

Příloha:

Nagat: Queer baiting a trochu gender rage

Iveta Jansová: Queer baiting

 

 

Člověk mívá iluze a nejvíc jich mívá o sobě samém. Myslela jsem si, že jsem racionální člověk, kterému je fenomén Shipping War ve své podstatě cizí, který má minimální nebo naprosto nulové sklony hádat se, jestli je ten či onen pár pravý.

 

A pak se během jednoho odpoledne přistihnu při těžko potlačitelném nutkání zaplést se do hádky o to, zda je vztah nějakých osob v seriálu queerbaitingem nebo není. Ale na to, abych celou záležitost obhájila, musela bych začít vytahovat všechny ty „důkazy“, které fanynky daného páru nashromáždili, aby prokázali, že jejich pár je naprosto kanonický. Ha! A už jsem najednou v Shipping War.

 

A tak já, která bych se nedokázala s někým hádat, že je johnlock kánon, pokud se v seriálu hlavní hrdinové nepolíbí nebo to aspoň Moffat s Gatissem jasně nedeklarují, bych se klidně hádala o to, zda to, co je k vidění v seriálu Supernatural, je naprosto zjevný queerbaiting nebo tam naopak vůbec není.

 

Queerbaitingem je, pokud nějaký seriál pracuje se strategií, v níž bude do svého díla vkládat motivy, které naznačují, že by osoby stejného pohlaví mohli být ve vztahu, ovšem bez úmyslu takový vztah někdy kánonem udělat. To vše, aby nalákali nemalý a stále viditelnější a vlivnější segment svého publika, ale při tom neriskovali nelibost diváků většinových. Ve výsledku to obvykle vypadá tak, že seriál obsahuje velké množství scén, které vztah mezi postavami  naznačuje, ale vzápětí je možnost, že by dané osoby mohli být ve vztahu hodnocena jako komická a srážena vtípky ve stylu „samozřejmě, že nejsme gay. Ha, ha, jak jste si to mohli myslet.“

 

Abyste dokázali queerbaiting, museli byste tvůrcům dokázat úmysl, tedy to, že to dělají naschvál. Jenže úmysl se dokazuje těžko.

 

S vědomím, že v dané otázce asi vážně nebudu nezaujatá, je pro mě asi těžké věrohodně rozhodnout, zda mě ovlivňují mé OTP brýle nebo má naopak dotýčný člověk na queerbaiting v tomhle seriálu slepotu? Je to marná snaha, protože queerbaiting se prakticky z podstaty věci dokázat nedá.

 

 

K čemu by mi tak bylo stopovat na hodinkách, jak to někteří jiní fanoušci dělají, množství času, po něž na sebe Dean a Castiel v seriálu zírají (viz odkaz) a upozorňovat na to, jak nápadně blízko se k sobě staví.

 

K čemu je upozorňovat na fakt, že Castiel zůstal v seriálu hlavně v reakci na diváckou oblibu a zaujal tak místo, které mělo podle původních představ  připadnout "anděle" Anně (viz odkaz), se kterou se ovšem narozdíl od Castiela, Dean v seriálu hned z kraje  vyspal.

 

 

 

K čemu je vytahovat všechny tyhle výroky postav?

 

Uriel 4,10: 

You see he has this weakness, he likes you.

Castiel se dopouští té chyby, že tě má rád.

 

Dean 5,18:

Cas, not for nothing, but the last time someone looked at me like that...I got laid

Casi, s poslední osobou, která na mě takhle zírala, jsem se vyspal.

 

5,18:

 

Castiel 5,18:  

I gave everything for you.

Vzdal jsem se všeho kvůli tobě.

 

Castiel na Samovu otázku, zda a proč dává Deanovi přednost 6,03: 

Dean and I do share a more profound bond.

S Deanem mě pojí hlubší pouto.

 

Baltazar 6,17:

Sorry, you have me confused with the other angel. You know, the one in the dirty trench coat who's in love with you.

Omlouvám se, ale to si mě asi pletete s jiným andělem. S tím, co chodí ve špinavém baloňáku a který tě (vás) miluje.“

 

 

6,19:

 

 

Hester 7,21: 

When Castiel first laid hands on you in Hell, he was lost!

Castiel byl ztracený od první chvíle, kdy se tě v pekle dotkl.

