-


Princ a princ

04.06.2013 09:44

Právě jsem si objednala pohádku Princ a princ (pro neznalé - nakladatelství Meander) pojednávající o princi, který se zamiloval do jiného prince. Jako fanynka Čokovoko (pro neznalé - cokovoko.cz) a slashe (pro neználé třeba - Daily slash) jsem nemohla jinak. Na vysvětlenou: Knižku přeložila Adéla Elbel, tmavovlasá polovička této amatérské vulgární holčičí recitační skupiny.

Mám pocit, že fanynkami slashe by se mohl vyskytovat zvýšený počet osob, které by tato zpráva mohla zajímat, nicméně tohle píšu spíše jen jako takový osobní povzdech a nijak vás osobně ke koupi této knihy nepřesvědčuji. Pravda je, že pokud mi slashistky chceme svým dětem číst pohádku, co obsahuje ... ehm ... i něco zajímavého pro nás, máme už nějaký čas k dispozici jednu krásnou z pera českého slashového klasika Lorda Roderika Galanta (pro neznalé - O učiteli, jabloni a draku). Proč tedy vlastně utrácet, že?

Nicméně pokud se o toto téma přeci jen rozhodnete zajímat více, doporučuji k vaší pozornosti i diskuze, které se pod zprávami o vydání této knihy strhly (třebáá ... zde nebo vlastně kdekoli). Bez cizí pomoci by vám totiž možná nedošlo, že když vyjde první knížka pro děti na toto téma, tak je to už trochu moc té homosexuální propagace. A taky, jak je přece obecně známo, vystupuje-li v nějakém příběhu homosexuál, tak pojednává o sexu.

Já mám sice dojem, že o sexu se mnohem výrazněji zmiňuje knížečka Jak jsem přišel na svět (pro neznalé - zde) pro děti od čtyř let, kterou doma také máme. Narozdíl od té výše jmenované jsou v téhle děti seznámeny i s existencí Pinďíka a Fifinky. Nicméně přiznejme si, že já jsem zaujatá. Jako slashistka nemám totiž propagace homosexualismu (díky panu ex-prezidentovi za nové a velmi, velmi potřebné slovo) nikdy dost. Mohla bych se totiž na propagaci homosexualismu dívat klidně od rána do večera, jenže oficiální média mi v tom zas tak moc nevychází vstříc. Nakonec právě proto čtu amatérsky zaměřenou fanfikční tvorbu. 

 

Byla-li jsem v tomto článku přepříliš sžíravě ironická, tak mi, prosím, pro jednou odpusťte. Prostě mám zas jeden ze svých liberálních záchvatů, při kterém mi lezou krkem všichni ti, kterým něco leze krkem a mají pocit, že v naší společnosti bylo toho liberalismu již trochu moc. Já mám naopak dojem, že ho bylo stále ještě málo, ale samozřejmě uznávám, že i naši soudruzi konzervativci mají právo na svůj názor. Kdyby ho aspoň podkládali čísly a nikoli jen dojmy... Slibuji, že příště se pokusím své polické smýšlení ze svých textů zase vynechat. Doznávám, že i mně jsou protivní lidé, kteří do všech debat tahají politický rozměr a nechci patřit mezi ně.     

—————

Zpět


Diskusní téma: Princ a princ

Datum: 05.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: -

Nerada to doznávám, ale i mě tenhle článek tak trochu zvedl návštěvnost (nic dramatického, ale stejně), bude mi teď někdo věřit, že když jsem ho psala, neměla jsem tušení, že vydání této knihy je nějaké velké mediální téma? :)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Omluva Pro Lanevru

Omlouvám se nepochopení slov a jejich vytržení z kontextu. Vždycky jsem věděla, že citovat cizí názory je velmi ošemetné a je jasné, že při tom člověk snadno uklouzne. A tentokrát jsem zkrátka uklouzla. Doufám, že tato jsou ty opravdové Lanevřiny názory:

"Netvrdím, že se o homosexualitě nesmí mluvit, jen říkám že přehnané mluvení o ní má přesně opačný efekt a nelze vnucovat veřejnosti nějaký názor násilím. Nelze se domnívat, že dnes začneme intenzivně protestovat, hlasitě všude křičet a už zítra budeme mít všechno, co chceme. Společnost se vyvíjí postupně, musí se začít osvětou u mladých lidí a dětí, ale osvětou nenásilnou a takovou, která nevyvolá křik ze všech stran.

