-


Některé oblíbené fánon motivy v HP FF

22.04.2013 12:20

Tento článek byl pod vlivem diskuze pod ním podroben (zejména v mé hlavě) kritice a shledán špatným. Nejraději bych ho celý přepsala a rozdělila ve dva, nicméně diskuze pod ním by pak nedávala smysl. Proto jsem provedla jen několik malých, ale nikoli zrovna  nepodstaných změn.    

 

Rozeznáte ještě fánon od kánonu?

Dlouhodobý pobyt ve fandomovém světě se neobejde bez vedlejších účinků na vaše myšlení. Brzy si zvyknete na věci, které pro vás byly zpočátku zvláštní a po čase už vám ani nepřijde, že to kdy mohlo být i jinak. A to tentokrát ani nemyslím na nějaké podivné úchylky.  I mnoho vcelku smyluplných a oblíbených motivů, které my fanoušci FF vesměs všichni známe a sdílíme, nepatří do kánonu a lidé pohybující se mimo náš svět, o nich nemají ani páru. 

Navrhuji si pár takových oblíbených HP fánon motivů připomenout. 

 

Několik oblíbených fánon motivů: 

  • Každé kouzlo má svůj magický podpis, jehož existenci umí - každý/ zkušený/ nebo naopak jen zcela mimořádně nadaný - kouzelník rozpoznat. - Jestli má tohle oporu v kánonu, tak si ráda nechám vysvětlit kde? Nicméně zvykla jsem si na to tak, že už si bez toho kouzelnický svět představit ani neumím. :)
  • Místo učitele Obrany proti černé magii bylo prokleto a proto se na něm nikdo neudrží déle než rok. Možným důvodem je, že si ho někdo drží stranou pro případ svého návratu. Já to typuji na maminku na mateřské dovolené. Každopádně tenhle fakt si  už nějaké vysvětlení vyžadoval a tohle je svým způsobem vysvětlení geniální.  

Komentář od Assez: „Jistě, nepochybně chtěl učit obranu proti černé magii,“ přikývl Brumbál. „Svědčí o tom dozvuky našeho krátkého setkání. Od chvíle, kdy jsem to místo odmítl dát lordu Voldemortovi, žádného učitele obrany proti černé magii jsme si neudrželi déle než rok.“

OK. UZNÁVÁM. TADY JSEM SE ZCELA JASNĚ SEKLA, ALE NECHÁM TO TAK, AŤ MOU CHYBU KAŽDÝ VIDÍ!  Při tom jsem to zcela jistě četla, ale zkrátka už pozapomněla. Na řadu přichází snaha okecáváním zachránit, co se dá. Proto říkám:  Fánon má svá vysvětlení - fanonická - a ty jsou mnohem košatější. S tím vysvětlením, že si tímto způsobem tohle místo někdo schovává pro sebe na později jsem se vážně setkala ... :)

  • Hadí jazyk nemá jen „ssss...“ mluvenou formu, existuje i v psané podobě. Harry ji samozřejmě umí číst, ale samozřejmě stejně jako u jeho mluvené formy, ani neví, jak to dělá. A při tom čtení vypadá tak "ssss.." sexy. 
  • Severus Snape je kmotrem Draco Malfoye. Ale ano, opravdu vážení .. vážně proto není v kánonu žádná přímá opora. Nicméně dovede si vůbec ještě představit, že by to bylo jinak? :) 
  • Ukliďňující přísada jako součást citrónových bonbónu Albuse Brumbála. Přece musel mít nějaký důvod, aby je pořád dokolečka žvýkal. A při jeho způsobu života a všech těch starostech. No vážně, divíte se mu? Ale i ta obliba citrónové příchuti bude v FF nejspíš trochu nadnesená. :)   
  • Malfoyovi mají mezi svými předky vílu a to je pravým důvodem jejich slizké neodolatelnosti. Vlastně se mi líbí i ta verze, že vílí původ má Albus Brumbál. Vždyť on je vlastně také velmi neodolatelný? :)
  • Bezhůlková magie oporu v kánonu určitě má. Každopádně jsme tam vyděli mocné kouzelníky kouzlit bez hůlky. Ale  název a její rozpracování do celého nového odvětví magie .. to považuji za velký fánon motiv.   

Tyhle věci působí vesměs tak uvěřitelně a logicky, že by člověk jako já skoro řekl, že to tak muselo být ... a když to tak Rowlingová neměla, tak to tak mít zkrátka měla. :)  

 

Přehánění jako součást fánon motivů

Některé fánon motivy mi naopak hrozně lezou krkem. Třeba sklony k přehánění jsou u autorek FF velmi rozšířené a většinou narušují mou důvěru v děj příběhu. 

  •  Zatímco v kánonu byl Harry Potter nejspíš zcela normální kluk, který se stal vyvoleným vlastně jen náhodou, v FF je Harry většinou  nadprůměrně mocným kouzelníkem. Je kouzelníkem jakého svět pětset, tisíc, deset tisíc let neviděl. Jenže ještě o řád výš a dostaneme před dobu existence druhu homo sapiens. Přiznávám, že na ta velká čísla jsem vážně alergická :)
  • Harry Poter strašlivě trpí.  Vlastně v tom není sám, obecně utrpení postav se v FF se nese za hranicí, která by dotyčné měl  poznamenat na celý život a vůbec by s nimi měl být ámen.  Oblíbení mučitelé nejsou jen smrtijedi. Třebas i Dursleyovi jsou odporné zrůdy. Nechat kluka o hladu to je dost málo. Proto je lepší  Pottera mučit, znásilnit a .. vůbec .. žádné utrpení není pro Pottera dost velké. 
  • Do téhle kategorie si zařaďte i Harryho noční můry. Harry má noční můry neustále – nejlépe každou noc. Jak už jsme si řekli žádné utrpení pro něj není dost velké. 
  • Odebírat body po desítkách - to je málo. Proč jich nevzít padesát, sto nebo třeba tisíc? Co na tom, že školní soutěž po chvíli přestává dávat smysl. A koleje, kterých se  tak prudké propady a nárůsty netýkají, musejí asi vzteky prskat. Na druhou stranu, doznávám spravedlivě, že pro tohle přehánění lze najít jakousi oporu již v samotném kánonu.  

Nu, jak se říká - všeho s mírou, ale pravda je, že oblíbenou povídku mi nemůže zkazit ani to přehánění. :)

 

Vím, že to nebude zdaleka všechno, ale  je to asi tak všechno, co dám právě teď z hlavy dohromady. Ráda si ale poslechnu ty vaše oblíbené (nebo neoblíbené?) fánon motivy a rozšířím tak svou sbírku. 

—————

Zpět


Diskusní téma: Některé oblíbené fánon-motivy

Datum: 01.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Napadlo mě při psaní Srpnu další - závislost na lektvaru Bezesný spánek (vůbec, existuje takoví v HP nebo je sám osobě fánon? +škrabe se na hlavě jak vzpomíná+) nebo jeho schopnost úplně zrušit sny pokud ho člověk používá dlouho.

