-


Ještě jednou ten FF deník

16.01.2013 10:49

 

Minule jsem si stýskala nad nemožností psát komentáře a vyhnout se tomu, že má slova někomu ublíží. Tentokrát si dovolím postěžovat si na pasivitu nezúčastněných, protože jsem za svůj krátký život získala lehký odpor k životní strategii: „Něco se mi nelíbí, budu na to nadávat a ... neudělám s tím nic.“
Protože už teď začínám mít pocit, že to, co říkám, je nefér, musím napřed něco zdůraznit.  Za tu krátkou dobu, co jsem ve fandomu, jsem se setkala s docela velkým počtem lidí, kteří se plánovitě rozhodli na FF deník nepsat, protože  v tom spatřují příliš mnoho negativ a málo pozitiv a  často se to přímo nesrovnává s jejich svědomím. Jak bylo snad jasné z mé předchozí glosy, já tomu nejen rozumím, ale do značné míry to i sdílím. 

Přesto ...  Když tu a tam čtu něčí komentář, že se dotyčnému na FF deníku tohle či támhleto nelíbilo, mám chuť se ho zeptat: „A proč jsi s tím něco neudělal?“ Je docela možné, že k tomu důvody má a že jsou to důvody velice dobré. Mám ale pocit, že by bylo dobré zdůraznit / vyjasnit si / zopakovat, že ... 

... FF deník není jako Ottův slovník naučný, nad kterým musíte marně žehrat, že přes jeho nesporné kvality je to či ono heslo zastaralé. FF deník je spíše jako Wikipedie, kde když se vám to či ono nezdá, máte to možnost sami přepsat podle svého vkusu (teda pokud náhodou dané heslo neuzavřeli :)). 

Chybí vám na FF deníku nějaká povídka? Kolik sekund vám asi zabere ji tam přidat? Nelíbí se vám hodnocení té či oné povídky? Proč nepřidáte své vlastní s odůvodněním, proč se vám osobně líbí či nelíbí? Našli jste chybné údaje v hlavičce? Proč je prostě neopravíte? 

Speciálně u posledního bodu mě přímo překvapuje, že někomu za to stojí stěžovat si  v komentáři, když změnit údaj by mu zabralo stejně nebo dokonce méně práce. Naskýtá se tu podezření, že si dotyčný prostě potřebuje zanadávat. To je koneckonců lidské. Třeba já si to odbývám právě teď. :) 

FF deník zkrátka není ničím jiným než zrcadlem svých čtenářů a komentátorů. Je tak dobrý či špatný a má tak velký rozhled jako oni. Má takové preference a takový vkus jako oni. Je tak zvrhlí či konvenční jako oni. Nic víc, ale ani nic míň. A každý může dodat malý střípek, který ho rozšíří tak, aby obsahoval o maličko širší náhled na FF a svět. 

Osobně mi na FF deníku chybí jako sůl – více fandomů (i ty, co mě nechávají chladnou), více hetu (i když ho sama nečtu :), více protichůdných názorů (i ty, co nesdílím). Prosím, ozvěte se i vy - s jiným vkusem, jinými názory, jinými preferencemi. Myslíte si, že FF deník není pro vás? Možná ... ale vy máte tu moc ho měnit, aby takový byl!      

—————

Zpět


Diskusní téma: Ještě jednou ten FF deník

Datum: 10.04.2013

Vložil: Blanch

Titulek: *přišla na návštěvu*

Zajímavé, kam až jsem se dostala v zadání slova Pan Anonym :))
Přečetla jsem tvé články o FF deníku a bohužel musím souhlasit se vším, co bylo řečeno.
A přesně souhlasím s tím, že ten web je tím, čím ho udělají čtenáři/komentátoři. Ale v některých případech bohužel i administrátoři, neboť jsem pár let zpátky poprosila, velmi slušně a nenuceně, zda-li by mohli mé jméno i s povídkami z deníku stáhnout, že bych ráda existovala nanovo s čistým šítem(do té doby tam byly vystaveny mé prvotiny až šest let staré a v podstatě mi tak dělaly jedinou "ikonu", které odkazovaly na web, na který jsem se už nemohla dostat(archív hp.ff.net, ten starý, který už nesloužil pro přidávání) a bylo mi velmi nevkusnu reakcí naznačeno, že jsem směšná a že na něco takového nemám nárok a budu si prostě muset zvyknout dál snášet ponižující a urážlivé komentáře :). Ten přístup mě velmi zarazil a od té doby jsem tam v podstatě nevkročila. Až nedávno.

