-


Můj Wangxian Rec

18.10.2020 18:58
Zpracováno jako příspěvek do #OSvýzva2020.

Už skoro rok mou mysl zaměstnává tento čínský fandom. A zdá se, že nejsem sama. Celý ten čas uspokojivě narůstá počet fanfikcí (nejen) na AO3. Zdá se, že zažívám zcela novou zkušenost, když jsem pro jednou součástí stále vysoce živého fandomu a nepřicházím, jak je u mě zvykem, s křížkem po funuse. Nemohu se nepokusit touto svou zkušeností "nakazit" ještě někoho dalšího. Pokud jste se snad nakazili, doufám, že si svou nemoc užijete minimálně tak jako já. :)

 

Napřed pro ty, kteří tento fenomén neznají, tu mám několik odkazů, které by jim s tím mohli pomoci:

Původně šlo o amatérský čínský BL ROMÁN, který se dočkal oficiálního vydání.
  • Překlad do angličtiny je třeba zde.
  • PŘEKLAD do českého jazyka vzniká zde.
Podle novely vznikl stejnojmenný ANIME (donghua) seriál.
Podle románu také vznikl hraný SERIÁL.
  • Pod názvem The Untamed (čínsky:Chen qing ling) ho nyní vysílá Netflix.
  • České titulky k seriálu se překládají zde.
  • Na Ulož.to je seriál tady.
  • Seriál je také na Youtube.
  • Na youtube je jeho krátší dvacetidilná verze.
  • o seriálu napsala DAHAKA zde.

 

Autorka BL novely, Mòxiāng Tóngxiù, napsala další dvě úspěšné BL novely. Obě byly přeloženy do angličtiny:

 

 

Fanfikce založené na BL novele nebo dongua seriálu Mo Dao Zu Shi 

    (neovlivněné hraným seriálem)

 

Jedna z těch fanfikcí, co jsou  “nejproslulejší ve svém fandomu".  Dlouho byla nejlépe hodnocenou Mo Dao Zu Shi fanfikcí na AO3, dokud ji autorka z osobních důvodů nestáhla. Nyní je fanfikce přístupná jen z osobního Google účtu autorky a ve svých překladech.  Nástin děje:  Lan Zhan a jeho bratr dosáhnout vrcholu své kultivace a s tím i nesmrtelnosti. Potkávají znovu reinkarnované osoby ze své minulosti, ale nikdy Wei Yinga. Wei Ying umřel za známých okolností, ale nevrací se ani za třináct, ani za šestnáct let. Uplynou tisíce let, lidé dávno zapomněli na kultivační umění, svět zaplnili počítače, mobily a podobná zařízení. A jednoho dne… Příběh lze rozdělit na tři přibližně stejné části. První třetina je takový rozjezd s pasivně rezistentním Wei Yingem, v druhé Wei Ying řeší problémy svého současného života z 21. století, v poslední, pro mě nejsilnější části, se narace konečně vrací ke kanonickému ději. Postavy dohoní jejich společná minulost a musí čelit svým osobním démonům. 


Po souboji s xuanwu  se Wei Wuxian vrací do Lotusového pilíře spolu s Lan Zhanem a kromě něj přináší sebou ještě jednu věc navíc - vejce. Zdá se, že xuanwu byla samice. Rikke je zavedenou autorkou románového MDZS fandomu a tahle fanfikce je moje nejoblíbenější od ní. Zařadila bych ji jako takové úsměvné nenáročné čtení pro dlouhé večery. 

Další díla od Rikke: Nothing Gold Can Stay a A Stone to Break Your Soul, a Song to Save It 


Příběh novely vyprávěný z Lan Zhanova úhlu pohledu. Chybí samozřejmě mnoho děje. Je vynecháno vše, co bylo třeba v novele vysvětlovat kolem, příběh se soustředí jen na vztah. Je tu několik malých retrospektiv, které osvětlují Lan Zhanovu minulost. Některé scény jsou lehce odlišné, některé jsou přidány navíc. Nicméně přes tyto drobné změny mi přijde, že tento Lan Zhan je hodnověrnou verzí svého románového (nikoli seriálového) já. A to myslím v dobrém i ve zlém. :) 

Další fanfikce od SoMany Jacks: Hold Truth to the Light 


Dvě dlouhé fanfikce, ve kterých Wei Wuxian tráví celý svůj čas v Oblačných zákoutích