Já zastávám názor že například sexuální výchova by se měla zavést už na prvním stupni a to včetně debat o sexuálních diverzitách, aby dítě, v okamžiku kdy třeba pocítí vzrušení při pohledu na násilí nebo se zamiluje do svého kamaráda stejného pohlaví, pochopilo, že není zvrácené a jediné na světě, že existují lidé, kteří to vnímají úplně stejně. "

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

Já za sebe musím oponovat tím, že tento postoj předpokladá plnou spolupráci státní moci. Kdo jiný než stát, rozhoduje o tom, co se bude učit. Kdo jiný než stát, může stanovat míru, ve které je možné v médiích o něčem mluvit?
Jenže stát není něco vytrženého od společnosti, ale naopak je její součastí a je také jejím odrazem. Statní moc patří k těm, které o své pravdě přesvědčujeme. A není tedy možno počítat s tím, že budou prosazovat, to co si přejeme.

Mohu se to samozřejmě sanžit prosadit ve volbách podporou strany s takovým programem. Ale pravda je, že jsem spíše odpůrcem zásahů statní moci. Jsem o něco raději pokud mě masírují média než stát (třeba prostřednictvím školy).

Mimojiné proto také fandím právu rodičům rozhodovat, jak budou vychovávat své děti a tedy jim přiznávám právo na to, aby se jejich děti nemuseli učastnit státní sexuální výchovy. Třebaže chci, aby se jí mé děti účastnily. Mám pocit, že už tak nám stát předepisuje více věcí než je zdrávo.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

Ty prostě z emocionálního hlediska vidíš homosexualitu a všechno kolem ní jako společenské téma, já ne. Je to pro mě asi tak podstatné, jako debata o lidech s modrýma očima a uznej, že kdyby stále slyšela o tom, jak má někdo modré oči, taky by ti to lezlo na nervy.
Z racionálního hlediska vím, že akce jako pochod Prahou, je jako rudý hadr pro býka, který ho rozzuří. Jiný výsledek to mít nebude.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

Společenské téma... Tohle mě nenapadlo, ale možné to je. :)

Já se osobně dobrala v tomto případě k tomu, že nechci, aby se někdo pokoušel řídit svět a to, že se o něčem hodně mluví ... to se prostě nedá ovlivnit.

A Gay Pride? Proč nás to vlatně tak rozzuřuje? Proč to jinde jde? Je nám cizí? Asi tak jako oslava prvního máje nebo MDŽ a přece ho slavíme.

Ale společenské téma v homosexualitě vidím, o tom žádná ...

—————

Datum: 05.06.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

A) Stát jsme my.
B) Až si dokážeme zodpovědět a vysvětlit, proč se nepořádají Hetero Pride, odpovíme si tím na to, proč je jako nepřirozená vnímaná Gay Pride.

—————

Datum: 05.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

Z prostého důvodu; pochody se pořádají jako prostředek k vynucení veřejné vůle, zábavný program nebo jako upozornění na něco výjimečného. Být heterosexuální není třeba prezentovat jako vynucování veřejné vůle, není to nic zábavného a není to samozřejmě ani nic výjimečného.

—————

Datum: 08.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva Pro Lanevru a má reakce

ad a) No právě!
ad b) Já to vidím tak, že Gay Pride se koná ze stejných důvodů ze kterých se pořádaly na konci devatenáctém století pochody sufražetek nebo oslavy prvního máje. Chtějí-li se ale čeští heherosexuálové družit a uspořádat průvod, tak to mohou udělat za pomoci stejných legálních prostředků, za jakých se koná Gay Pride. Nic tomu nebrání, leda kde sehnat pár nadšenců, co do toho půjde.
Takže z jiného úhlu pohledu Gay Pride se koná prostě proto, že o to měl dostatečný počet homosexuálů a s nimi podobně smýšlejících zájem, zatímco heterosexuálové o to zájem neprojevili.
Jsou oslavy MDŽ "nepřirozené"? Někdo by možná řekl že ano. Ale přirozenost je věc společenské normy a zvyklostí. Je-li Gay Pride skutečně vnímána jako nepřirozená, tak si myslím, že je to i proto, že na MDŽ jsme relativně zvyklí, zatímco na Gay Pride nikoli.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: -