Naštěstí s odstupem těch let a díky mému flegmatismu, se na to dívám už poněkud s úsměvem, mně osobně mnohé ty povídky přijdou trapné, ale v některých věcech mě uráží, jak ti kritici samozřejmě a jistě tvrdí, jak odhadli mé špatné záměry a to, kam jsem tou povídkou měla směřovat. Vymýšlí konspirační teorie na mou hloupost a dokonce několikrát se škodolobou radostí opakují, jak autorku lživě předhání její pověst(o kteoru jsem mimochodem nikdy nestála, holt 11 let na poli povídek mě prostě zviditelní, i když se považuju za zcela rpůměrného autora někdy s ulítlými nápady).

Pokud by se každý držel pravidla objektivního kritizování a vytyčoval na všem i nějaké klady(kupříkladu třeba nějakou triviálnost), budil by ten server rozhodně lepší dojem.
Znám plno skvělých autorů, kteří na něj nadávají a řekla bych, že bohužel právem.

Pokud si na tom pak někdo honí ego, je to pak spíš už zoufalé.

Nicméně... musím říct, že máš velmi zajímavý web. Ani jsem neměla v plánu se nějak takto projevovat, nějak to po těch letech chtělo poprvé asi ven :))), ale křivdu už dávno necítím. Vím, že mnohé na řečeném byla pravda, ale zpětně už s tím sotva něco udělám.

Ať ti to tady vzkvétá.

—————

Datum: 17.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: *přišla na návštěvu*

Děkuji za přání. :)
Nějaké dozvuky tvé žádosti ještě zažila. PS: Pamatuji, že ne zrovna oblíbená Sinam ji podporovala. :)
Mohu říct, i mě přišel tvůj požadavek pochopitelný. Oni na FF deníku, jak já to vidím, předpokládají, že pokud si autor za svou povídkou již nemůže stát, stáhne ji z inernetu zcela.
Není to úplně blbé, jenže ... Osobně se musím přiznat, že cítím lehkou averzi zejména k fanfiction.potterharry.netu.
Tak trochu i proto, že se mi dobře nečte, ale zejména proto, že (mám-li věřit svědectví Lanevry) jejich spolupráce s autory je mizerná. Když už tam jednou fanfikce je - neopraví, nesmažou. Zachází s ní jako by byla jejich.
Myslím, že ti tenkrát Mandragora dost možná mohla vyjít vvstříc. Trochu si říkám, že pro ně bylo ošemetné dělat z toho, že autor rozhoduje zda tam jeho povídky budou, pravidlo - ze strachu, že by se všichni autoři vzbouřili a požadovali odstranění svých povídek. Těžko to dnes mohu posuzovat.
Výkony komentátorů si netroufám ovšem hodnotit z prostého důvodu, že vím, že cokoli řeknu proti nim, říkám vlatně i proti sobě. Ani já nejsem bez viny. I mé výkony jsou sporné. Ani já sama se sebou nejsem vždy spokojená, což teprve ti ostatní. :)

—————

Datum: 17.04.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: *přišla na návštěvu*

Ovšem zcela soukromě si ve své hlavě občas nad některým komentářem říkám, že soudí zejména toho, kdo ho napsal. :) / No i to se samozřejmě dá obrátit i proti mně. :D

—————

Datum: 25.07.2013

Vložil: Blanch

Titulek: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

No, takhle... na současném hp fanu mám adminský přístup. Mohu mazat a měnit, co uznám za vhodné, dostala jsem ho hned od začátku. Ale šlo o díla, která odkazovala na starý archív(myslím, že už nefunguje, měl fialovobílou barvu). Byly tam ještě moje prvotiny deset let staré, neslashovky :) a ty se tam hodnotily.
Problém v tvrobě je v tom, že autor na sobě nějaký postup, zlepšení...whatever... vidí, ale čtenář ne. Nedívá se na datum vidání, na to, že někde v úvodu je třeba napsáno, že je to staré dílo. Soudí podle toho, že to přečetl teď a automaticky autora hodnotí podle toho, co zrovna přečetl. Že od té doby uběhlo třeba deset let, tisíce napsaných stránek, je věc druhá.

Pravda je, že ty povídky si to zasloužily, to ano :), ale když je člověk nemůže stáhnout, tak se nemůže ani bránit. Teď už ten archív nefunguje, takže tam nejsou, ale pořád tam nacházím věci, které jsem "stáhla", ale jsou uchované v archívech blogu, aby nebyly vidět. Bohužel někdo to nějak dohledal :), ale to je už můj problém :)

Zkrátka mě asi jen zaráží jednání některých lidí. Hlavně to každý bere hrozně vážně, kdo jsme, abychom byli dokonalí? Jsme jen pisálkové, ne autoři, kteřím vydávají knihy, tak proč si nemůžeme dovolit být nedokonalí? :)

—————

Datum: 25.07.2013

Vložil: Blanch

Titulek: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

Fakt jsem napsala vidání? :D Omg...