  1. A Stone to Break Your Soul, a Song to Save It od Rikke - Jiang Cheng je o něco lepší sourozenec než v kánonu a přichází s plánem záchrany svého bratra z Pohřebních mohyl. Domluvené manželství s důvěryhodnou a bezúhonnou osobou, kterou není samozřejmě nikdo jiný než Lan Wangji, má být zárukou ostatním klanům, že patriarcha z Yillingu je neškodný. A zároveň je to příležitost zachránit zbytky Wenů přijetím mezi členy Oblačných zákoutí.  
  2. Cryptids are not Permitted in the Cloud Recesses od crossdressingdeath - Po konferenci v Beznočním městě, Wei Ying prchá z Pohřebních mohyl s A-Yuanem v náručí. Když dostane nabídka azylu, zapomene na všechny své minulé výhrady a odchází s Lan Zhanem dobrovolně do Gusu. Konečně!

Oba příběhy jsou o postupném sbližování a oba mě lehce iritují tím, že líčí hlavní hrdiny jako lehce natvrdlé, pokud jde o chápání pohnutek a pocitů toho druhého. Ale je sporné, jestli je to legitimní výtka, protože natvrdlost hlavních hrdinů v této otázce je kanonickým faktem.


Další z nyní nedostupných fanfikcí byla součástí a vyvrcholením série povídek navazujících na konec novely. V předchozích dílech Lan Wangji a Wei Wuxian uzavřeli manželství a odešli na odpočinek do svého vysněného domu. Kultivační svět už se smířil s opětovnou existencí patriarchy z Yillingu a nyní se zdá, že bude potřebovat jeho pomoc.

Další díla od Shinocchi:  Crack of Dawn, Only Yours, Sex, Science, and True Love, Expressed; Unexpressed, End of the Bridge, Wish Upon The Moon 

Těžiště Shinocchina psaní leží v postkanonických fanfikcích, které mají obvykle podobu výjevů ze všedního života ústřední dvojice, nebo jde o casefics, v nichž LWJ a WWX vyráží na noční lov s žáky, což nakonec v jejich případě také spadá pod kategorii všední život. Jako varování bych možná měla uvést, že Shinocchi je původem Japonka a dle pro mě důvěryhodného svědectví její angličtina není stylisticky a gramaticky zrovna dokonalá, ale mě se její psaní i tak líbí. ¯ \ _ (ツ) _ / ¯

 

 

 

Fanfikce založené na seriálu The Untamed

 

Můj nejoblíbenější příběh o Lan Zhanovi zůstávajícím na Pohřebních mohylách, taky má nejoblíbenějš časovka a  nejoblíbenější fix-it v jednom. Dosud nedokončený, ale autorky tvrdí, že mají napsáno desítky tisíc slov dopředu a pravidelně aktualizují a já se protě těším na každou novou kapitolu.

 Jo Lasalle je skutečně skvělá a doporučuji od ní i tento v podstě case fic a hurt/comfort Fire in the Blood, v němž Lan Zhan hledá a nachází Wei Yinga ne v úplně perfektním stavu a samozřejmě se o něj postará.

 

Wuxian spolu s Wangjim a juniory vyráží na výpravu, jejímž cílem je vyřešit několik případů prokletí vesnických dětí. Situace se vyvine tak, že  WWX a LWJ samotní končí na čas prokletí. Příběh obsahuje partu neodbytných kazišuků, kteří ty dva v nejlepším vždycky  spolehlivě vyruší. Můj nejoblíbenější case fic s dobře napsanými charaktery a citlivě podanou atmosférou.  

Další díla od etyologyplayground : You, Asleep and Dreaming, Then There's No One There , Grand Pianos Crash together 


Jiang Cheng dochází k názoru, že pokud na vztahu se svým nevlastním bratrem nezapracuje sám, nic se nezmění. Specialitou Lise jsou sourozenecké vztahy, podobně jako se v Marvel fandomu soustředila na vztah Thora a Lokiho, v The Untamed fandomu se věnuje řešení rozporů mezi  Wei Wuxianem a Jiang Chengem. Lise je naprosto skvělá ve vykreslení charakterů. Její Jiang Cheng, který má vztek, když ho určitá osoba navštíví, a ještě větší, když ho ta stejná osoba nenavštíví, je velmi věrohodný a svým specifickým způsobem také rozkošný.