Jéé, někdo, koho znám, je taky fanouškem Čokovoko!!! Ehm, pardon.
Tohle je těžký. Knížku si rozhodně plánuju někdy časem přečíst a jsem ráda, že něco takového vyšlo, ale popravdě mi asi trochu vadí ten humbuk kolem toho. Nedávno jsem slyšela názor: "Ten Moravec je tak schopný, jen kdyby byl normální." Já bych prostě strašně ráda, aby se neřešilo, jestli je homosexualita normální nebo ne, chtěla bych, aby byla přijímána jako obyčejná věc, aby se vůbec neřešila, k čemuž samozřejmě podobné knihy patří, jenže na druhou stranu k tomu nepatří ten vyrvál, který je kolem toho a myslím, že tomu spíš škodí.
Problémem je, že ještě donedávna byla i ve světové zdravotnické organizaci vedena homosexualita jako nemoc a holt spousta prarodičů (a rodičů) v tom vyrůstala a vesele to předává dál. Nicméně s lidma, kteří se nejhlasitěji ozývají proti, se nedá diskutovat, protože nechtějí chápat. Asi to prostě chce čas a nenápadně propašovávat další a další prvky do naší kultury. Ale nedávno se mi do ruky dostala francouzská příručka ze 60. let o tom, jak se má dívka chovat v manželství. A za tu dobu jsme ušli dlouhou cestu, tak věřím, že je to jen otázkou času:)
Ehm, to jsem trochu odbočila. Takže stručně: ano, jsem ráda, že pohádka vychází a jako podporu si ji koupím (možná, pokud bude stát aspoň trochu za to), jen si myslím, že na rozsáhlou reklamu podobné knihy společnost zdaleka není připravená a že přílišné propagování spíš uškodí...

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: -

Souhlasím s tebou, jen nesouhlasím s Lanevrou v tom, že cestou k tomu, aby byla brána jako normální je o homosexualitě "nemluvit". Já prostě nemusím přistoupit na to, že "budu držet hubu a krok". Posun nikdy nenastane tím, že se ti, co chtějí změnu, neozývají. Naopak nastane tak, že se o věci mluví a protestuje.
Až budou knihy pro děti o dvou klucích, co se mají rádi běžné, nebudou pro média zajímavá a žádný humbuk kolem jejich vydání nebude.
Kolik humbuku by bylo před řekněme 150 lety kolem ženy lékařky (a kolik argumentů pro a proti z obou stran by padlo) a dnes to nikomu za zmínku nestojí.
Nakladatelé jsou ale samozřejmě za každý humbuk kolem vydávaného díla vděční, protože humbuk (ať v dobrém či ve zlém) jim dělá reklamu a tak zvedá prodej.
Já jsem asi zaujatá v tom, že já na televizi v podstatě nekoukám a nemám tedy problém s tím, že by mi někdo vnucoval něco, co nechci, a tím že by mi to znechutil. Ale sakra, pokud už se na tu bednu někdo koukat musí, tak ta televize má přece knoflík a obvykle i několik programů.
Pravda je, že na internetu mi nikdo nic nevnutí. Dostanu právě to, co jsem chtěla. A četla-li jsem ty debaty pod články, pak je to také jen proto, že jsem chtěla (i když jsem k tomu dostal tak trochu omylem), takže si na vnucování cizích názoru rozhodně stěžovat nemohu. :)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: -

