-


Můj Cherik Rec

18.10.2020 18:34

Napřed něco o fandomu

 

filmy:  

V případě, že chcete číst fanfiction a nechcete se moc zdržovat koukáním na filmy, doporučuji shlédnutí aspon První třídu. Není má nejoblíbenější, ale  jako úvoud k většině fanfiction stačí.

 

 

Cherik rec

 

Tak dlouho jsem odkládala psaní vlastního cherik doporučujícího seznamu, až se ke mně na Tumblru dostala tato výzva.  A já se rozhodla, že si svůj “rec” stvořím jejím vyplněním.  

 

Cherik Fanfic Tag Game: 

  1. What is your favourite Cherik canon/ canon fix-it fic?
  2. What is your favourite AU Cherik fic?
  3. What is your favourite slow burn, super long Cherik fic?
  4. What's your favourite short and sweet Cherik fic?
  5. Which Cherik fic gives you all the angst and the feels?
  6. What's your favourite PWP/smutty Cherik fic?
  7. What's your best recent find in the Cherik fanfic world?
  8. If you could only recommend one Cherik fic, what would it be?


 

1. Jaká je tvá oblíbená, kanon opravující, cherik fanfikce? 

 

  • The Tower and the Hurricane od dreamlittleyo   Všechny cherik fanfikce od Dreamlittleyo jsou výborné a skvěle navázané na kánon. Prostě jim věřím, ať už je to Shout it Out Loud nebo Blood and Steel and Miles Between.  Jejich zakončení možná nebývají na fix-it úplně dokonale šťastná, ale pro mě jsou uspokojující, protože jsou šťastné způsobem, v který se dá věřit.
  • Time to Grow od zaraph5    Platí totéž. S tím, že zaraph5 sepsala ještě méně cherik fanfikcí než dreamlittleyo, ale někomu se zkrátka zadaří hned na první pokus. No dobrá, přesněji to byl druhý a poslední pokus.  

 

Přidám ještě odkaz na dvě nedokončené, ale skvěle rozepsané fix-it cherik fanfikce:

 

2. Jaká je tvá oblíbená AU cherik fanfikce?

 

To přece nemá cenu vysvětlovat. Tenhle příběh zná každý. Je to velmi čtivé a charaktery postav mi oči nelámou, i když má všechno v příběhu nulový vztah k fandomu. A je to Yahtzee a to znamená kvalitu. Tuhle FF vydala Yahtzee dokonce i knižně jako originálku, ale cokoliv od ní stojí za zkoušku.

Obecně doporučuji číst Yahtzee. I ve svých slabých chvílích bývá Yahtzee obvykle pořád dobré čtení. Ale aby se neřeklo, vybrala jsem jmenovitě alespoň tyto: Hist Terrible Swift Sword, The Winter of Blanked Fires, He / We / They / I , The Hidden Heart, Enigma, Undone, Lima Syndrome, The Attempt

 

Slabost mám i pro tyto dvě školní AU:

 

3. Jaký je tvá oblíbená mega dlouhá fanfikce o pomalu se vytvářejícím vztahu? 

 

Je to opravdu dlouhý příběh. Možná je to i nejdelší FF, kterou jsem kdy četla. Ale na té ploše je nakonec nutné vylíčit a vysvětlit tolik, tolik věcí: kompaktní a uvěřitelný D / S AU svět, traumata postav a vyrovnání se s nimi, boj za mutantní práva, nějaké to soudní líčení a jeden zakázaný a nevhodný vztah, který se velmi pomalu vyvíjí z něčeho nevinného v něco, čím  nikdy správně neměl být. Nemyslím, že umím slovy vysvětlit, co pro mě ten příběh znamená, ale znamená pro mě opravdu hodně. Jsou v ní všechny ty věci kvůli kterým fanfiction čtu. 

Ještě odkaz na jinou BDSM AU, co mě baví. Budete-li od toho čakat tu BDSM, budete možná poněkud zklamání, potože je to, jak naznačuje název, spíš o politice: National Building  and other Diplomatic Negotiations od Pookaseraph

 

Zvláštní, že když se řekne pomalu rozvíjející, tak mě napadají jen samá AUčka. Zdá se, že v kánonu je ten vztah už tak pokročilý, že v něm pomalé rozvíjení nedává smysl. :D Tohle je takový dlouhý fantasy/scifi příběh. A splňuje poměrně přesně náplň zadání o pomalu se rozvíjejícím vztahu, tak jsem si řekla že ho taky zmíním. A na rozdíl od Rest and Stardust to považují za takový převážně hodně pozitivní a nekontroverzní příběh s pohádkovou atmosférou, takže je tu pro ty, kteří by ten výše jmenovaný třeba nedali.

 

4. Jaká je tvá oblíbená krátká a zároveň milá (sladká) cherik fanfikce?

 

Moc takových neznám a tenhle považuji v tomhle žánru za nejvyšší klasiku.  Genosha a šťastný konec pro všechny v reflexi světového tisku. Tahle pro mě byla zvláštní a nezapomenutelná.

Zvláštní, že v žánru fluff mě napadají jen samé old!cherik povídky. Stejně všichni víme, že to tak muselo dopadnout. : P

 

Asi už mimo téma je tato cherik FF, protože není už tak krátká a má taky své smutné chvíle, ale je to má nejoblíbenější se "staroušky", tedy se starší verzí Erika a Charlese:

 

 

5. Která cherik fanfikce ti dala hodně pocitů úzkosti, bolesti a smutku?

 

  • Us od Pangea 

Pokud mi něco láme srdce, tak je to Us od Pangey. Rozbitý byl Charles, rozbitá byla  způsobem vyprávění tahle fanfikce, rozbitá jsem byla já pro přečtení. Jo a taky miluju tu písničku, protože na ni existuje výborný stejnojmenný  fanvid od lim.

