-


Mpreg neboli Male pregnancy

22.02.2013 16:18

 

Omlouvám se všem těm, kteří ho špatně snáší, ale tenhle obrázek tu prostě nemohl chybět. V rámci mých úvah o mpregu mu byla osudem určena klíčová role. Reakce na FF deníku na tuto malůvku podnítily můj zájem o otázku, proč a jak budí mpreg tak silné,  často negativní emoce. A popisy některých těchto pocitů v mnou iniciované anketě se staly přímým podnětem pro tento článek.

 

  

Fanartový obrázek "Pregnant Snape - Joy of Birth" namalovala ashleyvictoria.

 

1.

 

Těhotný muž  v sobě spojuje mužské rysy s těmi, které jsme zvyklí připisovat pouze ženám. Chlupaté nohy s kulatým břichem či dokonce naběhlými ňadry společně vytváří obraz adrogynního tvora – obraz ženomuže. Takový obraz je narušením „přirozeného řádu věcí“.

Podobné reakce jako tento těhotný Snape vzbuzují občas i transexuálové nebo nápadně žensky se chovající homosexuálové. Pro svou nejednoznačnou příslušnost k některému  pohlaví jsou znepokojující, protože je nedokážeme zařadit do žádné dosud známé kategorie. Podobně jsou na tom všechny věci, které se vymykají našemu chápání: šílenec pro svou nerozumnost a tudíž nepředvídatelnost a spolu s ním všechny šílené a nepochopitelné věci - létající ryby ve větvích stromů, srnky, kterým náhle narostou ostré zuby a ony pohltí zajíce. Takové věci uvrhují smysluplný řád, který jsme si v naší mysli vystavěli, zpět do chaosu, z kterého kdysi povstal.  

Člověk, který je příliš pevně zakotvený v přirozeném řádu věcí, má jenom dvojí  možnost, jak se s takovými věcmi vyrovnat.  Obvyklou reakcí je buď strach, odpor, vytěsnění  nebo  ... pobavení. Každá absorudita může být a často bývá vnímána také jako zdroj kratochvilného povyražení. Legrační a děsivá stránka všech věcí leží velmi těsně blízko sebe.

V hlavě nyní slyším všechny ty nesouhlasné hlasy, které na mě křičí: Já ne, já to tak  nevnímal! :) Samozřejmě že existuje i třetí možnost, jak k problému přistoupit. Stačí přijmout neznámé do svého světa a přisoudit mu tam místo. Prostě jen vytvoříte novou kategorii a svět se zdá opět v pořádku.

Každý k tomu ale přistupuje s trochu jinými počátečními představami a každý z nás je do jiné míry svým charakterem člověkem stabilním či naopak otevřeným k přijímání nových podnětů. A tak zatímco pro někoho je přijmout nový náhled úkol lehký, skoro samozřejmý, pro jiného je to složitý proces a pro dalšího vysloveně nemožnost.

 

Nakonec do značné  míry je pochopitelné, že mnohé slashistky mpreg odrazuje. Čteme-li slash mimojiné i kvůli potěšení, které nám poskytuje popsaný nebo viděný obraz mužského těla, pak narušení tohoto obrazu ženským prvkem je logickým zdrojem naší estetické nelibosti. :)

Ale dokážeme-li to, neposunuli jsme  tím hranice toho, co je schopna pojmout naše mysl? Nestojí taková snaha za pokus? 

Jsem tak trochu přesvědčená, že třem výše popsaným reakcím, které se odehrávají v mysli potenciální čtenářky mpregu při prvním setkání s tímto motivem, přináleží tři hlavní způsoby - tři žánry -, ve kterých bývá tento subžánr psán.

V temných příbězích se těhotenství může jevit jako hororová událost. Postava je pak  často k „mateřství“ násilím donucena a často je s ní jednáno jako s pouhým nástrojem sloužícím k rozmnožování. V parodiích je zas mužské těhotenství podáno jako absurdní a legrační vidina, která nemusí a nedává žádný smysl.

Ovšem napíše-li někdo mpreg jako milostnou romanci, pak ho přijímá jako přirozenou součást fanfikčního světa. Řekla bych, že pro každého píšícího autora je napsání takového příběhu, tak aby se jevil aspoň trochu uvěřitelně a věrohodně, tím nejtěžším úkolem, ale také tou největší výzvou. 

 

 

2.

 

Úžasnou věcí na fanfiction je, že ji může psát každý. A to znamená - opravdu každý! Bez ohledu na - věk, vzdělání,  pohlaví, životní přesvědčení (i ty zcela nevhodné), sexuální preference (včetně podivných úchylek), nadání, schopnosti nebo životní zkušenosti.

