-


Chrastění Marleyho řetězů

17.09.2013 14:51
Neodolám a jako přílohu k tomuto článku přidávám tuhle povídku:
Ještě jednu přílohu vám posílá Assez: 
 
 
 
Tento článek jsem nenapsala já a proto se mohu účastnit diskuze pod ním pouze jako jeho další čtenář. Přesto platí, že se s ním v mnohém ztotožňuji. Dokonce si při čtení říkám: Proč tohle nenapadlo mě?  Ztotožňuji se s ním v odpovědi na otázku, proč se mnozí (nikoli všichni) autoři v HP fandomu věnují psaní snarry a obecně psaní příběhů o Snapeovi.  
 
 
 
  
      Obrázek vytvořila Patoložka.
 

 

My, autorky a čtenářky snarry příběhů, trpíme Dickensovskou etikou. Podobně jako v Dickensově Vánoční koledě přišel Jacob Marley zachránit svého lakotného a zlovolného kolegu Ebenezera Scroogeho, i my máme potřebu najít v Severusi Snapeovi člověka a napravit, co je v něm zkaženého, a nejde-li to, přinést mu štěstí i přesto. K tomu se nejlépe hodí někdo, kdo je mimořádně chápavý, ale také čiperný, veselý, oddaný, milující život a své přátele, kdo se umí obětovat, rozkrájet pro druhé, má svá tajemství a navíc dokáže toho chladného tvora zvednout ze židle, někdo, kdo je takovým polotovarem jako Snape zcela nepochopený. Ano, třeba Potter. A tak z naší vůle bude Severus Snape spasen skrze toho, komu křivdil. Jenže tím se před námi otevírá problém: Jak na to? A nejen, jak na to, nebo na to, ale především na to - jak na Severuse Snapea?

 

Protože Severus Snape je tvrdý oříšek. I když nakrásně přijdeme na to, co by řekl nebo co by udělal, ty lepší z nás dokonce umí přijít na to, co by si myslel, v tom, co a jak cítí, naprosto tápeme. A to je přesně ten okamžik, ta šance promítnout do něj sebe. Tedy nejen do Pottera, což už jsme většinou přijali a zdá se nám to docela přijatelné. Promítáme sebe i do Snapea. Příšerné odhalení, že? Ještě než začnete ječet ne: zamyslete se nad tím pořádně. Všechny naše představy, naše pojímání této postavy (ale i veškerého záhadna, arcizáhadna a nadzáhadna), je velice úzce spjaté s tím, kdo jsme my. A v tom je veliké nebezpečí psaní jakékoli postavy, nejen psaní Snapea.

 

Což mě přivádí k dalšímu problému: jak moc je důležité, že Severuse Snapea, potažmo další mužské postavy, píší převážně ženy? Co by se stalo, kdyby Annu Kareninu napsala žena? Kolik lidí jste slyšely stěžovat si, nečetly-li jste samy, že je Anna celý chlap? Údajně se muži víc sebevraždí. A dále mi prozraďte, kolikrát jste slyšely pohrdavé konstatování, že to musela napsat ženská? Nebo že „se dívky nějak rozepsaly o mužských postavách“? Myslíte, že podobnost s rýpavými poznámkami o tom, že slash je nová ženská červená knihovna a že takhle to chlapi nedělají, je čistě nenáhodná? Víte totiž co? Podle mně kdyby Annu Kareninu napsal muž, nestalo by se vůbec nic. Samozřejmě, přijmu-li tuto filosofii, musím taky zrcadlově doplnit, že kdyby byla… taková paní Dallowayová… psaná mužem, nestalo by se také nic. Příběh se především podřizuje svým vlastním pravidlům, své logice, a ta zůstává platná, ať už jej píše žena nebo muž.

 

Možná vám připadá zvláštní, že spatřuji paralelu mezi mužem Dickensem a autorkami snarry, jenže i my jsme Jacob Marley, řinčící řetězy klávesnic, který si na pomoc dotáhl tři duchy, písmena, představivost a příběh (aliterace nehodou), a říkáme: Pochop, Severusi Snape, že Harry Potter za to prostě stojí a ty že ses mýlil. A také pochop, Joano, že jsi to napsala… anó, dobře si to napsala, ale … já mám lepší plán, jak tihle dva – případně jiní dva – případně úplně všichni – skončí. No vážně – odmyslíme-li si sex a tu rozplizle popsanou milostnou zápletku (právě tím, že ji tam přidáme se odlišujeme od mužů) – co jiného děláme, než že poučujeme?

 

Vedeme boj o vynesení na povrch toho dobrého, co v Snapeovi je, za podmínek bystré mysli, ostrého jazyka, skutečných myšlenek… prostřednictvím čehož se snažíme dostat k citům. Pak, když opadne euforie z dokonale břitké konverzace, aneb jak Severus Pottera utřel, si (možná) uvědomíme: Vložila jsem do něj sebe. Je stejně tak mnou jako jeho protihráč Potter. A to je, dámy, velice těžké zjištění, protože nastoupí otázka: Co když by to takhle vůbec necítil? Co když…? Protože o jeho citech a emocích… nemáme pražádný materiál. Tedy o až na sedmičku, z níž dedukujeme, že jeho city jsou stálé a hluboké. A že jsou! Do sedmičky jsme se o tom mohly dohadovat, nyní to ale bylo potvrzeno. Jak moc vyšinuté a nenormální a ničivé tyto city jsou jsou, to nechť zůstane otázkou spekulací a osobního výkladu každého z nás. 

 

A tak jsme se po téhle pekelné cestě dostali k…? Správně. K tomu, že Snape a Potter jsou naše logické (mnohdy převelice kruté) a emocionální já. Ale neřekla jsem to. Trpíme tedy Dickensovskou etikou napravování chybujícího, s tím, že šťastnému Ebenezerovi stačilo uvědomit si na jakých banalitách lpí, že si pokazil život a že pokud nechce skončit bídně – vážně, ale vážně by se měl změnit. A skrze toto uvědomění byl polepšen a opět nalezl štěstí a radost ve svém životě.

Přestože se Snapea snažíme přimět ke stejnému uvědomění, k jakému dospěl Ebenezer, přinutit ho k tomu, aby změnil své (chování, city k pohled na Potterovia), nešťastný Severus v mnoha povídkách nedostane takové rozhřešení, jakého se dostalo dobrákovi Ebenezerovi. Nedostane kopanec do zadku, nikdo mu neřekne: Vyspi se s Potterem, protože je to tvoje poslední šance být šťastný. Ne. Mnohem raději ho vidíme trpět a nás Harryho s ním. Jistota „spokojeného života po smrti“ se mu nedostane.

Proč by měla? Ani my ji nemáme. Nehrajeme podle: Snad to bude na nebesích lepší. Hrajeme podle: urvi, co a dokud můžeš. Podle: Pokud si štěstí nezařídíš, po smrti ho nečekej. Z dnešního pohledu se zdá morálka Dickense vhodná pro děti - i proto – protože život je přece tak strašně nefér, že?

 

Jenže mezi námi, která morálka je skutečně vhodná pro děti? Slash by děti zkazil, že? Možná při tom, třebaže pojednává o lásce výhradně mezi muži, obsahuje překvapivě více oné „staromódní“ morálky než mnohé jiné žánry? Co myslíte? Zkuste to, kupte dětem vhodnou pohádku  a uvidíte.

 

Snape dostane, co mu patří. Oko za oko se projeví ihned, nemusíme čekat na nějaké zrezivělé mlýny… Nacpeme mu do postele nejhorší možnou variantu: malého, tupého, otravného, blbého, drzého, pitomého, protivného, hloupého, sebelítostivého, vypatlaného, depresivního… mocného, silného, svalnatého krasavce. Možná je tohle jeden z těch důvodů, proč je právě snarry tím oblíbeným párem. Protože ve světě, kde je všechno tak dokonale ironické a jen proto se to děje; nemožně nepravděpodobné se stává skutečným… jaký lepší příklad vzít než dva lidi, kteří se nesnáší, a spojit je dohromady?

A to je, damstvo, naše morálka, obsahující ještě navíc postel, jejíž aktivity v moralistickém světě Dickensově chybí. A to je, damstvo, o tom, že nevěříme, že by se mohl na nebesích potkat s Lily, že by se na nebesích rozvedla s Jamesem, a že by se Severusem zplodili moc krásné, zelenooké a černovlasé duchy. Proto píšeme o těch dvou.

 Vlastně ne, ve skutečnosti je proto, že zbožňujeme Seva a Harrouše, bez ohledu na to, jak spíláme nebo nadáváme jednomu nebo  druhému.

 

Ale PROČ?

Proč nevypreparujeme z příběhu jen motor – dva lidé, kteří se nemohou vystát – a nenajdeme si jiné, Dickensovskou morálku taky postrádající, postavy z příběhů… Brönteových, Austenových a Mitchellových? Všichni ti Darcyové, Heathcliffové, Buttlerové, Rochesterové, Ralfové de Bricassartové se svou  pověstí složité a záhadné postavy…také utvářejí a doplňují představu ROMANTICKÉ (ne ve smyslu skočím z toho z okna) lásky. Jejich tajemnou problematickou povahu bychom mohly podrobit oněginovskému(?) poznání vlastního obrovského omylu, což je opět romantický motiv, s tím rozdílem, že mi ukočírujeme konec a dovedeme příběh k šťastné pointě.

Proč tedy nebereme tyhle postavy? Proč Harry a Severus? TAM přece mužské postavy mají ženský protipól, za který by nám pánové nemohli spílat, že ho píšeme špatně. Ale pánové, bacha, mnohé z nás ty knížky četly a stejně pak psaly o Harrym a Sevovi.

 

Tak proč?

Proč si autorky nevyberou lehčí a uvěřitelnější možnost, proč si nevyberou jinou komplikovanou postavu? Proč Snape?

Není nudný. Je velmi komplikovaný. Je záhadný. A přitažlivě ošklivý. A oškliví lidé si taky zaslouží lásku. Takže ten zachráncovský komplex, který jsme přikleply Harrymu, je taky náš. Jistě, jistě, jistě… ale co právě nás spojuje, co přitahuje, proč děláme hádanku z někoho, jako je Severus? Kterou se snažíme rozřešit? Já myslím: co v nás, v naší psychice, v našem nitru a zkušenostech, zkušenostech, v tom, co nás formovalo, nebo v tom, co nám bylo dáno geneticky, co v nás rezonuje při slovech Severus Snape? Že jsme zvolily jeho? Že se k němu neustále vracíme? Že raději trávíme čas nad ním, než abychom napsaly originální knihu nebo přečetly raději umělecky hodnotné a tudíž uznávané dílo?

 

Je v Severusi Snapeovi něco, co rezonuje s naší kolektivní nevědomou pamětí? Je v něm to špatné z nás, co se nehodí každodenně vyjadřovat, ale co v nás není víc ani míň než v mužích? (Je Severus Snape ve skutečnosti žena, jak jsem kdesi četla, a pěkně náladová?) Děláme z něj projekci sebe samých, našich krutějších a špatnějších myšlenek? Obhajujeme si je a říkáme, že to stejně neznamená, že jsme špatné? Je demonstrací toho, čeho jsme my, ženy, schopné? Nebo to z něj dělá pouze fánon? Je Harry Potter obraz toho, jak se chováme, a Severus Snape toho, jaké jsme uvnitř? Jsou oni dohromady obraz alespoň toho, jaké bychom chtěly být?

 

A když se ptám, nesahám na naše vědomá rozhodnutí. Spíš se ptám po důvodu, proč je někdo vášnivě zamilovaný do Exupéryho, druhý do Kanta a třetí do Austenové. Hledám naše podvědomé motivy. Rozumíte?

Nevím.

Nevím odpovědi na položené otázky, spíš se je mohu dohadovat. Nicméně poslouchám řinčení Marleyho řetězů ochotně a ráda, a ochotně a ráda se nechám přesvědčit naléháním autorek: Poslouchej, Severusi Snape, neboť jsi za svého života nepochopil něco zatraceně důležitého. A já ti to ukážu, a taky ti ukážu, jak to napravit. A mé poslouchání začíná tam, kde vstoupí do příběhu Harry. Pro mě tady totiž taky začíná ona hra na uznání Harryho kladů (všichni je údajně máme), jejich braní v potaz jistým profesorem (nebo co zrovna Snape je). A také tu začíná odmotávání pavučinky důvodů, proč by ti dva měli skončit spolu?

No přeci: aby nalezli štěstí.

Pod to se podepíšu, sebevíc mi při tom nic neříkajícím mottu brní zuby. My, tetičky autorky, chceme dopřát našemu útrapami zkoušenému hrdinovi štěstí.

No. Alespoň neexperimentujeme-li zrovna.

 

 

Napsala Assez, do zelí ji při tom lezla belldandy.