Já se prostě špatně vyjadřuju. Ne, vůbec nemyslím si, že správnou cestou je 'držet hubu a krok'. Ale aspoň já mám pocit, že svým způsobem první krok už byl řádně učiněn, ty protesty, a mluví se o tom. Jenže ani ženy nezačaly studovat medicínu přes noc, taky to trvalo dlouho. Jenže jde o to, že mám pocit, že přílišné nucení o uznání (zvlášť u těch, co už to uznávají) vede k opačnému efektu. Výsledkem toho je, že převážně slýchám dva názory, jeden, že je homosexualita zvrácenost, nenormálnost, nemoc, atd..., ale na druhé straně velmi často slýchám i názor: "je to normální, ale ať mi to stále necpou, já taky nikomu furt necpu, že jsem heterosexuál." Takže si vesměs myslím, že chceme-li, aby homosexualita byla přijímána jako normální věc, musíme se k tomu chovat jako k normální věci. Takže já jsem pro koupit si ji a propagovat proto, že (jestli) je to dobrá pohádka, ne proto, že je o dvou princích.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: -

"Je to normální, ale ať mi to stále necpou, já taky nikomu furt necpu, že jsem heterosexuál." - Ano a taky jsem slyšela, že druhá světová válka byla hrozná, ale ať mi furt necpou. Ne, že by neměly vůbec pravu, ale ... já jsem stejně nikdy neměla pocit, že to říkají lidé, kteří by o válce a koncentračních táborech věděli víc než ti druzí. Vesměs jsou lidé, kteří se koukli na několik filmů za sebou v televizi ... ale jak jsem řekla - televize má knoflík a oni se dívají dobrovolně. Já mám, promiň, pořád pocit, že problém je na jejich straně.
A taky mám pocit, že proces , v němž dochází ke změně nemůže být bezboletný.
A nakonec mám pocit, že tohle jsou ti lidé, co si myslí, že homosexualita je OK, ale ať mi ji proboha nikdo neukazuje, protože je to "fuj, fuj" na pohled. To ovšem znamená velmi mnoho věci: Například, že by člověk své city ke stejnému pohlaví neměl veřejně projevovat (a s tím já nesouhlasím!).
"Homosexualisté" mají dle mne stejné právo projevovat své názory jak třeba sociální demokraté. Taky si mohu říct, že té jejich propagace mám už někdy dost, ale ... to není žádný argument proti jejich názorům. Na to že lidé projevují nějaké názory by si lidé měli zkrátka zvyknout. A poslouchatje nikdo na mou duši nenutí. Jeslti neumějí přetočit stránku v novinách ... božínku ... Proč je mám litovat? Proč mám stát na jejich straně? Ve skutečnosti mám pocit, že jsou to lidé, kteří si myslí, že už "všechno" ví, ale vědí většinou o dané věci velmi málo. Sorry, ale jinak to vidět asi neumím. Já nevidím důvod, proč vycházet jejich nelibosti vstříc.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

Ehm, tenhle názor jsem slyšela mimojiné i od kamarádky, s níž jsem strávila hodně času po gay barech a která má dost gayů mezi kamarády i v rodině. A nejde o to 'neukazuj mi to', jde o to, že ať mi můj kamarád vypráví o svém příteli, ráda se s ním seznámím, ale ne proto, že je to homosexuál, ale proto, že je to přítel a důležitá součást mého kamaráda.
Jistě, jsme svobodná země, každý si může pro mě za mě říkat, co se mu zachce. Ani nemám nic proti jejich názorům, nezakazuju to, jen si myslím, že násilná propagace škodí, ať se to týká čehokoliv. A to je stejně tak jen můj osobní názor, není to obecná platforma. Když mi brácha řekne, že homosexuální je nenormální, tak mu to půjdu vyvracet, ale nebudu to do něj každou volnou chvilku.
Stejně tak nechci, aby se něco propagovalo na základě toho, že to napsal gay/prezident/feministka..., nebo proto, že je to o globálním oteplováním/druhé světové/Jacku Rozparovači..., ale protože je to dobré.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: -

Ok. Beru. Můj soud o takových lidech byl zkratkovitý, zjednošující a unáhlený. Rozhodně věřím, že něčeho nadmíru může otravovat. Mého muže takto otravuje každou chvíli něco. Po volební kampani tvrdil, že nechce žádného z kandidátů vidět minimálně několik měsíců. Obávám se, že mu to nevyšlo... :)

I když to, že je té homosexuality v médiích moc, bych si prostě občas ráda nechala dokázat čísly. Už jsem řekla, že televizi poslední léta moc nesleduji a tak vlastně nevím... Zajímalo by mě, jestli třeba česká televize odvysílá ... řekněme čtyři procenta (já vím, že je to číslo sporné, ale z něčeho vyjít musím) seriálů s hlavním hrdinou jako homosexuální postavou? A co čtyři procenta seriálů vyrobených českou televizí? Sama mám podezření na to, že je v nějakém filmovém odvětví nadměrný počet homosexuálních postav, tak maximálně u amerických nezávislých filmů (Dobře, taky yaoi pochopitelně:) ).