To znamená, že ve fanfiction dostanou slovo i ti, co ho v hlavních médiích a v námi uznávaných kanonických dílech nedostali (nebo jen velmi omezeně). Věřím, že díky tomu je FF svým způsobem progresivní, protože se tu mnohem rychleji prosazují nová témata a okrajové motivy. Právě tady se z nich totiž mohou vyvinout motivy hlavní, protože jsou-li pro čtenáře něčím zajímavé – rozšíří se. Věřím, že díky tomu je fanfiction experimentálním místem, kde možná pozorujeme něco z mediálního světa budoucnosti.

Jenže zároveň, protože fanfiction může psát a číst kdokoli, což se také děje, je její vyznění většinou konsensuální. Hledáme a nabízíme to, co máme společné, co můžeme společně sdílet. Hruběji řečeno, je v drtivé většině případů fanfiction poplatná většinovému vkusu. Paradoxním důsledkem tohoto stavu je v podstatě konvenční podání relativně radikálních témat.

Zdá se mi, že právě takový bývá mpreg a totéž lze koneckonců říci i o slashi obecně. Slash často není v pravém smyslu homoerotickou literaturou, ale jako důsledek  promítnutí se autorek do svých postav, je překvapivě heteronormativní. Jedna z postav v takovýchto příbězích, do značné míry vystupuje v roli ženy. Mpreg je pak v jistém smyslu do absolutna dovedeným završením tohoto heteronormativního pojetí.

Do našich konvenčních heteronormativních postojů pak také spadá obecně sdílený pocit, že role těhotného je přijatelnější pro ... ukeho - pro toho mladšího, krásnějšího, ženštějšího a submisivně se chovajícího, ve snarry povídkách zkrátka pro Harryho. Naproti tomu představa těhotného „mužného“ Snapea je pro velkou část čtenářů něčím nepřijatelným. 

Z druhé strany velká část čtenářů odmítá příliš „sladké“ příběhy právě proto, že v nich vystupují příliš „feminizovaní“ muži. Přeci, když čteme slash, toužíme po mužích a tedy i jejich maskulinitě. Mpreg může být jednou z věcí, která tuto mužnost narušuje. Pokud ale  dokážeme uvěřit, že muž může stát u plotny a zůstat mužným, proč bychom měly vylučovat, že by mohl porodit dítě a stále zůstat takovým? Proč by nošení plodu mělo být znakem ztráty mužnosti? Samotný fakt těhotenství přece nemůže nikomu zabránit, aby zůstal sám sebou.

Na štěstí, tahle naše všelijaká „tohle nechci“ jsme mi čtenáři fanfikcí zvyklí stále pokoušet. A vždy existuje šance, že se někde skrývá příběh, který naše „nechci“, dokáže postavit na hlavu. Kdo ví, možná jeden takový právě píše Lanevra ve svém Veritas?

 

Hledate-li nějaké mpreg  fanfikce, pár typů najdete zde.

 

 

—————

Zpět


 

Dodatek 1: Vědecké ne/možnosti mužského těhotenství 

Zaobírám se hlavně problémem, zda dva muži mohou nějakým způsobem spolu počít dítě, což není tak dočista totéž jako mužské těhotenství. Potíže s početím a donošením dítěte bych  shrnula do čtyř bodů, 1. jak  se dvě spermie vůbec setkají,  2. jak se zkombinovat jejich DNA, 3. kde donosit plod a 4. jakým způsobem se dítě narodí. Všechny tyto otázky podle současného stavu vědění nemají řešení, takže ano, právě proto je mužské těhotenství vědecká nemožnost.

1.  K setkání spermií při análním ani orálním sexu nedojde. Nejblíže k sobě mají v jakémsi nepřesně identifikovaném místě tlustého střeva. Tam by ovšem musely projít skrz stěnu a dostat se k prostatě. Jenže právě to (naštěstí nebo bohužel :) ) nedokáží.

2. Kombinace DNA dvou osob stejného pohlaví se také nezdá být reálná.  V zásadě se zdá, že nový člověk přijímá jiný druh genetických informací od otce a jiný od matky. Pokud nedostane obě tyto informace není schopno vývoje, na tož pak zdravého vývoje.

Zajímavé jsou v tomhle směru zejména proběhlé vědecké experimenty. Co se stane, když jádra dvou vajíček nebo spermií vložíte do nového vajíčka zbaveného jádra?  Jako laik si pro názornost představuji lidské vajíčko jako to kuřecí. :) Dvě ženy spolu mají funkční zárodek, jenže ten se nevyvine, poněvadž mu chybí žloutek i bílek se skořápkou (tedy výživa a ochranný obal). Zatímco dva muži  vytvoří pěkné vajíčko s bílkem a žloutkem, jenže v něm chybí ten zárodek. Ovšem místo slov bílek, žloutek nebo skořápka by jste si měly doplnit pojmy jako placenta, žloutkový váček a zárodečné obaly. 