 

Toto měla být jen první část rozsáhlejšího textu, který, jak doufám, bude jednoho dne celý publikován na Asseziných stránkách. Další části by se ale měly více zabývat samotným psaním než důvody k němu. Věřím, že tento text obsahuje jakési krédo Assezina psaní, odpověď na otázku, proč se sama neustále vrací k psaní snarry příběhů. 

—————

Zpět


Diskusní téma: Chrastění Malloryho řetězů

Datum: 25.09.2013

Vložil: simon

Titulek: ...

Nejprve chci poděkovat Assez za sepsání podobné (sebe?) analýzy. Tohle téma už dlouho budilo můj zájem. A přestože mi stále zůstává záhadou, byl to víc než poutavý rozbor. :)

Také chci poděkovat belldandy za uveřejnění článku! Díky. :)

A nakonec i já si přidám trošku do mlýna diskuze. :D

Budeme-li se na to dívat "reálnýma" očima, je snarry krajně nerealistický. Samotný základ, že jsou oba gay/bi je poměrně dost pofidérní.
Vždyť láska SS (a zřetelně romantická!) k Lily byla jedním z určujících faktorů jeho života. A potažmi charakteru. Z mého pohledu vyplývá, že v každý gay SS je tedy OOC.

Navíc je mezi nimi velký sociální i věkový rozdíl. Neřku-li společná minulost plná bojů, nespravedlností a křivd. To rozhodně není podobné jako klackovité pubertální srovnávání ve stylu drarry. To je čirá nenávist.

Pravděpodobnost jejich spojení (myšleno v obecném významu) je dost - bráno čistě racionálně - krajně nepravděpodobná.

OVŠEM dovedu si jejich spojení představit v čistě fyzickém smyslu.
Harry je v podstatě opuštěné dítě (jakkoliv je dospělý) a nikdy neměl ve svém životě dobrý mužský vzor. Buď zradili (Brumbál), umřeli (Sirius, Lupin) nebo byli absolutně příšerní (Vernon, Snape). Dovedu si tedy představit, že v "podlehnutí" svému bývalému profesorovi, nenáviděné ale respektované autoritě, by byl jistý akt kompenzace v náklonnosti k otcovské autoritě.
Navíc jsou tu ty jeho věčné sebepoškozující tendence. A vztah se SS rozhodně nelze považovat za "konstruktivní".

Severuse si taky dovedu představit jako velmi osamělého muže, který je svým způsobem velmi infantilní. (Považte, nikdy neopustil svůj skutečný domov - Bradavice. Neustále lpí na lásce k dívce, která je mrtvá už přes deset let.) A najednou se objeví muž, který dílem připomíná jeho dávno mrtvou milovanou a postavu Jamese Pottera, kterého sice nenáviděl, ale nutně mu jistě záviděl. (Vzhled, postavení, finance atd. Všechny faktory, které on neměl a James ano, a které mu z jeho úhlu mohly vyhrát lásku Lilly.)
Sex mezi nimi by pak byl z jeho strany jakousi směsí dehonestace Jamese Pottera, posmrtným dotykem Lilly Potterové, i hluboké potřebé přiblížit se něčemu nevinnému, dětskému.

V tomhle podání je pro mě sblížení SS/HP racionálně odůvodnitelné, ale mělo by pak podobu čistě fyzickou, silně nevyváženou, krajně temnou a plnou závislostí. A de facto destruktivní pro oba dva.

Nakonec ale ještě chci dodat, že ve skutečnosti jsem velmi nekritický a VELMI iracionální čtenář, takže autorům zbaštím prakticky cokoliv a snarry mám vlastně docela rád. Takže pište dál! :)

Jen bych přítomné ff autorky rád vyzval, aby se někdy pustily i za hranice charizmatické osobnosti mistra lektvarů.
(Třeba Albus Brumbál je skvělá postava, ale já nic... :))

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: ...

Starý Brumbál (ne náctiletý)/Lancelot (AUP), 18+, Veritas, kapitola 37. - budu zveřejňovat. Stačilo by?

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: simon

Titulek: Re: Re: ...

Omlouvám se, tvou tvorbu neznám. Ale že bych se jí podíval na zoubek..? :)

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

No vzhledem k tomu že jsi mluvil o autorkách a já jsem jedna z nich... domnívala jsem se, že je to i na mě. :-)

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Zatraceně moc bych chtěla diskutovat, abych ti vysvětlila, proč na některé věci v tvém komentáři nemohu přistoupit.

neodpustím si aspoň tohle: Jsem přesvědčená, že problém slashe a označení postav IC nebo OOC kvůli jejich sexuální orientaci nelze díky samotné podstatě slashe takto stavět. Mohu jen říct, že Kirk byl v kánonu také víc než evidentně na holky. Své důvody uvádím zde: https://belldandy.webnode.cz/news/alternative-universe-/

Nicméně vzhledem k limutu pro přenos dat, můžeme diskutovat až od začátku příštího měsíce. :(

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: simon

Titulek: Re: Re: ...

O tom omezení jsem nevěděl, jinak bych byl značně stručnější. Za to se omlouvám.

Tvůj článek samozřejmě znám a de facto s ním souhlasím. Já nijak zvlášť na IC/OOC nebazíruji a jak jsem řekl - jsem nekritický čtenář.
Ale chtěl jsem do diskuze poskytnou zase trochu jiný, odlišný úhel pohledu...

—————

Datum: 25.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

V pohodě. Už jsem pochopila, že na komentujícího čtenáře, tedy i na mě v roli čtenáře, se to omezení nevztáhne. Sorry za dezinformaci, ale stalo se mi to prvně a technickým instrukcím houbeles rozumím.

Jen hold nebude dokonce měsíce žádný nový článek. To není žádná tragédie. :)
Ale doznávám, že i tak mě to vytočilo.

—————

Datum: 04.10.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Už ti dlouho dlužím odpověď, tak snad konečně teď ...

Omlouvám se napřed. Má první reakce byla iracionální. Ovlivněná životní zkušeností mimo internet, která říká, že když něčím překračuješ limit, neměl bys v tom přeci pokračovat. :)

Nicméně tady prostě platí jiná pravidla.

K té nepravděpodobnosti:

1. Slash vznikl ve své podstatě na tom, že páruje heterosexuální muže. Posuzovat v něm tento prvek jako hodnověrný nebo nehodnověrný je ošemetné. Podle mě je to postavené na: Ber nebo nech být. :)

2. Slash také s oblibou pracuje s queer podtextem (s představou, že žádný člověk není na sto procent sexuálně vyhraněný, že jen do větší či menší míry dává něčemu ve své sexualitě přednost.)

3. Já si myslím, že kanonický Severus Snape je osamělý muž a párovat ho s kýmkoli (včetně samotné Lily) je nekanonické. A v tom smyslu se na všechny příběhy, kde se vyskytuje Severus Snape v romantickém vztahu s kýmkoli, dívám jako na příběhy přepisující kánon. Liší se jen naše motivace (chuť, jakým způsobem chceme mít ten příběh přepsán), ale přepisujeme jej skoro všichni.

Jinak se mi ale mnohé tvé úvahy líbí.
I já vnímám Snapeovo chování jako trochu nedospělé, určitě jako malicherné. A takový vztah plný temných závislostí, o jakém píšeš, bych si ve snarry strašně ráda přečetla. :)

Omlouvám se, jestli jsem na tebe trochu vyjela. Jsem trochu přecitlivělá na spojování změny sexuální orientace ve fanfiction s pojmem OOC. Protože, jak už jsem napsala v tom článku o AU. Pokud přistoupím na to, že změna orientace dělá postavu OOC nemohla bych ji pak ve slashi jako čtenář vyžadovat IC. :)

—————

Datum: 08.10.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: ...

Hele, ještě jednou promiň. Mám pocit, že na tohle vážně reaguji trochu přecitlivěle. Při tom mám dojem, že se v téhle otázce v názorech shodneme, jenom používáme jiný slovník.

—————

Datum: 25.04.2014

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Pro svůj klidný spánek napíšu tohle: Sice je jen přirozené, když se už neozýváš, musíš mít přeci taky další život :), ale pro jistotu ...
Ještě jednou se omlouvám, občas píšu rychleji než myslím. :)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: romantismus

Zajímavý článek, opravdu. Bylo by poučné, kdyby někdo rozluštil záhadu, proč právě ti dva. :) Osobně si myslím, že důvodů k tomu bude víc, nelze úplně zobecňovat, ale v některých bodech se budou jistí autoři nepochybně shodovat.

Já jsem přesvědčená, že každý autor (nejen ti, co píší fanfikci a pouze jako volnočasovou aktivitu) dává do svých postav něco ze sebe. Prostě to tak cítím. Nemyslím tím pouze hlavní hrdiny, ale i vedlejší. Dejme tomu, že se svým způsobem může vyrovnávat s určitými situacemi v životě. Např. byl šikanovaný, a tak si jako záporného hrdinu vybere dejme tomu Malfoye a pěkně mu to spočítá. :)
Každopádně lepší rozbor by udělal školený psycholog. Aby měl dokonalou představu o autorovi, musel by si s ním posedět, pohovořit o životě, pocitech a názorech a následně vyhodnotit, co z toho a do jaké míry se odráží v jeho díle. Věřím, že by tam něco našel. Autor se k tomu sám nepřizná, dokonce možná ani netuší, že skrze tyto příběhy si něco kompenzuje. Samotný autor není schopen objektivně to posoudit. Ale byl by to neskutečně zajímavý výzkum.

Nevím, proč je tolik snarry. Co když takový boom způsobili autoři, kteří napsali kvalitní snarry povídky? To mohlo ostatní čtenáře navést k tomu, že snarry příběhy jsou lepší než ostatní. Poptávka určuje nabídku. Protože je snarry populární, napíšu ho, aby se mé dílo četlo. Určitě by se našly i kvalitní povídky na jiný pár. Hledat ty kvalitní je ale jako hledat jehlu v kupce sena. Hele, já jsem ještě se žádnou povídkou nebyla na 100 % spokojená. :D

Teď jsem se rozhodla napsat něco na způsob Kamene manželství (zatím do šuplíku), ale nedokážu si představit mezi těmi dvěma intimní vztah. Co by mělo Snapea přitahovat na Potterovi, a opačně? To je asi ta výzva pro autory, aby to bylo uvěřitelné. U většiny povídek mi přijde vážně divné, že si Harry náhle jako blesk z čistého nebe uvědomí, že Severus je ve skutečnosti atraktivní, či pro něj zvláštním způsobem přitažlivý.

Proč snarry, proč zrovna Severus? Každý autor ho vidí trochu jinak, to je pak těžké. No, já vidím pouze osamělého, zlomeného člověka, který se snaží tvářit jako silná osobnost, bez známek jakékoliv slabosti. Něco takového je neuvěřitelně vyčerpávající.

Možná Severus představuje naše horší já, naše obavy, strach a máme touhu ho zachraňovat, abychom spasili sebe. Všichni se bojíme samoty, nepochopení a odmítnutí. A jemu se stalo to, čeho se bojíme. Když pro něj najdeme záchranu, můžeme ji najít i pro sebe. :) To nám dodá naději, že milován může být i ten největší podivín na světě.

Severus je rezervovaný a takovým lidem se těžko hledají přátelé. Navíc se tváří, že je silný, bezchybný a vyrovnaný a lidé potřebují vidět, že i on je jenom člověk. Jenomže kdo by byl ochotný věnovat svůj čas něčemu, u čeho není zaručen úspěch? A v tu chvíli přichází na scénu Potter. Bezstarostný kluk, dobrodruh se záchranářským komplexem, který se rád a po hlavě vrhá do každého nebezpečí. Severus je další výzva.

Ono Severuse může ulovit jedině takový nechápavý pitomec jako Potter. Kdo jiný by dokázal za ním neustále dolézat, jako by byl hluchý, i kdyby mu Severus tisíckrát řekl, ať jde do háje? Jedině někdo tak vtíravý a otravný by dokázal být dostatečně vytrvalý, aby mu Severus nakonec podlehl. Nejde o to, jestli jsou stvořeni jeden pro druhého. Nemusí to být láska na první pohled (znají se od Potterova 1. ročníku!). Stačí naučit se milovat toho člověka takového, jaký je. I se všemi jeho chybami. Ve vztahu jde o vzájemné porozumění, důvěru a respekt, a když jsou ti lidé rozumní, mohou spolu vycházet i přes odlišné názory, povahy a odlišné náhledy na svět. Umění je naučit se s tím druhým žít.

Výsledek snarry příběhů? Severuse není třeba na konci měnit. Jenom potřebuje vědět, že i když na sobě vidí chyby, ostatní nevidí jenom je, ale také jeho dobré stránky. Když se otevře, nemusí se bát, že ho druhý odmítne.

