-


Desiderium Intimum

30.10.2012 13:20

   

 Ilustrace k paté kapitole DI od ruského fana (fanynky) Alexandra Ranava.

 

Na Desiderium Intimum jsem narazila na Yellouiných stránkách někdy ke konci listopadu minulého roku. Tehdy byly česky přeloženy jen dvě kapitoly. Protože pro mne měl příběh hned zkraje jistou sugestivnost, rozhodla jsem, že s pomocí google překladače zkusím přečíst tu část, která má už anglický překlad. Jenže, když jsem se dostala na jeho konec, tak nějak se mi ještě nechtělo skončit. A tak jsem četla dál. V tu chvíli jsem si ještě nedokázala představit, že takovým způsobem mohu přečíst přes šedesát zdaleka ne krátkých kapitol! Možná to dám tak do dvacáté   – říkala jsem si.  Jenže pak už nešlo skončit definitivně.  Tehdy  mě zastavil až stav WIP po 59 kapitole.

Při  prvním čtení šlo ovšem jen o takové hltání. Nedalo mi spát, dokud se nedozvím, co bude dál. Proto nastoupilo druhé čtení. Tentokrát  jsem se pokoušela číst víc polsky a googlem si jen dopomáhat. Více si vychutnávat text.  Pamatuji si někde mezi dvacátou a třicátou kapitolou jsem se dostala do transu.  Dávala si předsevzetí, že po příští kapitole skončím a půjdu uklízet či vařit a vůbec dělat něco užitečného. No já zase jednou nemohla odtrhnout oči od obrazovky. Moje ruka vyklepávala do desky stolu nervózní rytmus a přes ústa se mi téměř nevědomě draly slova: „To je tak dobrý. Bože, to je tak dobrý.“ A tak to šlo kapitolu za kapitolou. 

Zkrátka to byl ten stav, který popísují některé vášnivé čtenářky "Padesáti odstínů šedi". Náhoda? Asi už na mě také leze krize středního věku a řeším si ji fantazijním úletem, což je jedna z teorií vysvětlujucí úspěch této knihy u střední generace žen :) ) . Při čtení jsem zažívala opakovaný pocit, že Harry má k Severusovi tentýž vztah jako já čtenářka k této Fanfikci. On, stejně jako já, bychom s tím, co děláme,  docela rádi přestali, jenže  si prostě nedokážeme poručit.

 

SPOILER!.Nevyzrazuji pointu, ale část děje ano. Mně se to zdá přijatelné, ale každý jsme jiný.

Jak se do toho dostal Harry?  Při hodině lektvarů vypije pod psychickým nátlakem nápoj Desiderium Intimum,  který ho přiměje yyjevit svou nejniternější touhu. Této touhy si ovšem ani on sám do té chvíle není vědom. Následuje fáze popření. Harry napřed odmítá uznat existenci jakýchkoli citů či touhy zaměřené na Severuse Snapea. Marně. Později se stejně zaníceně a stejně marně odmítá smířit s pouhou existencí sexu bez vztahu. 

Nakonec si uvědomí, že pokud chce mít se Severusem Snapem nějaký vztah (a v tom, že chce, si zkrátka neumí poručit, jak bylo výše řečeno), musí nerad přistoupit na jeho pravidla a také mu nezbývá než v tomto vztahu všechno odehrát sám. Je zřejmé, že druhá stranu mu pomoc nenabídne. A tak zatímco on vstupuje večer co večer do  sklepení s pozdravem: „Dobrý večer, Severusi.“ Zpátky se mu dostane maximálně povelu „Sedni si, Pottere!“

Harry se dostává do nevýhodné situace, kdy on je ten upřímný, který má srdce na dlani  a na oplátku nedostává skoro nic.  Snapeovo: „Ne Pottere, my dva nejsme pár. Jsem  pouze já! A pak je taky nějaký nadržený teeneger.“ je v tomto směru velmi typické.

Ustálený styk mezi dvěma osobami si vynucuje existenci pravidel. A tak mezi HP a SS vládnou pravidla. Jsou trochu podivná. Není však jasné, která jsou vynucena Severusovou povahou a která spíše neblahými okolnostmi. Panuje naprostý a neoblomný  zákaz líbání, také  zákaz přespávání, o milostných vyznání si samozřejmě ani jeden netroufne vůbec uvažovat. Snape se vyhýbá čemukoliv osobnějšímu, včetně oslovení Harry.