3. Protože nemá dělohu tak těžko. Mimoděložní těhotenství v drtivé většině případů nemá šťastný konec. Překvapivé pro mě bylo zjištění, že ve velmi vzácných případech se dítě usazené na břišní dutině – tzv.peritoneu (usazení dítěte právě zde je taky sám o sobě dost vzácný případ) podařilo donosit. Takže tady je jakási minimální naděje. :) 

4. Jak se narodí? Asi císařský řez. Nebo se mu vytvoří břišní kapsa, z niž samo vyleze?  No Coment.:) 


Dodatek 2: Příklady Mpregu v lidské kultuře a pop-kultuře

Není tak dočista pravda, že Mpreg je v lidské historii něčím zcela novým a naprosto nemyslitelným. Kromě oné pověstné Pallas Atheny, která vystoupila svému otci Diovi z hlavy, je tu mnoho dalších příkladů. Dokonce se dá tvrdit, že v posledních desetiletích se s motivy mužského těhotenství roztrhl pytel. 

Už v severské mytologii najdeme příběh o bohu Lokim který v podobě klisny svedl kouzelného hřebce a následně porodil šestinohého Odinova koně Sleipnira. Na počátku století se Mafarka Futurista, jenž si protivil vše ženské, rozhodl mít syna bez přispění něžného pohlaví. Jeho dítě mělo prý tvar letadla. :) Ve filmu Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc byl (málem) těhotný Marcelo Mastroianni. Asi nejznámějším případem je Arnold Schwarzenegger v Juniorovi. V seriálu Enterprice v epizodě „Nečekané setkání“ se  nechá zbouchnout Trip. V závěrečném díle druhé série Červeného trpaslíka zase přijde do jiného stavu  neodpovědný Lister. Také mimozemský detektiv v seriálu Lebkouni povije úspěšně miminko. A v naší realitě odnosil transsexuál Thomas Beatie, jehož manželka pro zdravotní problémy sama mít děti nemohla, dokonce tři děti. Americký performer Virgil Wong udržoval po nějaký čas fiktivní zprávu o prvním těhotném mužu Lee Mingweiovi. Ve sci-fi příběhu „Levá ruka tmy“ od feministické spisovatelky Ursuly le Guinové vystupuje mimozemská rasa bytostí s nestálým pohlaví, z nichž se každý může proměnit v ženu a mít dítě. Podobně ve sci-fi „Dítě mé krve“ Octavie E. Butlerové slouží muži, potažmo lidé,  jako hostitelé mimozemské rasy a pomáhají jim tak s „rozením“ dětí. :)  V rozšířené verzi počítačové hry „Sims 2“ prý budou moci být těhotné i mužské postavy. A jsem vážně přesvědčená, že kdybych hledala dál, najdu ještě mnoho dalších příkladů.


Anketa

Okolnosti: Snadněji uvěříte příbehům, v nichž je těhotenství

výsledkem úmyslného rozhodnutí budoucích rodičů
(36)
21%

nehoda neboli náhoda
(100)
58%

vynucené závažnými okolnostmi nebo přímo vynucené jinými osobami
(36)
21%

Celkový počet hlasů: 172


Diskusní téma: Mpreg neboli Male pregnancy

Datum: 13.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: -

K onomu problému, jak se ty dvě spermie setkají, jak jedna projde skrz tlusté střevo k prostětě napadá, že celý problém je asi tejně veliký, jak otázka , jak se může nějaké ženě narodit dítě a panenská blána zůstat neporušena. A přesto tomu druhému minimálně teoreticky (nechci každému katolíkovi sahat do svědomí, ale katolické dogma to je) věří podstatná část lidstva. a jediné vysvětlení, které k tomu dostali bylo: Zázrak! - To se až tak moc nelíší od vysvětlení: Kouzlo! :)

—————

Datum: 13.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: -

Tož panenství; amišové ti řeknou že žena je nečistá už když políbí někoho na ústa, ale ve civilizované společnosti se za ztrátu panenství považuje vniknutí penisu do těla a protržení panenské blány. Zde jsme u toho že ryze teoreticky může dojít k otěhotnění bez vniknutí penisu a protržení panenské blány. Stačí když se spermie dostanou pochvou dost hluboko oni už si cestu dál najdou sami a jsou sami osobě dost pohyblivé. Takže ano, může být žena která má z lékařského pohledu neporušenou panenskou blánu a zároveň je těhotná.
Pak je tu samozřejmě umělé oplodnění které se provádí natolik tenkou jehlou že pokud vůbec neprojde přirozeným otvorem v panenské bláně tak udělá tak malou škodu, že stále žena zůstává pannou. Nehledě na to že ke ztrátě panenství je podle většiny lidí nutný právě pohlavní styk. Což například znamená že gay je teoreticky po celí svůj život panic, protože nikdy neměl z žádnou ženou styk. Na což jsem mimochodem četla povídku kdy za Snapem chodili jednorožci protože byl gay a se ženou nikdy nespal. :-D

—————

Datum: 14.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: -

Existuje příběh, myslí ze Zlaté legendy, tyhle příběhy bývají vždy z "Legenda aurea". Prodní babka PM neche věřit v její panenství, tak si po porodu sáhne a myslím, že je za to nějak potrestaná, ale o jejím panenství se přesvědčení. Tedy já nemyslím nějaké symbolické panenství, tady šlo technicky přímo o neporušenou blánu a to po té, co tudy vylezlo dítě ven. Tak kdo mě to vysvětlí? :) Dost možná je současný teologický výklad ale méně založený na technické stránce věci. :)

—————

Datum: 14.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: -

Já věřím, že před porodem může mít panenskou blánu, to věřím, že čistě teoreticky jde. Ale po porodu přirozenou cestou ne. No, nevím, tohle je zrovna věc, které asi neuvěřím, dokud ji neuvidím na vlastní oči.

