-


Channal Surfing

17.10.2016 10:34
 

Tenhle fanvid (a také jeho tři pokračování - Channal Hopping, At the Movies, At the movies: The Sequel) jakoby Ash natočila, aby potvrdila mou tezi, že charakteristickým rysem seriálu Supernatural a jedním z klíčů k jeho úspěchu je žánrová pestrost. Podobně jako jeho průkopnický seriálový předchůdce Buffy, je i Supernatural směsí hororových, melodramatických, akčních a humorných prvků. Podobně jako Buffy ho plní množství pop-kulturních nárážek, s postupujícím časem a přibývajícím množství řad, je to stále víc náražek na sebe sama. 

Mám za to, že minimálně od čtrté řády, s nástupem andělů na scénu, je koncepce nadpřirozena ovlivněna komiksovými řadami Sandmana, Lucifera a zejména Constantina. Navíc je Supernatural podobně jako posledně jmenovaný komiks, možné řadit do žánru nadpřirozené detektivky. Constantin je považován za zakladetelské dílo tohoto žánru.

 

Je-li Supernatural nadpřirozenou detektivkou je očekávatelné, že z něj můžete snadno vypreparovat prvnky detektivního nebo horového seriálu. Mnoho starších, takzvaných mysteriózních seriálů s detektivních zápletkou, nejspíše minimálně podvědomě Eriku Kripkemu sloužilo jako předvzor při koncepci Supernaturalu, třebaže mysteriózní seriály měli narozdíl od Constantina či Supernaturalu obvykle pro prvky tajmena, v nich obsažené, nějaké racionální vysvětlení a obešli se tak bez existence nadpřirozena.

Ovšem o něco překvapivější je, že ze Supernaturalu je prakticky stejně snadné jako tajemno a strašidelno vypreparovat i prvky melodramatické, které pak odkazují na jihomaerické telenovely nebo mydlové soup opery typu "Tak jde čas (viz Channal Hopping). Ne nadarmo o Supernaturalu Henry Jenkins tvrdí, že je to zejména melodrama o rodinných vztazích a glosuje to větou: "Zatraceně, ten seriál je jeden dlouhý hurt/comfort příběh."  Supernatural je rodinné melodrama, kde nahoře na nebi řeší své vztahy nebeská rodina andělů, a dole na zemi, rodina Winchestrů.

 

Seriál proslul také otevíráním takzvané čtvrté stěny, objevuje se v něm mnoho odkazů na reálný svět. Jednou z epizod, která tak činí, je "Changing Channels" (5,08), v níž Sam a Dean uvíznou se světě televizní zábavy a přesunují se z jedné TV show do druhé. V epizoda "Changing Channels" padlo asi největší množství odkazů na jiná televizní díla a logicky se právě k ní se tento fanvid obrací jako k hlavní inspiraci.

Ve fanvidu Dean přepíná mezi televizními pořady, které nejsou ničím jiným než rovněž záběry ze seriálu, ovšem upravenými tak, aby upomínali na jiná díla americké televizní produkce. Celou záležitost okořeňují okamžiky ze skutečných televizních show, v níž se objevily či jen mihly hvězdy seriálu Supernatural, v čase od 3:18 je to Misha Collins v "Plastické chirurgii" (s05e19) a v čase od 4:30 Jered Padalecki v "Gilmorových děvčatech".

 

Aby jste si mohlo lépe vychutnat Ashino mistrovství, připojila jsem ještě na závěr seznam s odkazy na znělky TV show, které tento fanvid parafrázuje.

 

od 0:00 - "Parks and Recreation", mockumentary, link

od 0:18 - "The Hardy Boys/ Nancy Drew Mysteries", mysteriózní detektivní seriál, link

od 1:00 - telenovela, "Sobrenatural" a "Precioso", link, link

od 1:18 - "Dexter", seriál o masovém vrahovi, link

od 2:07 - "CSI Miami", krimi seriál, link

od 2:29 - "Major League Eating", sportovní utkání v požírání jídla (vysílání ESPN)

od 2:36 - "Lost", mysteriózní seriál, link

od 3:18 - hudba je vstupní znělka z "Full House" sitcom, link

od 3:50 - "Laverne & Shirley", sitcom, link

              (a také smýšlená sitcom verze Supernaturalu známá z "Channig Channels")


 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Channal Surfing

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.