-


NorthernSparrow

04.06.2016 23:37

 

Northern Sparow je fanfikční spisovatelkou specializující se až doposud výhradně na Supernatural fandom. Většina jejich příběhů se soustředí na vztah Deana Winchestera a bývalého anděla Castiela, nicméně ne všechny jsou slashového žánru. Sama Sparrow o tom píše v autorských poznámkách ke svým povídkám, že když začínala se psaním fanfiction, vnímala samu sebe jako gen autorku. Proto dodnes některé její fanfikce nepřekračují ve vztahu Dean - Castiel rámec hlubokého přátelství. Nicméně Sparrow také prohlásila, že "je to velmi kluzký svah".  A tak po šikmé ploše fanfikčního psaní sklouzla Northern Sparrow k psaní slashových, občas i velmi explicitních, destiel příběhů.

 

Když jsem minule představovala v této rubrice autorku CloudyJenn, založila jsem její literární profil do značné míře na popsání jejího nejdelší a pravděpodobně o nejreprezentativnější práce. Musím doznat, že bych ale asi nedokázala vybrat žádnou Sparrowinu fanfikci jako tu, jíž bych jí chtěla prezentovat. Mám-li vám ale pro začátek přeci jendnu doporučit, vybrala bych asi tu, se kterou jsem shodou okolností sama začínala. A Winter's Tale pojednává o nepříliš úspěšném snažení Castiela (přesnějí human!Castiela) zvládnout vlastními silami život smrtelníka.   

 

     Ilustrace k FF "A Winter´s Tale" od  zsomeone

 

Jedním z důvodů, proč mám problém doporučit někomu jednu ze Sparrowiných fanfikcí je, že prakticky v každé se nacházejí okamžiky, které mně osobně přišly buď emocionálně přepnuté nebo mi připadaly v rozporu s kánonem.  Například v A Room Of One's Own se vyskytuje Castiel opilý jen po trošce alkoholu. Je známo, že Castiela v andělském stavu neopije nic menšího než "celý obchod s chlastem". Na obhajobu Sparrow dodávám, že není zajisté jedinou autorkou FF, u které se tenhle nepatřičný motiv vyskystuje. Představa nestřízlivého Castiela je zřejmě neodolatelná. Asi o všech Sparrowiiných pracích platí, že její Castiel je objektem lehké idealizace. Nezaznamenala jsem u něj prakticky žádné negativní vlastnosti, ani ten "Nagatin" smysl pro humor. Tato Castielova idealizace je ovšem jevem ve fandomu prakticky všudypřítomným. 

Třebaže jsem tedy se Sparowinými povídkami nikdy nebyla na sto procent spokojená, vždy jsem se k nim od jiných FF pokorně vracela. Bylo v nich něco přítažlivého. Byly zajímavé a minimálně pro mě i emocionálně naléhavé. Takže jsem je přečetla všechny v rychlém sledu za sebou až do chvíle, kdy mi definitivně došly. Nedá se nic dělat, Northern Sparrow je zkrátka má srdcová autorka.

 

Kromě neschopnosti si vybrat, existuje i jiný dobrý důvod, proč číst dílo Northern Sparrow uceleně. O jejím díle platí to, co kdysi řekl v rozhovoru pro jeden studentský časopis Egon Bondy o díle Honoré Balzaka. Aby jste jeho opravdu plně docenili, musíte ho mít načteného celého. Teprve tehdy se vám totiž začnou vyjevovat souvislosti, které vám při čtení jednotlivých příběhů unikaly.

Věrna pravidlu "nomen-omen", zvolila si Sparrow přezdívku, která souzní s jejím vzděláním a zaměstnáním. Sparrow je ornitoložka, což se v jejich pracích výrazně projevuje. V mnoha jejích FF se vyskytuje kniha "The Physiology of Angels", která shrnuje její osobní headcanon o andělích a jejich zvyklostech - o křídlech, typologii a barvě per, o letu, způsobu života a zvláštnostech v jejich chování. Z této knihy jsou občas v jejích fikcích citovány celé pasáže. Ráda žertuji na téma, že až jednou Sparrow přestane psát, tak čtenář, který bude mít přečtené všechny její fanfikce, bude mít zároveň přečtenou i celou Schmidt-Nielsenovu "Fyzilogii andělů".