—————

Datum: 14.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

To je v pohodě. Pokud vím nejsi katolík, takže asi nemusíš. :) - Nakonec dnes si víceméně každý věří čemu se mu zamane. Dokonce i ti katatolící.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Elinor https://www.elinor.mablog.eu

Titulek: Malá poznámka

2 Belldandy: Základní problém s mpreg se dá popsat jednoduše – jak, sakra, jak se stalo, že ten chlap je v jiném stavu? Protože, popravdě řečeno, mě nenapadá jiný způsob, než že jedna z postav změnila pohlaví. Alternativou by bylo vykuchání vajíčka a naplnění ho genetickým materiálem těch dvou, ale, upřímně, tohle není těhotenství.
Problém pera a kočky mi přijde, upřímně řečeno, jako sakra velký problém a v praxi bych si uměla spíš představit vykouzlení porodních cest u muže. Jenže v mpreg, s kterým jsem se kdy setkala, probíhá mužské těhotenství povětšinou jako neplánované početí. Takže buď jsou to všechno hermafrodité, nebo... nebo nevím.

2 Lanevra: pokud chápu dobře, při té přeměně ve zvíře se čaroděj mění v jedince jiného druhu, ale stejného pohlaví. Nevím, jak přesně by to mohlo být třeba u kouzelnice měnící se v žábu či rybu, protože některé druhy jsou schopny v případě absence samců změnit samici pohlaví, nebo v nějakého hermafrodita typu hlemýžď, ale proměny zpravidla zůstávají u savců/ptáků a tam je to vcelku jasné.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Malá poznámka

1: S tím já třeba souhlasím. Proto nemám ráda neplánované početí, protože si myslím, že apriori chlapi těhotní bejt nemůžou. Ale zrovna u HP mám za to, že s lektvarem by to už šlo. Já v tom teda vidím normálně daleko víc promlémů, než jen způsob otěhotnění, ale věřím, že magií by se daly vyřešit.
Na 2: To si nemyslím. Třeba McGonagallová promění stůl v prase, kdy prase má určité pohlaví, stůl těžko. Nebo v sedmém díle, kdy se těch šest lidí promění pomocí mnoholičného lektvaru do Harryho, tak jsou tam taky holky, co se změnily v kluka.

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Malá poznámka

Proč, sakra, proč jste dámy tak fixované na dělohy a vagíny? :-D Dobře, to byli impertinentní. Chápu, že kdo není schopen přijmout slovo "magie" jako všeobecné vysvětlení ve světě kde je magie vším, tak s tím už nehne ani stádo kentaurů. Proč se někteří čtenáři rozhodli že jim magie nestačí jako odpověď na všechno co se děje ve světě na magii postaveném to skutečně nechápu. Jsem racionální člověk, nemám víru v nic, ale pracovně jsem schopná přijmout že magie je odpovědí na všechny záhady v kouzelnickém světě. Tak nám to ostatně Rowla předkládá.
A zcela upřímně; kdo má dokonce problém s kanonickou magií tak pro něj musí být jen dětská knihy a pak je mi ještě větší záhadou proč se vůbec o HP svět zajímá.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Malá poznámka

To je lehký. Co víš o početí a těhotenství z biologického hlediska? Splyne vajíčko a spermie, vajíčko se pak usídlí v děloze, udržujou ho nějaký hormony, nakonec dítě projde vaginou na svět. Aspoň takhle nás to vesměs učili na střední. Jasný, byla tam určitá zmínka o mimoděložním těhotenství a ta končila poznámkou - umírá dítě, nebo i matka. Takže to je podle mě to, čeho se můžem chytnout a od čeho se můžeme odpíchnout.
Navíc já třeba osobně řeším tyhle možnosti u všeho, co si nějak dokážu představit. Jasně, jak přeměnit stůl v prase prostě musím přijmout, tam k řešení nic není, ale třebas ty kosti v ruce už ne:). ALe stejnak na konec to musím přijmout se slovy "je to prostě magie"
Já beru, že vše vyřeší magie, jenže i podle JKR nedokáže vše. A pak záleží na tom, jak si ji nastavíš ty.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Malá poznámka

