-


Žárlivec na scéně

18.10.2012 14:03

Pět mých oblíbených okamžiků v FF, ve kterých hraje hlavní roli žárlivost.

Žárlivost je nepěkná vlastnost, tak proč se o ni tak pěkně čte. Příroda nás zřejmě naprogramovala k touze vlastnit a k podvědomému obdivu vůči těm, kteří mají potenciál si vlastnictví prosadit. Každopádně díkybohu, že můj muž je normální a takové scény jako budou ty níže zmíněné, mi nedělá. I když takhle jednou pro změnu ... :)

 

1. Desiderium Intimum, 46. kapitola  „Všechno kvůli kravatě“

Severus je v DI žárlivý tak trochu za prahem únosnosti. Já naivně věřila, že pro to existuje nějaké rozumné vysvětlení, ale neexistuje.  Za to žárlivých scén je tu na výběr. Ta s kravatou je asi tou vůbec nejvyhrocenější. 

 

2. Civil War series, The Last Battlefield, 14. kapitola „Paradise Lost“

Dlouhodobé odříkání ve spojení s žárlivostí spustí lavinu emocí. Spolu s "Brevis tui tempus est" asi má nejoblíbenější kapitola v této sérii.

 

3. Cambiare Podentes, Madurare, kapitola 27

Opět, jedna z mých nejoblíbenějších scén v celém Cambiare. Zlost měnící se ve vášeň a ve spojení s majetnickým reflexem, no jo, zase to „Můj“. Hmmm …

 

4. Kámen manželství, kapitola 53, Zdovořilé zalíbení

Proč si při kdekteré příležitosti vzpomenu z celého Kamene zrovna na tuhlé scénu? Nevím .. ale asi je pro mě nezapomenutelná. :)

 

5. Čajová saga, Čarovná píseň, 9.kapitola, Škola pomluv

Fred a George jsou v tom docela nevině.

 

Mimo pořadí:

 

Za poskytnuté služby, 32 kapitola

Tahle je hodně tragická ... vždyť pojednává o tom, že si lze znásilnění splést s nevěrou. Ale i zde platí klíčový význam v této FF, žárlivost zkrátka umí posunout děj dopředu. :)

 

Z Lanevřiny fanfikce:

Jak důležité je míti Nevilla, 15-16.kapitola

To je tak, někteří lidé (Lanevra) jsou vážně drzí a klidně si vám řeknou o zařazení do žebříčku. Nejhorší je, že se jim to vyplatí, protože já jsem v zásadě slabá povaha. No a na víc to i něco do sebe vážně mělo, ne? :) 

 

A co vy, vzpomenete si, na nějakou oblíbenou žárlivou scénu ve fanfikci? No tak mi o ní napište.

—————

Zpět


Diskusní téma: Pětkrát žárlivec na scéně

Datum: 26.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

+Chcíp+ Myslím že sem budeš muset připsat mého Severuse :-D Ještě si s Nevillem nic nezačal a už na něj žárlí a plánuje jak odvést jeho pozornost od BA a Lenky. :-D

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Tak to napiš, publikuj a já ho tam dohodím. :)

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Je to v loji! :-D Nejspíš do toho zaplete hlavouny ze Zmijozelu, aby Nevilla trochu zmučili a terorizovali a on pak přišel za ním pro pomoc. To všechno proto, že je to skutečný zmijozel a on prostě nemůže jednoduše jít za Longbottomem a říct mu "Hej, líbí se mi, nechceš se mnou chodit?". Co kdyby dostal kladnou odpověď, to by přeci bylo moc snadné. :-d