Mě by spíš vždycky zajímal ten konec. Zůstane Harry? Má ten vztah opravdu budoucnost? :) Tohle je výzva! A na konci by bylo, Severus: "věděl jsem, že mě jednou stejně zklame. Proč jsem do toho šel?" Protože vidí jenom to špatné. Místo aby si řekl, prožil jsem s ním krásná léta. Život jde dál. + skončil by sebevraždou = vzhledem k tomu, že by podobný konec Potter tušil, neodvážil by se Severuse opustit. Pořád má ten záchranářský komplex, že jo. :D

A porovnání s klasickou literaturou. Třeba tohle fanfikční umění navazuje na kořeny romantismu, jenom je to jeho poněkud modernější pojetí. Styly a móda se pořád opakují, jenom v jiných variacích. :)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: romantismus

Sakra, když máš ráda zlomeného Severuse, co vůbec hledáš u mě na stránkách? :-D :-D :-D Jdi si číst Tiru! (ne, to je samozřejmě jenom sranda, aby bylo jasné. ;-))

Ono je celkem snadné co vidí Snape na Potterovi. Nemusí za tím člověk hledat lásku, dobrodružnou povahu, milé chování, zábavnost nebo další pitomosti. Pokud uděláme ze Snape gay, tak stačí Pottera zavčas svléct a postavit ho před Severuse. Tím je problém, co vidí Snape na Potterovi rázem vyřešen. A držkování dotyčného pana Pottera zase řešíme zavčas umístěným roubíkem nebo penisem. :-D Jak prosté, milí Watsone! :-D
Co vidí Potter na Snapeovi, to už je podstatně větší oříšek. Když ze Severuse neuděláme krasavce, tak... vlastně těžko říct co na něm může vidět pěkného. Tělo nic moc, povaha nic moc, vlasy mastné, zuby křivé, možná je to jako písnička o Marišce: Očko mala len jedno, aj na tom mala belmo, vlasy malá sivé, nohy mala krivé, zuba ani jednoho. (https://www.youtube.com/watch?v=jhF4bmxYohs) :-D Ne, zase trochu vážně na toto téma; spojím otázku co vidí Harry na Severusovi s tvou polemikou na téma, že je Harry hloupí a nedá si pokoj, i když ho Severus pošle do háje. Víš, nemyslím si, že to je otázka hlouposti, je to otázka mužského ega. Pro spoustu mužů, čím je někdo v jeho okolí nedostupný tím víc ho chtějí. Myslím že to je také něco, co by Pottera dráždilo a kvůli čemu by prostě pořád za Seva bojoval. Otázkou je ale co by byl ten první impuls, kde by si ho všiml jako muže. Ty říkáš, že se to v Harrym vezme z ničehož nic, ale, upřímně, ve skutečnosti dospívá člověk k odhalení, že se mu někdo líbí sáhodlouhým myšlenkovým pochodem nebo si prostě najednou uvědomí, že se mu dotyčný líbí? Já mám spíš dojem, že to druhé. :-)

No a proč by Severus šel do vztahu o kterém si myslí, že nevyjde? No, protože si to si to myslí, ale dospěje k názoru, že výhody z takového vztahu převažují nad nevýhodami. To, že ho všichni opustí je něco, co bere jako přirozené, proč by ho to tedy mělo zastavit? A upřímně, v některých případech, proč by mu vůbec mělo záležet na tom, že ho někdo opustí?


:-D Hej, neblbni, nedělej ze Severuse "emaře" co se podfikne, jen proto, že ho Potter už nemá rád. Trochu sebeúcty, prosím Severusi! Děkuji! :-D :-D :-D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: romantismus

Já ráda vidím Severuse trpět, hodně trpět. Myslím si, že u tebe trpí dostatečně. Třeba to dítě, o které vůbec nestál. Copak mu to zpočátku nepřišlo jako za trest? :) A neměl pocit, že Nevilla mu osud zavál taky jako trest?

Ano, Tiru jsem už v zájmu rozšíření obzorů taky začala číst. Já sbaštím úplně vše. Jinak jsem ale strašně nevděčný čtenář. Nejsem totiž plně spokojená se žádným zpracováním snarry. Jakože ano, přečtu to, ale měřítko je pro mě to, co bych se rozhodla číst podruhé. Zatím jsem takovou povídku nenašla. :D
U Tiry je tak nějak za moc velikého chudáčka, a to on by se do takové role nestylizoval. On neukazuje svoje slabosti a snaží se působit nad věcí. To chce nějakou rovnováhu mezi tím silným a slabým Severusem. :) Aby to byl povětšinu času ten Severus, kterého známe, ale sem tam by odhalil i nějakou slabůstku. Nemyslím si, že je jedno nebo druhé. Není ani ten chudáček, který skuhrá, že ho nikdo nemá rád, ani ten silný, co je mu úplně fuk, že ho všichni nenávidí. Něco mezi tím.

:D Ano, Severusovi stačí, že je Potter docela obstojný chlap s funkčním vybavením. Btw. chlapi asi tolik nekecají, takže by se měly autorky vyvarovat sáhodlouhým rozhovorům na téma láska a vztah mezi oběma partnery. Chlapi nic z toho neřeší, prostě jednají. Láska se nevyznává, ale dokazuje. Když s ním pravidelně spím a snáším ho i jinde ve svém bytě než v posteli, tak ho asi miluju,ne? To musí pochopit i idiot.

Och a nestačím se divit, jak jsi vzdělaná. Tu písničku o Marišce také znám. Proklatý Šlágr. Chápu, proč ho starší generace ráda poslouchá, ale… pro mě ne. Ale když to hrají na yamahy a korgy jako Duo Yamaha, dá se to snést, je to lepší než dechové nástroje a zní to moderněji.

Muži sice mohou rádi dobývat, co se jeví nedostupné, ale… podle čeho se rozhodne, že toto území dobude? Řekne si, ta holka je sice ošklivá, nic o ní nevím, ale třeba to je chytrá a oddaná žena (což mu nikdo nezaručí a je to tedy krok do neznáma)? Anebo bude uvažovat: ta holka je pěkná, když nebude chytrá, mám záruku, že bude aspoň hezká. Tak si s ní užiju, každý mě pochválí, jakou kočku jsem si namluvil a pak jí dám vale.

Máš pravdu, nutíš mě teď nad tím přemýšlet. Možná na tom něco bude, že si člověk náhle uvědomí, že po tom druhém kouká. Najednou si řekne, asi se mi líbí, proboha, já jsem se asi zamiloval! Přiznám se, že ve 3. ročníku SŠ jsem si uvědomila, že se mi líbí spolužák, který tam se mnou chodil už tři roky! To je vlastně zajímavé, že si ho dřív nevšiml. :D Takže možná je to u snarry docela možné, ale způsobem: proč já mám potřebu na toho Severuse pořád koukat? Proboha, vždyť mi přijde atraktivní! Zatraceně, že bych byl do něj zamilovaný?

Proč by mu mělo záležet na tom, zda ho někdo opustí? No, třeba že investoval čas a své city do něčeho, co nakonec krachlo. Rozchod vždycky bolí. A pak by to byl další hřebíček do vitríny toho, co ve svém životě nezvládl a v čem selhal.

:D :D Severus jako emař. Nevím, co jsou emaři zač. Mám málo vstupních informací a nerada bych někoho předčasně soudila. Třeba má jejich „hnutí“ (nevím, jak to správně nazvat) nějaké i zajímavé myšlenky a vyznání, než sebepoškozování a sebevraždy.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Myslím, že trpět neznamená být zlomený. A Neville je za trest z mnoha různých důvodů o kterých ještě ani nevíš. :-)

To je myslím celkem běžná věc u lidí, kteří mají také autorské nutkání. Mají spíš potřebu napsat si to podle svého než ti, co to jenom čtou. On ten efekt, který vůbec někoho podle předlohy donutil napsat první ff, funguje mezi autorem ff a čtenářem ff. Proto je tolik lidí, co nejdřív čte a pak píše a proto je tolik lidí ovlivněných EK. (Hele, tys Klíč četla nebo ne?)
Ano, proboha ano, snaží se PŮSOBIT nad věcí. Nic nemám ráda méně, než Snape kterého vlastně vnitřně nic nežere. Ještě tak když je povídka z úhlu pohledu někoho jiného, když ale nahlížím do jeho hlavy prostě tam chci ty duševní poznámky jak je znechucený tím či oním, protože zastávám názor, že to tam prostě je. (Jo, asi tu dávám do něj sebe, protože vím, co si o kdekom a kde čem myslím, aniž bych to řekla).

Vidíš to? Z hlediska Snape je tedy všechno vyřešeno, furt nám tu stojí jenom ten Potter. :-D
Ne, to oni skutečně tolik nemluví o svých citech, ale zase na druhou stranu tu mluvíme o homosexuálech. Když z jednoho z nich uděláš takovou tu slečinku, k čemuž u Pottera autorky někdy tíhnout, tak co by si nemohli sáhodlouze popovídat. Ne že bych to měla ráda.

Netuším o čem mluvíš, mě tu písničku naučila babička a to je asi tak všechno. :-D Jen že se tak hezky hodí ke vztahu Severus a Harry. :-D

Neříkám, že vzhled není důležitý, ale některé ženy působí natolik nedostupným dojmem, že je to přitažlivé dokonce i když ve skutečnosti nejsou vzorem krásy. U Severuse a Harryho je to také o tom, jak to podáš. Dejme tomu; Harry nějak dospěje k názoru, že je na chlapy, zjistí že Snape je také a, protože je jako správný chlap trochu ješitný, si může klidně pomyslet: Do háje! Oba jsme na chlapi, proč mě teda nemá Snape rád a nelíbím se mu?! To musím zjistit a napravit, protože přece není možné, že by taková šerada nechtěla někoho jako jsem já. Neříkám, že si to musí říct doslovně tímto způsobem. Až takto do extrému je to spíš Siriusovo chování, ale... k tomu chci říct, že spoustě Potterů by prospěla trocha ješitnosti. Pak by to nebyli kolikrát takoví mdlí kladní hrdinové.

Vidíš to? Přesně to si taky myslím. I když je člověk seberacionálnější nějaké city jím zmítají vždy. :-) A city jsou nevyzpytatelné stejně jako lidská přitažlivost. Prostě nám nějaká osoba voní lépe než jiná a netušíme proč. (:-D :-D Haha, myšlenka zcela mimo. Zalíbení a fascinace člověkem je hodně rozebíraná ve ST v souvislosti s Vulkánci - to by mohlo zajímat belldandy - a častou teorií je, že láska je vlastně telepatická přitažlivost, kdy se přitahují mysli lidí jako magnet. Zřejmě to vzniklo v návaznosti na vulkánskou telepatii, jejich mentální manželské propojení a možná taky trochu v návaznosti na domněnku, že všechny rasy spějí k povýšení na energetické bytosti. Kterých tam mimochodem narvali až nadbytek.)

Ale takové investice litujeme spíše v případě, že očekáváme víc než konec a proto také investujeme. Když nebude nic očekávat, lítost bude o to menší, zato je pravda že pravděpodobnost rozpadu takového vztahu je vyšší, pokud by na něm nebyl jeho partner závislí. A, opět, když neočekává úspěch, tak neúspěch není hanbou.

Prý hudba, nevím, rozhodně ale bude to "sebevraždění" spíš taková nová pověst česká, jak se říká.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Re: Re: romantismus

Tématu EK se záměrně vyhýbám. Ano, četla jsem ho. Ani nevím, jak jsem k němu došla, ale jsem ráda, že ho mám za sebou, protože jak vidím, jde o klasiku českého HP fanfiction.
Přečetla jsem ho až do konce. Má ubohá paměť je tak děravá, že si nejsem ani jistá, o čem to vlastně bylo. To je velká ostuda. Dobrá, dobrá, myslím, že vím.

Co se mi tam nelíbilo? Kolik důrazu tam bylo kladeno na Nitrozpyt a Nitrobranu- To jako byla rozebírána mysl kouzelníka, jak jsme se mohli toulat v jeho „vnitřním“ světě. Že ti tři se mohli domlouvat pouze skrze své myšlenky a ani spolu být nemuseli. Prostě mi to tam nesedělo, pitvání se v tom, jak vypadají jeho bariéry, kterými si chrání svou mysl, takovéto popisování. Asi to chce určitou představivost a metaforické vidění, já jsem zrovna člověk, který má rád metafory. Hrabání se v něčí hlavě mi nepřijde zajímavé. Vůbec to není zajímavé, když můžete vidět, co si kdo myslí. Není právě zajímavé to, že to nevíte? Prostě mi tohle nesedí. Tečka.

Homosexuál je taky chlap. Kolik homosexuálů je vlastně takových těch afektovaných slečínek? To, že jsou vidět víc, než ti normální, ještě neznamená, že jsou všichni takoví.

Zjistila jsem, že se mi na slashi nelíbí dvě věci. Když si to rozdají dvakrát po sobě (asi nejsou dost dobří, když nedokážou druhého uspokojit hned napoprvé) a když mají chuť povídat si po sexu. Není spíš normální, když si jdou zapálit anebo ještě lépe - usnou, protože jsou vyčerpaní?