Tohle je už právě trochu jakoby teologie. Ty to, alespoň mám dojem, bereš tak že nejdřív bylo fyzično a pak přišla magie. Ale HP svět jak ho vidím já je postavený na tom že nejdřív byla magie a z té pak vše ostatní vzešlo. Magie je nositelem a strůjcem všeho, vše může přetvořit či nově vytvořit případně může být samou podstatou skutku. Jistě, kouzelníci mají svá velká omezení, ale kouzelníci mají pouze schopnost vládnout úštěpkem magii v sobě a částečně magií v okolí. Samotná podstata magie zůstává všemocnou. Jinými slovy beru HP svět tak - alespoň teď když píšu Veritas - že magie je Bůh, počátek a konec všeho. Za takových okolností vajíčko, spermie, děloha a cokoliv ostatního nemá tak pevné zakotvení v realitě jak to bereš ty.
Jinak samozřejmě z racionálního hlediska je to pravda. O tom se nijak nebudu hádat.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Malá poznámka

Ne úplně. Ale to je asi na dlouho a těžko se mi to vysvětluje. Nicméně věřím, že třebaže to vzešlo z magie, má to vysvětlení, jen ho nejsme schopni nalézt a opodstatnit. Má to určité zákony. Hodně se mi líbilo vysvětlení magie v Kameni manželství. Takže to, že za něco může magie, myslím, že má vysvětlení proč a má zákonitosti. Tak bych to viděla já. Jinak by tam byl absolutní chaos. Jasný, tohle je už moje interpretace, protože v kánonu žádné vysvětlení ani zákonitosti nejsou.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Malá poznámka

Tahleta myšlenka, ta je vážně dobrá. myslím si, že ot je ono! Že řešíš to, co si dokážeš představit. Tužka, co se mění na kočku nedává vůbec žádný smysl - nemůžeši si představot, jak k tomu došlo nebo nedošlo - to je ono! A ano na těhoteství to řešit můžeš. myslím, že tohle je to, co v tom hraje roli. A ten kánon - skor má chuť z toho udělat nějaký přídavek, protože si myslím, že jste na něco kápli.

—————

Datum: 12.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Malá poznámka

Já právě vnímám magii snad u všech fantasy tak, že ona sama osobě je naprosto všemocná. Mantinely nemá ona ale bytosti které jí vládnout. Díky tomu jsem si schopná ve své podstatě představit naprosto cokoliv vzcházejícího z magie. Stvoří-li magie u muže možnost počít dítě pak třeba ani není nutné (a možná) racionálně chápat jak k tomu došlo, protože magie vše přesahuje.
Také je tu zásadní nedostatek tvrzení "Nestačí mi jenom magie" v tom že ať člověk šťourá do našeho skutečného světa racionalitou jak hluboko chce, tak vždy dojde k dobu kdy musí uznat "Tak to prostě je a já zatím nevím proč".
Jenže zde zase narážíme na problém čtenářů a jejich možná neschopnosti a možná neochoty uvědomit si že postavy a jejich POV není neomylné a nevědí všechno. U Pottera (a některých jiných druhů postav) jsou ochotní uznat když řekne "Já nevím" ale takoví Brumbál musí přeci vědět všechno. A Pomfreyovou, pokud jde o mužské těhotenství, musí také vědět všechno. Zrovna to jsem řešila; mám ve Veritas něco u čeho se skeptik zeptá "A jak k tomu dochází?". Když to Pomfreyová vysvětlovala Potterovi tak se neptal, vzal to jako daný fakt, kdyby ale byl chytřejší nebo spíš šťouravější a zeptal se, tak by její odpověď byla že neví jak k tomu dochází. A já zastávám názor že je to naprosto v pořádku, protože i v dnešní době lékař narazí na věci kdy prostě musí říct "Já nevím" a nanejvýš dodá "Ale myslím si že je to...".

—————

Datum: 11.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Malá poznámka

Nu, stačí-li ti k uvěření hermafrodit, pak doporučuji povídku "Ostré jako sluneční světlo". Tu mám velice ráda. Ostrá a pro mě nezapomenutelná ... :)
On se přece kouzelník a to i podle kánonu může změnit přímo v ženu, stačí mu k tomu mnoholičný lektvar.
Jde o to, že z vědeckého hlediska jsou kouzla nesmyslná vždy, takže je na nás, který nesmysl nám více vadí. Ovšem mpreg je nesmysl nekanonický, nebude v tom hlavní problém? :)

—————

Datum: 07.03.2013

Vložil: belldandy

Titulek: -

Nedá mi to nijak nikde nereagovat. Takže reakce na Sargo(na FF deníku). Myslím že její komentář obsahuje lescos, co sdílí i další čtenáři mpregu.
ad.1 “když pomineme, že to skoro nikdo neumí napsat" - tohle není o žánru, ale o konkrétních dílech. Tentýž argument použila třeba Temnářka proti samotnému slashi . Viz. zde: https://temnarka.blog.cz/1007/proc-nemam-rada-slash . Ale já se nechtěla bavit o kvalitě té které FF, ale o žánru samém. To asi Sargo chápe, takže to jen tak naokraj.