Další díla od Lise: By proxy (o rozlobeném sexu mezi Jiang Chengem a Lan Wangji), With Absolute Splendor, Some Good Mistekes + Where We are Good and Loved


Dvojice lehkovážných wangxian fanfikcí: 

1. The Absolutely True Story of the Yiling Patriarch: A Manifesto in Many Parts od aubreyli  

Parta juniorů sepíše RPS o svých učitelích a slaví s ní překvapivý úspěch. Příběh má pokračování For Great Justice, ve kterém se junioři zapojí do nového spiknutí.

2. The (Several) Convenient Kidnappings of the Chief Cultivator by the Yiling Patriarch od misscan

Pro svou pověstnou morální bezúhonnost byl Lan Wangji zvolen hlavním kultivátorem. Ze stejného důvodu je pro většinu vedoucích sekt naprosto nesnesitelným hlavním kultivátorem. Naštěstí byl nedávno k životu znovu přiveden legendární záporák, který jim může svým zásahem od tohoto kultivátora pomoci. 

Další fanfikce od misscam: také s tématem únosu  - Wei Wuxian’s Kidnapping Back and Forth Farce (Starring Jiang Cheng and Lan Wangji) 


Dvojice lehkovážných fanfikcí o manželství:

1. Seldom All They Seem od Fahye

Klasický příběh o domluveném sňatku, kde mají všechny postavy o něco lepší vztahy než v kánonu, takže to logicky nakonec dopadne o něco lépe než v kánonu. Neodolatelným motivem pro mě bylo 133 pravidel sekty Gusu Lan o manželství, jimž se hlavní postavy napřed učí a posléze si je při vhodných příležitostech navzájem citují.

2.  A Civil Combpaign + Besieged od Ariaste 

Pravděpodobně jedna z nejlepších zhuiling fanfikcí, ve které se Jin Ling a Lan Sizhui dají dohromady, ale jejich námluvy by nejspíš nedopadly stejně dobře bez Wangjiho a zejména Wuxianova zásahu. Protože mají A-Yuan a Jin Ling zkušené rádce, nemusí nakonec opakovat podobné chyby, jimiž si prošli jejich strýčci a otcové.  

Další fanfikce od Ariaste: Attempting the Impossible a vůbec mě bavilo od ní všechno, včetně AU (Unstrictly Ballroom, turn towards the sun)


Na KouriArashi oceňuji, že spoustu klasických fanfikčních témat, které ostatní autoři pomíjí, vnáší do MDZS fandomu. V tomto případě jde o téma telepatického spojení. Její slabinou jsou naopak charaktery, které ji začasté ujíždí kam nemají a více než je přehlédnutelné. V tomto případě se mnoho těch ujetí dalo úspěšně maskovat námětem a nedopadlo to nejhůř. Nicméně za nejlepší KoutiArashinu povídku pro tento fadom stejně považuji neslashovou The Lost Cause, ve které dva strategičtí géniové, Meng Yao a Nie Huisaning, společnými silami změní tok událostí k lepšímu. 

Další fanfikce od KouriArashi:  The Lost Cause, The Way It Wasn't 


Vamillepudding píše takové “blbůstky”. Její příběh se sice odehrávají v kanonickém světě, ale naprostá většina negativních událostí se z nich kamsi vypařila. Hlavní předností její tvorby je, že je vtipná a jde přitom o humor, který vychází z kanonicky věrně popsaných charakterů. Ze všech jejích FF jsem vybrala tuto, ale i ty další se nesou v podobném duchu.



 Fanfikce obou fandomů řazené podle témat


Time travel (cestování časem):

V MDZS fandomu vznikly mraky fix-it časových příběhů, v níž se některá z postav vydává  napravit, co se dříve nepovedlo. Jen málo z nich mě bohužel baví číst.


Moje srdcovka. Nejsem přesvědčena, že mohu objektivně tvrdit, že je dobrá, ale já ji miluju. Podobně jako snupin FF Vlažný od Juxian Tang nebo cherik FF Enigma od Yahtzee jde o relativně krátký příběh psaný v přítomném čase, emocionálně procítěně, jako POV jedné z hlavních postav. Třebaže bych řekla, že obě zmíněné fanfikce jsou lepší,  jsem přesvědčená, že tato forma je i tentokrát důvodem, proč na mě i tato fanfikce působí tak intenzivně na mé city.