Dobře, že nevíš, o čem mluvím. Mě nikdo tyhle písničky neučil. Možná je to škoda. Dneska každý dělá oslavu, že mu tam přijde zahrát placený muzikant. Moje babička vzpomíná, jak muzikální rodina byli a když se takhle sešli, vždycky seděli u stolu a zpívali si sami. Myslím, že na tom něco je. Škoda, že se to vytrácí.

Jo, docela logická reakce. Snape je na chlapy a já také, takže je to jasné, ne? Jako nevybouřený mladíček by si klidně mohl chtít jen tak nezávazně užít. Starší chlap… no, není to přímo ideální? Co na tom, že je to Snape. Ptáka má, tak jaképak copak. :D
Ty, ale já si myslím, že tohle je realističtější uvažování: „Tak já jsem na chlapy, tolik nás zase není stejného ražení, mladý a docela pohledný. Jaktože se mnou nechce Snape spát? Vsadím se, že tolik nápadníků nemá. Jak mě mohl odmítnout?“ Myslím, že ve skutečnosti přemýšlíme spíše tímhle způsobem, ale navenek to maskujeme vznešenými slovy.

Tak já jsem si myslela, že když už Severus začne investovat, že bude doufat, že je to s Potterem na celý život. Ale máš asi pravdu, on by pořád pochyboval a pořád by to bral s rezervou. Ale i tak by cítil zklamání, protože to s Potterem vypadalo nadějně.

Ach tak, jenom hudba? Ale přiznávám se, že se mi strašně líbí ty jejich účesy. Ta extravagance mi trochu připomíná nové romantiky z raných 80. let. Nesnáším, když nějaký umělec začne tvrdit, že se stydí za to, jak se oblékal v 80. letech. (Nemyslím u nás.) Já to období žeru. :D Tedy bylo normální obléct si i pytel od brambor a tančit jako s křečí v celém těle. Ideální svět.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Sakra! Ubohé NN, NV a ostatně i Veritas. :-D (Ještě že ty nečteš ST a já nepíšu ST. To bychom se na téma mentálních světů, mentálních bariér a telepatie spolu porvali na nože a lžíce. :-D)

Jinak já nepotřebovala, abys o něm mluvila, jen mně zajímalo, jestli ho vůbec znáš. Jak nejsi na ffdeníku, tak mám ještě menší přehled o tom, co bys mohla znát a co ne. Rozuměno; nechodím po všech stránkách a nehledám tvoje komentáře. Jen mě zajímá o čem s tebou mohu z ff konkrétně mluvit. ;-)

Málo a jsou to často ti nejhlasitější, ale víš co jsem už u sebe psala; chlap co je na chlapy, chlap co je gay a slečinka. :-D Tři kategorie homosexuálů. A pozor! Dá se to aplikovat i na ženské. Holka, co spí s holkama, lesba od pohledu a "Co? To je holka?" :-D :-D :-D

Noo, pravda, dlouhé debaty jsou trochu debilní, na druhou stranu, pokud chceš dát trochu romantiky, je to hloupé nechat je říct.
H: Bylo to super...
S: Jo, ušlo to... dobrou +otočí se na bok+
H: Dobrou +zamručí dotčeně a otočí se na druhý bok+.
:-D ne, dobře, beru zpět, je to rozkošná situace.

Ano, je to velká škoda, že dneska už lidé takoví nejsou. Já třeba chodím na koncerty Asonance. Je to folková hudební skupina zaměřující se na irsko-českou hudbu. Jsou to písničky, které přímo vybízejí ke zpěvu a k tanci a přitom na těch koncertech jsou šedesátníci s perlami na krku a kostýmku jako kdyby šli do divadla na operu. Je to smutný pohled a trapná situace, když jsem jedna ze tří hlasů v sále, které zpívají, když zpívat dokonce mají.


Haha! Přesně tak jsem to myslela, jen to jinak podala. :-D Prostě v tom zaznívá také něco přirozeně lidsky ješitného a sobeckého.

Ano, všechny popkulturný styly jako emo prý pochází z hudby. Noo, nevím nezdá se mi, že by to tak skutečně bylo, spíš se do toho snaží někdo vtlačit.
:-D Počkej a to se dneska nedělá, že se oblečou do roury a trhají sebou na parketu pod vlivem extáze?

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Ach, to jsem se nechtěla dotknout. Já nejsem fanda ST, tak mě nenapadlo, že tady je to samé. Možná je má mysl až příliš jednoduchá, aby pochopila propracovanost jiných myslí. :) PS: Kdysi jsem na ST koukala v TV. Protože si pamatuji pouze kapitána Kirka, usuzuji, že ten na mě udělal asi největší dojem.

Dobrá, příště mluvit nebudu. Vím, že jsem nebyla tázaná. Zjistila jsem, že na ffdeník nepatřím, protože nejsem kritik. Neumím psát kritiku, konkrétně něco vytýkat a jasně formulovat své myšlenky a názory, často mám z díla rozporuplné pocity, že ani nevím pořádně co napsat. Však víš, s žádným dílem nejsem na 100 % spokojená. :)
Tohle tě ale bude zajímat a asi tě to nadzvedne. Mě se totiž líbil Strom poznání. :D Ne, je tam spousta věcí, co se mi nelíbila, ale taky tam byly části, které mi zase přišly dobré.

Oj, tak to by bylo zajímavé, kdyby zrovna mě někdo stopovat po netu. Absurdní představa. Belldandy má docela zajímavé stránky a tipy, takže když nebudu vědět, co číst, tady lze najít inspiraci. Sama si nic nedokážu vyhledat. U doporučení je jistota, že to bude mít určitou kvalitu. Četla jsem i něco od Styx, Kámen manželství, EK, Strom poznání, teď Tiru Nog, Zachraňte Draca Malfoye, nedočetla Rok jako žádný jiný. No, nemůžu číst víc věcí najednou, protože je v tom pak velký guláš, proto jsem asi jaksi pozapomněla na poslední jmenovanou povídku. Prostě přečtu téměř vše. I kvůli nějaké inspiraci a vstřebání dojmů a poznatků.

Hmm, možná by se opravdu hodilo něco říct po dobrém sexu. Víc než „dobrou“. I když někdy je lepší radši příliš nemluvit. Člověk něco plácne a hned je z toho hádka.
H: Dneska to bylo úžasný.
S: A jindy jako ne?
H: Tak jsem to nemyslel.
S: Ale vyznělo to tak. Poslouchám. Co konkrétně se ti nelíbí?
H: (váhá) No, možná bys nemusel tolik*** a taky bys mohl***
S: (vstává z postele a naštvaný odchází)

I to tvoje je dost dobrý. Život přináší spoustu takových trapných situací. A taky ve své podstatě vlastně legračních až absurdních. Jenom v povídkách to vypadá jaksi ideálně a romanticky. Sex je vždycky dobrý. Nikdy se nestane, že by byl někdo nespokojený. Docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby se někomu ne a ne postavit. Fakt si myslím, že někdy je člověk pod takovým tlakem, že se nedokáže dostatečně uvolnit, aby…

Ale ta dnešní hudba není tak stylová jako tehdejší. :D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Neboj, nedotkla, jen uvažuji, jak moc mě za to budeš kamenovat ve Veritas. :-D :-D

Ne, to není že bys musela být tázána a jinak nemluvit, tak jsem to nemyslela. Jen mi naopak vyznělo, že jak si začala tím, že o něm se nechceš vyjadřovat, jako že se ti o něm nechtělo mluvit. ;-)

No právě! Jenže FFDeník o tom není a k tomuto účelu nebyl založen! Ne primárně, vznikl protože lidé měli stohy odkazů na povídky porozházené po počítači a nevěděli co je co. Protože si posílali odkazy přes emaily ať už šlo o chválu na tu povídku nebo naopak kritiku. Od toho vznikl FFDeník! Jestli neumíš kritizovat; nevadí. Používej ho k tomu účelu, že si tam zadáš povídky, co jsi už četla, co máš rozečtené nebo co by sis chtěla přečíst. Třeba se ti pak nestane - no asi stane tak jako tak - že bys na nějakou zapomněla. A když už, tak si tam u kapitolovek může i přidat link přímo na poslední dočtenou kapitolu nebo na kapitolu, co chceš číst a nemusíš si to pamatovat. ;-)
Naopak si myslím, že méně kritický komentátor by tam byl dobrý. Nebo spíš tak zdravě kritický co na povídkách nevidí jen vady a nechce, aby se mu vpasovali do přesné představy. Viz právě to tvoje, že se tí líbí Strom poznání.
Jinak, ten by se mi možná taky líbil, ostatně u Kamene jsem přehlédla také hromadu věcí, co se mi nelíbili (v první řadě Severusův vzhled), ale Potter mě tam tak moc iritoval, že jsem ho nemohla dočíst.

:-D +směje se na celé kolo+ Přesně to je ono! Roztomilé kecání těch dvou po sexu. Napiš na to alespoň PWP jednorázovku. :-D To by stálo za to.
Problémy s erekcí jsem zatím četla jen u toho překladu u Rocii (belldandy, pomoc, jak se jmenoval?), ale to byla vyloženě homoristická povídka. Zajímavé to ale bylo, o tom žádná... :-D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: romantismus

Nu, emo spada do kategorie - tomuhle rozumi u nas doma muj muz. Nicmene me pripada jejich ztotoznovani s temi, co se proste radi sebevrazdi, nespravedlive. Takze prestoze neznalec, ja se jich zkusim zastat. Mam za to, ze emo je hnuti, ktere klade duraz na emoce a jejich prozivani. V jistem smyslu oni jsou tim pravym novym romantismem, o nemz tu tak trochu take byla rec. Nefandim jejich plosnemu odsuzovani a oznacovani jejich postoje za pozu. Rozhodne v tom nevidim o nic vetsi pozu, nez ve zvyku lidi v HP fandomu oznacovat se za zmijozeli. Ted se bojim, ze dostanu od Lanevry pres hubu. Takze radeji zduraznim, ze specialne Lanevre to verim a u ostanich to nemam tak uplne narok posuzovat.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Přece bys nevěřila, že tě budu bít! +tváří se dotčeně+ Ale kdyby přeci, tak koukni, tady máš bonbonek... a neboj, rozhodně není otrávený +pozvedá svůdně obočí a schovává nohou pod stůl tu obrovskou lahev s obrázkem lebky+ :-D :-D :-D

—————

Datum: 21.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Ve spojení "oznacovat se za zmijozely" si, milí čtenáři doplňte, prosím, tvrdé y.

Na přištím slashovém srazu nic nepiju.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: romantismus

Xinef píše podle svého zvyku dlouhé komentáře, což mě staví před složitý úkol, jestli mám na všechno odpovědně reagovat. :)

Mně zaujalo něco, co jsi navrhla hned v úvodu. Zda může oblibu nějaké páru zapříčinit nějaká oblíbená fanfiction?

Tak tedy doznávám, že si sama myslím, že pokud je nějaký fánon-pár hodně oblíbený, tak je zatím cosi v samotné předloze, co lidi provokuje, aby něco takového vymýšleli.

Příklady si asi každý dokáže domyslet, ale aby bylo jasné, o čem mluvím:

* Třeba blízký vztah, řekla bych přímo intimní přátelství, mezi Spockem a Kirkem nebo třeba Vinetouem a Old Shaterlandem.
* Hravé soutěžení až přátelské jiskření jako třeba u Boddyho a Doyla.
* Nebo naopak vášnivé nepřátelství, naplněné vzájemnou fascinací, třeba Raito a L v Death Note.

Nicméně věřím, že úspěšná fanfikce může oblibu nějakého páru skutečně zvýšit. Tady bych si zacitovala fanlore, které tvrdí, že po té, co Telanu napsala "Čajovou ságu", se obliba snarry příběhů viditelně zvýšila. A já mám dojem, že u nás sehrává nyní takovou úlohu také "Elysejský klíč."

Nicméně stejně tohle sama za sebe považuji spíše za podpůrný efekt.

Tu svou odpověď na to, proč čtu snarry, jsem již sepsala zde: https://belldandy.webnode.cz/news/proc-ctu-snarry-/

Nicméně, já si tu na tuhle otázku ještě jednou sama odpovím s ohledem na to, v čem, proč a jak souhlasím s Assez:

* Snape je postava, která lidí na celé HP série facsinuje nejvíc. O tom myslím málokdo pochybuje.
* Je to postava anti/hrdiny a já jsem přesvědčená, že anti/hrdinové (z nějakých takových důvodů co dole sepsala Lanevra) provokují čtenáře/diváky, aby je polepšili/socializovali/zapojili/ přivedli na pravou cestu.
* HP série je psaná z Harryho pohledu. To z jeho pohledu vidíme Snapea. Křivdy, kterých se dopouští vůči němu, vnímáme především.
* Proto by prostředníkem onoho generálního pardonu, kterého se má Snapeovi dostat měl být Harry. Skrze něho a o něm by měl prohlédnout, poněvadž (do značné míry) prostřednictvím něho a na něm se provinil.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: romantismus

Polepšit antihrdinu? To je celkem kontraproduktivní, když se nám líbí kvůli svým špatným vlastnostem, ne? Aneb, proč jsem tak hrozně zklamaná z Dextera, ač jsem věděla, že to tak skončí. Jaký on to byl nádherný vraždící psychopat a teď, protože ho scénaristé polepšili, je z něj ušlápnutá bačkora co myslí ptákem.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

To je na tom to smutný, polepšíme ho pak už se nám nelíbí. Už nás tak nerajcuje ...
Ale zapadnout musí. :)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: romantismus

Vidíš, tak nač ho polepšovat? Nebo pokud ano, tak proč až do míry, že je z něho romantický idiot. To ho raději nechat na konci hrdinně zemřít. :-D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Hele, já nevím proč to lidi dělaj, ale dělaj.