 

Meg 7,23: 

Ask him, he (Castiel) was your boyfriend first!

Zeptej se ho, s tebou chodil dřív.“

 

Hele, ale kdyby tihle dva byli chlap a ženská, vážně by vám to nestačilo na pocit, že ti dva mají zájem o vztah?

 

K čemu je upozoňovat na to, že tým kolem seriálu vypouští každou chvíli fan-servisní materiál, jehož nemalá část má celkem neskrytě erotický podtext.

 

 

 

Samozřejmě, že se to vše pojí s humorem, protože myšlenka, že by k sobě mohli být přitahováni dva muži, je samozřejmě k popukání.

 

K ničemu je vytahovat fakt, že z četných odkazů v samotném seriálu dobře víme, že tvůrci svůj fandom dobře znají. Koneckonců jako důkaz, že existence wincestu a destielu je scénáristům dobře známa, bohatě vystačí epizoda FanFiction. (viz odkaz).

 

Jenže pokud o nich tak dobře vědí, jak je vůbec možné věřit, že když předepsali Deanovi, aby v epizodě 7,18 v emocionálně vypjaté chvíli řekl Castielovi „I love you“ (což ovšem Jered nakonec odmítl, viz odkaz), tak je vůbec nenapadlo, jak by takovou situaci četla nemalá část jejich publika?

 

Nejspíš si myslíte, že tohle vše měli být jen projevy přátelství a to, že to jedna šílená část jejich publika vidí jinak, vždy tvůrce jen nepříjemně zaskočí? I když tohle prohlášení Mishy Collinse (Salute to Supernaturral, 2012, viz odkaz ) naznačuje opak. 

 

 

 You know, we know what it is, what’s going on. We don’t talk about it. The actors don’t, Jensen and I don’t. But we’re all perfectly aware of how the relationship is, the writers are completely aware of how it’s being written. It may be unspoken but that doesn’t mean it’s not there or not true.

 

te, my víme, co to je, co se děje. Nechceme o tom mluvit. Herci, Jensen, ani já. Ale my jsme si všichni dobře vědomi toho, jaký je to vztah, scénáristé jsou zcela vědomi, jak je to napsáno. Možná je to nevyslovené, ale to neznamená, že to tam není a že to není pravda.

 

Jenže, kdo byl bral Mishu vážně, když ten člověk pořád jen vtipkuje, že?

 

 

Je asi marné vytahovat, že když jsem teď zkusmo zadala do  Google vyhledávače slovo queerbaiting, tak hned zkraje prvních deset odkazů jmenuje seriál Supernatural jako exemplární příklad tohoto jevu:  12345678910. (Dál se mi to už kontrolovat nechtělo.) Jenže, co to znamená, tyhle texty stejně píšou jen šilené fanynky, které tam vidí, co chtějí, zatímco racionálně  uvažujícího člověka by to ani nenapadlo.

 

Zkrátka sice jsem si ze všech těchto důvodů myslela, že Supernatural je přímo živoucí definicí queerbaitingu a že o tom nikdo ani pochybovat nemůže.  Nu, ale vždycky, když si myslíte, že se o něčem pochybovat nedá, zasloužíte si, aby vás někdo popadl a strčil do ledové vody pro vystřízlivění.

 

Připadá mi ironické, že člověk, který je nakloněn myšlence, že johnlock může být kánon a že merthur queerbaiting je, tak v seriálu Supernatural žádný queerbaiting nespatřuje. Připadá mi ironické, že člověk jako já, který si myslí, že by žádnou Shipping War nikdy navážno nevedl se zaplete do takovéhle nesmyslné  Queerbaitng war. Jestli ale to, co se děje v a kolem seriálu Supernatural není queerbaiting, přiznávám se, že si teď najednou vlastně nejsem jistá, jak teda vůbec ten  queerbaiting vypadá?

 

 

Mimojiné, když někdo přeloží tenhle youtube seriál, má u mě minimálně hubičku (Viz odkaz). ;)

 

 


 

—————

Zpět


Diskusní téma: Queerbaiting War

Datum: 13.02.2019

Vložil: belldandy

Titulek: -

Tak aspoň tenhle díl už český překlad má. Kdo u mě má tu pusu?

—————