-


CloudyJenn

09.05.2016 22:20
 
S přechodem na nový fandom vyvstala přede mnou nutnost změnit kritéria pro výběr autorů do rubriky BNF. Ono je totiž překladů do češtiny ve fandomu Supernatural  jako šafránu a stejně tak málo je česky píšících zavedených a osvědčených autorů. Proto se vzdávám snahy zakládat své psaní na textech přístupných v češtině. Mohu jen doufat, že se se najde někdo, koho něco z jejich díla jednoho dne přeloží.

Cloudyjenn je fanfikční spisovatelkou píšící zejména ve fandomech Supernatural, Dragon Age a X-Men. Mezi její oblíbené páry patří vedle destielu také cherik, stony a zejména Iron Bull/Dorian Pavus z Dragon Age. Vzhledem k tomu, že jsem čtenářem trpícím několik posledních měsíců obsesivní fixací na destiel, týká se můj přehled o její tvorbě jen této oblasti její tvorby.

Většina Cloudyjenniny tvorby ve fandomu Supernatural spadá do kategorie krátké fanfiction. Pracuje pro tento typ povídek s příznačnou výstavbou děje kolem jednoduchého a většinou i  zajímavého nápadu. Třeba This is Not Convenient je andělskou variací na téma nucený svazek. Mirror je příběhem o cestování alternativními realitami, z nichž každá obsahuje novou směs variant různých pohlavních identit a sexuálních orientací hlavních postav. AU destiel The Request nabízí pohádkovou vizi fungování nebeské kanceláře, která vyřizuje žádosti vyslané smrtelníky prostřednivím modliteb. Nebe, jak ho zde CloudyJenn popisuje, je značně alternativní verzí toho kanonického.


návrh obálky k Soul Piece od poetryfish

Cloudyjennin SPN opus magnum se sice krátké formě vymyká, přesto se na něj ono vystavění děje kolem originálního nápadu dá rovněž vztáhnout. Fanfiction The Soul Piece se prakticky celá odehrává před oním okamžikem, v němž se Castiel a Dean v seriálu poprvé setkají. To je na kanonický destiel značně netradiční vystavba děje. Musím říct, že jsem se čtením "Kousku duše" začínala na dvakrát, protože jsem měla problém smířit se zápletkou. Ale po té, co se mi to povedlo, přišel mi děj vlastně o dost přijatelnější, zajímavější a působivější než jsem čekala.     

Cloudyjenn se v "Kousku duše" zabývá, a to mnohem podrobněji než je v SPN fandomu obvyklé (bohužel:(), fungováním "andělských věcí". Castiel dokáže vidět lidské duše a odhadnout tak vztahy jejich nostitelů k dalším lidem. Uklidňuje sobě blízké osoby tím, že je balí do svých, smyslům běžných smrtelníků nepřístupných, křídel. Andělé nemají žádné pohlaví v lidském slova smyslu, mají však sklony se s nějakým více identifikovat. 

Třebaže je Soul of Piece stále ve stavu WIP, tedy nedokončeném, souhlasím s tvrzením jedné komentátorky, že po jeho dočtení lze zcela volně přejít ke sledování seriálu počínaje 4.sérií a prvním setkání Deana s Castielem, akorát pro vás tentokrát bude mít starý ději trochu novou perspektivu. Představa, že Castiel Deana ve skutečnosti zná mnohem déle než odpovídá kanonickým reáliím, působí vzhledem k jeho chování překvapivě přesvědčivě. :) 

Většina Cloudyjenniných povídek neobsahuje explicitně popsané sexuání scény, i když vyjímky se najdou (a erotické jiskření mezi postavami nechybí). Ten fakt sice nepovažuji zrovna za doporučení, ale vzhledem k tomu, jak jsou povídky vystavěné, jsem nikdy neměla pocit, že tam takové okamžiky chybí. Za vadu spíš považuji jisté známky idelizace charakterů. Možná je to oním zájmem "o nadpřizené nebeské jevy", ale jakoby si postavy v sobě nesly o trochu větší kousek transcedentna než odpovídá kánonu. Nikdy to však nepřekročilo hranici, kvůli níž bych měla potřebu mlátit hlavou o stůl.

Platí, že soubor představ zejména o nebeských záležitostech, patří k těm nejpromyšlenějším a nejzajímavějším projevům headcanonu s jakými jsem se dosud v SPN fandomu setkala. Vlastně jedinou vyjímkou je dílo NorthernSparow, mé "srdcové" autorky, o níž plánuji něco napsat zase příště.
 
 

Doporučená četba od CloudyJenn ve fandomu Supernatural:

 
Chybí-li vám tu některá povídka od Cloudyjenn,zmiňte to prosím v komentáři. 

—————

Zpět


Anketa

Jaká je vaše nejoblíbenější FF od CloudyJenn?

How to Romance a Human
(20)
22%

The Mirror
(17)
19%

The Request
(20)
22%

The Soul Piece
(16)
18%

This is Not Convenient
(17)
19%

Celkový počet hlasů: 90


Diskusní téma: Cloudyjenn

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.