 

      Ilustrace k FF "Into The Fire" od suchfunarewe

 

Ve své hlavě rozděluji NorthernSparrowiny práce do tří kategorií. Podstatnou roli hraje v jejím díle linie, kterou bych označila za epickou či dobrodužnou. Do ní řadím delší, promyšlené fanfikce, které se soutředí více na děj než vztahové motivy, ve kterém dochází k rozvíjení a domýšlení kanonických fakt (a které se v konečném důsledku od kánonu často odkloňují). Mezi tyto řadím diptich Forgotten/Flight (Flight má svou v gen verzi, která se jmenuje Broken) a na desátou sérii navazující Into The Fire

Možná trochu s podivem, na autorku, která se původně chtěla zabývat jen gen povídkami, existuje u Sparrow také žánr čistě erotických povídek. Sem spadá zejména A Room Of One's Own a dovoluji si sem zařadit tako PWP slashový dovětek k A Winter´s Tale s názvem  A Close Shave .

A pak je tu třetí kategorie povídek, mezi které patří FF jako A Winter's Tale, Twenty Dollars a A Close Shave.  Sama Sparow je označila za intimní vztahové studie a řadí mezi ně i svou dosud poslední práci You Can Keep Holding On.

Zejména fanfikce z poslední linie patří mezi mé oblíbené. Mám v nich ráda motivy, které si z nedostatku jiných termínů, dovoluji označit jako naturalistické. To slovo je značně přehnané, ale snažím se jím popsat, že v některých Sparowiných FF se vyskytují na fanfikční poměry neobvykle přesvědčivě popsané negativními duševní stavy postav. Po pravdě mám dojem, že tyhle negativní stavy umí Sparrow popsat o poznání lépe než-li ty pozitivní. Takové motivy nacházím již ve výše zmínněné A Winter's Tale, která líčí Castielovi osudy, po té co se stal člověkem a musel opustit Bungr literátů. Jeho život bezdomovce je stejně tak přesvědčivý jako jímavý. Stejné časové zařazení má i Twenty Dollars, které je ovšem navíc spojené s tématem prostituce. Dovoluji se při té příležitosti zmínit i několik prvních kapitol z Into The Fire, kde se mě nesmírně oslovilo vylíčení Deanova psychického stavu po té, co se dopustil vraždy pod vlivem pavoučího démona.

 

Asi právě tyto části ve Sparowině díle jsou tím hlavním důvodem, proč ji považuji za svou srdcovou autorku. Proč je pro mě její dílo tak jímávé a proč se k němu stále vracím. Tak trochu doufám, že tímto článkem přivedu Sparrow nějakého dalšího stejně nadšeného čtenáře.  

 

 

Soupis díla:

 

—————

Zpět


Anketa

Jaké je vaše oblíbené dílo od NorhernSparrow?

Forgotten
(27)
12%

Flight
(27)
12%

Broken
(22)
10%

A Room Of One's Own
(22)
10%

A Winter's Tale
(21)
9%

A Close Shave
(23)
10%

Twenty Dollars
(23)
10%

The Most Important Thing
(21)
9%

Into The Fire
(21)
9%

You Can Keep Holding On
(20)
9%

Celkový počet hlasů: 227


Diskusní téma: NorthernSparrow

Datum: 11.06.2016

Vložil: ester

Titulek: zaujimave

Pekne si popisala jej tvorbu, ale ja vobec nepoznam Supernatural. Myslis, ze by som si jej poviedky napriek tomu mohla precitat?

—————

Datum: 14.06.2016

Vložil: belldandy

Titulek: Re: zaujimave

V podstatě neexistuje nic, co by ti v tom mohlo zabránit. Rozhodně nebudeš první takový čtenář fanfikční povídky.

Jen zrovna já to vyloženě nedoporučuji, protože mám sama za sebe pocit, že bych si to tak neužila. Ale to je můj pocit, ne tvůj, takže tohle rozhodnutí je opravdu na tobě.

—————