—————

Datum: 03.05.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Já si tedy také myslím že jde o fánon - i s těmi možnými následky. A mimojiné také docela zajímavý. Hlavně právě v tom přemýšlení, že užívání něčeho následky má. :)

—————

Datum: 03.05.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

https://harrypotter.wikia.com/wiki/Dreamless_Sleep_Potion - Nějaký tokoví lektvar oficiálně existuje, ale o jeho nežádoucích účincích tam není nic řečeno. Usuzuji, že nežádoucí účinky lektvaru byli odvozeny od nežádoucích účinků dlouhodobého užívání některých léků na spaní, které mohou narušit střídání REM a NREM fáze spánku.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: -

Ty jo, chvíli tu nejsem a zrovna se strhne taková debata. Sakra.:)
Velká část už byla řečená. Mně se líbí, jak vlastně k fánon motivu je určitá důležitá část předlohy, např. citrónová příchuť je tam zmiňována tak často, že si pak ani ve ff nedovedem Brumbála představit bez ní...
Když bych shrnula to, co máš jako že ti vadí, je vesměs přehánění. Ano, i já s tímhle mám problém. AŤ se to týká čehokoliv. Po 2 týdnech mučení, obrovských krevních ztrát a bez jídla, se Harry sebere a uteče. Po měsících bez spánku je schopen myslet a fungovat. Nebo třeba i to, že Hermiona je schopná za 3-5let po škole vystudovat 4 mudlovský vejšky, do toho kouzelnickou a ještě k tomu má zavedenou praxi... No a pak samozřejmě, když náhle z nebe spadne mocný Harry, který své nesmírné štěstí a instinkty náhle vymění za obrovitánskou moc, s kterou si očividně okamžitě ví rady...
Nicméně to s těma bodama, to musím podotknout, že i Rowlingová očividně měla s počtama trochu potíže...:)

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: -

To je způsobeno neznalosti autorů no hold. Asi to mají převzaté z amerických filmů kde hrdinové padají ze střech, skáčou z auta na auto a všechno přežijí jen s náplastí na čele. Nebo jimi práskne výbuch o zeď, oni vyskočí a pobijou padouchy. Je jasné že člověk po výbuchu neodkráčí vesele domů, tedy občas odkráčí, jenže pak není vyloučené že ho najdou za pár dní mrtvého v posteli, protože ho zabilo vnitřní zranění o kterém neměl ani páru.
K tomu mě teď napadlo, jak Brumbál zničil ohněm ty mrtvé použil nějakou obranu pro sebe a Harryho proti plamenům? Protože, při takovém obrovském požáru se zvedne teplota vzduchu natolik, že při vdechování si člověk vaří plíce zaživa.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: -

Co říct než, že tohle cítím úpně stejně. Tedy i to s tím přeháněním v FF (ale i ve filmu).

Já bych na to občas neměla chodit...
Když takový Superman zachytí Lois Leinovou při pádu z mrakodrapu kousek nad zemí, tak mě napadne ... jak to, že si nezlomila vaz. Vždyť z takové výšky je to už jedno jestli dopadneš na zem nebo do náruče svalnatého muže. :)
No v kouzelnickém světě se to všechno vždycky dá svést nějakým způsobem na kouzla. A ve Star Wars zas na alternativní vesmír, protože v tom jejich stejně nikdy naše zákony fyziky nefungovaly. :)

Nicméně Adelaine dokázala si přesně a možná i mnohem lépe než já, vyjádřit, kde a proč mi to přehánění vadí.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: -

A pak si autor připadá blbě když si Severus zláme žebra jen proto že s ním vlkodlak třískne o zeď. :-D Zase je pravda že adrenalin v boji udělá hodně zvláště pokud je muž v záchvatu bojovné zuřivosti. Němečtí vojáci popisovali jak se Rusové hnali k jejich zákopům. Neměci do nich stříleli a oni běželi dál, i když schytali několik prokazatelně smrtelných ran. Nebo vojákovi na bojišti urve mina nohy a on pořád proti nepřátelům pálí ze sapomalu. Problém, vzhledem k příběhu, je že 90% takových mužů na tom bojišti taky zemře a zbytek pak umírá v nemocnici na celkoví šok. To prostě v povídce není žádoucí.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: -

Předpokládám, že z té chvíle, kdy Brumbál na konci první knihy nechá na poslední chvíli zvítězit Nebelvír se radují malé děti, ale kdokoli nad 14 let, se na to podívá i pohledem Zmijozelu, a má v tu chvíli chuť mu jednu ... no dobrá .. má chuť jít si stěžovat školní radě.

PS: Jen tak mimojiné. I slova zmijozel a nebelvír - převedené na lidské bytosti (teda mimo zakladatelů) - znám až s fanfiction. Myslím, že Rowlingová se bez nich obešla a stálo by za úvahu proč to tak je? Totiž já mám dojem, že v FF se nějak posiluje ono vnímání lidí přes kolejní příslušnost. Zatímco Rowlingová se tomu vnímání, od chvíle, kdy ten koncept vymyslela, snažila spíše obrušovat hrany.

A zase platí, že tohle mi nijak v zásadě nevadí. Naopak mi to přijde zajímavé. Ale myslím, že to tak je ...

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: -

To by musel udělat někdo ze zmijozelu a na to nikdo neměl odvahu. Nejspíš jsem v tomhle jediná z mála, ale já považuji Brumbála za někoho, koho se všichni vlastně bojí ač ho ctí a ač se snaží jít proti němu. Házet na něj špímu uměli všichni v pátém dílu jen proto, že se to dělo kolektivně a v davu se jeden hlas ztratí. Do očí by mu nikdy nebyl schopný říct že je lhář a podvodník, protože co kdyby nebyl a proměnil toho dotyčného v houpacího koně. :-D

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: -

A v momentě, kdy by někdo za školní radou přišel se stížností, že Nebelvír dostal body na poslední chvíli, navíc když H+R+H mohli přijít o život a navíc když prokázali čest a slávu své koleji, doklusala bych já a požadovala bych, aby se řešilo, proč jednoznačně předpojatý Snape se sklony k šikaně ještě pořád učí. :D Myslím, že by nevyhrál Brumbál - s Joaniným: Takoví lidé existují a Brumbál na to chce studenty připravit., Zmijozelové ani my, protože by Snape vyletěl a kdovíjak a kdovíkde by skončil. A to si vezměte, dámy, že obojí rozhodl je Brumbál. (Vážně chcete zpochybňovat jeho rozhodnutí odměnit Nebelvír? Vážně? Přede mnou? :D) Samozřejmě – ředitel by vyletěl. Nebylo by na koho nadávat. S ohledem na Luciuse a Kornelia by byl dosazený nějaký parchant: manipulovatelný/předpojatý. Bylo by po Harry Potterovi dřív, než by se k němu Voldemort vůbec přiblížil. :D

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: -

Souhlasím s tím, že rozhodl Brumbál a je to právě on kdo toleruje Snapea. Je to jeho odpovědnost.
Zmijozelským rodičům by jeho vyhazov asi vesměs nevadil. Takže se můžeme ptát, proč se ředitel víc nesnaží nedávat školní radě důvody ke svému vyhazovu? :)
Jen musím dodat, že problém nevidím v té odměně, ta mi přišla přiměřená (mimořádný čin, mimořádná odměna), ale v načasování. Proč nepřišly body hned po akci, ale až na místě, kde se čekaly oslavy Zmijozelu?