Nebo možná vím ...
Já myslím, že to je nutkání žádat po všech konstruktivní fungování ve společnosti.
Existuje funkční důvod, proč to chtít.
Nepochopitelné pro mě je spíš, proč tak milujeme ty hrdiny, co to nedělají.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Protože je láká nebýt funkční ve společnosti, ale netroufnou si na to, tak se jim líbí postava, co taková není. Zároveň ale žárlí, že to někdo dokázal, tak ho nutí se vpasovat do něčeho, co je přirozené... Haha, jo, používám psychologii, co tu už někdo aplikoval. :-D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

To vubec neni spatna teorie!:-)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: romantismus

belldandy: Podľa mňa, jedinú vec, ktorú "Elysejský klíč" vytvoril, bola skupina fanatických fanúšikov. Prirodzene to neplatí o všetkých čitateľoch Kľúča, ale nachádza sa tam aj táto skupina a popravde som ju nezažila ešte pri žiadnom inom fanfikčnom alebo aj originálnom diele.

A slovo "antihrdina" nemusíš písať s lomkou, ide o bežný výraz, ktorý vlastní práve ten význam, ktorý sa prisudzuje Snapeovi.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Já myslím, že dokážu jmenovat konkrétní osoby, které začaly psát nebo číst snarry pod vlivem klíče. Takže si za svými slovy stojím.:)

Také (to už asi více sporně) dokážu jmenovat autory, v jejichž díle vidím vliv Klíče. Když mám horší náladu, mám sklony dokonce tvrdit, že píší fanfikce ne už tak docela na postavy z HP, ale na něco mezi HP a EK.


Ono nakonec s těmi "fanatickými fanoušky" má přímou souvislost. Nemusíš mít EK ráda. To docela chápu. Ale o jeho vlivu na fanfiction v této kotlině osobně vůbec nepochybuji, takže bych se asi hádala, pokud to budeš popírat.

Říkám si, že jestli si ještě nezažila fanaticky oddané fanoušky u žádné jiného díla, tak to musíš být docela mladá. :)

Neviděla jsi třeba mě, když mi bylo šestnáct a skládala jsem vlastní divadelní hru ve verších zasazenou do světa Pána prstenů. :) A jistěže jsem byla přesvědčená, že je Tolkienova práce mimořádné dílo. To si vlastně myslím svým způsobem i teď, ale své tehdejší texty, ve kterých jsem to psala, bych už vážně nemohla publikovat.

A to lomítko ... Asi jsem chtěla vyjádřit, že to zároveň je hrdina i antihrdina. A ano, bylo to zbytečné. Mám k používání takových zbytečných symbolů v psaném projevu sklony - závorky, pomlčky (hele, už zase), tečky, lomítka. Musím se pokoušet ovládat, abych to nedělala.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: romantismus

Osobne si myslím, že pre tento konkrétny prípad vidíš slovo "fanatický" v inej rovine ako ja. Zdá sa mi akoby si ho nadľahčovala.

A vôbec to nie je o tom, že by som EK nemala rada. Na FF denníku som vyjadrila ako čitateľ nespokojnosť, to bolo všetko. No potom sa odrazu na mňa vyrojili nenávistné maily, ktorých obsah si ani nepamätám lebo tam nebola možná rozumná diskusia, keď som po pol roku objavila v schránke ešte jeden, ktorý ma ako jediný žerie až doteraz a svojím spôbom súvisí aj nesúvisí s autorkou Kľúča. Alicu vďaka nemu z viacerých dôvodov ľutujem. Takže slovo "nemám rada" pri mojom pohľade na EK nemá miesto.

Aj ja viem vymenovať diela, ktoré sú inšpirované Kľúčom a veľa z nich za veľa nestojí, pretože ako si ty povedala: "...píší fanfikce ne už tak docela na postavy z HP, ale na něco mezi HP a EK." A z toho teda vyplýva otázka, či je zlý prínos prínosom. Pričom mi je jasné, že ty so mnou v tomto nebudeš súhlasiť.

Á áno, ty si určite staršia ako ja. :)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Mohu jen říct, že chápu že taková zkušenost tě ovlivnila. Tedy do té míry, do jaké slovo chápu může odrážet fakt, že racionálně chápu, že by mě tohle nas...o, jenže já to neprožila a ty ano.
Jen nemám dojem, že ten fanatický vztah milovnic EK je až tak mimořádný a k ničemu jinému nepanuje.

Možná kecám, ale mám dojem, že třeba Temnářka má z podobných důvodů velmi velmi problematický vztah ke čtenářkám slashe vůbec. Po té, co napsala článek, že a proč ho nemá ráda, ji počet lidí, kteří ji to chtěli vymlouvat, přišel prostě otravný a rozhodně nad rámec konstruktivní diskuze.

Podle mého je vliv něco, co existuje mimo rámec kvalitní/nekvalitní.

Nicméně já mám na kvalitu více kritérií než jen kanoničnost, takže je doznávám sama nepovažuji za automaticky zcela špatné.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Kami, já mám ještě nutkání se nějak lehce omluvit. Já bych se totiž hrozně nerada nějak podílela na tvém pronásledování.

A mám dojem, že tohohle tématu máš právě tak dost. Takže pokud máš dojem, že tě tlačím kam nechceš, omlouvám se.
Budeme diskutovat jen o tom, o co sama projevíš zájem.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Bell, teba by som nikdy za prenasledovateľa nepovažovala.

S témou som začala sama a nepremyslene. Nejako ma k tomu doviedol náhly, nepremyslený a emocionálny popud, ktorý je u mňa veľmi zriedkavý. Nenesieš žiadnu vinu.

Na jednej strane budem veľmi rada, keď sa o tom prestaneme baviť a na druhej som sa z toho potrebovala aj trochu vypísať, hoci neviem, či mi to dvakrát pomohlo. :D (Nehovoriac o tom, že nie som jediná, komu sa niečo také stalo, takže to zbytočne vzťahujem na svoju osobu.)

Ďakujem.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Vis co nechces se mi z toho prilezitostne vymluvit na mail. Predpokladam, ze na potrebu se vymluvit je soukromi lepsi. Ja si te rada vyposlechnu.

—————

Datum: 21.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Možno niekedy inokedy.

—————

Datum: 21.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

OK.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: romantismus

Belldandy, omlouvám se za dlouhé komentáře. Vím, že bych měla svou myšlenku vyjádřit raději jednou větou, ale
neumím to. Vím, že tam mám moc vaty.

Já jsem zkusila psát FF, protože jsem viděla, že to lidi čtou a komentují. Chtěla jsem, aby mě četli a komentovali. To byla asi chyba. Z toho pak pramení OOC postavy u všech takových autorů, protože člověk na ně pasuje své originální, ale dá jim jména jako Hermiona a Severus. Chci říct, všichni to tak nedělají, ale u některých by se to říct dalo.

Ale ano, z něčeho ta popularita musí pramenit a musí to být už v předloze. Ale ten Vinetou a Old Shaterhand… jestli se mi o nich někdy nezdálo, že jsou pár. :) Ti by se na to přímo ideálně hodili. Sami dva bloudí americkou stepí. Co jiného zbývalo mladým indiánům, kovbojům a lovcům, když byli sami v divočině bez ženskejch. :D

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Myslim, ze se nemusis omlouvat za dlouhe komentare. Ja z nich mam radost. Jen mam dilema jestli mam na vsechno reagovat.
A neomlouvej se, prosim, ani za to, ze pises. Pokud jde o me muze si kdokoli psat cokoli. Jestli to druzi budou chtit cist nebo, jestli se jim to bude libit, to je vec jina. Jen ty muzes posoudit, proc to delas, jestli ti to dava, co chces. Pokud ano, podle me neni, co resit.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: romantismus

Zaujímalo by ma, ako si prišla na to, že fanfiction vychádza z romantizmu.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: xinef

Titulek: Re: Re: romantismus

Anglická hudba v raných 80. letech byla označovaná jako nový romantismus, tak mě napadlo dát nějaký umělecký, vznešený název i snarry fanfikci. Mohl by to být takový novodobý romantismu v literatuře. Snape jako temný hrdina, který bude zachráněn skrze Harryho bezmeznou lásku, která hory přenáší. Co by na tom nebylo romantického?
Byla to legrace. Já už si ani nepamatuji znaky romantismu. Literatura mě ve škole nebavila. Ne ta klasická, já radši detektivky a dobrodružství.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Já jsem to už někde napsala, takže sorry, že se opakuji.

Za romatické považuji Desiderium Intimum. Tam vidím přesně právě ten důraz na protikladnost hrdinů. Mladý*starší, pohledný*ošklivý, naivní*cynický, a také teřba hřejivý*chladný (Snape je tam několikrát popsán jako ten se studenýma ledovýma rukama) a tma versus světlo (jestli si to ještě dobře pamatuji Severusovo POV obsahuje pocit, že když Harry odešel náhle se setmělo). Navíc plno vyhrocených situací a taková ta správná temnota, co by se dala srovnat s gotickým románem.

Některé z těch zmiňovaných věcí považuji skutečně pro snarry typické.

Už i existence kanonických nostalgicko-historizujích propriet, zejména samotných Bradavic, napomáhá HP fanfiction k takovému temně-romantickému vyznění.

Nicméně snarry, stejně jako slash, považuji z definice jen za romanci. V tom smyslu je také slash/snarry romantická. Jinak se mi samotné zdá, že žánr se liší tak řečeno kus od kusu. :)

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Aha, dobre. Už ti rozumiem. Ja som myslela, že narážaš priamo na ten literárny smer, ktorý obsahuje konkrétne znaky.

Ono je v podstate slovo "romantizumus" celkom zavádzajúce, asi by som mala zistiť, kde na ten pojem vedci prišli. Rovnako ako "román" niekoho môže zvádzať k myšlienke, že sa jedná o romantickú knihu.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: romantismus

Auš, co říkáš bolí! Romantismus je odvozen od slova "román" nikoliv však román ve smyslu "romantická kniha" ale "román" jako literární útvar. Tento literární útvar tehdy dostával formu citově hlubokého, někdy až přehnaného, díla přičemž autoři brali inspiraci ve gotických románech a hrdinských eposech.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: romantismus

Tím jsem chtěla říct, že mě bolí, když to tak lidé berou a chápou.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Mariana

Titulek: Re: romantismus

Plně souhlasím, že snarry pro autory je výzva – hodně velká. Právě proto, jaká je výchozí pozice těch dvou. A při takto rozdaných kartách je zkuste dostat k sobě tak, abychom tomu uvěřili. Pokud jako čtenářka uvěřím, autor si získal mou plnou pozornost. A můžu upřímně říct, že to se stalo jen málokrát. Ale jde to.
Touha Severuse zachraňovat, abychom spasili sebe... ano, přesně! Toto jsem si z článku odnesla a ta myšlenka se mi líbí.
Nemyslím si ale, že by měl Potter za Severusem dolézat, aby se dali dohromady. Ono to jde napsat i tak, že Harryho hrdost zůstane zachována. Spíš se domnívám, že aby k sobě cestu našli, je nejprve potřeba, aby se míjeli. Ale jistou vytrvalost z Harryho strany uznávám jako vhodnou. I když spíš možná vytrvalost v čekání než naléhání.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: romantismus

Tak tedy dobrá, já se přiznám. Já to naléhání docela ráda. :)

Naléhající Harry ... Úplně vidím "If you are prepared". Tam jsem si ten motiv zamilovala.

A popravdě třeba v EK je také naléhající Harry. A v Živé bráně nejspíš také bude, poněvadž TruTru kdesi říkala, že ona si prostě neumí představit, že by si začal Severus.

Nu, já jsem asi dost zvrácená, abych si čistě teoreticky dovedla představit leccos :), ale proti téhle verzi nic nemám. A mám dojem, že je vlastně docela obvyklá.

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: Mariana

Titulek: Re: Re: Re: romantismus

Neříkám, že naléhání ráda nemám – když je dobře napsané (a z Harryho se nedělá blbeček). Jen mi k nim asi sedí víc to zničující míjení se. Ale tím spíš potom vynikne dobře umístěná a vygradovaná hádka. Mám slabost pro stupňované napětí :)
Oh, naléhání v EK (k tomu jedinému jsem schopna se vyjádřit) mělo své kouzlo a sedělo mi k celému ladění povídky.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: assez

Titulek: ...

