-


A Hole in the World. Příběh o omega-emancipaci

04.03.2016 18:39

        Přejato z : https://symbioticantithesis.tumblr.com

 

autorka: Anneliese Michel

link

FFdeník

 

Cílem tohoto textu rozhodně není popisovat děj, přesto, chcete-li se vyhnou jakýmkoli SPOILERům , nečtěte tento text, pokud nemáte přečteno A Hole in The  World.  

 

Když jsem začínala se Supernatural fandomem, určitě jsem nečekala, že první dlouhá fanfikce, kterou si přečtu, bude omegaverse, a tím spíše, že se mi ta má první omegaverse, tak moc zalíbí. Ve skutečnosti mám takový ten „přirozený“ ostych už před AU příběhy. Jenže … taky je tu ta zpropadená chuť fanfikční čtenářky pokoušet svá „tohle raději ne“.

A Hole in the World je příběh z alternativního světa. A proto zapomeňte na lovce duchů bojující proti nadpřirozenému zlu. V této modern AU vystupují zcela klišovité AU postavy mezi jaké patří Castiel jako lékař a bývalý kněz dohromady (Dokonce dvě klišé ztělesněné v jednom charakteru, to už je něco.), Dean jako automechanik a Sam jako právník. Ta zvláštní věc na téhle FF je, že pokud se smíříte s tím, že je to AU, tak už pro vás nebude o nic horší tím, že onen alternativní svět, ve kterém se děj odehrává, je svět omegaversní. Nevěříte mi? Ale věřte!

Poněvadž by mi usnadnilo pro začátek hodně práce, předpokládat, že víte, co to je ta omegaverse, tak budu předpokládat, že to víte. Upřimně nechce se mi ztrácet čas tím, že vám to budu vysvětlovat, když pak stejně budu mít tendence vám tvrdit, že tenhle příběh typickou omegaversí není. Není to totiž fanfikce založená na hierachii lidských bytostí, je to spíše příběh o emancipaci omegalidí. Nemalá část děje se odehrává během soudních přelíčení, které by mohli stát na počátku změny právního postavení a společenského přijetí omegalidí v tomto fiktivním světě.

 

Pokud se teď cítíte zmatení, protože nemáte tušení, co je to omegaverse, a přesto si pořád chcete tenhle příspěvek přečíst, doporučuji vám tyto dva články od Nagat (za prvé, za druhé) nebo pojednání od PrinzessinEilis. Nagat vám se svou typickou břitkostí barvitě vylíčí tento fenomén, zatímco PrinzessinEilis vám podá seriózní obraz fungování omagasvěta, velice blízký tomu v A Hole in the World

 

 

Vítejte v Omegavesmíru obydleném IC postavami

 

Takže vítejte do světa, kde mají všichni lidé kromě obvyklých dvou „gender“ pohlaví, v kolonce „sex“ zapsáno také jedno z čísel řecké abecedy: alfa, beta nebo omega. AnnelieseMichel v autorské poznámce k úvodním kapitolám píše, že si dala za úkol sepsat příběh, který sice bude založen na alfa/omega dynamice, ale zároveň nebude přespříliš ohýbat charaktery. Málokdy jsem měla někomu chuť říct, že se mu povedlo, co si předsevzal. Pohlaví postav (ať už jde o "sex" nebo "gender") v podání Anneliese Michel  totiž zdaleka neurčuje vše, čím tyto postavy jsou.

 

A Hole in The World je dle mého vynikající omegaversí, ale mám chuť dodat, že to kupodivu taky není špatná fanfikce na Supernatural. Při tom zrovna tohle bych si třeba o legendárním Twist and Shout napsat netroufla. Zatímco v Twist and Shout jsem s vyjímkou jmen postav nenacházela žádnou souvstažnost k původnímu seriálu, v A Hole in the World Anneliese Michel rozvrhla vzájemné vztahy postav způsobem, který s kánonem stále zásadním způsobem koresponduje.

Winchestrovic a Hellerovic tvoří svébytnou, třebaže spíše duševně než geneticky spřízněnou, rodinu. Ještě svébytnější rodinu má Castiel, jehož otec, trpící božským komplexem, si pořídil deset alfa synů, ať už s vlastní manželkou nebo za pomoci genetického šlechtění. Dean, který je omega, nechce nikdy nikoho o nic prosit a Castiel ... Castiel má smysl pro humor! Za to, že si speciálně tohohle jeho rysu v SPN fanfikcích všímám může zas jednou Nagat (viz). A Dean i Castiel mají jednu věc společnou. Oba štve, s jakými předsudky se většinová společnost dívá na omegalidi a jak špatně s nimi na základě těchto předsudků zachází.

Ačkoli to předchozí odstavec přímo neimplikuje, upozorňuji, že tenhle příběh, roztažený do skoro šedesáti kapitol, je v podstatě nehorázný fluff, v němž pokud by děj skončil v kterémkoli namátkovém okamžiku, většinou by skončil šťastně. Pokud se objeví nějaké komplikace, vesměs se vyřeší během zhruba tří následujících kapitol. Za to, že se v souvislosti s touhle FF dá vůbec použít žánrové označení angst, může jen těch pár traumat z minulosti, které v sobě, tak trochu klišovitě, postavy nesou.

Asi tak deset kapitol před koncem se autorka rozloučí se čtenáři, kteří nesnesou Mpreg a poprosí je, ať již dále nepokračují, s tím, že mají poslední přečtenou kapitolu chápat jako jejich šťastný konec. Osobně nemohu tento postup doporučit, poněvadž druhý konec považuji za mnohem lepší. Ten první mě přiměl zamyslet se nad tím, že svatba je vlastně hrozně nevkusný způsob jak ukončit milostný příběh.