Tahle FF vznikla ve spolupráci s ikeracity a nejspíš mi ani tak nezlomila srdce jako mě prostě obyčejně vystrašila.  Končí to tak nějak bittersweet, hořkošťástně, což by nebylo zas tak špatné, nadějné vyhlídky tu jasně jsou a to mi stačí, tento příběh však také obsahuje (pro mě) nejděsivějšího Sebastiana Shawa vůbec. Naštěstí se naplno rozjede jen ve třech kapitolách, ale i to na vyděšení stačí. 

 

A ještě jako přídavek:

Kianspo je mezi cherik autory můj nejnovější objev. Jedna z nejlepších cherik AU, co jsem kdy četla. Tady je za trest či za odměnu kvůli  svému šťastně slzavému epilogu.

 

6. Jaká je tvá oblíbená erotická (nebo snad pornografická) cherik fanfikce?

 

Nevím, tahle FF asi od kánonu trochu ujíždí, ale ujíždí směrem, který mi velmi vyhovuje, takže si  nemůžu stěžovat. Sex bude v každé kapitole. A konečně někdo řeší, že homosexualita nebyla v šedesátých  letech ve společenském vnímání tak úplně OK. Pro jednou není Charles Xavier se vším vyrovnaný mudrc. Mám ráda, jak Charles miluje Erika za to, že ho Erik dokáže porazit a za to, že ho umí překvapit. :)

Někdy se zdá, že Erik podporuje každou mutaci a její další rozvoj, ovšem s výjimkou telepatie. Eriku, takový dvojí metr, no fuj. : P Tady pro jednou uzná, že i telepatie si zaslouží respekt jako každá jiná mutantní schopnost. A dá Charlesovi sice jednorázový, přesto velmi vzácný dar, dar naprosté důvěry a odevzdání se.

 

7. Jaký je tvůj nejnovější objev ve světě cherik fanfikcí?

 

Zatím nejlepší post Dark Phoenix FF, jakou jsem četla. S ní ten film dává o něco větší smysl. A jinak obecně tvorba kianspo.

 

8. Kdyby jsi mohla doporučit pouze jednu cherik fanfikci, který by to byla?

 

Já vím, že to měla být jedna, ale byla by to 

 

buď: 

 

Ona mi na první přečtení přišla až trohu moc sladkobolná. Asi mi tak přišla i na druhé, třetí, čtvrté, páté a už nevím kolikáté přečtení. Prostě jsem časem zjistila, že se k ní musím vracet znova a znova. Takže znova Charles umírá a Erik musí získat svou druhou šanci. 

 

nebo: 

Asi netřeba moc komentovat. Nejslavnější, nejepičtější, nejvíc ilustrovaná cherik FF vůbec. A nedokončená … :( Někdo ji miluje, někdo ne. Někdo ji četl, někdo ví, že ji číst nechce, ale zná ji skoro každý. Patřím k těm, kteří ji milují.

Erik a Charles se nikdy nesetkali, v padesátých letech došlo k výbuchu atomové bomby a nyní v postkatastrofickém světě Charles Xavier stojí na počátku svého příběhu. No příběhu, vlastně trochu takové temné pohádky, pohádky o krásce a zvířeti.

 

Zcela mimo zadání (ale v souvilosti s 9, 11, 10)  si dovolím přidat odkaz na dvě jiné temné cherik fanfikce:

 

—-------

 

A protože mi to nestačí, aktivně si sama položím ještě nějakou otázku navíc.

 

9. Jaká je tvá oblíbená cherik kid!fic ?

 

Mám pocit, že jestli s k nějakému páru kid!fic tak nějak organicky hodil, tak je to právě cherik. Charles a Erik jsou minimálně takový duchovní rodiče celé mutantní populace, takže psát o nich jako o rodičích a vychovatelích není vůbec od věci.

Co dělat, když vaše děti neustále utíkají za vaším největším nepřítelem? Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších povídek od pocky-slash, ale mám víc favoritů. Pocky je nekorunovanou královnou krátkých cherik povídek.

Asi nejdelší cherik fanfikce s Charlesem a Erikem v roli rodičů. Taky je to vůbec první cherik, co jsem kdy četla. Už pro ten můj nostalgický pocit jsem ji nemohla vynechat. 

 

10. Jaký je tvůj oblíbený cherik s motivem cestování časem (time travel)?

 

Miluju příběhy ve stylu filmu “Na hromnice o den více”, zkrátka s motivem časové smyčky. Tak vás odkážu aspoň na dvě takové cherik fanfikce:

Ještě víc miluju příběhy, kde Erikova a Charlesova láska funguje tak nějak napříč časem (klidně i prostorem :)).

Posledně zmíněnou autorku, tedy Unforgotten, považuji za specialistku na příběhy s časovými hrátkami. A to zejména kvůli jejím dlouhým fanfikcím  “It Might Have Been”  a dvojfanfikci “Replay/Numbers”. 


 

Mimo zadání si dovolím přidat odkazy na dvě cherik dvoj-povídky, v obou případech platí, že druhý díl mě bavil víc než ten první:

—————

Zpět


Diskusní téma: Můj Cherik Rec

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.