ad.2. "Hlasím se o další kategorii, lidí, které otravuje mpreg, protože za těhotným chlapem vidí příliš mnoho technických komplikací (dělohou počínaje a hormonálními hladinami nekonče) a nejsou spokojeni s klasickým: Kouzlo! :-))” - Důraz na to, že to je technicky nemožné a že by to mělo podáno tak, aby se to uvěřielné a možné zdálo objevoval hojně, nejspíš zdaleka nejčastěji.
Věřím, že všichni hledáme v příběhu logicku a uvěřitelnost, jen to pro nás pro každého představuje něco jiného.
Proč lidé neřeší, že se pero může změnit v kočku, ale že se muži mohou objevit porodní cesty jim připadá otravně nevěrohodné? - PS:Tohle není o tom, jestli ten pocit sdílím nebo nesdílím. -
Já se ptám, proč nás jedno nevzrušuje a druhé musíme tolik řešit? (pro pořádek, ne úplně všichni) Nevím jistě, ale právě TOHLE mě zajímá!

—————

Datum: 07.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: -

Já jsi musela tu větu přečíst několikrát, než jsem ji pochopila, abych byla upřímná.
Možná jsem to někde už psala, ale; v HP nebo jiném fantasy či sci-fi díle naprosto nevidím důvod proč by nemohl být muž těhotný. Přesně jak říkáš, když jde kouzlem změnit pero na kočku nebo když Sirius může měnit podobu na zvíře, tak co by někomu nemohli vzniknout nějaké porodní cesty a spol? Nevidím důvod. Vždyť při proměně ve zvíře nejen že se orgány jen přeskupí narostou i nové, třeba křídla, takže proč by někomu nemohla narůst děloho? A pak, proč by vlastně nutně v magickém světě měla být třeba děloha?

—————

Datum: 07.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: -

Jo, to je přesně ono! Mně na jednu stranu taky udivuje, že jsme schopni přijmout, že nechají narůst kosti v ruce během noci a ne Mpreg. Jako když si vezmete do důsledků, tak si představte, že vám zmizí kosti v ruce, ale zůstane vám tam všechno ostatní. A rozhodně ne na stejném místě, když tam nejsou kosti!! Takže jaký je rozdíl v možnosti nechat narůst kosti do ruky versus nechat narůst dělohu do břišní dutiny?! Děloha je lehčí...:) Proto pro mně zrovna v HP k tomu stačí slovo 'kouzlo'. Mně na tom spíš vadí, když tam to kouzlo není, když možnost otěhotnět je pro chlapa normální a autor/ka ani nevysvětlí proč. (a asi jsem to v anketě nevysvětlila. Chjo...)

—————

Datum: 07.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: -

Hele to s tou rukou mě vlastně nikdy nenapadlo. Jakmile zmizí kosti z části těla, tak se vlastně ta část těle celá kompletně zhroutí a i kdyby šlo nechat kost narůst, tak by předtím muselo být nějak zajištěno aby tam pro ni byl prostor.
Jistě, jinak samozřejmě nechápu proč by v HP světě nemělo stačit k vysvětlení všeho prostě slovo "kouzlo", zvláště když si uvědomím že některé autorky tím obhajují své božské bytosti a ty mi přijdou milionkrát strašlivější než mužské těhotenství může přijít i tomu největšímu skeptikovi. :-D

—————

Datum: 28.02.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: -

Já hodně souhlasím s tím, že by mi na Mpregu nejvíc asi vadilo to zženštění mužů. Ale pozoruji, že daleko víc mi v tomto směru vadí, když ve slashi jdou spolu nakupovat a vybírat oblečení podle módy, než když je jeden těhotný:).
Začínám zjišťovat, že čím jsem starší, dozvídám se věci, o kterých jsem si myslela, že jsou nemožné a tím pádem se méně věcem divím. Většinou se spíš bavím tím, že přemýšlím, jak by to šlo.
Jinak ano, hodně záleží na tom, jak je to podané a v jakém fandomu. Dejme tomu, že u elfů a v HP, kde je magií možné všechno, tomu nemám zas tak problém uvěřit a přijmout to. Kdyby to bylo v něčem současném, v QaF, Holmesovi atd. (kdybych to četla), tak to rovnou budu brát jako parodii, ať se bude autorka snažit to podat jakkoliv.