—————

Datum: 18.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

S tím DI... já ho ani zdaleka nečetla celé, zatím jsem snad u kapitoly 15 (?), ale co jsem zatím vypozorovala tak Severus je zde silně dominantní ovládající typ a Potter je ten, který je ovládán. U Pána se může, vlastně se to stává poměrně často, stát že ve svém otrokovi/psíkovi/mazlíkovi začne vidět předmět který vlastní. To je jako kdyby sis odložila kabelku na stůl, někdo přišel, vzal ji a prostě odešel.
Ve své podstatě je to špatně, je to proti pravidlům, protože smytí hranic mezi hrou a realitou může mít za následek úraz, ale přesto se to děje. U dlouhodobého vztahu Pán/Otrok se to, co by se pro bezpečnost všech zúčastněných mělo odehrávat jen v ložnici, roznese do celkového vztahu.
Možná se v dalších kapitolách nakonec ukáže, že takoví vztah nemají a proto je žárlivost bezpředmětná, jak říkám nečetla jsem to, to co tu píšu ale platí pro mnoho povídek kde autorka udělá z jednoho z dvojice silně dominantní typ.

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Máš rozhodně pravdu, ale s tím .. že ... DI je rozhodně velmi D/S, ale není to žádné prvoplánové S/M. Takže takové pojmy jako pán, otrok, mazlíček - tam prostě nikdy nepadnou. Používají se výhraně jména. A nepoužívají se žádné zavedené sadomasochositické techniky jako třeba bičování, ale nezastírám, že na praní a tím pádem na násilí dojde. Harry je tam prostě tím, kdo po celou dobu tahá za kratší část provazu, aby se na konci ukázalo (to už se asi dopouštím interpretace :)), že druhá strana neměla až tolik navrh, jak si namlouvala. :) Ale tento rozměr v jejich vztahu tam rozhodně je. Takže to říkáš správně. Severus takový v DI je a i mně to přijde poněkud chorobné. :)

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Pán/psík... to už je debata o sémantice. Já ani zdaleka tyto označení nepužůvám jen u vztahů kde dochází k sexuálnímu násilí (bičování a spol). Nevěřím ve 100% rovnocenný partnerský vztah. Vždy je jeden vůdčí a druhý ho následuje. Obvykle to nebývá nijak nápadné, ale já to vidím vždy. Je to prostě tím, že lidé jsou smečková zvířata a ve smečce musí vládnout nějaká pravidla. Proto používám označení Pán/psíček na jakýkoliv vztah, kde je dominance jednoho a submisivita druhého jasně patrná.
S tím koncem... nečetla jsem, ale něco mi říká že i u této povídky to nakonec skončí "velkým objevem" a to že Pán nemůže být pánem bez otroka a otrok nemůže být otrokem bez Pána. Navzdory zdání i označení vztah Pán/psíček je vlastně vzájemně symbiotický. Pokud stojí osamoceně, nejsou ničím. To je to, čím se zabývá celé první Cambiare Podentes.

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

No, budeš mít pravdu. :) Takže už jde jen o formu, v níž to nastane. - A souhlasím. Všimla jsem si, že proti yaoi existuje jistá předpojatost mimojiné pro pěstovaní seme/uke vztahů. (Tenhle termín používám i na slash místo tvého pán/psíček :) ). Jsem také přesvědčena, že absolutní rovnost neexituje. Existuje rovnost před zákonem (a je důležitá), ale to není totéž. Jsem přesvědčená, že i když nemusí být dominance a submisivita rozdělena jednoznačně, přesto exituje ve vztahu dominance minimálně pro nějaké činnosti a oblasti. Je skoro vyloučené, aby dva lidé zvládali všechno stejně dobře. A jsem přesvědčená, že v yaoi se tenhle princip uplatňuje výrazněji a otevřeněji, protože pro asijské společnosti ovlivněné konfucianismem je vnímání společesnských vztahů na základě podřízenosti a nadřízenosti přirozené. A taky nějak přirozeněji chápou, že ten vztah má dva aspekty - moc a odpovědnost, poslušnost a jistotu, a jeden aspekt neexistuje nikdy zcela bez druhého. O tomhle tématu bych taky ráda zplodila nějaký textík. :)