Pokud jde o příběh, je to vlastně nudná klasika fandomu, v níž se Wei Wuxian vrací v čase prožít svůj život ještě jednou a snaží se to pro tentokrát nezvorat.

  

Jedna z těch mnoha fanfikcí, v níž se Wei Wuxian vrací v čase, aby změnil minulost. Oblíbila jsem si ji mezi ostatními částečně i proto, že jsem ji dokázala číst jako pokračování a rozvedení Two Guys in Love, které, jak uvádím výše, trochu nekriticky miluju. 


Post canon

Asi nejklasičtějším typem fanfikcí inspirovaných seriálem The Untamed jsou fanfikce, které navazují bezprostředně na konec seriálu s cílem přimět Wangjiho a Wuxiana konečně vyjádřit své pocity

Řada fanfikcí již zde zmíněných (typický příklad může být třeba You, Asleep and Dreaming), lze počítat do této kategorie. Mimo již zmíněné lze započítat i například:


Curses (prokletí):

Kromě Linger in the Sun a i v hurt/comfort zmíněného shadows in the sun rise

bych doporučila aspoň ještě

Pod vlivem prokletí je Lan Zhan nucen mluvit pravdivě a otevřeně o svých myšlenkách a pocitech. To je u Lan Zhana pochopitelně OOC, taky je to docela zábava. 


 

Case fic (případová fanfikce)

Aneb fanfikce, kde se setkáte s kultivátory, co jsou zrovna v práci. Kromě Linger in the Sun a povídek od Shinocchi, bych doporučila zejména skvělou 

 

Dále:

  • Look Not With The Eye od Spodumene - Case fic a vtipná lehká romantická komedie v duchu Komedie plné omylů a Snu noci svatojánské. Post canon, v němž si Wuxian konečně uvědomí své city k Lan Zhanovi. 

Od stejné autorky doporučuji i její modern AU  Tempo Rubato, které je trochu tématickým pandantem k předchozí FF, je to delší, je to angst, je to AU. Možná to o něco víc vychází z Austenové než MXTX, ale emocionálně to velmi funguje, apoń na mě. :)

Tady je od Spondume nádavkem ještě jeden case fic - And I Will Call You Home

 
  • build me no shrines od occultings (microcomets)  - Wei Wuxian je se vrací v doprovodu Lan Zhana na Pohřební Mohly, aby vyřešil případ a uzavřel některé nevyřešené konce ve svém životě
 

 

Hurt/comfort  (zranění/útěcha)


Marriage (manželství)

Sňatek se jako oblíbený motiv vyskytuje ve velkém množství wangxian fanfikcí, kromě již zmíněných (Seldom All They Seem, A Civil Combpaign a A Stone to Break Your Soul, a Song to Save It), bych doporučila třeba ještě:


Spřízněné duše

V obou případech jde o převyprávění kánonu v AU světě, kde existují spřízněné duše.

 

Age regresion (věková regrese)

Wei Wuxian v rámci neortodoxního druhy léčby napřed omládne, ztratí paměť a následně projde urychleným stárnutím. Během tohoto procesu je obklopen svými přáteli, kteří se na plánu jeho záchrany podílejí. Ukáže se, že jich je stále dost.  Z ranku těch fanfikcí “divné, až se mi to líbí”. Půjde nejspíš o jednu z mých oblíbených s námětem věkové regrese. Charaktery lehce, ale ještě snesitelně, ujíždějí od kánonu. Obvykle je to ujetí směrem k větší komunikativnosti a rozumnosti, jen Lan Qiren z toho vychází špatně. Obsahuje mnoho pocitů a UST. Pro upřesnění je vhodné říct, že zmíněné sexuální napětí se nakonec vyřeší.

 

Duální kultivace

 

Dark!Wuxian


Alternativní adopce

Jedním z oblíbených motivů v MDZS fandomu jsou AU, v níž je Wei Wuxian nalezen v ulicích Yunpengu a posléze adoptován nějakou jinou osobou než je Jiang Fengmian. I když mě baví sledovat, kdo všechno už se vystřídal v této pozici (různí členové sekty Lan, Nie Mingjue, někdo z Wenů, včetně verze s Wen Ruohanem, dokonce Luo Binghe a Shen Yuan, hlavní postavy předchozího románu MXTX ... ), nenašla jsem žádnou, kterou by mě osobně bavilo číst, a proto se v tomto seznamu žádná nevyskytuje. Trochu mě to mrzí...

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Můj Wangxian Rec

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.