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

To je celkem snadné, protože Brumbál nadržuje nebelvíru a Potterovi. Myslím že to je jasná věc a nějaké tvrzení že je nestraný je pěkná blbost. Načasoval to tak schválně, aby zvedl mandle Snapeovi i zmijozelským. :-D
Z pohledu autora tu šlo o jediné; o dramaticky pěkný konec při kterém příznivci Nebelvíru - autorka (ne)logicky předpokládala že ho budou milovat všichni - mohli jásat společně s Potterem a jeho partou.

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: -

Podle mé zkušenosti minimálně ve věku do 12 let milojou nebelvír vesměs všichni. Až teprve nad tento věk se to komlikuje. právě prot myslím, že při původní cílové skupině to problém nebyl.
Nadržuje, jen ne tak otevřeně ... o to se nikdo ani nepře. :)

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: -

Já taky souhlasím s tím, že ta odměna byla přiměřená, ale způsob byl na zabití. Zvlášť vzhledem k tomu, jak dal tolik bodů, aby to vyhráli jen těsně a hledal i tomu Nevillovi. Tohle je dle mě přesně moment psaný čistě jen pro čtenáře. Já to v jedenácti taky žrala, zpětně jsem na něj trochu naštvaná, protože on nejen odměnil Harryho a spol, ale potrestal Zmijozel.
Tady zase nastává otázka, jak je to v jejich světě vlastně nastavené. Brumbál očividně byl považován za jednu z nejvyšších autorit, měla jsem dojem, že škola je do značné míry samostatná a třeba já to vždycky brala tak (možná jen chtěla brát), že učitelé, samozřejmě až na učitele OPČM, jsou špička ve svém oboru, na rozdíl od školství tady... A vzhledem k tomu, že stačilo Brumbálovo slovo a SNape byl zproštěn viny, že ne každý si myslí, že ho Snape šikanuje (a vesměs jen slovně) a někteří ho mají dokonce rádi (a vlivní lidé ho mají rádi), proč by na případné stížnosti někdo dal? Je známo, že na každého se stěžuje, nikdo nevyhovuje všem a s tímhle se počítá.
Navíc je asi trochu bezpředmětné se dohadovat coby kdyby, protože já nevěřím, že kdyby byl legitimním ředitelem v Bradavicích někdo, kdo by byl proti Harrymu, že by ho tam Brumbál ve škole nechal, nebo by tam Harry sám zůstával. Můj dojem. Škola přece není povinná.

—————

Datum: 26.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

S tou autoritou Brumbála (a s odtupem i jiných učitelů) beze zbytku souhlasím. Mohu říct, že takto jsem to také cítila. Možná dokonce, že tohle Lanevra myslí tím, že se Brumbála bojí. On strach maličko k autoritě také patří - úcta a bázeň. :)

Je-li škola povinná - to je podle mě otázka? A docela dobrá otázka. Doznávám, že nevím, jak v Británii nebo dokonce v kouzelnické společnosti, ale v mnoha zemích škola povinná je. Nicméně ne jedna konkrétní škola. Asi by mohl odejít třeba do Kruvalu. :)

—————

Datum: 26.04.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: -

V sedmičce Lupin zmiňuje, že chodit do Bradavic do té doby bylo nepovinné, že další možnosti byly jiné školy, nebo i rodiče mohli učit děti doma. Že až v tom sedmém díle Voldemort zavedl povinnou školní docházku.

—————

Datum: 27.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

Hahá! Konečně rozumím proč všichni ve škole nenáviděli Voldemorta! Vůbec nešlo o jeho hrůzovládu nebo o zabíjení, mučení a trýzněný spolužáků. Tady šlo o to, že ten hajzl zavedl povinnou školní docházku! Já bych Marii Terezii taky něčím přetáhla. :-D

—————

Datum: 29.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

A to jsme při tom jednou z mála zemí, kde v současnoti není chození do školy povinné. :) Tak na tu Marií schovívě, prosím ...

—————

Datum: 29.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

Tak to nevím, to by to museli zrušit nedávno, protože já měla kvůli nechození do školy potahování se sociálkou. Základní škola je, co já vím, povinná pro všechny.

—————

Datum: 29.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

Ne, tak jsem nenašla nic o tom, že by byla zrušena v Čechách povinná školní docházka. V Čechách je povinná docházka do základní školy a to od 6 let po dobu trvání 9 let a tato povinnost se vztahuje také na děti cizinců ať už mají dotyční rodiče trvalí pobyt nebo pouze vízum. Pravděpodobně se nevztahuje na děti cizinců trvala pobývajících na ambasádě, protože ta jakožto taková je podle mezinárodních úmluv výsostným územím hostujících státu a pro všechny osoby pobývající na území ambasády platí zákony hostující země.
Možná si to pleteš s USA kde je povinná Elementary school i High school (Tedy od 6 let do 18 let, což zahrnuje i naší střední školu), přičemž mám ale dojem že federální zákony ukládají povinnost docházky jen po dobu trvání 9 stupňů školy, tedy do věku žáka 14-15 let, takže defakto tak jako je to u nás.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

K Dracovi a Severusovi jakožto jeho kmotrovy; tady předkládám na hp wiki kam se obracím když něco nevím. Koukala jsem se tam už několikrát z toho či onoho důvodu, ale nikdy jsem tam nic o kmotrovství nenašla. Tak se schválně podívejte, jestli jsem to přehlédla.
https://harrypotter.wikia.com/wiki/Draco_Malfoy
Možná to Rowla někde řekla nebo napsala, každopádně na hp wiki to myslím nebylo vloženo.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

A ještě viz toto: https://harrypotter.answers.wikia.com/wiki/Is_Severus_Snape_the_godfather_to_Draco_Malfoy
Nejspíš je to stejně vžitý fánon jako že Snapeovo prostřední jméno je Tobias.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Ano, to je. A to jsem také řešila. Řílám si, že tohle stejně jako třeba datum narození asi Rowla někde zmínila, protože právě to v té potterovské wiki mají a o něco se to asi opírat musí.
Po Dracovi jako kmotřenci jsem svého času pátrala a můj tehdejší výsledek byl, že je to slavný a rozšířený fánon motiv. Ale nepopírám možnost, že to Rowla někde řekla. Bylo by to pro mě velké překvapení, ale, cožpak to sleduji poctivě. :)

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Inu, ve své podstatě lze dokazovat pouze existenci, protože ta zanechává prokazatelné stopy. Čili důkazní břemeno leží na těch, kteří tvrdí že Snape je kmotrem Draca Malfoy. Tím teď nemyslím že to napíší do povídky, to je totiž trochu něco jiného. Když si pozměním v povídce nějakou skutečnost s jasným účelem a důvodem v ději a nebo klidně jen tak pro radost, tak je to OK. Tehdy může být Snape klidně i Dracův otec pokud by to někoho potěšilo.
Věc druhé je tvrdit že reálně, tedy ve světě jaký stvořila Rowla, je Snape opravdu Dracův kmotr/otec.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Nebo abych to ještě zavedla trochu do extrému...
Otázka: Může být v kouzelnickém světě Mpreg?
Odpověď: Ano, protože... bla, bla, bla.
....
Otázka: Je v kouzelnickém světě Mpreg?
Odpověď: Ne, není.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Tohle je přesné a převoditelné mmohem víc problému.