*cukají jí koutky*
Kdyby jen assez měla polemizovat sama se sebou.
*povzdech*

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Hele a nedelas to nahodou obcas? Ja mam ten dojem. :-)

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: ...

Dělám. Ale kdybych to měla dávat najevo tak často, jak často to dělám...
Navíc mám ten pocit, že se to mému okolí musí neustále připomínat. Už jen proto, že mě tohle mé okolí - až na Tebe :) - nezná.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Mariana

Titulek: Souhlasím

Připadám si, že není úplně vhodné, abych reagovala, přesto si něco málo nakonec neodpustím.
Nemůžu přispět jako autorka snarry, jako čtenářka však ano. V těchto intencích uvádím, že jsem se v článku našla a ona snaha o napravování Severuse a dopřávání mu štěstí se u mě dá označit za jeden z pilířů mého vnímání snarry a rozhodně je tím, s čím se dokážu velice snadno ztotožnit. Proto nevidím autorčin text pouze jako osobní zpověď, ale jako regulérní článek z HP FF teorie. Podle mého názoru vyjadřuje vědomé či skryté cítění mnohých příslušníků snarry komunity. Což opírám o to, že se k nim řadím a článek mi na mnoha místech mluví z duše. Nejde ale jen o můj názor. Spatřuji to i v mých oblíbených snarry povídkách. Nebo ještě přesněji – ke čtení si vybírám povídky, které této představě odpovídají. CHCI to tam vidět. Chci, aby Severus pochopil, dostal šanci, odpuštění, byl šťastný.
Trochu mě mrzí, že tu nevidím nikoho reagovat třeba na otázku, proč se dobré autorky (snarry) fanfiction k Severusovi a Harrymu stále vracejí, vkládají do nich svůj čas, energii, sebe... když by třeba mohly psát něco vlastního. O jiných postavách. Z pozice čtenářky by mě moc zajímal názor další autorky snarry – jestli i ona si Harryho a Severuse zvolila z podobných důvodů, které jsou v článku uvedeny. Proč je zvolila. Zrovna je.
Já fanynkou snarry rozhodně jsem. Ale ne bezvýhradní a nejspíš asi dost vybíravou. Při čtení čehokoliv – fanfiction nevyjímaje – hledám především emoce. A odpovědi na některé své soukromé otázky, které se zdaleka netýkají pouze světa HP. To jsem na úrovni, v níž dokážu uvěřit a ztotožnit se, našla zatím právě jen u snarry. Harry a Severus mají v mých očích spolu prostě nějaké pouto, patří k sobě. Pro mě je to takhle „správně“. Moc krásně odpověděla belldandy – v prvé řadě to tak prostě cítíme. O racionální zdůvodnění zase tolik nejde. Ale někdy (třeba jako právě při čtení assezina článku) si říkám, jestli to není jen únik. Ona dokázala vyjádřit, proč právě snarry. Formou vhodně položených otázek se podle mého názoru dokázala povznést nad sebe a svůj názor a nadhodit, že autorky snarry nejspíš mohou mít společného něco, co je k psaní tohoto páru vede. Že tady jisté zobecnění možná najít lze – a právě toto považuji za hodno bližšího zkoumání :) CO to je – to, co mají společné? Nevidím jako zásadní otázku – Který pár? – ale – Když snarry, tak proč? Co nás vede k tomu psát a číst právě snarry? Naprosto chápu, že každý má právo na svůj oblíbený pár.
A jen tak na okraj... Myslím, že není snarry jako snarry. Co autorka, to jiný pohled na ten pár, na Severuse, na Harryho. Proto naprosto nejvíc přikyvuju na tezi, že autor/autorka fanfiction do svého díla chtě nechtě promítá sebe.
P.S. Povedená ilustrace, líbí se mi.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Souhlasím

Co říct, jsem ráda, že tu zazněl také hlas někoho, kdo to tak má. :)

Ale je třeba vždy počítat s tím, že každé pravidlo má svou výjimku a že jsou vždy lidé, kteří mají při čtení a psaní motivace jiné.

Kdybych měla s Asseziným textem polemizovat já, hlavně bych se zaměřila na to, že pochybuji, že to se celé týká jen snarry. Nicméně to Assez ani netvrdí. Předpokládám, že o snarry mluví prostě proto, že je jí to blízké.

A pak bych si mimojiné ráda podtrhla tu pasáž, kde Assez srovnává Snapea s jinými literárním hrdiny. To se mi moc líbilo. A přišlo mi to (v čem a jak jsou podobní) jako zajímavé téma k diskuzi.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Mariana

Titulek: Re: Re: Souhlasím

Rozhodně. Proto nemám zobecňování ráda. Ale je fajn, když někdo napíše článek, v němž se jiný člověk najde. Nebo který dokáže přivést k přemýšlení, inspiraci...
Přesně tak, spousta věcí se dá použít daleko šířeji. Líbí se mi, že assez mluví právě o tom, čemu ona rozumí a co je jí blízké. Pak to má hodnotu.
Já jsem oceňovala veškeré paralely a srovnání s klasickou literaturou, které se celým článkem prolínají. Nejvíc mě oslovila Vánoční koleda (nejen NoG mě inspiruje v četbě!:), ale souhlasím, že srovnávání s romantickými postavami by si diskuzi určitě zasloužilo. Mě může jenom mrzet, že toho nemám načteno víc. Za nejzajímavější ale považuju otázku, proč tedy autorky zvolily Severuse a ne někoho, kdo mu je tolik podobný. Protože Severus Snape prostě něco představuje – a to „něco“, co v sobě má, jistě lze najít i v jiných postavách v literatuře. Samozřejmě si také lze vytvořit svou vlastní postavu, která by se lišila byť i jen jménem.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Souhlasím

Ja doufam, ze jednou najdu nejaky inteligentni text o zabyvajici se pricinami obliby anti/hrdinu v literarnich ci filmovych pribezich.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Souhlasím

Souhlasím. Kdo tedy donutí Casiopeu nebo třeba Rociu napsat článek, proč má ráda snarry? :-D

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Souhlasím

To teda nevim, ale hadam ze nikdo. :-)

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: kami

Titulek: ...

Prečítala som si to, aj keď to ide mimo mňa, hoci mi nedá nepodotknúť, že ja sa Snapea nepokúšam napraviť, ani jeho nápravu v poviedkach nehľadám. Mám v obľube práve jeho "najhoršie ja", pretože ho považujem za prirodzené. Preto mám aj rada preklady od Sinam Llumi alebo bedrníky, prípadne poviedky od Lanevry. Ponechávajú Severusa takého, aký je. Sebeckého, vypočítavého a inteligentného.

A tiež sa musím ozvať k vete: "Proč si autorky nevyberou lehčí a uvěřitelnější možnost, proč si nevyberou jinou komplikovanou postavu?"

Mne sa snarry zdá málokedy komplikované. Veci so Snapeom považujem za problémové až vtedy, keď mu dáte niekoho, kto mu je podobný. Napr. Sirius, Remus... alebo aspoň niekoho, kto nie je jeho absolútny protipól, napr. Moody.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: ...

To by mně docela zajímalo v čem jsou zrovna Remuse se Siriusem podobný Severusovi?

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

(Ja som tušila, že sa ma na to opýtaš. :D)

Osobne si myslím, že z logického dôvodu, všetci, ktorí si prešli prvou vojnou sa stali akousi stratenou generáciou, ktorá je príznačná po 2. svetovej vojne. To ich jasne spája, pričom ich to aj vylučuje z bežného života a tým pádom aj zo života Harryho generácie.

Keby som sa mala pozrieť len čisto na Siriusov a Severusov charakter. Obaja sú stopercentne tvrdohlaví a hrdí. Neboja sa stáť si za svojím, aj keď to znamená odmietnutie spoločnosťou (viď Siriusova rodina, u Severusa je to celé okolie). Obaja sa doslova vyžívajú v tom, že sú iní. :D Neprekáža im, keď ubližujú druhým. Myslím si, že sú samostatní, Snape určite, Black potrebuje síce trochu lásky, ale to neznamená, že sa nedokáže o seba postarať. Nutne tiež potrebujú experimentovať (záškodnícka mapa, sectumsempra) a dokážu silno nenávidieť a odmietajú pravdu, ktorá sa im nehodí. (napr. že Potter nie je James, a že Severus je na tej dobrej strane).

Remus a Severus sú si podobní najmä pokojom, introvertným chovaním, flegmatickosťou (ja viem, že podľa teba je cholerik), prístupom k vzdelaniu, Rowlingová ich oboch dokonca postavila do úlohy špeha, čo považujem za najdôležitejší spájací znak. James, ani Sirius by špehov robiť nedokázali.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

I kdybych ti to všechno uznala za pravdivé, tak v případě Remuse stále nevidím důvod, proč by ho mělo být těžší spojit se Severusem než Pottera. Naopak zastávám názor, že právě Remuse je jeden z mála lidí, kteří by Severuse dlouhodobě snesli na rozdíl od Pottera, který by ho přes veškerou lásku prostě nesnesl.

S tím, že Sirius a Severus by spolu být trvale nemohli souhlasím. Je pravděpodobné, že jejich vztah by vznikl a zanikl podobě jako snarry. Nenávist-nucené smíření-tolerance-vyhoření-opětovná nenávis klidně i přes vzájemnou lásku aneb, nelez mi už nikdy na oči ty šmejde nebo ti vrazím ruku do zadku a vyrvu srdce.:-D Autorky snarry nám to vyhoření a nenávist do příběhu už nezapracují.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Myslím si, že vzťah Remus/Severus je založený na zdvorilosti. Pričom komplikovanosť vytvára Snape, pretože Lupina nepovažuje za sebe rovného, čo je podľa mňa uňho dôležité vo vzťahu k iným. (Aj keď Siriusa nenávidí, je mu rovnocenný.) Myslím, že by ho pokojne dokázal označiť za neľudskú beštiu, ktorá sa dostala do učebnice o zvieratách a vyhlásiť to za najväčší úspech v jeho živote, čo by Lupinovi maximálne ublížilo, alebo by ho to riadne vytočilo. Lupin je milý a láskavý, ale nemá v sebe tú naivitu o dobrote sveta, ktorú vlastní Harry. (A ak ju nevlastní, tak to už z môjho pohľadu nie je on.) Mám pocit, že pri Remusovi autorky nemôžu použiť "láska hory prenáša", teda to, čo bežne vídam u snarry.

Ale samozrejme ja snarry úplne nezavrhujem, čítam ho dokonca častejšie ako drarry a som veľmi zvedavá na Invictus, ktorý má po 9 zverejnených (a následne stiahnutých) kapitolách všetky moje sympatie.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Základní problém tu asi vidím v tom, že ty si myslíš, že Severus může mít s někým vyrovnaný vztah, zatím co já takový vztah všeobecně považuji za nerealisticky a v případě Severuse zvlášť. Nemyslím si, že je Severus schopný "sednout si ke stolu" a vytvořit se svým partnerem rozumný kompromis, jemu musí být buď rozkazováno/jím manipulováno nebo musí rozkazovat/manipulovat.
Zatím co Sirius a Harry mají povahu na to poslat Severuse s celou jeho tvrdohlavostí do háje, tak Remus si jenom povzdechne a udělá Severusovi po vůli bez ohledu na jeho chování, protože Remus... Inu, Remus Lupin je veliký zbabělec, který se tak moc bojí zůstat sám a bojí se toho, že ho nebudou milovaní lidé chtít, že odvrhne ideály a nechá si po zádech přejít okovanou botou stejně jako si nechá nadávat do zvířat. Tak prostě Remuse vidím a proto se mi možná tolik hodí k Severusovi. Protože, když se zeptáš, kdo je z HP světa největší slaboch, neřeknu ti Peter, ten byl alespoň dost silný na zradu svých přátel, ale Remus jelikož on se na nic takového nevzmohl. Ostatně vlastně, co kdy Remus Lupin vykonal?

Ale jinak mám Remiho ráda, vážně. :-D Kdybych neměla nenapsala bych o něm tolik stovek stran. Jen prostě to, že ho vidím jako někoho, kdo je v mnoha ohledech slabí a zbabělí, mi nebrání ho mít ráda. :-D

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Som rada, že Lupina považuješ za zbabelca, ja ho skôr označujem za slabocha, čo je v konečnom dôsledku to isté. Občas ho mám rada a občas mi lezie na nervy.