Každopádně mi připadá složité stanovovat míru, v jaké mají média o něčem pojednávat. Ne, že by se to mimojiné vůbec nedělo ... Jen já s tím osobně mám trochu problém.

Omlouvám se pokud jsem dnes v diskuzi moc agresivní ...

Když stanovit, co je dobré, to je snad vůbec to nejošemetnější ... :) Ale myslím, že média jsou spravedlivá aspoň v tom, že informují zvýšeně jen o tom, o čem věří, že budou diváci z nějakého důvodu sledovat. :)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

Marně přemýšlím, co k tomu.
To, jak vidím homosexualitu, vyjádřila Lanevra hezkým příkladem.
Televizi nesleduju, takže nevím. Pravděpodobně ne, ale v seriálech se to často objevuje alespoň ve vedlejší roli. Ale tohle pomalu přijde, až i českým tvůrcům dojde, že to bude mít sledovanost.
Co se týče novin, ty bohužel ve většině případů píšou o tom, co se prodává, ne o celkovém pohledu na danou věc.
A vůbec mi nevadí, jestlis byla trochu agresivnější, od toho diskuze jsou, ne? Abys vyjádřila názor. Ty to vidíš takhle, proč ne?

—————

Datum: 05.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

Snad jsme se dobrali k nějakému, aspoň částečnému řešení, i když třeba jen k takovému, že máme rozdílný názor. :) řeba aspoň trochu rozumíme tomu, proč ho máme rozdílný.
Myslím, že nastal čas debatu ukončit. Děkuji za váš názor a za váš čas a také za vaši toleranci. (Píšu množné číslo hlavně proto, že při tom myslím i na Lanevru.)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: -

Adelaine vyjádřila ve své podstatě to, co si myslím i já.
A ty belldandy ode mě máš email.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

A já myslím, že dosáhnout toho, aby média o něčem nepsala (oni o tom přece píší dobrovolně - je to pro ně kauza), by šlo jedině tak, že jim to stát zakáže (a to je pro mě nepřijatelné) a dosáhlo by se jen toho, že by si lidé zvykli, že něco nemusí poslouchat nebo vidět (a to si také zrovna nepřeji). Takže já onomu slavnému "nemám nic proti homosexuálům, ale nechci slyšet a vidět, že existují" prostě fandit nemohu. Cožpak nevidí, že tu svou hetorosexualitu stále někomu vnucují, aniž to vnímají. Nelze ji "nevnucovat". Ona prostě je a projevuje se stále všude a ve všem.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Rocia

Titulek: Re: -

Asi máš pravdu v tom, že spoustu lidí jakákoliv propagace téhle knížky naštve - respektive, už naštvala - ale osobně pochybuju, že zarytí homofobové by si i bez toho nenašli nějaký zdroj své frustrace nad tím, kam se ta naše civilizace řítí... A kdyby se to vůbec neřešilo, bylo by to samozřejmě fajn, ale tak daleko ještě bohužel nejsme - ale mimochodem, je hezké, že právě v samotné knížce to nikdo moc neřeší - princ se prostě místo princezny zamiluje do prince - a tak si ho bez problémů vezme a je to :-)
Myslím, že je celkem logické, že knížka vzbudila jistou pozornost - přece jen patří k prvním vlaštovkám - a paradoxně na ni možná často svou reakcí upozorní ti, kdo ji odsuzují... Ale tak jako tak - asi mě svou nekompromisností nějak ovlivnil QAF :-) - nevidím důvod, proč o ní nenapsat nebo na ni neupozornit jen proto, aby se to někoho nedotklo - konečně kupovat si ji nikdo nemusí a číst z ní dětem taky ne. A když jsme u toho, i tradiční pohádky obsahují slušnou dávku "propagace" určitých ideálů, včetně heteronormativity a tradičních genderových rolí... takže rodiče teď prostě jen mají pestřejší výběr :-)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Rocia