Může se Severus Snape někdy za nějakých okolností vyspat s chlapem?
Může, když vezmete v úvahu, že ...
Mohl by, kdyby případně ...

Spí Severus Snape v kánonu s muži?
Samozřejmě, že ne.

Si myslíte, že jsem duševně nemocná, čí co .. jako že si to vážně myslím. :)

Ale může i zcela bez důvodu, když si prostě stanovíme, že může.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Domnívám se že to mnoho odpůrců ff trochu nechápe, ten rozdíl. Jejich argument totiž je "Nemůžeš napsat že Snape miloval Pottera, protože v knize je že miloval Lily". Jasně že to tak v knize je a pokud vím tak jsem nikdy neřekla opak, já si to prostě jen vysním jinak a pak to napíšu. To napsání je jediný rozdíl od ostatních, protože neznám člověka co by u knihy/filmu/seriálu v nějakém okamžiku neřekl "Tady bych to chtěl jinak a to tak a tak a tak". On to jenom nenapíše, nic víc a nic míň.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Podle Jenkinsova náhledu je právě ta chuť a odhodlání s tím "to bych chtěl jinak" něco udělat podstatou fanouškovství.
A mě se zas právě jeho náhled na fanouškovství líbí.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: assez

Titulek: ...

1) „Jistě, nepochybně chtěl učit obranu proti černé magii,“ přikývl Brumbál. „Svědčí o tom dozvuky našeho krátkého setkání. Od chvíle, kdy jsem to místo odmítl dát lordu Voldemortovi, žádného učitele obrany proti černé magii jsme si neudrželi déle než rok.“
2) Hadí jazyk - no když se v něm dá zpívat.
3) Já a pár bezvýznamných lidí tvrdíme, že jsme někde četli, že Draco je Severusův kmotřenec. A třebaže to není v knihách, JKR je zrádná.
4) Citrónové bonbony: možná to bude mít co do činění s autorčiným třikrát heslem citronová zmrzlina?
Mimochodem neinformovanost může hrozně lézt krkem podobně jako fánon motivy.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

A to je na narážka na mne? :) Doufám, že jsem se nikoho nedotkla ...
O svou informovanost se přít nebudu, vím, že bych pohořela :), ale musím ohradit proti tomu, že fánon motivy lezou krkem. Naopak já fánon motivy miluji a právě proto si o nich píšu.
Krkem mi lezou maximálně některé ... třeba, když se Snapeovi říká "Sevík", s tím se obvykle smiřuji těžko, ale i to jsem už několikrát zvládla. :)
V první půli tohoto článku jsem vybrala vysloveně ty, které mám ráda. Jestli to fánon motivy vážně nejsou - může být, že se pletu - já je tak vnímám. Mám pocit, že i když se třeba na něčem v kánonu zakládají, jejich domyšlení a rozšíření je záležitostí fandomu a nikoli Rowlingové.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: ...

Přijde na to, co tou narážkou myslíš. Pokud citaci slov "hrozně lézt krkem", pak zjevně ano. Nebo to nejsou Tvá slova - v článku?
Jako… dotaz - jak by sis to představila, psaní fanfiction, kdybys z toho vyňala ono rozšiřování - úplně? Kolik možností Ti zbývá? AU fanfiction, dobrá. Díla alá dramata, kde se rozšiřování kouzel nemusí řešit vůbec. Fajn. Parodie. Dobrá. A dál? Nebo bys normální povídky vyškrtla? Ne vážně, prosím - zajímá mě, proč ses přichytila zrovna rozpracovávání kánonického prvku ve fanonu? (Znáš ff, která kánon nerozšiřuje? Proč jinak číst ff, pokud ne pro rozšiřování napsaného?)
Ale stejně mi to připomíná... jak jsme se bavily s Ade po mailu... to, co Tě (ne)štve na ff povídkách je jen o tom, čemu (ne)chceš uvěřit a jak ti to autor (ne)podá. Nevím, jestli si to někdy zkouším přeříkat jen já, ale když si doopravdy a pěkně nahlas přeříkáte děje i těch nejlepších povídek, je to kravina. Ale děsná. Jako taková, že kdyby se mi to někdo snažil podstrčit, tak ho s tím vyhodím, že uráží mou inteligenci, když se mě snaží přemluvit TOHLE číst. (I když možná bych si to neměla přeříkávat já, protože moje povídání o něčem stojí za nic. Možná bych na to měla někoho najmout a viděla bych to v lepším světle. *škodolibý výraz: Hodně štěstí*)
Čímž mám na mysli: štve Tě mocný Harry, fajn, ale… Harry Potter se dá brát ze dvou POV.
1) Ten, který do toho spadl, a nějak s tím celým nemá pranic společného. Těmi aktéry jsou Lily, a Snape, a Brumbál, a Voldemort. Harry Potter je jen objekt.
2) A tady si vypůjčím citát, protože se mi hrozně líbí, a s omluvou ho ani nebudu překládat - ostatně my holky zvyklé na google... As an infant, Harry Potter disrupted the Dark Lord's plans for well over a decade. At thirteen years of age, he cast a fully corporeal Patronus. At fourteen, he cast off the Imperius curse, defeated three more experienced wizards in the Triwizard Tournament, and survived a face-to-face confrontation with the Dark Lord himself. At fifteen, he and a band of his half-trained friends successfully thwarted the Dark Lord at the Ministry and was instrumental in sending your father to Azkaban. (…)
Prosím pěkně, tohle není hraní si a rozšiřování kánonu, je to PŘESNĚ z kánonu a jediné, co bylo dodáno a co se mění a s čím si na tomto místě autorka hraje, je úhel pohledu.
Proto tohle generalizování nemám ráda. Bavme se o autorkách, které to umí napsat, a o autorkách, které ne (zde!). A bavme se o čtenářkách, které pravidla umí přijmout/baví je to číst/umí to číst, a o těch, které ne.
Proto ten cirkus. :)

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

Když si nakousla konkrétně toho Pottera, tak já myslím že celkem jasně mohu říct kdy nastává hranice mezi uvěřitelně mocným Potterem a nesmyslně mocným Potterem. V první řadě chci za sebe říct že Harrymu neubírám nadání ani netvrdím že není na magii lepší než většina spolužáků - ba co víc můj Snape to vždycky doznává (soukromě, sobě samému a dodává že je Potter tupec a lempl). Vadit mi Potterova moc začne ve chvíli kdy je větší než Brumbál. Pro mě Albus zůstane tím, čím je označen nejmocnějším čarodějem své doby a jediný čaroděj, kterého se i Voldemort obával. Ale i tak se najdou případy kdy mi to nevadí, třeba v Kameni, protože tam je sice Potter mocný, ale se svou mocí si vlastně neví rady. Zase například ve Strom poznání mi leze na nervy neuvěřitelným způsobem