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Na to, jak je cambiare vlastně naivní ajednoduchý (třebaže dlouhý) příběh, mě stále překvapuje, jak velmi rozdílně bývá vnímán. :) A to stojí za pozornost. protože třebaže v Cambiare je už zprincipu postaven vztah těch dvou jako nerovný, já tam mám pocit, že směřuje celou dobu k tomu, aby ho navzdory nastaveným pravidlům dovedli do stavu, kdy se oba ve vztahu zrovnoprávní. V DI taková linie asi neexituje nebo minimálně není jednoznačná, ale tam koneckonců ta nerovnost není dána "zákonem/kouzlem" :). _ Ještě stojí za úvahu, že větší část otrockých povídek ličí pána jako velice "hodného" (což zejména u Snapea působí samozřejmě rozporuplně :) ), ale je to logické dle mého právě proto, že si to logika příběhu trochu vyžaduje - být "zlý" jako bezmocný je jedna věc, ale být "zlý" jako mocný - to už se těžko odpouští.

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Ano, ano, naprosto souhlasím s tím že v japonské (potažmo i třeba čínské) kultuře je nadřazenost jednoho člověka nad druhým velice důležité. Vezmi si například, že v práci koje těch, kteří jsou vedoucí mají vždy schůdek. Pracovna ředitele společnosti je navrcholku budovy a prakticky vždy se do ní vstupuje po schodech, to aby ani jeho sekretářka nebyla na stejné úrovni jako on. Boty na podpatku tam tradičně nosí ženy vysoce postavené. Stále je běžné že se lidé výše postavenému uklánějí a tak dále. Mimochodem na tomto principu je také postavena Vulkánské společnost, jestli sis někdy všimla. Má mnoho prvků jak ze staré antické kultury tak právě z japonské kultury, včetně spíše zdánlivého nízkého postavení žen ve společnosti (viz Amanda chodící jeden krok za Sarekem).
Ano, v Cambiare je to postaveno na to kouzlu a od samého začátku tam mají definovaný vztah Pán/Otrok, což v DI není, ale když to člověk čte - alespoň já - tak vidím jak Snape pomalu dochází k tomu, že to kouzlo je vlastně o vzájemné rovnováze mezi pánem a jeho otrokem.
Být pánem neznamená jen trestat a týrat, ale i odměňovat. Například může být otrok dlouho trestán, svazován, mučen a jako odměnu pak dostane, že může svého pána potěšit. Pro otroka je potěšení pána, nebo třeba i samotná možnost se ho dotýkat, velkou odměnou. Je to jako pes, který když je zahnán od páníčka, seřezán obojkem nebo prutem, tak se stejně připlazí zpět a je štěstím bez sebe, když ho pán pohladí a polaská.
Navíc, v sexuálních hrátkách má Pán za svého otroka skutečnou odpovědnost. Někdy má i odpovědnost za jeho život například v případě lidí, kteří mají rádi škrcení nebo dušení. Pak v rukou pána nebo paní doslova leží život dotyčného. To je neuvěřitelné odpovědnost, to je maximální ovládání, to je to, co každý dominantní člověk chce. Chce aby na něm byl jeho mazlíček závislí a zároveň o něj chce pečovat, protože to přichází ruku v ruce.

—————

Datum: 19.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

A to si k těm projevům vztahů senpai - kohai přidej ještě nějakého menšího šéfa, který musí na popud většího šefa nosit veřejně nápisy, že se omlouvá svým zaměstancům, protože díky jeho špatnému řízení, nebudou takové prémie jako byly v plánu. (A to při tom Japonci z pojmu ztráry tváře prožívají veřejná ponížení spíše hůře než my) To je totiž projev té odvrácené strany toho "být nahoře". :) - Ach a ano, to co píšeš o Cambiare a Severusovi má hodně do sebe. On tam rozhodně k něčemu dochází a je to něco takového, i když zrovna takto to nepojmenovává. :) A jak říkám, to Cambiare se dá tak zajímavě vykládá, že je z toho rázem mnohem zajímavější příběh než se původně zdálo. :) - A k té poslední části - to nemám zkušenost, ale obecně se tvrdí, že pokud si dva vybudují vztah, kde přistoupí na takovíto druh her, tak mimo rozměr moci a ovládání je na tom nejdůležitější (možná důležitější než první bod, protože bez něj by do toho nešli) pocit vzájemné důvěry mezi nimi. Takže jistě ... že ano.

—————