Že to všechno možná není jen Snapeova zlovůle, tušíme minimálně od okamžiku, kdy ve slabé chvilce přizná: „Přál bych si, abychom byli sami, bez něho (myšleno Voldemorta). Pouze ty a já.“ (39.kapitola) Těch slabých chvilek má samozřejmě víc. A DI se postupně mění ve hru, co všechno se může stát za zavřenými dveřmi mezi nimi dvěma. Pravidlům se totiž můžou obrušovat hrany. A Harry v těch drobných ústupcích hledá důkazy toho, že se  pro Severuse Snapea stal „něčím“. Že už není „ničím“ jak mu bylo v minulosti předhazováno. Zároveň se však mezi slabými chvilkami  Severus dál chová jako zmrd = Snape. Je to jako na horské dráze - nahoru – dolů - nahoru – dolů. Akorát ta vychýlení se nezmenšují, ale naopak stupňují. Stále víc nahoru a stále víc dolů.

KONEC SPOILERU!

          Ilustrace Almy Franz k 31.kapitole Desideria Intima

 

Je to tak trochu hitchcockovský  špionážní  příběh o vztahu s někým nebezpečným. S osobou, kterou si sice racionálně nemůžete být jistí a jejíž blízkost vás možná ohrožuje na životě.  Jenže emociálně si zkrátka nedokážete poručit. Severus Snape je v DI velmi snapeovský. Je nepříjemný, arogantní, dominantní, umí (nejen) svými slovy zranit. Zároveň víte, že neříká ani desetinu toho, co ví a co si myslí. Je to příběh o dvojitém agentovi, o kterém sami autorky  ve čtyřicáté kapitole napsaly, že jen tento muž sám ví, co je pravda a komu vlastně slouží.

Logicky k tomu faktu, je příběh podán jako Harryho POV. Co si myslí Severus Snape se většinou nedozvíme a když dozvíme, tak můžete mít jako čtenáři oprávněné podezření, že je to stejně zavádějící. Příběh má totiž svou polodetektivní zápletku, která vyžaduje odhalení. Něco z něj sice tušíme, ale jeho přesností si nemůžeme být jisti téměř až do úplného konce. Což z toho dělá občas mučivě napínavý příběh.

Je to také příběh o zakázané lásce. Vztah mezi učitelem a žákem - velmi kinky podaný. Severus je dominantní a Harry je, někdy rád a někdy i dost nerad, submisivní.  Je to příběh utajené lásky, o které ostatní nic neví a o které zainteresovaní ani nedoufají, že bude pochopena. A  kolem vládnou přísná pravidla a řádí Voldemort  a ti všichni mají moc udělat konec tomu, co je mezi Severusem a Harrym.

Pro mne bude mít DI vždy zvláštní význam, protože hrálo zasvětitelskou úlohu v mém vztahu ke slashi. DI sice nebyl můj první slash, ale první, který mě naprosto pohltil a strhl svou hypnotizující silou. Už se nedivím, že Harry a Severus Snape jsou homosexuálové, protože jsem tomu zkrátka uvěřila. Je to síla literární sugesce. Tolkien o tom v eseji o pohádkách mluvil jako o odhození nevíry po čas čtení příběhu. Já odhodila svou nevíru pro tento příběh i pro všechny ostatní. Stala se ze mě fanynka slashe.

Ráda tvrdím, že dobrý slash poznám podle toho, že mám po jeho čtení problémy s nočním usínáním. Zároveň mám pocit, že dobrý slash má sugestivnost snu a že každá FF představuje svým způsobem sen svého autora.  Takový pro mne byl Elysejký klíč, taková pro mne byla Čajová série. A takové pro mne je i Desiderium Intimum. Jestli si příběh nemůžete zatím přečíst, pusťte si aspoň trailery od Ariel Lindt. Ona totiž není jen autorkou DI, je rovněž jedničkou ve tvoření slashových videí. Možná se vám podaří do toho snu alespoň nahlédnout.

 

Oblíbené kapitoly:

Všechny :).  Tak dobře nějaké vyberu.