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Vlastně... nastavit si Brumbála jako mezník není špatný nápad. Nebyla bych to já, abych ale i s tím neměla vnitřní problém. Fajn, JKR Jeho Mocnost (Brumbála) odpráskla jaksi mimo střet s Voldemortem. A Potter mohl Voldyho odprásknout jen z vlastní Voldemortovy viny, z titulu prostředníka. (Neměl to v rukách.) Na tom mi pořád nesedí, proč teda Brumbál nešel a nezničil všechny viteály (kromě Harryho). Proč se o Voldemorta jaksi... nepostaral. Proč všechnu práci musel odedřít méně schopný kluk, který se k tomu jaksi připletl.
Druhá věc, která mi na tom vadí - co povídky před sedmičkou? Před pětkou? Nikdo nevěděl, proč je Potter předurčený Voldemorta porazit. Proto takové povídky máme diskvalifikovat?
Povídky typu Kámen manželství, DI, A Boy Who Died A Lot, povídky o tréninku Harryho, aby se na střet připravil... hm, Odstíny?, povídky, které to vůbec neřeší, povídky, kde Harrymu obrovská moc zůstala, přestože už k ní nemá využití - tvrdím, že se to zpracovat dá, ale je to o autorovi a je to o čtenářích. Říct, že se Ti nelíbí mocný Harry, znamená zavřít možnost najít autorku, která to zpracovat umí. (Mocný Potter - Josephine. Mučení - Kayla. Psychologie - SocksForDobby. Neuvěřitelné, ledového prostředí - zdravím Lamar. Vynucený sex a vynucené manželství - Můj pátek.)
A vážně - mučení?!
Pedofilie?!
Sex žáka a profesora?!
Zlý - jako opravdu zlý - Snape?
O čem to čteme?!
Že je v odvětví OPČM lepší než vrstevníci a přitom je lempl - to je jeden z rozměrů a způsobů, jak Harryho Pottera chápat. Je to posílení - vždycky je to o posílení :) - jedné části jeho potenciálu, s kterým se dá pohrát a vyhrát. (Zvlášť k nudně rozšířené averzi vůči velmi, velmi mocnému Potterovi. A že musím doznat, že jsem četla povídky, kde se to autorkám nepovedlo. - Nebyla jsem správný čtenář. - Ano, přeskakovala jsem.)
Brumbála můžeme označit za nejmocnějšího čaroděje jeho doby. Toho hodného. Ale toho nejmocnějšího zlého čaroděje své doby - všech? Nebo se půlí, o to nej? On a Brumbál? - mu není souzeno porazit. Jemu, který je na sklonku života, s jeho zkušenostmi. Znalostmi. Precizností? Kontakty? Kontakty. Proč? Protože se rodí nová hvězda, anebo proto, že je věštba mocnější než nejmocnější kouzelník doby? Protože je Voldemortova blbost silnější než Brumbál? Nebo snad že by byl Potter takový smolař? Hm, to ne. Nebo chce osud nejmocnějšího čaroděje sesadit, nahradit?
Věc - další - je ta, že v příbězích o HARRYM a SEVERUSOVI se těžko pověnujeme ó všemocnému Brumbálovi - tento aspekt povídky většinou seškrtáme, aby se dostalo kromě boje na romantiku mezi - SS a HP. Takže ve chvíli, kdy se autorka začne věnovat moci Pottera, pochybuji, že ji porovnává s tou Brumbálovou. Nebo že chce. Možná je to škoda. Možná bychom se u spousty z těch povídek dozvěděly, že je Brumbál ještě silnější, než co předvedl Potter.
Roztrhejte mě, ale nečtu to po sobě. Pardon.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Brumbál ale šel, hledal a ničit plánoval, jen si navlékl prsten a onemocněl natolik, že už toho nebyl schopen.
Mimochodem nepodsouvej mi tvrzení že mi všichni mocní Potterové vadí, zejména když jsem hned vzápětí řekla že toho v Kameni mám ráda a nevadí mi. Já si klidně o takovém Potterovi s radostí přečtu, proč by ne, vadí mi v případě že je psaný tak jako ve Stromu. Bez návaznosti na jeho charakter zmatené lesní včely a bez ohledu na jeho nízký věk. Vadí mi Potter, co je mu šestnáct, přijde do kruhů prokazatelně mocných kouzelníku, řekne "Koukejte jak jsem mocnej!" a všichni si, bez výjimek, kecnou na zadek v pokoře.
Prosím, ať mu autor přisoudí moc stejnou jako má Brumbál a klidně i větší, ale ať si uvědomí že Brumbálovi je sto let zatímco Potterovi není ani dvacet. A podle toho nechť tvoří děj. Potter co hned všechno ví, každou situaci vyřeší, všechny chápe, všichni chápou jeho atd. je prostě ten typ, co mi vadí.
Upřímně trochu nechápu proč tu mluvíš v návaznosti na mocného Pottera s povídkami napsanými před vydáním toho či onoho dílu a říkáš že bychom je diskvalifikovali. Nemyslím si že to tu někdo řekl nebo naznačil. ;-) Já když čtu povídku tak nekoukám na to kdy byla dopsána a jsem natolik chápavá, alespoň doufám, abych z děje vyrozuměla, že nebere v potaz nějakou z knihu či událost v některé z knih popsanou. Kdyby měl autor vypočítávat co všechno z toho či onoho důvodu ignoruje, tak by u delších povídek takoví text vydal na desítky stran.
Jako nejkrutější a nejmocnější byl považován Grindelwald a po něm Voldemort. S Grindelwaldem svůj osudoví souboj Brumbál už odbil a Voldemort mu skutečně nebyl souzen. Moc osudu bych v tomto případě nepodceňovala, protože věštby jsou prostě jedním z pilířů společnosti to můžeme ostatně v Síni vidět. Protože nebylo Brumbálovi souzeno Voldemorta zabít tak jedinou druhou variantou bylo, že sám Brumbál zemře a upřímně; komu by se chtělo umírat? Takže ano, Potter měl tu smůlu že se narodil ve špatný den. Nicméně je celí příběh postaven tak, že souboj Pottera a Voldemorta je jistou paralelou pro souboj Brumbála Grindelwalda, ovšem to už jsme zase u toho jak Rowla přemýšlela a že Potter je pohádka urputně rozvedená do něčeho víc.
Jistě, to je ovšem klasické schéma velké části povídek že jsou výhradně o romanci. Tím neříkám že mi to vadí, jen to konstatuji. Když tvořím pouze romanci, pak je jasné že věc než dvě postavy nebudou třeba.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Promiň, já si už zase nejsem jistá, jestli jsem vše dobře pochopila. Pořád mám dojem, že se mi připisuješ, že mi fánon v FF vadí. Což nevadí.
Ano, přehánění mi trochu vadí. Extra třeba číslo deset tisíc let mě vytočí vždy, z důvodů, které jsem uvedla výše.
Jestli jsem tě pochopila, tak mi také dokazuješ, že to, co uvádím jako fánon motivy, fánon motivy vlastně vůbec nejsou. To je pro mě horší, protože v tom můžeš mít i docela pravdu. Teda minimálně v jednom případě jsi ji měla nezpochybnitelně. A ano pokud si to myslím a nepoznám to - můžu být kvůli tomu asi špatný čtenář.
Přeci ale doznávám, že si pořád myslím, že většina z nich určitým způsobem fánon motivem je. Uvedla jsem ty, co považuji za oblíbené a myslím, že jsou asi oblíbené z důvodů, že mají svou logiku opřenou o kánon.
Možná je spíš otázka, jestli má tento článek nějaký smysl? No to jsi ťala asi do živého? :) Co se to snažím článkem říci? Snažím se snad dokázat, že mezi HP knihami a FF je určitý rozdíl? Asi ano, o to se skutečně snažím. Netvrdím ale, že ten rozdíl je špatný. A ano, souhlasím rozhodně s tím, že může být i logickým domyšlením původního příběhu.
Uvedla jsem právě takové příklady, které třebaže nebyly součástí kánonu mi přišly zajímavé a snadno uvěřitelné.
To přehánění ... prostě když někoho krvavě mučí a on potom rozpráví o své životní filosofii, tak (já ne že se mi to vůbec nelíbí), ale doznávám že s tím mám prostě problém. Jistě jiný čtenář to třebas vnímá jinak... Nechci určitě tvrdit, že v této věci mám poslední slovo.
Pokud jde o moc Pottera - v zásadě souhlasím, i když zrovna v tomhle bodě se domnívám, že původní záměr byl vážně jiný.
Ale udělat z Harryho mocného kouzelníka, to má svou logiku. Mně třebas mocný Harry většinou nějak zásadně nevadí. Ovšem ta čísla (s nimi jsem se kdesi vážně setkala ... sakra .. jen si vzpomenout ), tak ty mi teda vadí. Kdyby byl nejmocnějším kouzelníkem třeba za dvě stě let dočista by to stačilo, ale autorkám FF je z jakéhosi důvodu málo.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