—————

Datum: 25.07.2013

Vložil: Blanch

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

Kteřím... hmmm...
Dobře, raději už to po sobě nečtu, píšu jako prase :D
Dodatečně se omlouvám za spaming :)

—————

Datum: 02.08.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

Mám tak malou zkušenost z archívy, že textu rozumím jen z půli. Ale myslím, že to důležité jsem pochopila.

Fialová barva? Zatraceně, že bych ho znala. Vím, že máš jeden světle modrý a druhý fialový. Já ale vůbec nepochopila, že jde o nějakou archívovanou verzi. Asi mám na něj odkaz i tady u sebe. Promiň. Jestli chceš, stáhnu ho. Stejně jsem sama četla povídky jen z toho modrého. :)

Pokud je někde na FF deníku verze povídky, kterou jsi stáhla z netu a je tam odkaz jen na archív nebo ke čtenáři, který ji zveřejnil proti tvé vůli, dej mi, prosím, vědět která to je. Třeba jen soukromě na mail. Z osobní zkušenosti (na kterou nejsem zrovna hrdá :)) vím, že tohle je v současnosti proti pravidlům FF deníku. Vlastně tak trochu kvůli mně tohle pravidlo vzniklo. :)

Nerada přiznávám, že já jsem něco takového provedla Veronice, ale já pořád nemám důvod si myslet, že by jí to vadilo.
- https://veronika-z-napoje-lasky.webnode.cz/

"Jsme jen pisálkové, ne autoři, kteří vydávají knihy, tak proč si nemůžeme dovolit být nedokonalí? :)"
To je jako by jsi mi to ukradla z pusy. Tohle se snažím každému říkat, totiž že autor FF píše pro radost a nemá žádnou povinnost nějak dokonalý.

"vidání" - Jen kdyby jsi viděla moje komentáře! Tady na svém blogu si to můžu opravit, tak to ještě není taková hrůza. Ale jinak ....

—————

Datum: 15.02.2014

Vložil: Blanch

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

To už je dneska asi jedno :)
Šlo o starý archív harrypotter.fanfiction.net, býval kdysi bílo-fialový a ještě předtím dohněda, pak se teprve udělal nový web, který je zveřejněn dodnes.
Tehdy z něj udělali archív, kde už autoři nemohli svoje věci upravovat a zalogovat se.

No a na svůj web, ačkoliv pořád funguje, se už taky nemůžu dostat. Zbláznil se mi systém a nedostanu se tam, takže s tím taky nic neudělám.
Jsou staré povídky, na které nejsem hrdá a které jsem stáhla, v podstatě nikde zveřejněné nejsou, ale na ff deníku bohužel ano. A když si člověk čte o své debilitě k povídce, kterou psal v roce 2002, fakt ho to trochu zamrzí. Já logicky vím, že za dvanáct let se toho stalo hodně, ale ti čtenáři tam ne.
Jinak co se týče mého názoru - to, že autor chce, aby jeho tvorba a účet byli z deníku staženy - je naprosto normální a pokud mu to oni neumožní, je to už protizákonné. Autor sám jediný může dát povolení, co se s jeho tvorbou může dít. Takže neochota vyhovět, je nejen nemorální, ale protizákonná. Je fakt, že na poli ff tohle fakt nikdo řešit nebude, ale jde o princip.

—————

Datum: 15.02.2014

Vložil: Blanch

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

byly*

—————

Datum: 06.06.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: *přišla na návštěvu*

OK.

Kdyby jsi s tím přeci jen něco chtěla dělat, ozvi se. Podpořím tě. :)

—————

Datum: 18.01.2013

Vložil: Rocia

Titulek: Celkem vzato s tebou souhlasím :-)

A pokud jde o mě, já na FFD nepíšu, ale není to rozhodně z nějakých principálních důvodů... je to spíš tím, že jsem ho objevila dost pozdě. V tuhle chvíli už moc číst nestíhám (FF se věnuji spíš vlastním psaním atd.) a neměla bych tedy moc co hodnotit - když jsem něco četla před dvěma lety a už si to moc nepamatuju, asi by hodnocení nebylo moc fér... A kromě toho psát pravidelně dobré komentáře taky zabere dost času a s tím já musím teď šetřit, jsem ráda, když si najdu čas na psaní a občas na nějaké čtení... Vážím si ovšem těch, kteří na FF pravidelně píší dobré a rozsáhlé komentáře (třeba tebe :-)).
A jen tak mimochodem, doufám, že můj nedávný příspěvěk o FFD na mých stránkách nevyzněl moc kriticky - asi jsem měla víc zdůraznit, že přes všechny výhrady ho považuji za velmi dobrý a praktický nápad...