 

Nebojte, tohle JE opravdu omegaverse

Už jsem tu napsala většinu toho, co jsem chtěla o této fanfikci prozradit, a možná i trochu víc než by bylo vzhledem k spoilerům vhodné. Pořád mám ale chuť ještě na závěr cosi dodat. Řekla jsem na začátku, že tenhle příběh NENÍ typickou omegaversí? Zapomeňte na to. Na takovém tvrzení bych rozhodně nechtěla zakládat svou výpověď o jakémkoli fanfikčním díle. Jako bych něco na ten způsob neslyšela už x-krát: „Nebojte se, tohle vlastně není typický slash.“, „Tenhle Mpreg je jiný.“ „Je to chan, ale vůbec to není pedofilní.“, nebo Rapefic, nebo PWP, nebo cokoli... Doplňte si dle libosti. Včetně mnou nejvíc oblíbeného: „Tohle není typická fanfiction.“ Ach, ty jsi tak jiná, řekl jednou milý své milé! A tohle byl prosím, kdyby jste to nepoznali, pokus o sarkasmus.  

Tak takhle tedy ne! Tohle JE normální omegaverse a JE ... dobrá. Co na tom, že o většině omegaversní produkce se tohle říct nedá? Proč by zrovna omegaverse měly být vyjímkou? Omegaverse jsou ve fanfiction motivem relativně velmi novým a stále se bouřlivě vyvíjejícím. Objevují se třeba takové, kde svět mají pod palcem omegy namísto alf. Už nějakou chvíli to celé není jen o hierarchii, i když je jasné, že právě ze studií o hierarchii v živočišné říši to celé vzešlo.

Celá ta věc se stává světem pro sebe, v němž je možné zvažovat různé varianty společenského uspořádání. Fanfikce o omegaversích mají společné hlavně to, že popisují svět v němž je přijímanou normou, že pohlaví není jen dichotomní záležitostí. V omegaversním světě existuje například zcela nový způsob, jak zklamat nebo naštvat svou rodinu. Tak jako v našem světě můžete rodičům plány na vnoučata narušít tím, že jste gay, v omegavesrním světě můžete být navíc třeba alfou, která preferuje jiné alfy.

Dospěla jsem k názoru, že omegaverse jsou hrozně nedoceněné. Jak se dá předpokládat, mnohými čtenáři, kteří si je dopředu předsudečně oškliví. Do značné míry ale i samotnými autory, kteří je píší, ale neumí při tom využít ten poklad nonkomforního myšlení, který v nich mají. 

Ovšem s postojem slash je v pohodě, ale omegaverse jsou fuj, si koledujeme o nějakou ironickou poznámku. Nějakou takovou, jakou glosoval Dean v A Hole in The World televizní zpravodajství o střetu skupin alfa a omega lidí. „Tak oni jsou demonstranti a my jsme dav?“ Pozor, naše slova odhalují naše předsudky a naše předsudky odhalují nás.

 

Oblíbené scény:

  • 11. kapitola - Zamilovaná kapitola. Je 5:45 ráno a Castiel je zamilovaný. Je 6:25 a Castiel je stále zamilovaný. Je 10:00 a Castiel definitivně není panic. Čteno a rozjímano za poslechu autorkou doporučené skladby od Led Zeppelin. Mezi námi, ještě teď si tu písničku občas pouštím, koukám na postavy výše na fotomantáži, vzpomínám a dojímám se.    
  • 17. kapitola - K čemu by vám byla omegavere, kdyby jste si nemohli užít říji? Takže za zavřenými dvěřmi v pokoji po tři dny a na dveře nápis "nerušit". Vlastně, ten nápis tam nestihli dát.
  • 24. kapitola - smska: "Alfa žádá omegu, aby ho přišel zachránit. Roztomilé!"
  • 31. kapitola - Z nejasných důvodů mám pokud jde o destiel zcela mimořádnou úchylku na to, když jsou hlavní hrdinové zmáčení. Tady jsou zmáčení oba dva a to jejich společné namočení provází kouzelný dialog. "Nemůžu uvěřit, že jsi to udělal." "Nemůžu uvěřit, že jsi si myslel, že bych to neudělal?"
  • 43. kapitola - I muži mají své dny aneb jak to vypadá, když vás říje zastihne nepřipravené mimo termín. Scénku s mobilním telefonem považuji za milou reminiscencí na tu legendární kanonickou.   
  • 57. kapitola - Dean předčítá z Bible a komentuje příběh Davida a Jonathána. Tak, jak to bylo s tím Davidem a Jonathánem? Kamarádi, jo? Zlatý oči.  


Můj poměr k této FF: A jako Adorace

—————

Zpět


Diskusní téma: A Hole in the World. Příběh o omega-emancipaci

Datum: 11.03.2016

Vložil: Rocia

Titulek: Díky

za článek, Bel, zní to zajímavě - půjdu asi hned číst :-) Já mám zase docela ráda Into Your Hideaway, protože jsem ji četla jako první omegaversi. A po jistém počátečním váhání jsem si je celkem oblíbila, mimo jiné kvůli možnostem, které popisuješ. Ze stejného důvodu jsem ovšem docela vybíravá a jen tak něco se mi nelíbí - tak jsem zvědavá na tuhle povídku, podle tématu by to mohlo být něco pro mě :-)

—————

Datum: 12.03.2016

Vložil: belldandy

Titulek: Re: Díky

Ó, děkuji za doporučení. S takovou se nakonec vážně dopracuji k rec listu s omegaversemi. A že by to nebylo marné. Tak jako před časem u Mpregu, mám pocit, že je to trochu i třeba. :)

—————