—————

Datum: 28.02.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: -

Pokud jde první a druhý odstavwec - cítím to naprosto stejně.
A pokud jde o odstavec poslední, musím poctivě doznat, že žádný mpreg mimo LOTR nebo HP fandom neznám a proto se mi vážně špatně posuzuje, jak bych ho přijala. Dopředu to neodpisuji. Myslím, že nějaké možnosti tu vždycky jsou, i kdyby to mělo být pojednáno jen jako divoký sen. :)

—————

Datum: 01.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: -

A že prej nečteš povídky jako Nezáměrně tvůj. :-D To společné nakupování je taky taková divná věc když jde o muže. Jde-li o ženy tak nevidím problém, ale muži... ani gayové ve skutečnosti nejsou všichni posedlí módou a nakupováním. To je deformace z filmů kde je vše dovedené do extrému.
Ohledně toho fandomu je to rozhodně pravda. Kde figuruje magie jakéhokoliv druhu přijímám Mpreg bez mrknutí oka. Přijmu ho i ve sci-fi, protože si například dokážu bez problému představit nějakou takovou ST epizodu (vyjma epizody v Enterprise), stejně tak si umím představit že Jim a Spock vychovávají dítě vzniklé podobně jako vznikají děti v Kameni.
A jak si tu nadhodila toho Holmese; víš existuje kniha od pokračovatele Doyla kde je Holmes cestovatel z budoucnosti, tím pádem se nám i tam otevírají možnosti. Ovšem u QaF opravdu nevím, to je vyloženě ze součastnosti a tam bych to asi nepřekousla, protože si nedovedu - i se svou zvrhlou a bujnou fantasií - představit jak by to ospravedlnili.

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: -

Sakra, teď nevím, na co je narážka s tím Nezáměrně tvůj. To nakupování? To bylo ve Vychytralým plánu. Jo, jsou tam scény, který bych postavila na roveň Nezáměrně tvůj:).
Hele, já myslím, že záleží, stejně jako u ženských, některý taky řešej módu přehnaně, jiné vůbec. Třeba můj kamarád gay řešil oblečení, hubnutí a všechno tohle úplně nejvíc z celý třídy. Kam se na něho hrabaly holky!:)

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: -

Ano, to oblékání. Počkej, neděs mě, to tam fakt bude? +je zděšena+
No právě, říkám že jak kdo. Jeden to miluje, ale druhý ti bude chodit v džínách, triku a keckách jako každý druhý. Na druhou stranu nutně muž starající se o svůj zevnější nemusí být gay. OCD je velká svině... mimochodem jsem přesvědčená že Snapem nějakou její formou určitě trpí. :-D

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

Já zastávám názor, že když tě dostatečně vyděsím předem, tak pak ti to nebude připadat tak zlý, až na to narazíš;). Takže ano, bude.
Jasný že nemusí. Ale co já mám zkušenost, tak mezi gay komunitou, je procentuální zastoupení podobných lidí o dost vyšší:)
Nicméně to jsme odbočily, co jsem tím vlastně chtěla říct, je to, že těhotenství samo o sobě vlastně zdaleka nevnímám jako zženštilost. Spíš ty doprovodné jevy, co k tomu autorka popisuje.

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: -

Zajímavá teorie. Obávám se ale že se neosvědčila, protože občas když čtu povídky se strašným hodnocení na FFDeníku, tak jsem stejně užaslá a šokovaná obsahem. :-D
To nepopírám, jen prostě nemám ráda nic zavedené do extrému, to je všechno. Jako třeba... já nevím, gay se dívá na spor jen kvůli hezkým chlapům a samotný zápas ho nezajímá. Když může být žena co fandí na fotbale fotbalu tak co by ne gay. :-D
My vždycky odbočíme. Chtělo by to nějaké trubky do hlavy na myšlenky co by je všechny vedly jedním směrem.
Co myslíš konkrétně? (Abych se tomu ve Veritas případně vyhla. :-D)

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

To sice ano, ale na druhou stranu můj vkus už relativně znáš, takže je pro tebe víc relevantní, když tě varuju já, než když je to někdo, jehož přezdívka a vkus nevíš... Možná. Rozvinutí teorie, já to tak aspoň mám.
Ty jo, ani nevíš, jak bych je potřebovala (a chtěla). To by mi tak zvedlo produktivitu:)
Jasný, ale myslím, že ty zrovna s tím problém mít nebudeš. Já teda nemám osobní zkušenost s těhotenstvím, ale beru, že se ti bouří hormony a tak, ale sakra, nezmění ti to osobnost. Nestane se z tebe, ať už jsi kdokoliv, ukňouraná, blijící, všežravá, nadávající, přehnaně starostlivá příšerka. I když co já vím, znám lidi, kterým se změnila osobnost a to jen po svatbě, takže možný je asi vše:), ale číst se mi zrovna o takovém těhotenství fakt nechce.

—————

Datum: 02.03.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

V tom máš samozřejmě pravdu, jen mám dojem že já mám silnější žaludek než ty. :-D
Že jo? Proč už dávno něco takového někdo nevymyslel.
Obávám se že možná vážně změní, protože mám občas dojem že těhotenství způsobuje u mnohých žen degeneraci mozku.