Titulek: Re: Re: -

Tahle odpověď patří Adelaine, ne tobě, Belldandy :-)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: -

Jo a to Čokovoko si někdy spolu musíme poslechnout. Škoda, že jsem to nevěděla, když jsi tu byla, mohli jsme to už mít za sebou. :)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Rocia

Titulek: :-)

Já už ji mám nějaký čas v poličce - odměna za malý příspěvek na vydání :-) Líbí se mi a navíc je to pro mě takový svým způsobem sběratelský kousek do mé mini gay/slash sbírky...

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Rocia

Titulek: Re: :-)

No a třeba kvůli mně politické smýšlení ze svých článků rozhodně vynechávat nemusíš - mám pro to naprosté pochopení, ježto sama mívám jisté aktivistické sklony :-) A hlavně, na základě názorů mnoha lidí, které (bohužel) znám - "homosexuální propagace" není nikdy dost :-)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: :-)

Extra kvůli tobě jsem ráda, že jsem se nechala strhnout, abys viděla, že k tomu aktivismu mívám taky sklony. :)
A máš u mě další bod k dobru za své "podnikatelské" aktivity. Způsob financování, jaký byl použit u vydání této knihy je samozřejmě dalším zajímavým fenoménem, kterému velice fandím. Každopádně nikdo nemusí mít pocit, že je v tomto případě homosexualismus sponzorován z jeho peněz. Tady totiž nikdo nikomu nic nevnucuje. Knihu platili ti, co ji chtěli a to hned dvakrát - nejen při koupi, ale už při vydání.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: assez

Titulek: ...

KONEČNĚ někdo napsal normální knížku... em. Fajn. Asi bych si to měla nejdřív přečíst, než to posoudím, co? 8-) Sice jsem (ještě) neklikla ani na jeden z odkazů, ale umím si to představit. Díky za tipy, belldandy. Pohádek není nikdy dost.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Malému princi v tvém srdci tahle pohádka asi konkurencí nebude, ale ... že jsou tu princové dva, třebas si tam své malé místo přeci jen najde. :)
No, jak se na internetu každý rád ohání (včetně mne) říkat si může každý, co se mu zamane. Takže si myslím, že můžeš říkat, co chceš, aniž bys to četla. Ale až to přečteš budou mít tvá slova asi přeci jen o něco větší váhu. :)
A není zač.

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Čtu a píšu slash, podporuji adopci homosexuálních párů, doufám v to, že jednou budou mít lidé stejného pohlaví možnost mít své vlastní děti, ale jaký mám názor na pochod Prahou víš. ;-)
O knížce už nějakou dobu vím, že má vyjít, ale nekoupím si ji. Nemám důvod, děti nemám a mít nebudu, pokud přeci, tak za spoustu let a tou dobou už to bude normální nebo přinejhorším napíšu vlastní slash pohádku. :-D

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Vím ... a ty zas víš, co si o tom myslím, takže ... snad s tím dokážeme žít. :)

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Patoložka

Titulek: :-)

Ááááá, kde to je??? To to mám psát znovu? Hmmm... Tak jo, pokusím se...

Přiznám se, že zprávy nesleduji. Nejdelší čas jsem u nich strávila tyto dny - však-vy-víte-proč. Ale tohle mi neuniklo, to když mě a hlavně mamku, češtinářku, infomoval děda, jaká blbost se to zase objevila. Ó, kdyby věděl, co já dnes a denně píšu a překládám, asi by... No, někteří lidí se asi nezmění a já bych se taky nezměnila, kdybych neobjevila FF. Takže musím poděkovat JKR, jak mi otevřela obzory. Asi to neplánovala, chudák.
Tak jo, půjdu si přečíst O učiteli, jabloni a draku, díky!

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :-)

Ó kdyby věděl ... :D
Pěkné počtení!

—————