To bylo ve Stromu poznání. I když tedy nemohu říct konkrétní číslo, rozhodně však šlo o to že už hódně dlouho na svět nepřišel... co to bylo? Mág? Myslím že tak se mu říkalo.
Lidé mají z nějakého důvodu hodně mocného Pottera dádi, možná je to deformace Kamenem, nevím. Nebo tu jde o střet jemného zevnější a velkou mocí jaký vidí u Brumbála, jenže Albus se nedá párovat, protože je přeci starý dědek.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Tak jo, dospěla jsem k názoru, že s tím mocným Pottrem mám asi trochu máslo na hlavě, protože ze současné formulace není zrovna zřejmé, co mi vadí. Proto text trochu přepíšu a zde uvádím původoní verzi, aby případný snaživý čtenář měl šanci zjistit, na co Assez reagovala: "Harry Potter je nadprůměrně mocný kouzelník. Při tom v kánonu byl Harry nejspíš zcela normální kluk, který se stal vyvoleným vlastně jen náhodou. V FF je Harry často kouzelníkem jakého svět pětset, tisíc, deset tisíc let neviděl. Jenže ještě o řád víš a dostaneme za dobu existence druhu homo sapiens. Hele, ale vážně, pozor na to! :)"

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Ne – to byla normální otázka, nikam nemířící a nic nenaznačující: kdyby se v ff nedostalo na míru moci Harryho a na důvod, proč Luciusovi všichni podlehnou, psychické vyladění Harryho po ztrátě Siriuse, na co tedy?
Jiná věc je: každému z nás leze něco krkem a pro každého z nás je to něco jiného. Napíšeš-li takový článek, a napíšeš-li ho na stránkách, kde máš zároveň diskuse s autory, člověka to svádí myslet si, že chceš, aby si z Tvého článku vzali ponaučení. Že chceš, aby byly hodnotné. Ale do takových potom podle mě nepatří chyby, dezinformace ani vlastní iracionální averze. (Protože když konstatuješ chyby, evokuje to, že je chceš změnit, že s nimi autorky mají něco udělat.)
Takže nesnaží-li se být Tvůj článek poučný (což je škoda, mohl by), omluv mě. Mám vždycky z takových článků pocit, že jsou to imperativy, která mají autory postrkovat ke zlepšení a tížit jejich svědomí, dopustili-li se prohřešků.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Hmm... takže .. napřed. Sama mám pocit, že ten článek není nic moc a to z toho důvodu, že nemá jednoznačně vymezené téma, které poctivě zpracuje. No, omlouvám si to tím, že rubriku glosa má být takové - co se mi právě honí hlavou. Ale ono ... i takové věci by měli za něco stát. Za tenhle článek bych si lepší známku než tři nedala a to jsem k sobě ještě velmi hodná. :) (A já jsem většinou hodná, co? :) )
Ale nějak cítím potřebu vyjádřit své přesvědčení, že moje pozice minimálně na tomto webu není pozice autora a ani někoho, kdo dává rady autorům. Moje pozice je pozice čtenáře. Vše, co píši, se týká spíše čtenářských zážitků.
Já nemůžu a nechci radit autorům, protože já nevím, jak se píše dobrá povídka. Předpokládám, že takovou roli měl a snad i má plnit třeba SOS.
Asi takové snahy mám třebas v diskuzi pod povídkami nebo i v komentářím na FF deníku. Nejsem si jistá, jestli i zde. Ale svou snahu považuji za určitý druh platu, který nabízím autorovi. (Proto pokud mi dá najevo, že o to nestojí, nesnažím se mu obvykle své dojmy nevnucovat.)
FF deník, to je mimojiné problém. Protože tam má jít právě o čtenářské hledisko a má sloužit především čtenářům. No já mám pocit, že pokud mám výhrady musím je i tam formulovat s ohledem na autora - tak, aby si z nich mohl alespoň odnést, co že zrovna já proti jeho povídce mám. Kdybych psala výhradně pro čtenáře myslím, že bych se mnohem více snažila o něco jiného. Nějakým způsobem povídku zařadit do nějakého kontextu. Myslím, že tohle dělám více u zahraničních fanfikcí.
Nicméně sama od sebe takovou roli myslím zastávat netoužím a nijak mě nebaví. Mě baví spíše uvažovat nad tím, jak a proč někdo píše to, co píše. Proč to existuje? proč jsou některé motivy významené a některé okrajové? Proč čtenáři vnímají některé věci způsobem, jakým je vnímají. Myslím, že tohle je to, o čem si sama přeji psát. Samozřejmě to neznamená, že to umím. :)

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

OK, protože jsem s Lanevrou dvě, máme převahu a já mám pocit, že už tím pádem musíme být poněkud nepříjemné. Takže já dám závěrečné slovo a ty máš-li chuť si dej své.
Myslím, že máš určitá očekávání a nejsou to špatná očekávání. Já je bohužel asi nesplním ... možná, minimálně v tomto případě, i pro svou malou pečlivost, ale ... asi i proto, že vlastně nechci.