V Harrym nevidím silu alebo schopnosť poslať Severusa do patričných medzí, lebo Harry má zväčša 17 a Severus 38. Nezdá sa mi, že niekto, kto by z nášho pohľadu nevychodil ani strednú, dokáže byť dominantný nad niekým, kto robí dvojitého agenta a plnohodnotne, vlastnými silami prežil prvú vojnu, kde to Harry prežíva len vďaka šťastiu, náhode a za pomoci druhých.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Tím se ovšem přímo dotýkáš té slavné otázky, proč vlastně Harry neustále přežívá? :)

Pokud si na to odpovím jako ty, tak je to, myslím, také ta otázka, která ho odsuzuje k Mary Suevitosti. - Ubohý sirotek, budící soucit, který se stane úběžníkem všech událostí a z důvodů ne zcela pochopitelných všechno dokáže vyřešit. V tomto případě porazit Voldemorta. :)

Nu, takový náhled dává víc než smysl. Ale zkusím na to jít chvíli ještě jinak:

Vidím to tak, že na otázku, proč by měl Harry dokázat porazit Voldemorta jsou jen dvě možné odpovědi. A obě jsou trochu problematické.

POZOR sprosté slovo!
*buď měl z prdele štěstí
* nebo je strašně mocný (prostě jde vrozené nadání)


Správná odpověď podle Rowlingové je asi ale ta, že ho porazil prostě proto, že mu to bylo předurčeno. Je to štěstí? Tak trochu, ale nejsem si jistá, že je to tak úplně ono. Je to osud. Pojem, se kterým mi lidé jednadvacátého století neumíme pracovat.

Myslím, že jeho příběh je v tomto podobný osudu Jany z Arku. Ani ona neměla sama o sobě sílu a schopnosti porazit Angličany. Měla na své straně hlavně proroctví. V jejím náhledu ji vybral Bůh. Francouzi tomu uvěřili a co víc, občas tomu asi sice neradi, přesto tak nějak věřili i Angličané.

..........

A teď k tématu:

Já rozumím tomu, proč se ti nezdá Harry schopný stát na stejné rovině se Snapem. Sama otázku věku nepovažuji tak úplně za vedlejší.

Nicméně bavíš se snarry schipper, tak asi musíš čekat, že nějakou obhajobu svého páru vykřeše, ne? :)

V jistém smyslu hledím na Snapea jako na sice skoro čtyřicetiletého, ale v mnoha ohledech (zejména co do sociálních kontaktů) nedospělého muže, který se ani za ta léta nedokázal vyrovnat z řadou křivd a ústrků. Pěstuje si tu svou ukřivděnost skoro jako mrkvičku na zahrádce.

Naopak Harrymu bylo už kánonem (otázka samozřejmě je zda smysluplně a hodnověrně) do vínku dáno, že je empatický, odpovědný .. atd.

Nejspíš dokáže odpouštět. Dursleyovým se v kánonu nijak nemstí a Snape dostane nakonec plné odpuštění, když po něm pojmenuje dítě. To by sám Snape zaručeně na jeho místě neudělal. :)

Navíc je taky vybrán osudem (nebo má z pekla štěstí nebo velkou magickou moc). A to jsou výhody, které jeho věkový handicap mohou vyrovnávat.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

To jsi tu ale zase u toho, jak vlastně funguje čas a prostor. Možná ano, možná to, že má někdo z prdele štěstí jako Harry (ne, fakt si nemyslím, že byl tak děsně mocný, za celou dobu předvedl sotva dvacet různých kouzel. :-D) je prostě dáno tím, že v okamžiku velkého třesku byl spuštěn dominový efek, který dospěje ke svému konci bez ohledu na to, co člověk udělá. Tedy že svobodná vůle vůbec neexistuje a i kdy se chtěl Harry třeba zabít skokem pod auto, tak mu v tom "osud" zabrání tím, že nechá před to auto skočit kočku a to způsobí hromadnou nehodu, takže bude Potter u toho chodníku stát tak dlouho, dokud si to nerozmyslí.


:-D To víš že si Severus pěstuje svou zášť a křivdu. Pravidelně ji okopává, hnojí, zalévá, odvodňuje dokonce si s ní povídá, hladí ji a pouští jí hudbu. A jakmile křivda vyroste, provdá ji za své ego, za svědka jim jde inteligence a smysl pro humor, díky čemuž jsou z toho malinkaté roztomilé urážky a sarkastické komentáře. Vidíš? Má v sobě celou rodinu i s přáteli. :-D

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Tak já jsem neřekla že je nad Severusem dominantní, jen že ho pošle do prdele, to jsou dvě rozdílné věci. ;-) Tam je to právě dáno tím, že ho Harry považuje za méněcenného bez ohledu na jeho zásluhy, protože všechno co se stalo je Snapeova vina. Nebo ho považuje za rovnocenného a proto ho bez ohledu na svůj věk do toho háje pošle. Abys to neudělala musíš mít k tomu staršímu člověka úctu nebo z něj musíš mít strach, nemyslím si, že tohle kánonický Harry ke Snapeovi někdy cítil.
Navíc, sedmnáctiletý kluk je něco jiného než sedmnáctiletá holka. Ti jsou drzí, a kupodivu zvláště k mužům, prostě z principu, aby si našli své místo ve lidské smečce.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Já myslím, že tvé argumenty proti snarry jsou jiné než kaminy. Já argumentovala proti kami a myslím, že jsem tak trochu nahrála těm tvým. :)

Principiálně je celá pravda taková, že já nepotřebuji racionálně věřit tomu, že patří k sobě. Já mám ten dojem v sobě emocionálně. Což je důvod, proč to čtu. To ze mě dělá snarry shipper. Pak už si to mohu jen racionalizovat. A to za každou cenu dělat nechci.

Proto mám asi problém to pak racionálně dokázat. Ale myslím si, že některé důvody, proč to nejde, jsou aspoň částečně zpochybnitelné.

Po pravdě debaty, proč je tenhle pár skvělý a jiný zcela nemožný, mi v zásadě vždy připadají poněkud iracionální. Trochu jako když se dva lidé hádají jestli je Xenie hnusné nebo krásné jméno. :)

Ono je to stále dokola hlavně o tom, čemu je kdo z nás ochoten věřit.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: ...

Takže napřed. Úplně chápu, že takovýto text, nutí autora, aby reagoval ve smyslu: "já to tak mám" nebo naopak "já to tak nemám".

A ty to tak nemáš. Nemá to tak Lanevra. OK. Myslím, že dokážu pochopit proč.

Mě by ale zajímalo, jestli máš při čtení dojem, že tuto motivaci u jiných děl vidíš?

Já pro pro řádek dodám, že si sama nemyslím, že tato motivace při psaní odsuzuje autory k tomu, že jejich Severus bude OOC.

Já ji tak nějak vidím i ve svých oblíbených fanfikcích jako je "Desiderium Intimum" nebo "Noci v zahradě Getsemanské/Invictus", kde mi postavy připadají na fanfikční poměry nadprůměrně kanonické.

A myslím si, že bych dokázala najít i překlady od bedrníky, kde tuhle motivaci vidím - třeba "Za sluncem a měsícem" nebo "Mistr lektvarů".

Pro mě otázka zní: Jsem jediná, kdo to tam vidí?

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: ...

Belldandy: Úplne chápem, že snarry budeš ako fanúšik obhajovať, ja sa ho ako nefanúšik budem pokúšať poprieť.

Ohľadom otázky, či vidím snahu o nápravu Snapea. (Na to si sa ma pýtala , však?) Áno, vidím ju v niektorých snarry aj nesnarry textoch, hoci si nie som istá, či sa práve nachádza v „Za sluncem a za měsícem“.

A teraz mám jednu otázku, ktorá vlastne patrí aj Lanevre alebo aj assez alebo komukoľvek, kto bude mať chuť odpovedať. Nemám v pláne vám odpovede nijako vyvracať, je to čisto vedecký záujem, nie obhajoba vlastného názoru: „O čom sa Harry bude rozprávať so Severusom, keď vyriešia Snapeovu odcudzenosť a porazia Voldemorta?“ Teraz mám na mysli tú situáciu, keď prežijú a budú šťastne žiť až do smrti a nie tie situácie, kedy problém s ich šťastným žitím autorky vyriešia niekoho smrťou.

Môj skeptický pohľad na ich rozhovor je asi takýto (je to v čisto nadnesenej rovine, nikdy som sa nad tým nezamýšľala):
Severus: Vynašiel som elixír na všetky choroby sveta.
Harry: Milujem ťa.
Severus: ...
Harry: ...
*po nejakom čase ticha*
Harry: Milujem ťa.
(Prípadne by som tam bola ešte schopná doplniť žiadosť o sex a jej prijatie.)

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Zatraceně v DI je roztomilá scéna (já tu kapitolu snad půjdu hledat), Severus tam něco takového Harrymu předhazuje. Je to DI, vlastně se mu snaží říct že na nic jiného než na šukání není dobrý. Harry proto provede důkladnou přípravu a pa vede velmi zasvěcenou debatu o nějakém lektvarovém problému. Celá debata ovšem ztroskotá ve chvíli, kdy Severus trochu změní téma a Harrymu dojde jeho příprava . :)

Každopádně ta odpověď (v DI) asi je, že Harry když vážně chce a do nějakého problému se zakousne, dokáže ho překonat. Kvůli učiteli zvládne i jeho obor. Třebas ne přímo geniálně, ale zvládne.

Nevím,jestli je to plnohodnotná odpověď, ale tohle mi neodbytně naskočilo, když jsme si tvou otázku přečetla. :)

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: ...

Ano. Ano! ANO! Tady myslím, kami,, najdeme naprosto shodu názorů, protože Potter si nebude moci se Snapem popovídat vůbec o ničem a proto se k sobě z hlediska dlouhodobého vztahu nehodí. :-D
O tom už jsem mluvila nahoře v našem rozhovoru a podporuji tím právě tu tezi, že se Snapem by vydržel Lupin, protože... bez pohledu na to, jaké budou mít vzájemné postavení, mohou si spolu povídat o mnoha věcech. Zároveň ale se k Severusovi nehodí Hermiona se kterou by si sice měl také mnoho co říct, ale ona je na rozdíl od Lupina stejně pedantská jako Severus a zároveň stejně bojovně vznětlivá jako Harry. Navíc si ji prostě dovedu představit v té situaci, kde do Severuse hučí, že je pořád zavřený v laboratoři, ale že nic nedokázal a kdákat o dětech a o společnosti jiných lidí a nadávat mu do ožralců, když si dá pár sklenek navíc. Nic z toho by Lupin neudělal.
A víš co? Když bych měla Sevovi dát do postele ženskou dám mu tam Lenku. Ona je divné, má mnoho svých výstřelků, ale zároveň je to myslím klidný, flegmatický, trpěliví a zároveň inteligentní a vzdělaný člověk. Takoví Lupin v ženském těle.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Lunu? To mi pripadá zvláštne, teraz som si uvedomila, že som nikdy nič také nečítala, nepoznáš nejakú FF? Pokojne aj v AJ.

Hermionu si dokážem predstaviť vo vzťahu iba s mladým Snapeom, kde vlastne k vzťahu ani nepríde. Severusa si pri nej predstavujem skôr ako operku. :D A myslím, že by mal príliš v hlave dokonalú a krásnu a akčnú a zidealizovanú Evansovú, aby o ňu zavadil pohľadom.

A dobre, môžeme sa dohodnúť, že Lupin by so Snapeom vydržal. Predsa len existuje poviedka "Na místech, která nikdo neměl spatřit", asi to poznáš, len si to ešte nekomentovala na FF denníku.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Ne, určitě ne nic, co bych označila za vyhovující mé představě. Asi tuším tři PWP jsem četla, což byla hetero klasika. Ona děsně rozvášněná, jeden orgasmus za druhým, on trochu parchant, ale dokonalí milenec. Dohromady bych si mohla přečíst klasickou pornopovídku a vyšlo by mi to nastejno.

Tam bych to asi snesla jen v případě, že by z Hermiony byla domina a Severus byl její otrok... ale toho se nikdy nedočkám, pokud si to sama nenapíšu. :-D

Jasně, že znám. To víš, kdybych nebyla líná a na deníku víc komentovala... +dělá že ona nic+ Prostě oni dva by spolu žít mohli, ale Harry a Severus nikoliv.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Mimojiné, když na něco nereaguju, tak to dost často znamená, že prostě souhlasím.

Nebo prostě z nějakého jiného důvodu nevím, co bych řekla. Došly mi argumenty. Nebo jsem tak unavená, že už nejsem sto :)

Tak ještě k "Za sluncem a měsícem" ...
Samotné mi přijde, že to může být sporné. Nu, koneckonců jako skoro každý výklad nějakého textu.

V "Za slunce a měsícem" právě vidím, to, že je tam Severus nějakým způsobem přinucen prožít si co předsudečně odmítá (v tomto případě vlkodlactví) a nakonec mu nezbývá než to přijmout. A tomu si dovoluji říkat, že je napraven. Ve vztahu k Remusovi, to má myslím stejný význam jako ve vztahu k Harrymu uznání toho, že on a James nejsou stejní.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: assez

Titulek: Re: Re: Re: ...