  • 54. kapitola (Desiderium Intimum) -  Kapitola, o které sami autorky napsaly, že je nejdůležitější a že právě k ní směřovaly od samého začátku psaní. Samozřejmě jsem jí musela jmenovat jako první. Je to ta kapitola, kdy jdou všechny dříve stanovená pravidla mezi Severusem a Harrym k šípku.
  • 17. (Intoxication)  a 34. I  - II. - III. (You have no idea)  kapitola - Opilý Harry je roztomilý a poví na sebe i to, co neví. Jakoby už bez toho nebyl nebezpečně upřímný. 
  • 28. kapitola (Closer) - Rozkošný, neodolatelný prosící/neprosící Snape, který  „bude raději nepříjemný, bude se hádat, ale … nepožádá.“
  • 44. kapitola I. - II. (Back to school) - Tohle bylo tak krásně kinky!
  • 49. kapitola (Silently broken) - Kapitola, po jejímž dočtení jsem nemohla v noci spát. Divíte se, když předcházejí kapitoly se jmenují „Dva dny před tím, než se vše změnilo“, „Den před tím, než se vše změnilo“ a pak … se vše změnilo.
  • 60. kapitola (I don't believe you) - Harry Potter je opět sám sebou a říká: „Nevěřím ti!“
  • 70.kapitola (The Lion and The Serpent) - Epilog. Cora to před časem řekla za mne. Tohle je jeden z nejlepších epilogů, co jsem kdy četla.  

 

Můj poměr k této FF: A jako Adorace

—————

Zpět


Diskusní téma: Desiderium Intimum

Datum: 14.08.2020

Vložil: Anyoo

Titulek: Stáhnutí

Ahoj! Mám otázku. Jelikož se blog.cz ruší nemá někdo stáhnutou v pdf DI?

—————

Datum: 16.08.2020

Vložil: AnonymousGirl

Titulek: Stáhnutí

Zkopírovala jsem si všechny kapitoly do Wordu, ale bez úprav (z blogu jsou tam strašné odstavce) je toho na několik stovek stran. Snad se k úpravě někdy dostanu

—————

Datum: 18.08.2020

Vložil: Lenka

Titulek: Re: Stáhnutí

Prosím prosím prosím, mohla bych poprosit o zaslání Desiderium Intimum? Já si stihla stáhnout asi 29 kapitol, mám je skoro přečtené a dnes mi s hrůzou došlo, že na blogu už to nenajdu. Byla bych neskonale vděčná!! Bude někdo tak hodný?

—————

Datum: 03.09.2020

Vložil: Idris S.

Titulek: Re: Stáhnutí

Taky bych měla velký zájem. xD

—————

Datum: 05.03.2021

Vložil: hanka

Titulek: Re: Stáhnutí

napiš mi na mail.
Hanka.havranka@seznam.cz

—————

Datum: 22.11.2017

Vložil: Blangela

Titulek: yaoistka4ever.blog.cz

Mám otázku... Je možné tuto povídku dočíst v češtině nebo není dokončený ani anglický překlad? :X

—————

Datum: 10.10.2018

Vložil: belldandy

Titulek: Re: yaoistka4ever.blog.cz

Anglický překlad není dokončený, ale česky už je přeložená 48 kapitola a překlad stále pokračuje. :)

—————

Datum: 23.10.2019

Vložil: belldandy

Titulek: Re: yaoistka4ever.blog.cz

V současnosti je překlad dokončený. :)

—————

Datum: 27.11.2012

Vložil: Rocia

Titulek: DI

Jak to tak čtu, tak si uvědomuju, že už jsem se do toho před časem pustila a nějak mě to nezaujalo, po pár kapitolách jsem to vzdala... Možná se na to ještě budu muset mrknout...

—————

Datum: 04.11.2012

Vložil: yellow

Titulek: aj_preklad

Belldandy, nezachytila jsi nějakou informaci o tom, jak to vypadá s překladem do angličtiny? Protože pokud se nepletu, tak 19. kapitolu zveřejnili již někdy v půlce srpna, a od té doby nic. Sice mají ještě pár kapitol náskok, ale nerada bych, kdyby je dohnala a zjistila, že překlad dál nepokračuje. Moje polština je fakt neexistující.
A nemáš nějaké info, jak to vypadá s další kapitolou (tuším že 63. polské verze?). Někde jsem teď zahlídla informaci, že by jich celkem mělo být přibližně 65 plus epilog.

—————

Datum: 05.11.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: aj_preklad

Nepotěším tě, nevím. Nejspíš vím tolik, co ty. Dívky nyní mají nějaké osobní potíže, ale myslím, že anglický překlad by přidávat stíhali. Tak že tam jsou nejspíš nějaké další zádrhele s překladatelem. Asi tě moc nepotěší informace, že portugalský a jedna verze ruského překladu už předběhla angličtinu. (Já jen, že kromě polštiny jsou tu další alternativy :) ) těch 65 skutečně uvádějí, ale před rokem to bylo tuším jen šedesát. :) Ale tím to nechci shazovat. Kolik jsem hádala já? Pět šest do konce. No tak tohle by byly čtyři. Tomu se dá věřit. :) / Na tom je vidět, jak jsi hrozně odpovědná. Já bych si nejspíš na tvém místě oddechla. Řekla si, přeložím to, co jde, a pak ... se uvidí. Já mám splněno a dál to není na mně. Ty ale zkrátka přejímáš odpovědnost. to moc obdivuji.