Z důvodů , které jsem zmínila, ale třeba i proto, že pokud jde o mne, nemůžu si pomoci, ale v tom stanovit si změny vůči kánonu, žádné zlo nevidím. Vadí mi to tak málo, že ani sama nevyžaduji ono označení AU (jako třeba Elinor), takže v tomhe nedokážu nikomu radu dát.

Kdyby tento článek přese všechno měl být nějakou radou autorkám. Pak by asi měl být sdělením, že ono tolikrát zmíněné přehánění mi vadí, ale myslím také, že je spisovatelskou chybou. Mě osobně (z mého čtenářského hlediska) mi více než na kanoničnosti/nekanoničnosti v příběhu více záleží na jeho (životní) věrohodnosti/nevěrohodnosti. Myslím ale,že tohle hledisko patří obecně do literatury, nejen do FF a proto stojí za být bráno v úvahu.

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Reálnost a nereálnost... to je vtipná věc. :-D Jako u mě "Tvoje postavy jsou takové realistické, žádná není jen dobrá nebo jen špatná, a proto je hrozně nesnáším" :-D :-D

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Ještě pro pořádek. Tady jsi mi položila jakési otázky a já si sice nejsem úplně jistá, zda na ně odpovídat, ale pro pořádek bych asi měla:
1. "Jak by sis to představila, psaní fanfiction, kdybys z toho vyňala ono rozšiřování - úplně?" Tak třebas tohle si především nepřeji. Myslím tím to nerozšiřování, ale ... principiálně by to snad šlo ... nebo spíš by to šlo omezit na minimum. Jestli mám nějakou představu? Nu, na to odpovím asi v druhé části. Princiálně asi tak, jak napsal EmhyrVanEmreis povídky k Zaklínači. Vypadají jako další Zaklínočavo dobrodružství. Myslím, že nějakých nových změn je tam minimum. Mě osobně ale takové texty příliš nezajímají. Mě baví kolikrát právě to, že je lidé mění, ba dokonce, že je přímo přepisují.
2. "Znáš FF, která kánon nerozšiřuje?" Tak já bych zkusila jmenovat "Štěstí je tam, kde ho najdeš", ale třeba taky "Noci v zahradě Getsemanské". Tam mám pocit, že se mimořádně drží kánonu a ... řekla bych, že ho ani nijak zvlášť nerozšiřují. Samozřejmě rozšiřuje ho už vlastně příběh sám. (Navíc z něčího hlediska slash principiálně nemůže být kanonický. :) ) Tak prostě v mezích možného ... :)
3 "Proč jinak číst ff, pokud ne pro rozšiřování napsaného?" No třebas mě vlastaně nebaví ani tak rozšiřování, ale právě ten princip samotného přepisování. Pak třebas někdo chce právě něco, co bude jako ten Zaklínač, prostě další příběh v pořadí, který si svých věcí přidává minimum. A někdo chce třebas love story a co se děje kolem je mu víceméně ukradené. Takže je mu jedno , jestli je to kanonické nebo ne. Vlastně, dost možná, tohle platí i o mně.

Nicméně ano, v zásadě jakékoli FF, teda já myslím včetně AU a parodií (s nimi jsem to asi nepochopila) nějak původní předlohu mění nebo rozšiřuje. Asi by byla právě důležitá ta debata mezi námi o "rozšiřování" versus "přepisování". Co je co? A kde leží hranice? Myslím, že mocný Harry je po pátém díle spíše přepisováním (což mě osobně vůbec nevadí). Psaný hadí jazyk považuji za rozšiřování (což mě osobně vůbec nevadí). :)

4. "Zajímá mě, proč ses přichytila zrovna rozpracovávání kánonického prvku ve fanonu? " Proč ... proč ... hmmm .. já vlastně nevím. Každopádně v tom nebyl právě tento úmysl. Právě tyhle motivy mi přišly významné a zájimavé. Každopádně právě tyhle mě z nějakého důvodu napadly. Možná právě proto, že ... jsou rozpracováním kánonu ...a proto se zdají tak logické. Tak asi proto.

—————

Datum: 25.04.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Hmmm. Vadí Ti přehánění v FF. To je pěkný závěr. Kdybys do článku napsala, že je to chyba (ne že to subjektivně vadí Tobě), a dodala vysvětlení, proč je to chyba, byly bychom asi tam, co bych si pod takovým článkem a od takového článku představovala já. Vlastně kdybys to takhle podala, asi bych se ani neosmělila stěžovat si.
Proč že sis nebyla jistá, zda na mé dotazy odpovídat? :)
1. Och, Zaklínač… Doufala jsem v příklad z HP. Ale fajn – že neznám, je můj, ne Tvůj problém. Děkuji za př..
2. :) Viz. níže.
3) Problém rozšiřování a přepisování. Achjo. Je kanonické vyhýbat se magii, protože někoho – nás všechny – zajímá lovestory? A je to přepisování? Když magii ani jednou nezmíním, třebaže jde o HP a SS? Ne, je to seškrtání jedné dimenze univerza. To samé povídky o mučení – NoG. Nejde o rozšíření/připsání magie, ale o připsání složky, o jejíž aplikaci v kanonickém světě toho doopravdy moc nevíme. Není to opět přijatelné jen pro část čtenářstva? (Navíc odpadají ti, kteří na to nemají žaludek a nervy, kteří to nepřečtou, protože se bojí, že by se jim to mohlo zalíbit. :)) Nejsme tou částí my? Snadno se mi představuje čtenář, který řekne:Mary Sue? Blbost. To je AU a mimo. Ale to mučení? To je úplně mimo, ještě víc než MS. A nebude mít o nic menší pravdu než my tady.
Takže souhlas, následovala by debata o přepisování/rozšiřování a seškrtávání.
(Parodie – v podstatě nic nového nevymýšlíš, zesměšňuješ stávající. Na to nepotřebuješ zacílit na Harry-mágy.)
4. To asi objasňuji v mailu. Proč se ptám.
Děkuji za odpovědi!

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Tak to vezmeme po pořádku z hlediska magického teoretika a spisovatele. :-D