A proč by nemohli mluvit o obraně? O smrtijedských sešlostech, o Lily, o Jamesovi, proč by nechodili do tanečních kurzů a neokopávali zahrádku, půl života nepromlčeli, čtvrt života neprohádali a u toho zbytku - to nechám na vás? Protože stručně a jasně: co děláme v partnerských životech my?

—————

Datum: 20.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Už jsem řekla, že důvody, proč čtu snarry považuji za emocionální a nikoli racionální a nechci si v tomhle žádnou umělou racionalizaci přespříliš pěstovat. Proto, prosím, berte, co píšu s rezervou. Nicméně ... si dovolím Assez v tomhle trochu podpořit.

Můj manžel je něco jako odborník na populární hudbu, opravdu hodně o ní ví a zároveň je to asi jeho největší koníček.
Já naproti o tom nevím nic a vyznačuji se tím, že nemám naprosto žádný hudební vkus. (Proto se s ním o hudbě nikdy nepřu. Co on řekne od hudbě, to je u nás doma pravda.)

Nicméně přesto jsme se mohli sblížit na základě toho, že existuje ještě dost témat, která nás oba dva zajímají.

A popravdě po čase rodinného soužití, máme společné témata hlavně v tom, co se zas přihodilo ve školce, že s tou blikající žárovkou by se už vážně něco mělo udělat a kdo že tady (konečně!) uklidí. :)

Já si tu dovolím lehce nadnést, že ve fanfiction je obvyklé Harryho idiocii nadnášet. Kánon nezadává důvod si myslit, že je mimořádně blbý. Myslím, že je student průměrný až lehce nadprůměrný. Řekněme, že je to docela chytrý kluk na to, co všechno řeší kolem.

To, že mu nejdou zrovna lektvary zas až tak mnoho neznamená. Já sama měla jeden rok v pololetí na střední z biologie jedničku a na konci roku jsem se musela nechat přezkoušet, abych nepropadla. A to po té, co se nám vrátila původní učitelka. Na prvního půl roku totiž odešla. Takové věci se zkrátka stávají ...

Je to přeci jen pořád nejvíc o tom, zda mohou překonat tu vzájemnou nevraživost. To, jak jeden druhého vidí.

My snarristky si samozřejmě pěstujeme pocit, že toho mají Harry a Severus společného hodně. :) Zejména ten pocit, že je lidé soudí podle něčeho (znamení zla, jizvy) dříve než je opravdu poznají. Takže by si mohli rozumět aspoň v pocitu ukřivděnosti. :)

A ano, podle všeho mají oba náklonnost k předmětu zvanému Obrana proti černé magii.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: black-lana.webnode.cz

Když to čtu mám prostě dojem, že článek by se měl jmenovat "Proč assez píše snarry a proč ho píše tak a tak", proti čemuž nic nemám a ráda jsem si to přečetla. ;-) Možná mi to někdy pomůže víc pochopit naše rozhovory.... Jenže, těžko proti tomu mohu argumentovat, protože, vzhledem k tomu, že v tom cítím osobní vyznání, bude mít vlastně autorka vždycky pravdu. To by bylo trochu jako snahy vymluvit optimistovi jeho pozitivní náhled na svět.
Mohla bych poskytnout pohled na vlastní důvody proč píšu snarry, zde však je moment, kdy se doznám, že já vlastně snarry nepíšu a "ostatní páry" převládají dokonce i teď po velké čistce mých stránek.
A jako čtenář? Tak to taky ani zdaleka nečtu jenom snarry (ani zdaleka nečtu jenom Harryho Pottera, což se na tom také podepisuje), takže ani to moc k ničemu nebude.

Zase ale mohu jedině říct, že se základní myšlenkou napravování toho, co se nám nelíbí, souhlasím. Ostatně o tom je celé ff že mimo jiné také napravujeme to, co se nám nelíbí a předěláváme to dle obrazu svého. Takže to bych neaplikovala výhradně na snarry.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: black-lana.webnode.cz

Nu, i já tenhle text cítím jako Assezino osobní vyznání. Musím k tomu ale dodat, že mám podezření, že tyto Asseziny důvody mnozí autoři sdílejí. A to je ten důvod, proč se s tím textem mohu ztotožňovat.

Ovšem zaručeně bych při tom nejmenovala zrovna tebe. Nemyslím, že zrovna ty chceš Snapea napravovat, naopak mám podezření, že tobě vyhovuje tak, jak je. :)

To, o čem bych si ráda s někým (ne, nutně s tebou) nad tím textem pobavila, je, zda i někdo další má pocit, že i u dalších autorů tuto emoci - polepšit Snapea a přinést mu (naši a ne jeho představu) štěstí - vidí.

Já mám dojem, že ji v mnoha FF vídám. A dokonce ji jako čtenář dokážu mnohdy sama cítit. A jak to tak bývá, co člověk sám cítí, to má sklony považovat za univerzální. :)

Každopádně tuhle touhu přinutit Snapea (třeba i drasticky a násilím) ke změně celého jeho přístupu, vidím i v mnoha fanfikcích, které mám hodně ráda. Ty nejlepší to umí provést dokonce i docela věrohodně. :)

A ano, mám samozřejmě dojem, že tohle není výhradní záležitost snarristek. Snamionkářek, snupinistek nebo třeba severistek se to může týkat zrovna tak. Ale to snad Assez netvrdí, ona zkrátka je snarristka, tak mluví o snarry.

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Vyhovuje jak je? Nooo, vzhledem k ff průměru bych řekla, že v některých ohledech je ještě odpornější než je běžné, od jeho jasné a nepopíraná (mnou i jím) zbabělosti k tomu, že má poněkud sklony k pijanství, nicméně to považuji za bezpředmětné vzhledem k článku.

Já spíš na tom článku vidím myšlenku, že my autoři Severuse bičujeme za všechny jeho zlé vlastnosti, abychom skrze tu bolest bytí a bití dovedli k Potterovi, který mu ukáže obzory radosti a tím ho polepšíme a učiníme šťastným. Je to ale jen má interpretace toho, co jsem četla, která nemusí být správné z jednoduchého důvodu; tohle není článek, který nám poskytne nějaké informace, je to jenom sepsaný sled autorčiných myšlenek. Je to stejné jako hledat odpovědi v jinotajích, autor ti pak stejně může říct "Já nevím co jsem tím myslel, byl sem vožralej."

Co se týče toho, o čem se se mnou nechceš bavit (:-D - doufám, že ten smajlík je na místě.), tak samozřejmě ano. Severus je v mnoha povídkách, nejen Snarry, vyveden na konci jako polepšený milující kajícník, který chová v náručí člověka, jenž ho k tomu polepšení dovedl. Je to tam snad úmyslně? Nemyslím si. Prostě se autorky tak moc hrabou v tom jeho zatraceném "always" a jeho prokazatelných lepších vlastnost (ó, áno, to že někoho miloval celý život, i když už to dávno byla ohnilá kostra v zemi, je podle spousty lidí lepší vlastnost :-D), že jim to z toho nakonec vyjde. Ostatně když chceš člověka jako Severus s někým natrvalo spojit, a v tom má assez pravdu, že to autoři chtějí, potom ti nezbývá nic jiného než ho změnit k lepšímu, protože on by s málokým vydržel a málokdo by vydržel s ním.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Směřujeme asi k tomu, že já tohle ve fanfikcích vidím a ty ne. A s tím se nedá moc dělat. Pokud na to téma neuděláme nějaký pořádný přesvědčivý průzkum, není moc na čem doložitelném založit debatu. :)


Nu, já tu mám ještě tohle:

Já měla vždycky za takový malý důkaz toho, že za oblibou snarry není tak úplně stoprocetně jen touha, aby se Harry se Snapem vyspal, existenci severitů.

Mně připadá, že severity mají se se snarry společnou snahu/motivaci usmířit tyhle dva. Což se obvykle děje za podmínek, že Severus cosi prohlédne. Nebo dobrá, že tak nějak prohlédnou oba. Nu, tu potřebu nechat prohlédnout víc Snapea, jsem považovala sama vždy za zřejmou. Ve výsledku, nemám proto žádný důkaz ... :)

A ještě jedna věc, u nás nikoli, ale v angličtině se píšou i fanfikce "snapeocentrik", do češtiny byl myslím z toho všeho přeložený jen již mnou výše (v diskuzi z kami) zmíněný Mistr lektvarů.

Ono je sporné, jak na toho Mistra lektvarů nahlížet? Jestli se tam Severus opravdu polepší? Stane se užitečnou součástí společnosti. Otázka je, zda jím byl i už před tím? Každopádně, téměř nepochybně, je to ten případ, kdy jde o tom dopřát mu šťastný konec. Když budu parafrázovat Assez: Přinést mu štěstí ...

Hele a ještě mě napadlo. Jak mám chápat třeba D.J. volajícího: "Snape má trpět, trpět a zase trpět ... " Ve kterém komentáři jsem to jen četla. Že by to byl ten Mistr lektvarů?

Proč vlastně D.J. touží po jeho utrpení? Těší ho cizí bolest nebo má dojem, že má trpět kvůli čemusi speciálně Snape? Třeba, protože si to zaslouží? Neboli - čímsi se provinil a teď musí trpět, aby byl potrestán.

Tady ovšem samozřejmě platí, že D.J. ví, proč to řekl. Ne já.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: kami

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Prepáčte, dovolím si reagovať na poznámku o D.J.
Osobne sa s takou vetou dokážem stotožniť, ale samozrejme v prípade, že si ju interpretujem tak, že Severus má trpieť preto, lebo je v takom momente jednoducho rozkošný. Ale to tou vetou určite myslené nebolo. :D

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: Lanevra

Titulek: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Jestli ona za tím není celkově ta domněnka, že člověk se rodí dobrý a čistý a zkazí se jenom tím, co se mu v životě stane. Potom logicky je v Severusovi obrovské dobro a my, když půjdeme odčiníme to zlé co se mu stalo nebo ho donutíme odpustit těm, kterém ve své zlobě křivdí, tak logicky přijde očištění a dobrý Severus, ten praví jak byl zrozen (Bohem) se nám ukáže.

A proč k tomu dospívají autorky taky často tím, že ho nechají hodně trpět? Inu, naše společnost je založená na dvou tisíciletích křesťanství a stovkách let vtloukání víry do hlavy. Pozoruji to na lidech už dlouho, sice tvrdí že jsou ateisté, ale přesto se domnívají, že k morální očistě může člověk dojít pouze přes bolest a odpuštění. To ale přesně to, co nám jako společnosti bylo nespočet století předkládáno jako pravdivé, včetně toho, že lidé se rodí dobří, protože to vše je očistec skrz který může hříšné duše dojít spasení.

Prostě autoři i čtenáři nechtějí uznat, že by se Snape mohl narodit "zlí" a být takoví i bez pohledu na všechny své špatné zkušenosti. Nechtějí přijmout, že by mohl Harryho (nebo kohokoliv jiného) nenávidět prostě jenom z čisté radosti z nenávisti a uspokojení z jejího projevování.

Jinak za D.J. mluvit nemohu, ale je pravdou, že on by nechal trpět každou postavu bez ohledu na fandom nebo její minulost. Spíš se prostě vyžívá v týrání postav jako celku.

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Hele, já si to našla. Zní to takhle: "Taková hezká pohádka na dobrou noc. Na můj vkus Snape dopadne příliš dobře, a to si Snape nezaslouží. Snape má trpět a trpět a trpět."

Je tam řeč o vině. Nicméně ano, znám D.J. a ztotožňuji se s tím, že rád nějakou postavu nechá trpět. Nicméně ... pořád můžu zkoušet tvrdit, že ... možná Snapea raději než jiné. :)

—————

Datum: 19.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: black-lana.webnode.cz

Pojem viny není ale jen křesťanský termín.
A odpouštění má sice málokde tak velký význam jako v křesťanství, ale ...
Zrovna teď o posledním víkendu mi Adelaine citovala nějakého islámského klasika, který mluvil o obrovském významu odpuštění.

Já jen, že bych zkusil hájit tezi, že tyto věci jsou v lidské kultuře do značné míry univerzální. Samozřejmě, že v křesťanství se klade důraz na jiné jiné věci než třeba v buddhismu. Přesto, já osobně, zkrátka věřím, že většina těchto věcí je lidmi obecně sdílená.

Jinak ovšem souhlasím...
Tedy s tím, že jsou v naší kultuře a lidském myšlení věci, které takový náhled podmiňují. I s tím, že něco na nich iluzorní. S tím nemám důvod nesouhlasit. Vlastně si myslím totéž.

I když , jak nás znám, možná bychom z toho nevyvodili úplně totéž. :D

—————

Datum: 17.09.2013

Vložil: ester

Titulek: analyza

Tomu poviem pekna analyza dvojice Harry a Snape...

—————

Datum: 18.09.2013

Vložil: belldandy

Titulek: Re: analyza

Děkuji za Assez. Doufám, že si to přečte. :)

—————