—————

Datum: 05.11.2012

Vložil: yellow

Titulek: Re: Re: aj_preklad

Tak to jsi mě teda moc nepotěšila. :( O té ruštině a portugalštině vím, problém je ten, že ani rusky, ani portugalsky doopravdy neumím. :( Sice jsem teď jednu věco dohledávála podle toho portugalskýho překladu, protože to, co tam bylo v angličtině mi nesedělo a s polštinou jsem nehnula. V tý portugalštině jsem sice potvrdila svou domněnku, ale že bych v tom mohla překládat, to fakt ne. To už je mi bližší ta polština.
Škoda, že to není přeložený do nj, fj nebo šp. S tím bych se asi kamarádila víc. ;)
No uvidíme, třeba se holky zase rozjedou. :) Jestli ne, zkusím to s tou polštinou a uvidíme, jak to půjde.
Já se totiž bojím, že když budu čekat, tak budu čekat, a čekat a čekat a možná se ani nedočkám. A já prostě slíbila, že DI přeložím. A já svoje slovo držím. Za každou cenu. I kdyby to mělo znamenat, že se naučím polsky.

—————

Datum: 05.11.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: aj_preklad

A myslíš, že to nějak akutně hrozí, že je doženeš? :) / Já si říkám, že už jednou překlad dlouho stál a pak sesnovým překladatelem rozjel jak namydlený belsk, takže se zatím neznepokojuji. / A kdyby holky ty poslední čtyři kapitoly nedopsaly, tak si spolu sedneme v kavárně a dopíšem to za ně. Platí? :D

—————

Datum: 05.11.2012

Vložil: yellow

Titulek: Re: Re: Re: Re: aj_preklad

No já nevím, přeloženo 19. kapitol, já jsem v půlce 14. Musím říct, že mě ta dlouhá odmlka děsí. Navíc bych byla doopravdy ráda, kdyby v překladu pokračovala současná překladatelka, protože její překlad je o dost kvalitnější než u té předchozí a velmi dobře se mi s ním pracuje.
Tak to fakt nevím. :D :D :D Já spisovatelský talent nemám, takže bych to asi udělala následovně. "Severus jako by se probral z nějakého opojení. Díval se na Pottera a říkal si 'Pro Merlina, co tu dělám s tímhle neschopným pitomcem.' Při tom uvědomění ho začalo píchat u srdce a dřív než něco stihl říct, sklátil ho infarkt. Vida to Potter, předvedl super scénu sebelítosti a spáchal demonstrativní sebevraždu skokem z astronomické věže. Brumbál to všechno spokojeně sledoval, v očích mu šíleně tančily jiskřičky, do pusy si cpal jeden citronový bonbón za druhým a se spokojeným pobrukováním hladil Fawkese po hlavě." Takže asi tak...

—————

Datum: 06.11.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: aj_preklad

Amen!
Jen bych ještě dodala, že se Voldy konečně osmělil a pozval Brumbála na rande. Protože ti dva se k sobě dokonale hodí. Jeden za osmnáct, druhý, bez dvou, za dvacet. :-D

—————

Datum: 07.11.2012

Vložil: yellow

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aj_preklad

Pravda! Na to jsem zcela zapomněla. :D

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Jak už jsem psala u žárlivců - nebo nepsala? - nejspíš bych tuhle povídku také zařadila mezi deset nejoblíbenějších a má toho mnoho do sebe. Alespoň tedy těch patnáct kapitol co jsem četla. Člověk je jak zvědaví na děj, tak, co si budeme zapírat, všichni jsme tu dospělí, ho to i pořádně vzruší. A to se mi líbí.

—————

Datum: 31.10.2012

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

No ano ... co si budem povídat ... :P. A že tvrdím, že slash je zejména citová pornografie, tak me tam některé mé oblíbené kapitoly i docela rozrušily (citově). / ne, že byse ti vešla do desítky jsi mi asi nenapsal. Já měla tuhle jen tvou pětku a tam se ti nevlezla. :)

—————