1) Magický podpis - Všechno má svůj energetický náboj, rychlost kmitání atomů a pohyb molekul. Magie je energie, podobně jako elektřina a tak každý předmět ve svém okolí rozkmitá. Budeme-li brát jako fakt že každý čaroděj má vlastní frekvenci kmitání magie, pak není vůbec nemožná zachytit pozůstatky tohoto kmitání na předmětech.
2) Obrana - Tedy mám dojem že snad nějaká postava v HP snad vážně zmínila možnost že je Obrana prokletá a z toho to vzniklo. Nicméně nevidím důvod proč by Voldemort nemohl něco takového ze msty udělat.
3) Hadí jazyk - Psaná forma hadího jazyka, alespoň co já si myslím, vychází z toho jakým způsobem se hadi plazí a faktu že podle stopy například v písku lze rozeznat o jaký druh hada jde. To je jen má osobní teorie pravděpodobně se nazakládající na pravda, protože kdo ví, že se hadi dají rozeznat podle stopy? To je jako fakt, že spousta lidí si neuvědomí z jakého důvodu nemohou existovat létající koně.
4) Kmotr - Jo, to je hodně oblíbený motiv a zcela jistě fánonický, nejspíš vzniklí ještě před Princem dvojí krve, ale v té době velmi podpořený chováním Narcisi a její prosbou vůči Snapeovi.
5) Uklidňující přísada - Tak s tím jsem se setkala snad jenom v Kameni (?), každopádně to bylo jen jednou jedinkrát co si pamatuji. Z mého pohledu je to hloupost. Můj Brumbál jí sladkosti kvůli doplnění energie, tak to je ve velké části mých povídek (jo, jo, akási základní teorie o magickém světě prostě zůstává stejná) a citronové bonbony má prostě rád. Nic víc nic míň.
6) Vílí předci - To vzniklo kvůli jejich blond vlasům a šedým očím, protože Fleur, které prokazatelně má vílí předky, vypadala skoro stejně.
7) V originále existuje wandless spell a nonverbal spell. Wandless je v otrockém překladu něco jako "hůlka méně" (:-D :-D Otrocké překlady jsou vždycky děsná prdel. :-D :-D) a nonverbal snad přeloží každý, kdo ne, tak otrocky by to bylo asi něco jako "nemluvený". Podle popisu na wiki je wandless takoví druh magie, co je prováděný bez hůlky jen pomocí gest rukou. Nevím jestli je výraz "bezhůlková magie" patentovaný Medkem nebo nikoliv, každopádně zcela odpovídá anglickému názvu tak, aby to bylo dobře vyslovitelné a pochopitelné.
8) Z pohledu racionálně uvažujícího autora musíš dát Potterovi nějakou větší moc jinak je prostě divné, že zabil Voldemorta. Ovšem já sama se většinou snažím udržet to v mezích. Například mého Harryho nejspíš nikdy neuvidíš provádět bezhůlkovou magii (dobře, zrovna jsem jeden takoví případ dopsala, ale to má velice racionální opodstatnění a už se to nebude opakovat) a většinou když získá má postavu jednu schopnost, tak zase jinou ztratí. Příklad Neville má dendromagii, ale je kvůli tomu mizerný na lektvary. Remus kvůli svému vlkodlactví nemůže používat mnoholičný lektvar nebo vyčarovat některá kouzla. Sirius, ač má silného patrona, se tak hrozně panicky děsí mozkomorů, že je mu to na prd. Prostě se snažím v povídkách dodržovat princip rovnováhy světa; něco zvláštního dostaneš, ale za to vydáš něco co je považováno za běžné a pak ti to bude určitě scházet.
9) Harry trpí - To přeci víš; mám ráda Harryho, vážně, hlavně když trpí. :-D Ještě hezčí je když umře, ale to není čtenářsky populární. Já to každopádně snad nikdy nepřehnala s tím týráním u Dursleyových a připouštím že někdy je to v povídkách až moc. Když chci pottera hodně zmrzačit, tak ho předhodím Smrtijedům. On se vždycky najde někdo, kdo ho ze zajetí zachrání.
10) Noční můry - Hmm, ani ty myslím v povídkách tak často nemám. Občas nějakou má, občas jsou pěkně strašidelné, ale přehánět se to vážně nemá. Ale je pěkné když ho kvůli nim může někdo utěšovat, to mají čtenáři rádi.
11) K tomuto prohřešku se ve Veritas doznám. :-D Pravdou ale je, že ve skutečnosti všechny ty body o které žáci přijdou kvůli extréměn nasranému těhotnému Snapeovi zase Brumbál nějak nenápadně přidá a že jsou to v jednom případě pěkné desítky bodů. :-D

Já asi pár fánonických motivů najdu (zejména proto že je používám); Sirius je děsnej sukničkář a přefuk tak 100 holek minimálně (kdy by to stihl ví jenom Bůh). Severus je panic (je reálné být ve 40 panic?). Všechny Nevillovi kotlíky vybuchují (přesto jakýmsi zázrakem prošel 5 ročníky bez opakování a složil NKU). Potter je zvěromág kočka (co na tom že by měl být jelen).... asi bych ještě někde něco našla, ale teď mě nic nenapadá.

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Právě jsem do jednoho článku u Nagat napsala, že s Lanevrou se o kánon nikdy nehádám! Vím proč to dělám ... :)
Takže děkuji za doplnění - to především. A to jak pokud jde o jednotlivé body, tak ještě víc o nové fánon motivy. Tyhle mě vůbec nenapadly a při tom jsou tak rozkošné ... těm si mi taky tak snadno věří. :) Ve čtyřiceti panic, to je vážně přehnané. Nicméně někteří asociální jedinci to mají všelijak. :)
Mně to přehánění nevadí automaticky, nicméně za nějakou mírou už to prostě kazí uvěřitelnost příběhu. Takže tak ...
Jo a ten uklidňující přípravek má i Pecka, u ní byl Brumbál na nich závislý, v podstatě narkoman. :)

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

S tou uvěřitelností záleží také na délce povídky. Když nacpeš všechna ta klišé do 500 stran tak se to ztratí (většinou), když to uděláš u stran 50, tak ne. Na druhou stranu i vše dovedené do extrému může vytvořit něco morbidně fascinujícího jako je třeba Nezáměrně tvůj.
Oh a s tím jsem si vzpomněla na své oblíbené - bože jak jsem na to mohla zapomenout! - jak všichni pořád Harryho někam nosí v náručí. :-D Fyzicky na to má sílu jedině tak Hagrid a Lupin, pokud mu přiřkneme nadlidskou vlkodlačí sílu. Jo a myslím že to je taky klišé Lupin s vlkodlačí silou (ou, to je mé oblíbené a hojně ho využívám. :-D). Ovšem celé hierarchní uspořádání vlkodlačích vztahů a oblíbená spřízněná milenecká duše je také velké povídkové klišé které by si i zasloužilo celí vlastní článek. Oh a nebo mě napadá že Sirius dos t často kouří (oh ano, také jsem toho využila. :-D).

—————

Datum: 22.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

No nevím, jestli mi to přijde přímo uvěřitelnější, ale každopádně v dlouhé FF, která je jinak skvělá nad nějakým tím
přehnaným údajem ráda přimhouřím oko.

No jo ... pravda, skoro vše kolem vlkodlaků je v podstatě fánon - a většinou jsou to samé oblíbené věci. Tyhle věci ale předpokládám asi z podstané míry vychází z klasické literatury o vlkodlacích - třebas ta síla.
A odkud se vzali druhové - to by mě zrovna moc zajímalo? :)

No - s tím nošením - to máme už myslím probrané - s argumenty i protiargumenty. V zásadě souhlasím. Taky si nepředstavuji Snapea jako svalovce. S tím, že si pořád myslím, že ze stresu a možná i z lásky se v případě nejvyšší nouze může překonat každý. :) Pravda je, že pokud ho má přenášet o něco víc než dva metry z židle na postel a není jinak zdůvodněno, proč je z něj náhle silák, pak by ho měl správně asi spíše vléct než ladně nést a měl by u toho cedit pot a nejspíš i sprostě nadávat.
Nicméně, my si hold asi rády představuje to silné náručí, a to převáží úplně každý argument v této oblasti. :)

—————