—————

Datum: 18.01.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Celkem vzato s tebou souhlasím :-)

Myslím, že jsem si spíše dělala já sama starosti, jestli to, co píšu o FF deníku nevyznívá moc kriticky, protože si Mandragořiny práce na něm cením. Když člověk zváží, že tohle je vše jen amtérská práce, na kterou už z povahy věci nemůže dát nikdo ani halíř ... přijde mi úžásné, že vůbec existuje. / A děkuji za vyjádření. Však zorvna tebe jsem ani nikde neslyšela si nějak stěžovat - ten článek chápu jako příbuzný tomu mému :). A těm, kteří si stěžují zas nemohu saht do svědomí, tohle je taková výzva, aby si tam sáhli sami. :)

—————

Datum: 18.01.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Celkem vzato s tebou souhlasím :-)

Abych to ještě vysvětlila. Mám pocit, že příliš mnoho trpí zbytečným dojem, že nic nezmůžou a nic nemohou dělat ... a ono skoro vždycky jde aspoň něco málo udělat. :) Ovšem právě tebe z takového postoje vážně nepodezírám, vždyť jsem tě dokonce jednou (ikdyž třeba neprávem) označila za "aktivistku" a to je přímo opak výše jmenovaného. :)

—————

Datum: 18.01.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Celkem vzato s tebou souhlasím :-)

Já zase doufám že moje komentáře pod tvým článkem nevyzněli nějako jako že kritizuješ existenci FFDeníku. To já prostě jen neudržím konzistentní myšlenku a když píšu (cokoliv) tak věci zabíhají prostě někam do pryč. :-D

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: :)

Mně na ffdeniku chybí víc názorů, víc různých lidí a snad vyhledávání podle více kritérií, no a pak chvílema ona uvědomnělost při psaní komentáře. Jinak abys věděla, jaký máš vliv, tak já jsem šla na ffdenik jen kvůli Tvému přesvědčování:). (ok, žádný velký, jen jsi řekla názor a já ho přijala jako rozumný...)

—————

Datum: 17.01.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: :)

To mi samozřejmě lichotí ... :) Ovšem vím, že je to hlavně tím, že jsi obecně odpovědná osoba, na víc připravená vnímat argumenty druhých lidí. (To bych třeba osobě říct nemohla:) ) - Tak, když se mi podaří přesvědčit ještě dalších dvacet až padesát lidí, tak už by to mohlo být na tom FF deníku znát. :D

—————

Datum: 17.01.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: :)

Hmm... Já bych spíš řekla snadno ovlivnitelná, ale to tvoje zní líp;)
Ale ne, myslím, že má cenu ffdenik a chtělo by to víc lidí a různorodější názory. Víc věcí by to pak odráželo. Takže doufám, že se ti to podaří.

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Já tedy opravuji chyby na FFDeníku dnes a denně. :-D A postěžuju si pak na ně až na své vlastní stránce v mém "kacacím" okýnku. Včetně toho že občas napravuji o odkazy když třeba někdo není schopný dát u kapitolové povídky odkaz na rubriku s povídkou a dává odkaz na první kapitolu kde navíc ani není odklikl na kapitolu další. Jen žasnu že u mých povídek, kde se dá těžko dohledat rubrika, jsou vkladatelé tak schopní, že tu rubriku najdou. :-D Dobře no, jsi to jen ty a Adelaine kdo vkládá mé povídky, takže to vlastně chápu, že zrovna vy dvě si to dokážete dohledat, jiný by ale vážně nemuseli.
A s tím že mají lidé vyjádřit i negativní názor... jistě souhlasím, ale stále je tu to "Když se mi nelíbí násilí, tak nečtu povídku s mučením". Jako u těhotného Snapea. Já samozřejmě chápu, že se to lidem nelíbí, ale i tak; proč si prostě musí otevřít mpreg a pak napsat že to nechápou a že je to divné ne-li odporné? Já zase nechápu drarry, vážně ne, a vážně mi přijde divné. Klepnu snad na každou povídku nebo obrázek drarry, abych pak mohla napsat "Ježiš to je strašné! Ti dva by spolu nikdy nebyli" a frknu pod to do hodnocení nulu? Ne, takovým povídkám se vyhýbám. Vím že ta povídka může být stokrát skvěle napsaná, může mít naprosto geniální nápad, ale už jen ten hlavní pár by mi shodil hodnocení o jeden až dva body a proto mi přijde nefér, abych takovým povídkám kazila hodnocení jen proto, že nemám ráda Draca a Harryho v jedné posteli.

