-


Deus Ibi Est - John Winchester

02.07.2016 20:18
 

Považuji za ironické, že můj nejoblíbenější fanvid, řadící se do fandomu Supernatural, se týká zrovna osoby Johna Winchestra a událostí v prvních dvou sezónách. To totiž nejsou zrovna ty věci, které mám na tomto seriálu ráda. Ovšem tohle jen ten druh fanvidu, při pohledu na nějž si říkám: Aha! Tak takhle to mělo vypadat? Takovou atmosféru to mělo mít? Takhle jsem se měla cítit?

Za velkou část oné dobře fungující atmosféry může brilantní výběr hudební skladby, která přesně vystihuje osobu Johna Winchestra, tajnůstkářského, osamělého, strohého, drsného a zárověň velmi cílevědomého muže, který vždycky ví, proč dělá to, co dělá. Ovšem existuje i spousta vizuálních detailů, pro který mám tento fanvid ráda. Třeba jak přechází obraz ze symbolu pentagramu (ďáblovi pasti) na dveřích pekelné brány do obrazu pentagramu vytvořenému z železničních kolejí. A zejména to, jak se tu fetišizují mnohé předměty, jak nabívají na dalším symbolickém významu.

Cílevědomost a promyšlenost Johnových činů je viditelná v jeho poznamkách, mapách či jeho deníku. Zbraně odkazují na jeho vojenskou minulost a loveckou přítomnost, rodinné fotografie a dopis na jeho silné rodinné vazby. Růženec upomíná jeho sebeobětovaní se pro své syny. Jeho manželka Mary Winchestrová je příznačně přítomná jen ve formě náhrobku a fotografie.

Fanvid, stejně jako celý život Johna Winchestra, směřuje k závěrečné pointě, ke chvíli, kdy kulka ze zbraně Samuela Colta skončí v čele žlutookého démona. Zbraň v tu chvíli sice nedrží sám John, ale jeho syn Dean. Ten je však v tu chvíli jen jeho prodlouženou rukou, protože pro tuto chvíli ho John připravoval celý život. Celý ten katarzní zážitek je podbarven refrémem a slovy "deus ibi est". Važně je v tu chvíli přítomný Bůh?

 

Nevím, jak vás, ale mě při tom mrazí v zádech.

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Deus Ibi Est - John Winchester

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.