—————

Datum: 27.02.2013

Vložil: Anemone

Titulek: MPREG

Tak MPREGy osobně tedy příliš nemusím.
A když už, tak snad jen ve fandomu
Pán prstenů anebo nějakém PP podobném (a to mám teď ještě na mysli konkrétně elfí slash - to asi že ti elfové možná už sami o sobě tak trochu zženštilí jsou :D), v HP bych se snad ani číst MPREG neodhodlala. Já jsem totiž vůbec takový konzervativec. :D
Ale musím uznat, že i přes mou nechuť k MPREGu, by se pár dobrých a pro mě relativně "snesitelných", našlo. Samozřejmě jde také dost o to, jakým způsobem je to napsáno a celkově podáno. A mně názor také dost upravuje i pairing vyskytující se v dané povídce, protože některé páry v kombinaci s MPREGem opravdu nejsou "to pravé ořechové" a pak je pro mě tedy ještě akceptovatelnější, když je těhotný ten submisivnější z partnerů (pokud se tedy nejedná vyloženě o parodii nebo humornou povídku, jinak mě k přečtení asi nikdo neukecá.)
Takže tohle by bylo za mě asi tak nějak všechno. Ale neber to až tak úplně vážně... :D

Článek se mi ale jinak opravdu moc líbil, bylo v něm mnoho zajímavých a užitečných informací.
A obrázek mě dostal... :D

—————

Datum: 28.02.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: MPREG

myslím, že tvé pocity jsou celkem pochopitelné a mnoho z nich je obecně sdílených. Já se prostě - asi už pokolikáté - snažím uvažovat, co to o nás čtenářích vypovídá, kdyzž to tak máme. :) - Ovšem sleduji, že existují i četné výjimky, které nemají problém přijmout mpreg od první chvíle bez problémů. :) - na sobě ještě pozoruji právě to, že má tolerance se časem zvětšuje. a taky mě časem stále více štve, když jsou některé role na vždy dány a nikdy jinak. Tedy zrovna s tou submisivitou mě prostě čím dál víc baví si to přečíst i jinak.

Děkuju za reakci, jsem vždycky moc vděčná, když mi někdo napíše, jak to vidí on. Zrovna u tohohle článku se trochu třesu, aby nebyl chápán nějak útočně, ptotože to jsem vážně nechtěla, ale člověk občas neudrží ten žádoucí tón vlastního textu. :))

—————

Datum: 28.02.2013

Vložil: Anemone

Titulek: Re: Re: MPREG

Není vůbec zač, to já děkuji za možnost se vyjádřit. :)

Já se také po dobu, co slash čtu průběžně "přizpůsobuji" a otevírám novým věcem. :D Ono je to ale vlastně nevyhnutelné. Zkrátka a dobře vývoj nezastavíš...

S jedním ale musím souhlasit (ač já si raději přecijen (alespoň zatím) zůstanu u svého :D) - někdy neškodí rozbít stereotyp a vytvořit něco úplně nového a netradičního. Ať čtenáři zase mají jednou nad čím kroutit hlavou... :D

A myslím, že vím jak je těžké psát článek o něčem, co v člověku vzbuzuje silné emoce a přitom se jimi nenechat strhnout.
Tobě se to ale dle mého názoru povedlo, nemyslím si, že by Tvůj článek byl nějak extra provokativní, mně naopak přijde schůdný pro každého čtenáře slashe. :)

—————

Datum: 22.02.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Zajímavé je jak si poukázala na slashařky co čtou slash pro krásu mužského těla. Já tak na slash nenahlížím a upřímně tak nějak nedělám rozdíly mezi pohlavím ani v reálu. Možná to je důvod proč mi nevadí Mpreg, ale ani třeba měnění pohlaví u postav nebo transsexuální lidé. Nebo vážně poženšťuji své postavy, nezdá se mi to, ale posoudit to zasvěceně mohou jenom ostatní.
Ty tři kategorie a Veritas, tož... Severus přijde k děcku trochu náhodou, on to považuje za nesmírně hororovou událost, všichni ostatní z toho mají srandu, já do toho rvu ironický humor, hromada lidí se tam vzájemně miluje a vyznává si lásku, najde se pá fanatiků a budou lítat střeva... Hmm, asi to bude ta romantická povídka. :-D
Jak už jsem kdesi psala, pevně věřím že jednou věda nalezne způsob jak vytvořit funkční embryo ze dvou stejných pohlavních buněk a proto pevně věřím že i dva muže (a dvě ženy) budou jedno mít možnost mít dítě vlastní krve. :-)

PS: Je to zase takoví neuspořádaný příspěvem, ale mě nějak došlo že tu mám bordel a tak jsem půl dne uklízela. :-D

—————

Datum: 22.02.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Mám pocit, že teřba Adelaine by nesouhlasila, ale já jak nemám to vědecky empirické vzdělání, tka si můžu dovolit být technooptimista. Až genetické inženýrství opravdu hodně pokročí ... třebas si složíme nového člověka podle svých požadavků, který nebude mít vůbec žádné rodiče. :)

—————