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

S tím varováním - tam je vždycky problém, že třeba tam máš napsáno "mučení" a v povídce na Harryho pouze sešlou Crucio. To přežije každý. Ale pak stejným slovem "mučení" je uvedená povídka, kde mu vytahujou vnitřnosti a rvou končetiny od těla... stejně je mpreg a mpreg. Jedna zmínka někde v konverzaci je něco jiného, než popis porodu. A pokud má ffdeník odrážet subjektivní hodnocení, věřím, že i tohle se tam musí projevit. Kdybys četla snamione (myslím, že jinak se to moc nevyskytuje) a jako vedlejší pár byl drarry, taky bys ji přečetla, taky by tě to neodradilo.
Jasný, něco jinýho je, když je to obrázek mpreg, a jako jediný zápor uvedou, že nemaj mpreg rádi a proto takové hodnocení. Ale i tak to odráží názory.

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Uvedlas naprosto starašný příklad. :-D Co strašný, tys předestřela mou noční můru. :-D Snape s Grangerkou a Potter s Dracem. Jestli mě někdy budeš chtít zabít za to, že tě moc otravuju, tak mi dej takovou povídku přečíst a předtím mi tvrď že je nejhezčí na světě. Už o mě nikdy neuslyšíš. :-D Nepsala jsem ti už někde něco takového?
Dobře, mučení je variabilní označení, mpreg je jasné označení jedné konkrétní věci. Nemám ráda mpreg, vidím mpreg označení, neklikám na věc označenou mpreg. To je jednoduchá rovnice.

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

mně je to úplně jasný, že jsem tě tím málem zabila. Eh, no moc mi to nemyslí, nebo spíš viděla jsem SS/SB a vedlejší pár HP/DM, jinak právě snad jen u Snamione. Ale princip jsi snad pochopila.
To se právě snažím říct, že i mpreg je variabilní. Mně nevadí, ale je jasné, že když je tam jen zmínka: "Harry včera porodil" a pak něco o tom, jak ho viděli s ročním dítětem; je to něco docela jiného, než když se celá povídka zakládá na tom, že Harry otěhotní a čeká dítě. Jen není přirozený, tak jsou na něj vyhraněnější názory.

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

:-D Ještě by mohli založit rodinku ve stylu květinových dětí. Láska vítězí! Všichni budou spát na jedné posteli... ne, ta představa je tak strašná, že se podezřívám, jestli to jednou nenapíšu. :-D
Dobře, ale logicky, pokud je na obrázku Potter, Snape a děcko, tak to nutně neoznačím za mpreg. Celí proces "zrání" mpreg dítěte na obrázek asi nenacpeš (jedině tak jako komix). Takže logicky vychází že to prostě bude chlap s břichem, že ano. :-D
PS: Severus právě slintá po citronech... :-D

—————

Datum: 16.01.2013

Vložil: Adelaine

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Jasný, jako obrázek mám taky tendence se ptát, když je tam napsáno Pregnant Snape a varování mpreg, co čekali, že tam bude?! Takže to ano, ale v povídce to je jiná. I tak můžeš mít pregnant Snape obrázek, jak se Snape s malinkatým bříškem cpe citronama... taky je to mpreg, ale míň kontroverzní...

—————

Datum: 17.01.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Ty si prostě musíš přečíst poslední Casiopeinu FF. První část - Můj nepřítel - je snamionka. A druhá část - Můj přítel - drarry. Prostě něco tak akorát pro tebe. :) - Každopádně být tebou se pokouším smířit s tím, že mučení a mpreg bude mít asi vždy trochu více odpůrců než snamionky a drarry. :)

—————

Datum: 17.01.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Máš na mysli Poslední nepřítel? To jsem rozečetla, Snape se mi tam líbí, je to Snape, jen mi prostě vadí ty neustálé projevy magie a vůbec tak nějak všechno. :-D Asi prostě snamione nezvládnu ani když je od skvělé autorky jako je Casiopea. Na to drarry jsem se ani nepodívala - radši. Každopádně Error Amor je prostě skvost. :-D

—————